Tweet This
Molen-3ccc3295.jpg

Bli med på tur

OBS!

På grunn av smittevernreglene er alle arrangementer avlyst inntil videre

På grunn av “korona-situasjonen” og myndighetenes restriksjoner og begrensninger for arrangementer, så er det ikke mulig for vår virksomhet å arrangere kulturhistoriske vandringer og andre omvisningsturer før restriksjonene er fjernet og vi kan trygt være ansvarlig arrangør og gjennomføre arrangmentene på normalt vis.

Som ansvarlig arrangør ville det medført et for stort og urimelig ansvar for oss til å påse at restriksjoner overholdes til en hver tid over flere timer på våre arrangementer. Også rent teknisk ville det blitt vanskelig å gjennomføre tur etter gjeldende regler fra myndighetene.

At deltakerne får gode opplevelser, trygghet og sikkerhet under hele omvisningsturen er det viktigste for oss, derfor kan vi først når smittevernreglene opphører, eller endres radikalt, invitere til våre arrangementer igjen.

Kulturhistoriske vandringer er vår hovedvirksomhet og vi ønsker dere velkommen til fine opplevelser i Oslofjordregionen fra restriksjonen opphører. Nedenfor kan du lese om årets turer.

Skulle det være spørsmål kan vi når som helst kontaktes på post@visitoslofjorden.no eller 936 16 702

 

Guidet tur langs Vikingveien i Vestfold

Omvisninger / Velkomstdrikke, middag og dessert / Transport tur/retur

Det er ikke mulig å bestille billetter før Covid-19-situasjonen gjør det mulig å arrangere kulturarrangment igjen.

Om du vil at vi skal fylle ut bestillingen for deg, så ring oss på 67 41 11 30

For hjelp eller spørsmål om turen, nøl ikke med å kontakte oss på 67 41 11 30 eller post@visithvaler.no

Ingen andre steder ligger de fysiske minnene fra vikingtiden tettere enn i Vestfold. Over en avstand på rundt seks mil finner man store og imponerende gravhauger, minnene om Norges første by og stedene hvor våre aller viktigste funn fra vikingtiden ble gjort.

Se også:

Se fantastiske naturområder kombinert med vikinghistorie

Alle lørdager fra 25. april til 29. august kan du bli med oss på guidet omvisning og få med deg attraksjoner langs Vikingveien. Vikingveien i Vestfold er full av rike opplevelser, både av natur, kultur og historie.

Vi rekker ikke innom absolutt alle av de flotte severdighetene på strekningen mellom Horten og Mølen, men de stedene vi skal besøke regnes som de viktigste kulturminnene fylket kan by på, og naturen her er både spektakulær og vakker. Dagen avsluttes i Sandefjord hvor vertskapet på en av landets beste sjømatrestauranter ønsker oss velkommen til bords for deilig middag med dessert. Velkommen på tur!

 

PROGRAM

Buss-272464-(1)---Copy.jpg

Transport

Turbuss settes opp fra Oslo og transporterer oss komfortabelt til alle destinasjonene gjennom hele dagen. Bussen stopper på følgende holdeplasser; Kolbotn 09:30, Lambertseter senter 09:45, Thon Hotel Opera ved Oslo s 10:00, Lysaker stasjon 10:10, Asker stasjon 10:30, Drammen (Strømsø torg like ved togstasjonen) 10:50, Horten fergekai 11:20, og Skoppum togstasjon 11: 30. På hjemreisen etter middag og dessert returnerer bussen tilbake til alle de respektive holdeplasser.

Det er ikke mulig å bestille billetter før Covid-19-situasjonen gjør det mulig å arrangere kulturarrangment igjen.

Følgende steder besøker vi:

Borre, Oseberghaugen, Tønsberg, Gokstadhaugen, Istrehågan, Nevlunghavn, Mølen, og i Sandefjord rusler vi i havnen på en liten omvisning før vi setter oss til bords på restauranten Brygga 11

Det er ikke mulig å bestille billetter før Covid-19-situasjonen gjør det mulig å arrangere kulturarrangment igjen.


