Tweet This

HANKØ

HANKØ

Kyststrekningen

Slevik - Mærrapanna - Vikene - Hankøsundet - Hankø 


Hankø er en av Norges eldste ferieparadis.Det sagnomsuste hotellet på Hankø har tatt i mot gjester siden 1877, og omtrent i samme periode bygget de første badegjestene sine "hytter" på øyen. De karakteristiske villaene som ble bygget i denne perioden er forsatt i bruk og står her og der som vitnesbyrd på flott arkitektur fra en svunnen tid.

Hankø  i  Fredrikstad  kommune,  Østfold . Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling

Hankø i Fredrikstad kommune, Østfold. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling

 

 

Skjærgårdsparadiset nord for byen

Skjærgården i Fredrikstad er blant de fineste i Skandinavia. Fredrikstads kystlinje består av en stor og betydelig skjærgård med over 1000 øyer og skjær. 

 

Se Slevik brygge   <>    Se Mærrapanna    <>    Se Vikene

 

Hankø er nok Fredrikstads mest kjente øy og feriested. Hankø er spesielt kjent som seilsportens mekka og Oslofjordens mest fornemme ferieparadis. Visste du forresten at Hankø er blant Norges eldste feriesteder og som ble benyttet til klassisk sommerferie allerede på slutten av 1800-tallet.

 

 

 

Vi har Østre Vikene, og vi har Vestre Vikene på fastlandet, og så har vi

HANKØ DER UTE

Noen gjør det enkelt, og kaller hele området for Hankø, helt greit det...

 

 

 

 

På østsiden av ytre Oslofjord i Fredrikstad kommune ligger øya Hankø. Bare navnet på øya er nok til å gi assosiasjoner til hvite seil, KNS-vimpler og regattaliv. 

 

Dette bildet er fra mellom 1920 - 1930. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hankø, Fredrikstad, Østfold

 

Det er lang tradisjon med seiling her, allerede i 1882 ble Fredrikstad Seilforening stiftet og den første seilas på regattabanen ble arrangert.

 

 

Fortsatt møtes de etablerte skarpseilerne her på Hankø i sommersesongen, for seilaser og sosialt samvær. En av verdens beste regattabaner ligger rett utenfor Hankø og her arrangerer Kongelig Norsk Seilforening (KNS) med Fredrikstad Seilforening. I år ble Hankø Race Week arrangert de flotte sommerdagene 23-26. juni.

 

Les også om Edvard Munchs maleri fra Hankø som han malte sommeren 1888 ->

 

 

 

 

 

 

 

 

Hankø Fjordhotell & Spa

En liten ferge tar deg med over Hankøfjorden på noen få minutter. Vel fremme ligger nostalgiske Hankø Fjordhotell fra 1877.

Ved Hankøsundet ble det oppdaget at det fantes en helsebringende svovelholdig gytje. Denne mente man kunne kurere en mengde sykdommer, og det ble starten på Hankø Bad og Kystsanatorium, som sto ferdig i 1877.

Hankø Bad fra en gang på 1920-tallet. Fotograf ukjent.

Kurbadet tilbød helsebringende behandling, og i 1889 var besøket på det høyeste, med ca. 700 gjester ved badet i til sammen 11.906 dager! I 1910 fikk hotellet ny eier, og med det opphørte hotellets sanatorievirksomhet etter mange års drift, og gikk i stedet over til å bli et sommerhotell.

 

Husebukta i 1924. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hankø, Fredrikstad, Østfold

 

I naturskjønne og avslappende omgivelser på øya kan du nyte en annerledes hotellopplevelse, mye takket være hotellets idylliske plassering. Roen i området er slående, uten trafikk og med nærhet til havna. Ikke mange steder kan man ha en hel øy som boltreplass!

 

Senk skuldrene, gjør hva vil - kos deg!

