Tweet This

GAMLEBYEN

Version:1.0 StartHTML:000000216 EndHTML:000152010 StartFragment:000023418 EndFragment:000151953 StartSelection:000024275 EndSelection:000151899 SourceURL:https://www.ostfoldguide.no/gamlebyen-i-fredrikstad-1

Nord-Europas best bevarte festningsby

Besøk Gamlebyen

 


Inngangen til Gamlebyen er som en velkomst tilbake til en annen tid. Her er bakken dekket med brostein, gatene er smale, og husene ligger tett i tett. I de fleste vinduene ser man pyntegjenstander som er kunst i forskjellige former. Utenfor hjemmene er det dekorert med fine blomster på både trapper, og på gatehjørner. Et sted dukker det plutselig opp noen høner som tripper rundt, og det er utallige ender som kvakker fra dammen. Det er nesten umulig å ikke bli sjarmert av denne lille byen – Nordens best bevarte festningsby. 

 

 

 

 

UTENDØRSKINO

Kulturnatt

 

 

 

Tekst: Maria Gjøslien Metaxenioy

I de smale gatene finner du hyggelige spisesteder og spennende butikker. Butikker som du garantert ikke finner på et kjøpesenter. Hos ”Du og jeg Pappa” (på Facebook under samme navn) finner du en 50-talls butikk som har en gjennomført retrostil. Butikken er stappfull med kule ting, og må være den ultimate gavebutikk. Her finner du old school lekebiler, skilt, kopper, leker, bokser og t-skjorter. Ved inngangen får du en varm velkomst av eier Anne-Louise Daae. Hun møter kundene med et smil, og en super kundeservice. Selv har hun drevet opp til flere butikker i Gamlebyen i flere år, så om det er noe du lurer på, er det bare å spørre.

Det er noe spesielt med Gamlebyen i Fredrikstad. Det virker som om de som holder til her virkelig har slått seg til ro, og har sitt egne lille samfunn. Få andre steder vil du møte så mange blide sjeler, smil og vennlighet – på et og samme sted. Som Daae selv sier ”man driver ikke butikk her kun for å tjene penger, det er fordi vi trives så godt”. 

 

 

 

 

 

 

ÅPENT HVER LØRDAG - HELE ÅRET PÅ KONGENS TORG

Frimarkedet

 

 

 

 

 

Den koseligste plassen i Gamlebyen må være der det står ”Bakgården”, presentert på et lite skilt på en like liten port. Her ligger galleriene på rekke og rad, det ene flottere enn det andre. Ved Bastion 5 og alle galleriene, finner du også kaffebaren ”Magenta”, hvor du kan kose deg med en lunsj eller noe å drikke. Her er det satt opp små bord utenfor, og ellers er det god sitteplass inne. På denne kulturkafeen vil du oppleve en blandet atmosfære. En stil som har en blanding av cafè og pub, gammelt og nytt og mørkt og dystert blandet med spreke farger og glede. Cafè ”Magenta” har helt klart en unik og annerledes stil over seg. Her holdes det også åpent to kvelder i uken hvor det da blir spilt live-musikk. (Onsdag, ”lille lørdag” fra klokken 20.00,”Kultur fredag” fra klokken 21.30).


På galleriet rett over veien av ”Magenta” møter du Lillian Vedvik og noe som må være et av landets mest koselige utstillingsrom og verksted. Den ene siden av galleriet er som en liten hule i hvitt. Her står nydelige skulpturer og fantastiske fat utstilt på små podier. I den andre enden, står kunstneren og skulpturerer keramikk. Som besøkende er du hjertelig velkommen til å ta en titt på hvordan de arbeider her på verkstedet. Dette er absolutt plassen å besøke for deg som setter pris på fantastisk håndarbeid. Galleriene hvor Biedilæ, Vedvik og Åmli holder til har åpent stort sett hver dag, hele året.