Om du har litt ekstra tid kan du nedenfor lese litt mer utfyllende om stedene vi skal besøke.

 
viking_bilder-til-2013-magasinene-ver-1-182-original-15001.74e6c088ded8.jpg

Borre

borre+download+(4).jpeg

Vi gjør vårt første stopp i Borre i Horten kommune. Borre regnes som et maktsentrum i vikingtiden. Her finnes gravrøyser, vikingmuseum og Gildehallen. Borrehaugene er enestående. Ingen andre steder er det flere storhauger fra tiden før og under vikingtid enn her. Opprinnelig lå det minst ni store gravhauger i området, samt tre gravrøyser og drøyt 25 mindre hauger. Dette vakre og frodige området ved Oslofjorden med godt jordsmonn og at beliggenheten er sjønær med kort seilingstur til det åpne hav, gir oss en pekepinn på hvorfor Borre ble valgt som et maktsentrum i vikingtiden.

Det er ikke mulig å bestille billetter før Covid-19-situasjonen gjør det mulig å arrangere kulturarrangment igjen.

 
Tonsberg-23421.jpg
Vestfold-03734.jpg

Tønsberg

Vi kjører innom Oseberghaugen der Osebergskipet ble funnet. Vi fortsetter inn til Tønsberg by og kjører innom Slottsfjellet, og Lindahlplan. Rundt og i Tønsberg by finner vi fire store gravhauger. De ligner hverandre i det ytre, men innholdet har vært svært forskjellig. Vi blir presentert for haugene på Haugar og Farmannshaugen.

Det er ikke mulig å bestille billetter før Covid-19-situasjonen gjør det mulig å arrangere kulturarrangment igjen.

 

Sandefjord

Sandefjord a41633f97ac76fec80cc5cf91343ba7b.jpg

I Sandefjord blir vi presentert for Gokstadhaugen som ligger omtrent der vikingene kunne seile i leden opp til Tønsberg. Da Gokstadhaugen ble gravd ut i 1880 fikk vi for første gang solide kunnskaper om hvordan et vikingskip har sett ut. Tidligere skipsfunn var for dårlig bevarte til at man kunne vite dette med sikkerhet. Haugen ble bygget som grav for en vikinghøvding rundt år 910. Med seg i haugen fikk han et 23,5 meter langt og 5,2 meter bredt skip. Det hadde plass til 16 roere på hver side. Oppe i skipet ble det funnet en mengde godt bevart gjenstander, både av tre og andre materialer. Disse har gitt oss mye ny kunnskap

Istrehagan-steinskip-web-.jpg

 

Steinskipet

ISTREHÅGAN - SANDEFJORD

 Spektakulær steinsetting

Steinsettingene på Istrehågan er blant de mest spektakulære kulturminnene du kan finne i Vestfold. Istrehågan er en gravplass fra jernalderen (500 f.Kr.–1000 e.Kr.). Steinsettingene stammer fra tiden mellom 400–600 e. Kr. Kulturminnet er automatisk fredet etter kulturminneloven. Istrehågan ligger akkurat på grensen mellom Larvik og Sandefjord, ved Jåberg i Tjølling.

Istrehagan-Bilde-1-Startrails-Jåberg-Alternativ-1 - Copy.jpg

Kulturminnet består av tre steinsettinger, og to store skipssetninger, den største er 25 meter lang og består av 18 reiste steiner. I gravene er det, bortsett fra rester etter mennesker, funnet rester av bjørneklør, keramikk, en nål og andre gravgaver. Istrehågan går for å være et av Norges flotteste kulturminner av sitt slag.

Istrehågan, gravfelt fra romersk jernalder, 400-500-tallet e. Kr., på Jåberg i Tjølling i Larvik kommune i Vestfold, på grensa til Sandefjord kommune. Feltet inneholder fem steinsetninger, hvorav tre er sirkulære, og to skipssetninger. Foto fra 1973…

Istrehågan, gravfelt fra romersk jernalder, 400-500-tallet e. Kr., på Jåberg i Tjølling i Larvik kommune i Vestfold, på grensa til Sandefjord kommune. Feltet inneholder fem steinsetninger, hvorav tre er sirkulære, og to skipssetninger. Foto fra 1973. Flyfoto: Widerøe/Vestfoldmuseene. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.

Stedets opprinnelse har opphav fra mange århundre før vikingtiden, men var nok et betydningsfullt sted for de lokale vikingene. På Haugen gård på Jåberg, like ved Istrehågan, men i Sandefjord kommune, finnes et helleristningsfelt fra år 1500-500 f.Kr. Tegnene der er tolket som jordbrukssymboler.

 

Kaupang

Kaupang er et norsk plassnavn som fra begynnelsen betydde handelsplass. (Sammenlign med det svenske ordet köping og det finske ordet kaupunki som betyr by).