 

I 1873 ble det oppdaget en særdeles helsebringende, svovelholdig gytje, som man mente kunne kurere en mengde sykdommer. Dette var en av grunnene til at hotellet ble bygget, og hotellet er fortsatt kjent for sin velværeavdeling den dag dag, og har et av Norges største spa-avdelinger. Med 15 behandlingsrom, yogasal, spinningrom, svømmebasseng & badstuer, innen- og utendørs Jacuzzi, er det lagt opp til velvære på alle plan. I høysesongen har spa-avdelingen et eget aktivitetsprogram med blant annet yoga, vanngymnastikk, spinning, løpeturer og guidet vandring på menyen.

 

Start kvelden på balkongen,

 


Hotellet kan også bypå treningsavdeling med vekter og apparater, en fotballbane, 4 tennisbaner, minigolf, bocchia & utendørs sjakk. I sommersesongen er det også mulighet for ridning på hest.

Fotballglade har en stor gressbane som man kan boltre seg på. Banen holder internasjonale mål. Her arrangeres fotballturneringer, treningsleire ol.

Hotellet, som har fått 4 stjerners rating, tar deg godt i mot. Når du ankommer øya kan du bli hentet i en av øyas få biler, eller du kan spasere de 500 metrene opp til hotellet. Med sine 102 komfortable og godt utstyrte rom er det lagt opp til god atmosfære og service fra første stund. Det er gratis wifi på hele hotellet.

 

Nytelse av velvære på Hankø - øyen som best beskrives som norsk sommeridyll på sitt beste!

 

 

 

 

MATOPPLEVELSER

BORDBESTILLING

 

Restauranter

Hotellets restaurant tilbyr kvalitetsmat i flotte lokaler, og det er mulighet for å bestille festmenyer, grill & skalldyrbord for grupper dersom man ønsker noe helt spesielt. Måltidene kan nytes både inne i restauranten eller i hotellhagen, en stor og deilige plen på forsiden av hotellet. Hotellet kan også friste med en koselig pianobar.

 

 

Paviljongen
Spisesalen «paviljongen» ble flyttet fra Oslo i 1885 til idylliske Hankø. Her har gjestene blitt servert de herligste retter i 130 år. Mer spennende og tradisjonsrik bygning skal man lete lenge etter. Spisesalen kan romme opptil 200 gjester.

Trouville
Den lille spisesalen har blitt døpt «Trouville». Her er det kapasitet til å bespise ca 40 gjester fordelt på 2 mannsbord, langbord, eller hele selskap som ønsker å sitte for seg selv. Et eget platå danner en naturlig scene hvis du planlegger underholdning eller intimkonsert.

Motivet er fra spisesalen i 1956. Fotograf: Jac Brun. 

Hagen
I hotellets nydelige hage tilbys aktiviteter som minigolf, badminton, tennis og boccia. I hagen er det en egen grillhytte som brukes hele sommeren hvor hotellet kan bespise grupper opp mot 400 med grillmat eller havets retter.

Seilerkroa sommer-restaurant
I gjestehavnen og kun noen meter fra fergeleiet ligger Seilerkroa. Dette historiske landemerke på Hankø har årelange tradisjoner med matservering og som samlingspunkt for lokalbefolkning og turister.

 

Tradisjonsrike Seilerkroa i det karakteristiske bygget som for mange er landemerket til Hankø

 

Seilerkroa holder åpent påsken og deretter i perioden fra mai – september, og serverer mat fra a’la carte meny. Seilerkroa frister med live musikk på kaikanten ved ulike anledninger. Under store internasjonale mesterskap slik som  EM, VM og OL vises tv-sendingene på storskjerm. Bordbestilling på tlf. 69 33 25 35. Seilerkroa er nomalt kun åpent i helgene utenom høysesongen (skolens sommerferie).

Kjenner du igjen Seilerkroa på dette bilder fra en gang i 1920-årene?

 

 

 

 

TROUVILLE

 

 

 

 

 

Trouville badestrand
Det mest populære badestedet og øyas beste sandstrand er Trouville. Navnet er hentet fra et kjent feriested i Frankrike. Det gjaldt å fremheve Hankøs internasjonale preg med kjente stedsnavn, og siden Hankø Fjordhotell på begynnelsen av 1900-tallet var godt besøkt av utenlandske turister, ble navnet Trouville valgt som navn til badeplassen.

