Tweet This

HORTEN

Bilde-3-1500-COPYRIGHTED-ARNE-KJELDSTADLI (2).jpg

Marinebyen

HORTEN

HORTEN

Midt i Vestfold finner vi Horten med sine flotte hager, handlemuligheter, militære fortid, museer, og ikke minst badesteder. Uansett hvor du har hytte i Vestfold er byen innen akseptabel reisedistanse, og det er ikke lange veien over til Østfold med Bastøyferga heller. Horten er også småbåtenes by, og gjestehavnen har flere ganger vært på topp 10 av Norges beste gjestehavner. Her finner vi badebrygge, spisesteder, lekeplass og Horten turistkontor. Horten Havn legger ut overnattingsbøyer i Hortenskjærgården, i samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd.

Misteltein

Horten er en grønn by. Hortens særtrekk er småhusbebyggelse i grønne frodige hager og store praktfulle løvtrær i byens mange grønne områder. Noe av det som gjør Horten så vakker er høyreiste trekroner som bugner av misteltein. Den fredede snylteplanten som ellers er så sjelden på nordlige breddegrader finnes i Horten i store mengder. Ønsker du å oppleve store trær og misteltein er parken Lystlunden, Hortenskogen og marinestasjonen Karljohansvern steder du bør besøke.

Litt nord for bykjernen finner du et flott kystlandskap ved Løvøya og nordover til Holmestrand. På Løvøya er det noen hytter og en campingplass.

Litt nord for bykjernen finner du et flott kystlandskap ved Løvøya og nordover til Holmestrand. På Løvøya er det noen hytter og en campingplass.

Litt historie

Horten ble tidlig et fergested. Det har vært fergeforbindelse mellom Horten og Moss helt siden 1582, men i 1815 ble Horten utpekt til å bli Norges nye flåtestasjon, som avløste Fredriksvern i Stavern. Planene for en ny norsk marine var store, og flåtehavnen i Stavern var for liten. På denne tiden hadde Horten en befolking på omkring 100 personer fordelt på fire gårder og det gamle fergestedet. Karljohansvern ble etablert i Horten som Sjøforsvarets hovedbase etter kongelig resolusjon av 1818, få år etter unionsinngåelsen med Sverige. Man trengte et bedre forsvar av Oslofjorden. Horten som orlogshavn var omstridt helt fra starten, og gjennom årene måtte marinebasen tåle mange tilbakeslag. Arbeidet med flåtestasjonen startet i 1820, men sto ikke klart før i 1850. De mange utfordringene i et lutfattig Norge, samt konflikten mellom kongemakt og Storting, førte til at marinebasen i Horten aldri ble hva den var tenkt å være. Det var planer om å bygge en stor festningsby på Hortenstangen, men disse ble skrinlagt før 1850.

Boligene som ble bygget for arbeidere og soldater i forbindelse med verftet la etterhvert grunnlaget for Horten by. Horten vokste i raskt tempo, og utviklet seg til en by med over 5000 innbyggere da Karljohansvern sto klar. I 1963 ble marinens hovedbase flyttet til Bergen, men Karljohansvern hadde stor militær aktivitet og var fortsatt base for Østlandet Sjøforsvarsdistrikt. Det var forsvarets behov for moderne teknologi som førte til at Forsvarets forskningsinstitutt ble fødselshjelper for en rekke teknologibedrifter, og som har gjort Horten til et maritimt elektronisk senter i Norge.

Sykkelparadis Horten og omgivelsene er et paradis for syklister. På alle kanter av byen er det fantastisk natur som varierer fra det generelt flate strekket mellom Åsgårdstrand og Horten til skog og bølgende åser og jordbrukslandskap på de andre kantene av byen.

Sykkelparadis

Horten og omgivelsene er et paradis for syklister. På alle kanter av byen er det fantastisk natur som varierer fra det generelt flate strekket mellom Åsgårdstrand og Horten til skog og bølgende åser og jordbrukslandskap på de andre kantene av byen.

Karljohansvern i dag

I dag er den gamle marinebasen på idylliske Karljohansvern under omdannelse til kultursenter. Over tid har forsvaret innskrenket sin militære virksomhet her. Flere bygg, inkludert verftet, har blitt solgt til sivil bruk. I tillegg finner vi blant annet Marinemuseet her, som forøvrig er verdens eldste marinemuseum i drift. Preus museum, som er det nasjonale museum for fotografi, er også verdt et besøk med sitt skattekammer av fotografier, teknisk utstyr og fotolitteratur i en historisk bygning. I tillegg kan Karljohansvern by på alt fra små spesialbutikker til større kjedeforretninger. Kaféer og spisesteder med og uten gallerier frister med mat fra flere verdenshjørner. Det er ingen gjennomgangstrafikk på øya. Her finnes badestrender, Hortensskogen og den idylliske Hortenskanalen som skiller Karljohansvern fra Horten by. Langs kanalen kan du vandre i fred og ro, bare tidvis avbrutt av en stillegående snekke som bruker denne snarveien mellom Indre havn og Oslofjorden.

Fyrverkerikonserten avslutter Vestfoldfestspillene og markerer starten på sommer-Vestfold.

Fyrverkerikonserten avslutter Vestfoldfestspillene og markerer starten på sommer-Vestfold.

Festningen

Dersom du ønsker et overblikk over Horten kommune bør du besøke utsiktspunktet "Festningen", som er et gammelt militæranlegg fra forrige århundreskiftet. Her kan du se hele kommunen omkranset av Oslofjorden.