Det finnes flere gamle plasser i Norge som har blitt kalt Kaupang, men vanligvis mener man Kaupangen i Skiringssal i Vestfold fylke som er den eldste daterte bydannelsen i Norge. Omfattende arkeologiske undersøkelser har kunnet fastslå at dette er plassen for den tidlige handelsbyen, som var veldig viktig i vikingtiden og kan sammenlignes med Birka i Uppland og Hedeby i Schleswig-Holstein.

Vikingtidsbyen Kaupang lå nær utløpet av Oslofjorden. Byen lå ved den gården som i dag heter Kaupang, seks km nordøst for Larvik sentrum i Vestfold fylke. Tegning: Flemming Bau (gjengitt med tilatelse). Se mer av Flemming Baus illustrasjoner her: ht…

Vikingtidsbyen Kaupang lå nær utløpet av Oslofjorden. Byen lå ved den gården som i dag heter Kaupang, seks km nordøst for Larvik sentrum i Vestfold fylke. Tegning: Flemming Bau (gjengitt med tilatelse). Se mer av Flemming Baus illustrasjoner her: http://www.bau.nu/

Vi kan takke en handelsmann fra vikingtiden for at vi kjenner til Kaupang. Ottar fra Hålogaland var rundt år 890 på Englandsferd. Der møtte han Wessex-kongen Alfred og fortalte om sin lange reise. Kongen syntes beretningen var så spennende at han lot skrive den ned. Ottar forteller om et handelssted som han kaller Sciringesheal. I den samme beretningen møter vi for første gang en beskrivelse av landet vårt og navnet Nordweg. Men hvor lå Skiringssal/Kaupang? Det svaret fikk vi ikke før Charlotte Blindheims arkeologiske undersøkelser i det store svartjordbeltet i skråningen ned mot den tørrlagte delen av Kaupangkilen i årene 1956-67. Men fortsatt trodde man at det dreide seg om en sesongmessig handelsplass snarere enn en by.

Kaupang

Kaupang

I årene 2000-03 ble det gjennomført nye, omfattende utgravninger under ledelse av Dagfinn Skre. Det ble funnet rester etter hus, veier, brygger og produksjon av diverse slag. I alt fant man over 10 000 gjenstander; fra glassperler til mynter, støpeformer, bronsebeslag og draktspenner, keramikk og kammer. Etterarbeidet pågår fortsatt og vil gi oss ytterligere kunnskap om vår vikingfortid og tidlig skandinavisk bykultur. Funnene forteller om et fast, levende samfunn med kontakt med hele Nord-Europa. Byen ble anlagt i løpet av det første tiåret på 800- tallet og strakte seg i et 500 meter langt belte langs Kaupangkilens vestside. Kaupang kan ha hatt cirka 500 innbyggere og ble forlatt en gang på 900-tallet.

nev-1500-copyrighted.jpg

 Nevlunghavn

…og omkringliggende historiske kulturminnesteder

Nevlunghavn som sted finner vi ikke nevnt i vikingtiden, men som Vestfolds ytterste utpost mot Skagerrak har det nok vært naturlig for vikinger å ferdes her i skjærgården, og bare et par kilometer unna havnen i Nevlunghavn finner vi de mest spektakulære sporene etter vikinger, og det var her mellom Helgeroa og Nevlunghavn at det berømte nesjarslaget sto palmesøndag i 1016, Norgeshistoriens største sjøslag.

Vi vandrer en liten tur gatelangs i Nevlunghavns idylliske gater og hvanemiljø før vi reiser videre til Mølen

Om du leser på mobil, så vri telefonen i horisontalstilling for å lese om Nesjarslaget.
molen-image-asset.jpg

 

Mølen

Magisk og mystisk naturområde med historie om mektige småkonger

Ved Mølen går vi ut av bussen og spaserer ut til en av Norges mest historiske og fascinerende naturområder.

En del av verdens største naturmonumenter fra siste istid

Mølen er en bit av en diger grusavsetning som går rundt hele Skandinavia. Den ble dannet i kanten av innlandsisen i perioden 12.650 til 12.350 år før nåtid. I Sørøst-Norge kalles avsetningen for "Raet".

En av attraksjonene på Mølen er det enestående gravfeltet. Alle røysene, små og store, ligger der hemmelighetsfulle og mystiske, fordi det gjenstår mange gåter å løse for at vi skal kunne se det fulle bildet av hvorfor de ble bygget og hva de inneholder.