 

Svære koller og svaberg omgir sandstranden Trouville.

"Trouvillestranden er hotellets private badestrand. En populær sandstrand med «gammeldagse» badehus, grill og sitteplasser som frister til late sommerdager og kveldsbad, enten du liker sandstrand eller svaberg."

A PERFECT GETAWAY! Få steder egner seg bedre for en hverdagsflukt. Ta gjerne med din beste venn. Få samtaler slår den fortrolige varianten, spesielt akkompagnert av Hankøs fantastiske omgivelser.

Featured

Herlig foto av Trouville. 1920. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hankø, Fredrikstad, Østfold

Sommer 1956. Her fra den nordlige odden for badestranden Trouville. Fotograf: Jac Brun. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hankø, Fredrikstad, Østfold

 

 

 

 

NATUREN

 

 

 

 

Hankø - en naturskatt av de sjeldne

Det er fine strender og turmuligheter over mesteparten av øya. Et spesielt flott område på øya er svabergene ved Hankøhavna sør på øya. Hankøhavna er en populær uthavn med le mot mange vinder. Øyas høyeste punkt ligger i dag 55 meter over havet.

Når du først tar turen ut til Hankø, så anbefaler vi at du utforsker den skikkelig. Du vil bli positivt overrasket over den store variasjonen i natur og det rike dyrelivet.

Er du heldig møter du på noen av øyas 200 dåhjort mens du utforsker øya. I 1889 ble det satt ut 50 harer, 7 dådyr, 1 hjort og 6 kviger. I dag teller stammen av dåhjort rundt 200 – og man er garantert å se hjort dersom man tar en tur rundt på øya.

Utleie av kano og kajakk
Det er flotte turløyper og skogsstier over hele øya. Hotellet leier ut kanoer og kajakker for de som vil utforske øya fra sjøen. Det er også mulighet for utleie av seilbåt med skipper, eller hva med en tur på Hankøstjerna, hotellets flotte charterbåt? Båten tar opptil 10 personer, og man kan få bevertning ombord om ønskelig.

Kanskje du har noen som skal feires eller du planlegger en spesiell opplevelse med kollegaer? Temafester og jubileer blir godt tatt vare på av Hankø Fjordhotell. Med den intime beliggenheten på øya vil gruppen være samlet under hele oppholdet, og alt ligger godt tilrette for et sosialt og samtidig intimt opphold. Hotellet tilbyr unike konferansemuligheter. Møterommene er store og lyse.

Rester og spor fra krigen. Under den 2. verdenskrig slo tyskerne seg ned på Hankø. Det ble gravd kanonstillinger og skyttergraver. Piggtråd ble trukket over det hele, miner lagt ut og radaranlegg satt opp. Tyskerne brukte badets bygninger til innkvartering og sommergjestene fikk så og si ikke adgang til øya.

Da isen forsvant for ca. 10-12.000 år siden lå hele øya under vann, og havet sto 180 meter høyere enn i dag. På øya finner du 7 gravrøyser fra Bronsealderen (1.500 – 500 f. Kr) som ruver på høytliggende steder. Funn vitner om at mennesker holdt til på øya i den perioden. Men det var neppe en fast boplass da, mest sannsynlig var det en fangstplass.

Kilde: Hankøfjordhotell & Spa, Wikipedia, Oslofjordens friluftsråd, Fredriksstad Blad, og Nasjonalbiblioteket.

Vadbukta

 

 

 

 

 

TENNIS

 

 

 

 

 

 

Tennis-sesongen er kun om sommeren på Hankø, visste du at tennisklubben på Hankø er Østfolds største?

 

Tennisbanene holder til i samme området som på bildet ovenfor. Bildet er fra 1920. 

 

 

 

 

DU KAN LØPE I TIMESVIS,

OM DU VIL

 

 

DETTE ER OGSÅ HANKØ.

 

Det er lett å tenke på Hankø som svaberg,sjø, og tilhørende aktiviteter fordi Hankø er jo i høyeste grad akkurat det og, men skogen på øya er spennende og nærmest  "urørt" - her finnes både kjente stier, men også gamle tråkk det er flere år siden noen besøkte. Ta med sykkelen eller joggesko og opplev denne fantastiske naturperlen - bare drøye timen fra Oslo sentrum.

