Visit Oslofjorden

View Original

BUSSTUR: BLÅ GRØNNE VEGEN - TUR RETUR OSLO

Den Blå – grønne veien er et annet navn på veistrekningen mellom Halden i Østfold og Dingle i Munkedal i Sverige. Blå – grønne veien har navnet sitt etter naturen langs denne vakre veistrekningen; fjorden og de blå sjøene, de storslagne engene kombinert med de grønne skogene.

Vi reiser med buss fra Oslo og ned til Halden i Østfold. Underveis vil Guide fortelle om viktig deler av Norgeshistorien som har skjedd i Østfold gjennom historien. Vel framme i Halden by kjører bussen innom sentrum for å få et innblikk i den fantastiske og unike arkitekturen som finnes i noen av gatekvartalene her. Høyt over byen troner stolt Fredriksten festning. Når bussen kjører ut av Halden by og kjører opp de bratte bakkene ved siden av festningen vil guide fortelle om Fredriksten festning og dens dramatiske historie - denne festningene som har blitt forsøkt inntatt ved flere anledninger, men alltid stått i mot og jaget unna all motstand.

Når festningen er passert starter den romantiske turen på “den blå-gønne vegen”. Veien snor seg gjennom vakkert kulturlandskap og flere steder får man en mektig utstikt til Iddefjorden og dalføret på begge sider av grensen. Bussen svinger innom ærverdige Berby Herregård. Vi lufter litt på bena her og rusler litt rundt på denne vakre eiendommen til den historiske storgården med rik historie i flere hundre år. Berby var et senter for trelast og ble adelig setegård på 1600-tallet og hadde sin storhetstid på 1700- og 1800-tallet.

Fra Berby går ferden videre til svenskegrensen og her gjør vi et stopp på Elgåfossen. Denne vakre fossen er Østfolds største med høyeste fall. Vi rusler på den vakre og godt tilrettelagte stien bort til fossen og får nærkontakt det mektige fossefallet. Fossen er omgitt av nydelig natur og en kuriositet er at riksgrensen går i selve fossen. Man kan også gå til toppen av fossen for å få med seg den flotte utsikten over det omkringliggende landskapet.