 

 

 

GAMLEBYEN I FREDRIKSTAD 

Festningsby + 1700-talls bygninger + Vakre turområder blant kanoner og gresskledde festningsvoller + Norges første by bygget etter middelalderen + En av de best besøkte turistattraksjonene i Norge

Norges første

Renessanseby

 

 

 

 

Gammelbyens sjel er en god blanding av nåtid og 1700-tallet, hvor historien er godt bevart. Rundt byen går det en festningsvoll, med en sti hvor det går an å spasere rundt hele Gamlebyen. På spaserturen vil du se ekte kanoner, fangehull, og dype vollgraver. Dette stammer fra tiden da byen prøvde å holde inntrengerne (svenskene) ute.

 

På en grønn slette, over den lille bruen, ved dammen med alle endene ligger det et bitte lite hus som er verdt et besøk. Her på Glasshytta blir det laget de vakreste kunstverk av glass. I forskjellige fasonger og farger. Her kan du titte innom og se på hvordan glassblåseren Abel Sawe arbeider, og kjøpe med deg en suvenir eller gave til en du er glad i.

 

Gamlebyen holder søndagsåpent hele året, mens noen av butikkene og spisestedene holder stengt på mandag i stedet.

 

Lørdagsmarked i gamlebyen arrangeres hver lørdag, også i høstferien. Da forvandles torget til et marked, hvor du garantert vil finne morsomme og gode funn. Bare det å se og føle på atmosfæren på markedet er verdt besøket. Markedet holder åpent fra klokken 10-16.00. 

 

 

 

Les historien ->

 

 

 

 

Map Data

Map data ©2018 Google

Map DataMap data ©2018 Google

Map data ©2018 Google

Terms of Use

Report a map error

100 m 

den digitale

festningsløypa

i Gamlebyen

Les mer

Version:1.0 StartHTML:000000223 EndHTML:000092527 StartFragment:000041574 EndFragment:000092476 StartSelection:000041838 EndSelection:000092458 SourceURL:https://www.fredrikstadoghvaler.no/gamlebyen-i-fredrikstad-1

ord-Europas best bevarte festningsby

GAMLEBYEN

OVERNATTING

Kjært barn har mange navn: Gamlebyen - Gamlebyen i Fredrikstad - Fredrikstad Festning - Festningsbyen

 

Gamlebyen er innen nær rekkevidde fra sentrumsgatene i Fredrikstad - bare to minutter med byfergen (gratis) over Glomma, og du befinner deg i en av verdens best bevarte festningsbyer. Gamlebyen har en magnetisk tiltrekningskraft på sine gjester. I Gamlebyen vandrer du på brosteinsgater og suger inn inntrykk fra spennende motiver i de empiriskinspirerte gatekvartalene med murbygninger og fargerike trehus. Her finnes en rekke personlige og unike butikker, i et koselig 1700-talls miljø hvor småbutikker og bruktsjapper ligger side om side med alle galleriene og kafeene.

I Gamlebyen kan du besøke for eksempel Fredrikstad museum, Glasshytta, Jorunn Bråthens keramikkverksted, kunstgallerier, Kunstnersenteret Bastion 5, Hvalfangermuseet, Modelljernbanesenteret, og Nissenatthuset som selger blant annet juleprodukter hele året.

 

Liker du nisjebutikker, kunst og design, så kunne ikke valget av Gamlebyen i Fredrikstad vært bedre.

Festingsløypa er en vandretur som tar deg med til steder og bygninger som forteller om alt fra hverdagslivet på en festning til nasjonale militærhistoriske begivenheter. Underveis følger man nummerskiltene mens man leser selvguidingskartet. Nå er det også QR-kode på de ulike postene. Lengden ligger på omtrent 2 kilometer og man beregner at turene tar ca. halvannen time i rusletempo.

Du kan mate ender, studere fuglelivet i vollgraven, ta en fergetur på elva til Gressvik m/ retur, ta med en guidebok og studere byen, og besøke frimarkedet på lørdager. Det finnes lekeplass for barn, flere serveringssteder og det arrangeres guidede turer daglig sommerstid.