 

 

Bare fantasien setter grenser for hvilke aktiviteter du kan gjøre på og ved Hankø enten det er til rekreasjon eller mosjon. Her har du noen tips:

 

Featured

Drømmeforhold for syklister

Ta med sykkelen og opplev denne fantastiske naturperlen Hankø - bare drøye timen fra Oslo sentrum. Du vil garantert bli begeistret over Hankøs natur fra sykkelsetet på terrengsykkelen.

JOGG HANKØ RUNDT

VANNSPORT

Her på Hankø har du et eldorado av muligheter for vannsport og vann-aktiviteter. Hotellet har gode kontakter med aktivitetsleverandører som både kan tilby seilbåter, fiskebåter, RIB, joller, snekketurer og andre morsomme aktiviteter på vannet.

Hva med f.eks pappbåt konkurranse? Eller padlekonkurranse. Det er kun fantasien som setter grenser.

Ta kontakt med vår bookingavdeling for mer informasjon, ideer og inspirasjon.

E-post: booking@hankohotell.no 
Tlf: 69382850

SPA

OSLOFJORDENS LEKEGRIND FOR VÅTE LEKER

SVØMMEBASSENG OG JACUZZI

Under opphold på hotellet frister det nok med et deilig svømmebasseng og et sprudlende boblebad. Det er jacuzzi både inne og utendørs på balkong.

TENNIS

Ved hotellet er det 4 tennisbaner. Hankø Tennisskole holder kurs gjennom sommerhalvåret. Bli med og test armen i vakre idylliske omgivelser.

Ønsker du å teste tennis under ditt opphold her på Hankø så kan du leie bane og utstyr i resepsjonen på hotellet

For mer informasjon ta kontakt på telefon 69382850.

Seiling i "seilportens vugge"

Visste du at Hankø har en av verdens beste regattabaner? Den store aktiviteten av seiling rundt Hankø gir inspirasjon til å bli med på en seiltur - enten arrangert eller i privat regi.

Naturstier - perfekt for en søndagstur med familien

Flere "offisielle" og naturlige stier går på kryss og tvers av øyen. Dette er faktisk en meget fin friluftsperle som de fleste på fastlandet ikke vet om. De fleste forbinder jo Hankø med hytter, men største delen av øya består av fantastisk natur - det av beste av skog og skjærgård.

GOLF

Golfbaner i Onsøy

Det er ypperlige muligheter til å spille golf under oppholdet hos oss. Det ligger to golfbaner kun en kort biltur unna. (ca 8 minutter fra parkeringsplassen ved fergeleiet).

Fartsfylt tur med RIB i ytre Oslofjord

Stress ned med rolige leker

Fotballbanen

Stor gressbane som holder internasjonale mål. Her arrangeres fotballturneringer, treningsleire ol. Pris på forespørsel.

 

Nedenfor litt info om reisebeskrivelse til Hankø + litt reklame og info om kurs og konferanse

 

 

 

 

 

Kurs og konferanse

HØSTEN 2016

BOOKING

Tenk deg i hvilken herlig ramme et kurs- og konferanseopphold på Hankø kan være. Alle deltakere samlet under ett tak, store og lyse konferanselokaler, flotte hotellrom, fantastiske muligheter for avkobling og rekreasjon. Det er ikke alle konferansehoteller som har den drømmebeliggenheten som Hankø har, utnytt det når dere er her på kurs og konferanse. 

Komfortabel business. Om du har behov for en liten arbeidsøkt etter dagens møter, så vil nok hotellrommene falle i smak. Rommene er innredet med innbydende interiør og behagelige møbler – alt for at du skal ha et så behagelig opphold mulig, også når du trenger tid til konsentrasjon.

Kanskje du har noen som skal feires eller du planlegger en spesiell opplevelse med kollegaer? Temafester og jubileer blir godt tatt vare på av Hankø Fjordhotell. Med den intime beliggenheten på øya vil gruppen være samlet under hele oppholdet, og alt ligger godt tilrette for et sosialt og samtidig intimt opphold. Hotellet tilbyr unike konferansemuligheter. Møterommene er store og lyse.

