Hvitsten-ettermiddag-kveld.jpg

HVITSTEN

 

59°36′0″N 10°39′0″E

For et vakkert og unikt sted!

Ferieparadiset Hvitsten ligger ved Oslofjorden i Vestby kommune i Akershus fylke, omtrent midt mellom Drøbak og Son. Hvitsten er «Norges svar» på Positano i Italia hvor murhusene nærmest står stablet oppå hverandre på dalsiden som stuper ned i havet. I Hvitsten stuper også den bratte dalsiden ned i havet, men her er det hvite trehus som er «stablet oppå hverandre»

 
 

Lang historie

Hvitsten er et hyggelig kyststed med en liten kirke, sjøboder fra 1700-tallet, koselig gatemiljø og småhusbebyggelse, men visste du at Hvitsten har en mangfoldig historie fra istiden til i dag? Fra de første menneskene kom til Hvitsten i steinalderen, har fjorden og naturlandskapet dannet grunnlag for livsførsel og næring. Etter at istiden var over i Oslofjordregionen, vet vi at det kom fangstmenn og jegere padlende i enkle farkoster opp Oslofjorden da dette var en av de første områdene i Skandinavia hvor isen forsvant først. Funn av fornminner og bosetninger langs hele fjorden vitner om en interessant tidspoke, men som vi har lite kunnskap om.

Det er funnet en bronsedolk i en stor gravrøys nær sjøen på Ramme gård i Hvitsen. Ca. 3200 år gammel, ca. 35 cm lang. Et av kommunens fineste arkeologiske funn. Det er laget 12 nummererte kopier av den, hvor en finnes i en glassmonter i Kommunehuset. Hvitstens beliggenhet med sin havn, omgivelser og naturressurser har gitt dette lille tettstedet en betydelig plass i norgeshistorien. Det finnes tollprotokoller helt tilbake fra 1604.

Sommerparadiset til Christianiabohemen

Aller mest er nok Hvitsten kjent som en av Oslofjordens første sommerferieparadis på slutten av 1800-tallet. Med dampmaskinen ble Vestby og Hvitsten tilgjengelig med tog og passasjerbåt. Hvitsten ble et rekreasjonssted for besøkende fra Kristiania (Oslo). Det idylliske stedet hadde en sterk tiltrekningskraft på datidens kunstnere og kultuelite samt de velbemidlede fra hovedstaden. I dag regner vi med at det er ca. 600 sommerhus i Hvitsten, i tillegg til ca 350 fastboende.

Edvard Munch

I rekken av store navn med tilknytning til Hvitsten kommer vi selvsagt ikke utenom Edvard Munch. Han kjøpte eiendommen Ramme i 1910. Munch levde et mer tilbaketrukket liv i denne perioden, og lot seg inspirere av landskapet. Han bodde på Nedre Ramme gård til sin død i 1944.

Hans tid på stedet er lite kjent innen norsk kunsthistorie, til tross for at han malte flere av sine storslåtte verk her. Arkeologiske utgravninger på Ramme i 2012-13 har avdekket ny kunnskap om denne perioden i hans liv og virke. Dette vil hentes frem og formidles gjennom Ramme Gårds kulturtilbud og utstillinger.

Havlystparken på Ramme Gård er et sted som skaper fortryllelse og glede. Nede ved sjøen kan du oppleve Edvard Munchs hjem og eiendom og vandre i hans landskap på gårdens nye kultursti. Sjekk ut nyhetsbrev fra Ramme Gård her ->

Fred. Olsen og Ramme Gård

Hvitsten er også kjent for familien Olsen, skipsrederfamilien, som har bodd på stedet gjennom generasjoner. I dag er det Fred. Olsen som bor på familiestedet Nedre Lysedahl. Fred. Olsen har en yngre bror, Petter Olsen, og han driver Ramme Gaard (også i Hvitsten) hvor det er drevet økologisk landbruk siden 1986. I dag er Ramme Gaard en kulturdestinasjon beliggende ca. 40 minutter med bil sydover fra Oslo. Ramme gård vil forsyne deg med ferske matvarer, gårdsmiljø og hagedager. Du vil kunne tilbringe natten i unike rom på Ramme fjordhotell. I tillegg vil du kunne benytte deg av gårdens kulturtilbud som omvisninger, utstillinger, konserter og teater. Ramme Gaard er også en besøksgård hvor man blant annet kan hise på flere av dyrene her. I 2019 gjenåpner portene for publikum.

Hvitsten har en langgrunn, steinete sandstrand som er fint egnet for barnefamilier. Gressområder ovenfor stranden, og lenger inn er det flere flotte skupturer. Et par kilometer syd for Hvitsten ligger det populære badeområdet Emmerstadbukta, her er det store gressletter og fin sandstrand. I dag er det en blanding av fastboende og fritidsboliger på stedet. I dag regner vi med at det er ca. 600 sommerhus i Hvitsten, i tillegg til ca 350 fastboende.

Rundt begynnelsen av 1900-tallet var Hvitsten og Emmerstad populært blant Christianiabohemen (datidens «sosietet/fiff» i hovedstaden Oslo). Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hvitsten, Vestby, Akershus. Dato og fotograf: Ukjent.

Rundt begynnelsen av 1900-tallet var Hvitsten og Emmerstad populært blant Christianiabohemen (datidens «sosietet/fiff» i hovedstaden Oslo). Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hvitsten, Vestby, Akershus. Dato og fotograf: Ukjent.

Booking.com
 

TRANSPORT

Hvordan reise til Hvitsten?

Fyll inn hvordan du ønsker å reise til Hvitsten:

GOD TUR!