Vi vil på det høyeste anbefale at du får med deg en guidet rundtur i historiske omgivelser når du først har tatt turen til Gamlebyen. --->

Shopping i nisjebutikker i

SJARMERENDE OMGIVELSER

GAMLEBYEN

Norges første

RENESSANSEBY

TIL FESTNINGEN

Synlig

HISTORIE

Se kunstverk i herlig

MILJØ

 

Opplev Fredrikstad i alle

SESONGER

JULEHANDEL

Vakker inngangsportal med

VINDEBROEN

Cafe og kulturliv i skjønn forening

BASTION 5

 

Frimarkedet på Kongens Torv hver

LØRDAG

Historien

Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad. Den ble grunnlagt 12. september 1567 på østsiden av Glomma, hvor elva deler seg i to løp. Kong Fredrik II signerte byfundasjonsbrevet og Fredrikstad ble den første norske by som ble grunnlagt etter middelalderen, og den første som kongen tillot at ble oppkalt etter kongen selv. En artig kuriositet er at Kong Fredrik II aldri besøkte byen han ga sitt navn til, men han troner stolt på torget, på sokkel.

Bakgrunnen for at Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 var et svensk angrep og nedbrenningen av byen Sarpsborg i 1567 under Den nordiske syvårskrigen. Sarpsborgs utsatte beliggenhet gjorde at byens borgere bad kong Frederik II om å få gjenoppbygge byen nærmere Glommas utløp. Her mente man at det ville være lettere å forsvare byen, samtidig som innbyggerne kunne sikres gode levekår.

Da Norge mistet Bohuslen med Bohus festning i 1658 ble Fredrikstad en viktig grenseby. I 1663 startet byggingen av en helt ny festning etter tegninger av den nederlandske ingeniøroffiseren Willem Coucheron. Fredrikstad Festning ble hærens viktigste forsyningsbase og oppsetningssted i Sør-Norge.


 

 

 

 

 

 

Broen og båten - bindeleddet mellom nye og gamle Fredrikstad

GRATIS BÅT

RUTETIDER

Stjerneformet festningssystem

Fredrikstad er en av tre byer i Norge som har vært befestet, og den eneste hvor festningsanlegget fortsatt er intakt. Fredrikstad festning ble bygget etter det gammel-nederlandske system, med brede vannfylte vollgraver og dype jordvoller. Mot landsiden har festningen tre hele og to halve bastioner, utstikkende stjernespisser med plass for kanoner.

 

I vollgravene ligger ravelinene, og utenfor hovedfestningen fremskutte anlegg som Kongsten fort. Mot elven består festningsverkene av en solid gråsteinmur forsterket med jordvoller. Inngangen til festningen var over Vindebroen og gjennom Vollporten, eller gjennom en av portene mot kaianleggene ved Glomma.

 

 

 

 

Gamlebyen Modelljernbanesenter, stedet må

OPPLEVES

HJEMMESIDEN

I Gamlebyen i Fredrikstad finnes det mange kulturskatter. Ett av disse fantastiske og originale skattene er:

GAMLEBYEN MODELLJERNBANESENTER

Innenfor ett av Gamlebyens gamle bygninger har Arne Børresen klart å skape et helt fantastisk univers av modelltog og landskap hvor jernbaneverden er det dominerende.

Arne Børresen

I Gamlebyen Fredrikstad finner du Skandinavias største modelljernbane. Dette er et sted som alle med barn bør besøke. Måten denne modelljernbanen er bygd på er helt unik, den går gjennom hus i kriker og kroker og kan ikke annet ennå fascinere deg om du er 5 eller 50 år. Dette er et fantastisk senter med en hel verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap. Nærmere 4 kilometer skinner snor seg over 400 kvadratmeter,  og 3300 ulike bygninger skaper atmosfæren. Det er lagt mye arbeid i detaljene, og alt er bygget i skala 1:87. Her finnes også en miniatyrmodell av Gamlebyen.  En opplevelse for hele familien!   

Gå den digitale

FESTNINGSLØYPA

SE GAMLEBYEN GÅ DIGITALT