Perfekt destinasjon for kurs og konferanse. Kort vei fra hovedstaden, og slår du en radius ut på 10 mil fra hotellet, så når man ut til den største delen av Østlandet med alle sine bedrifter, og 2 millioner av Norges befolkning. Øyen Hankø har alt du kan tenke deg av de flotteste skjærgårdsopplevelser og kystnatur. Hoteller tilbyr totale hotellopplevelser, og det beste av alt; alle fasiliteter du kan forvente fra både et konferansehotell og et SPA.

Sjekk tilgjengelige datoer for kurs og konferanse høsten 2016 ->

OM HANKØ

Hankø er ei øy i Fredrikstad kommune, Østfold, ca. 4 km². Øya er et ferie- og badested, kjent seilsportssenter med regattaer i juni og juli. Den er kanskje mest kjent som den norske kongefamiliens feriested (Bloksberg), Hankø Fjordhotell og Leah Isadora Behns fødested.

Hankøs høyeste punkt ligger i dag 55 moh. Det vil si at Hankø lå under vann da isen forsvant (for ca 10 - 12.000 år siden). Havet sto da 180 m høyere enn i dag. Ca 4 - 5.000 år før Kristus kom dette punktet frem i vannskorpen. Det finnes 7 gravrøyser fra bronsealderen (1.500-500 f.Kr), hvor en hellekiste er plassert i midten. Den første kilden som viser bosetting på øya er et kart fra 1776 der to husmannsplasser er avmerket. En plass er nord på øya i Apalviken og en sør i Hankøhavna, «Hankø Plads». Den første faste bosetting på øya må ha skjedd en gang mellom 1723 og 1776. i 1801 bodde det to familier på øya; en familie på hver plass og hver familie med 5 medlemmer. utover begynnelsen av 1800-tallet har det så blitt opprettet en husmannsplass til på sletten der hotellet ligger. Denne plassen fikk navnet "Setra". i 1865 bodde det tre familier på de tre plassene med et samlet folketall på 18 personer. To av husfedrene er nevnt som husmann, men trolig er nok alle husmenn under Elingaard.

i 1873 kjøpte seks brødre, Bjørnebye og deres slektning Ole Bredesen Opset, alle fra Solør, gården. Otto Bjørnebye var den som slo seg ned ved Elingaard. Det ble startet et tegleverk ved Elingaardskilen og i Hankøsundet oppdaget man at det fantes en helsebringende svovelholdig gytje. Denne gytjen, som man mente kunne kurere en mengde sykdommer, var foranledningen til at Bjørnebye startet et Badehotell og Kystsanatorium på Hankø, Hankø Bad og Kystsanatorium 1877, senere Hankø Fjordhotell & Spa.

Det er forøvrig stor båttrafikk innover i Hankøsundet, hvor en rekke båtaktører holder kurs og seminarer årlig. Gjestebrygger finnes også ved Hankø Seilerkro, som blant annet en rekke båtmagasiner bruker som sin testbase.

Hankø er en idyllisk[1][2] del av Fredrikstad. På øya finnes det en relativt stor stamme av dåhjort, anslått til 100 dyr[3].

Annen verdenskrig

Under den andre verdenskrig overtok de tyske styrkene hele Hankø. Her ble bygd er radaranlegg med kodenavn Heinbuche med to flyvarslingsradarer: en Wassermann M-II som sto på odden nord for Vabukta og en Freya på «Varden», høyeste punkt øst for Vabukta. Videre to «y-linje» radiopeilestasjoner på Onsøyknipen og to store følgeradarer med parabolantenner, FuMo 214 «Würzburg-Riese», lenger inne ved Mossikhuset.


Kilde: Wikipedia.no

Referanser

  1. ^ Idyll omgitt av myter

  2. ^ Paddling Hankø rundt

  3. ^ «Artsdatabanken»artsdatabanken.no (norsk). Besøkt 20. september 2018