Våre forfedre opplevde Mølen som noe helt spesielt. I løpet av jernalder og vikingtid ble det anlagt minst 230 små og store gravrøyser der, den største med en diameter på hele 35 meter. Mange tror at Mølen var gravplass for en gren av den mektige Ynglingeætten, småkonger som styrte deler av Norge i tidlig vikingtid.

Også dyre- og plantelivet er spesielt. Slåpetorn, nyperoser, flatblåste busker og vindformete trær klorer seg fast i det skrinne jordsmonnet. Mølen er Norges største landingsplass for trekkfugler. 1,5 millioner fugl har vært observert her i løpet av én høstsesong, og i alt 320 arter. Det er derfor ingen tilfeldighet at Mølen både er fredet og i 2008 ble erklært som Nordens første UNESCO Europeiske Geopark.

Unike kulturminner

Kulturlandskapet på Mølen, med sine i alt 230 gravrøyser, er et av de mest storslagne i Norge. Her begravdes høvdinger og tjenere under små og store steinrøyser. Den imponerende samlingen av gravrøyser og den betagende beliggenheten i Nevlunghavn ut mot havet gjør oldtidslandskapet på Mølen til et nasjonalklenodium.

Feltet inneholder 16 større gravrøyser, fire av dem er storrøyser med diameter 25-35 meter. Dessuten er det 192 små røyser, som ligger på åtte rekker parallelle med strandlinjen, og en enkelt skipsformet steinlegning. I skipslegningen er det funnet brannskadet stein som sannsynligvis stammer fra en branngrav datert til 80-350 e.Kr. De mindre røysene er kanskje symboler for krigere som falt i sjøslag eller forliste sammen med sine høvdinger.

Det antas at røysene lengst ned mot havet er fra yngre jernalder og vikingtid. Tidligere ble det antatt at røysene som ligger høyere og lengre fra stranden kunne være fra slutten av bronsealderen. Nyere forskning viser dog at disse røysene også, med stor sannsynlighet, er fra jernalderen.

Nesten alle røysene har en eller flere fordypninger fra plyndring eller såkalt haugbrot. Haugbrot innebærer at man utførte en rituell fjerning av den døde, usikkert av hvilken grunn.

Røysene, som var lett synlige fra sjøveien, markerte ikke bare velstand, men kan nok ha fungert som sjømerker langs skipsledene mellom ulike handelssentra. Spørsmålet er om Mølen og bukta innenfor kan ha vært en av flere transittplasser på Østlandet, og at det herfra ble byttet og formidlet varer spredt utover de omliggende bygdene.



 

Velkomstdrikke, buffet, og dessert på Restaurant BRYGGA 11

Vi er sultne etter en hel dag i Vestfold med mange inntrykk og opplevelser. Restaurantsjef, eier, og vedensmester i kokkekunst, Geir Skeie og hans dyktige stab har gjennom dagen forberedt vårt besøk, og nå er bordene dekket og gjort klare for hyggelige stunder og himmelske smaker.

Reker-web-horisontal-.jpg

Vi ønskes velkommen med en velkomstdrink mens vi nyter den fantastiske beliggenheten til restauranten på bryggen i Sandefjords indre havnebasseng. Vi setter oss til bords ca. 17:00. Middag er sjømatbuffet. Dessert er også inkludert i menyen. Utenom velkomstdrikke så bestiller og betaler man selv for drikke til maten.

Fristende utvalg av havets delikatesser. Fra sjømatbuffeten kan du forsyne deg med forskjellige typer sjømat og skalldyr. Sild er en av spesialitetene til restaurantene.

Fristende utvalg av havets delikatesser. Fra sjømatbuffeten kan du forsyne deg med forskjellige typer sjømat og skalldyr. Sild er en av spesialitetene til restaurantene.



Transport hjem

Vi beregner at buss kjører fra restauranten omtrent kl. 19:00. Bussen kjører i retning Oslo og innom alle de respektive holdeplasser man gikk ombord på om morgenen.

Vi håper du har hatt en fin dag med oss i Vestfold og mange gode opplevelser. Kanskje er også nye vennskapsbånd knyttet. Vel møtt!


Om du vil at vi skal fylle ut bestillingen for deg, så ring oss på 904 10 263

For hjelp eller spørsmål om turen, nøl ikke med å kontakte oss på 904 10 263 eller post@visithvaler.no

Det er ikke mulig å bestille billetter før Covid-19-situasjonen gjør det mulig å arrangere kulturarrangment igjen.


Les mer om en del av Oslofjordens vikinghistorie:

V