Utforsk ubåten «Utstein»

Marinemuseet i Horten er verdens eldste i sitt slag. Marinemuseet ligger på Marinens gamle hovedbase og har nå store samlinger knyttet til Marinenes historie gjennom krig og fred. Mange av gjenstandene er unike i verdenssammenheng. Samlingen omfatter fartøyer og utstyr knyttet til den norske marinen, alliert og tysk utstyr, fartøymodeller, malerier og bilder for å nevne noe. Den 45 meter lange ubåten «Utstein» troner på land utenfor Marinemuseet i Horten, og er åpen for publikum. «Utstein» opererte til havs fra 1964 og helt frem til 1998.

Marinemuseet

Spennende bilmuseum

I tradisjonsrike Horten Bryggeris gamle ølhaller ligger Horten Bilmuseum. Her kan du se en stor samling kjøretøyer fra 1900 og helt frem til 1970-årene. Samlingen inneholder alt fra sjeldne biler til gamle bruksbiler. Museet var gjennom en renoveringsperiode i vinter, men åpnet nylig med en oppgradering av utstillingen og lokalene. En modelljernbane på 24 m² setter en ekstra spiss på besøket.

Løvøya

Litt nord for Horten ligger historiske Løvøya. Halvøya er den vestlige av de tre øyene som opprinnelig het Vestre, Midtre og Østre Løvøy. Med sine 0,7 km² er Løvøya en relativt liten øy. Berggrunnen på øya består av lava fra vulkaner som var aktive i permtiden for ca 250 millioner år siden. Tidligere kunne man dra båter over sundet mellom Løvøya og Drasundodden, derav navnet Drasundet. Dette ble praktisert helt frem til 1950-tallet. I dag er sundet fylt opp og en bilvei går over Drasundet.

Horten er et skattekammer av gode ferieopplevelser. Her fra Løvøya.

Horten er et skattekammer av gode ferieopplevelser. Her fra Løvøya.

Løvøya har en fin småbåthavn for tilreisende i bukta Løvøypollen på østsiden av Falkenstenbukta. Stedet kan by på diverse fasiliteter, der i blant strøm, toalett, vaskemaskin, søppelsamling og campingplass. Øst på øya ligger en 200 meter lang strand. Det er fint å dykke i friområdet Løvøysund. Ta gjerne med deg fiskestangen. Området rundt sundet, og på broen mellom Løvøya og Mellomøya, er å regne for de mest populære fiskeplassene i hele regionen. Det går en fin tre kilometer lang merket tursti på øya, og det er flere severdigheter som er verdt å få med seg. Det var bosetting her i vikingtiden.

Løvøykapellet

Løvøya er kanskje mest kjent for sitt steinkapell som pryder landskapet Det ble bygget på 1200-tallet av stein fra området. Kapellet er det minste av Horten kommunes tre middelalderkirker, og blir regnet for å være det mest særegne ev dem. Kirken lå i ruiner i mange år etter reformasjonen i 1536, og ble fredet i 1882. Et langt restaureringsarbeid ble startet i 1928, og i 1950 kunne kapellet gjenåpnes til kirkelig bruk.

Løvøy Kapell. Øya ble valfartet av søkende mennesker fra den katolske verden. Det var ikke mer enn rett og rimelig at det ble bygd en kirke på stedet. Nøyaktig når dette skjedde, vet man ikke, men det må ha vært på 1200-tallet. Til høyre i bildet kan du se St. Olavs-brønnen.

Løvøy Kapell. Øya ble valfartet av søkende mennesker fra den katolske verden. Det var ikke mer enn rett og rimelig at det ble bygd en kirke på stedet. Nøyaktig når dette skjedde, vet man ikke, men det må ha vært på 1200-tallet. Til høyre i bildet kan du se St. Olavs-brønnen.

St. Olavs brønn på Løvøya

I følge legendene var Olav den Hellige i kontakt med høyere makter. Det ble påvist vannkilder rundt om i landet som ble forbundet med Olav den Hellige. Det ble sagt at vannet i brønnen kunne helberede sykdom. I tilknytning til kapellet på Løvøya finner vi den hellige brønnen St. Olavs brønn. Brønnen var ett av de viktigste valfartssteder på Østlandet i katolsk tid. Troen på det helbredende vannet holdt seg lenge, og det fortelles at en matros så sent som i 1820 gikk fra Stavern til Løvøya og tilbake med to flasker kildevann til en syk marinekaptein. I dag er brønnen murt opp og restaurert.

Shopping i koselig bysentrum Neste gang du skal gjøre shopping i Vestfold, prøv Horten! Byen har et koselig handelssentrum med gågater, torg og et stort utvalg av et svært variert utvalg av butikker. De tre kjøpesentrene på rekke og rad langs Hortens nye flotte gågate byr på tilsammen 70-80 butikker. Du vil finne alt du trenger – og du vil finne at Horten har et veldig dynamisk og spennende handelssentrum å by på! Det nyeste kjøpesenteret, Vektergården, byr på byens «beste» parkeringstilbud i  P-hus. Lett adkomst – store plasser – og gunstige priser! Gratis etter kl 16.00 – og direkte adkomst inn i Spar supermarked - betyr enkel og behagelig handel av dagligvarer.

Shopping i koselig bysentrum

Neste gang du skal gjøre shopping i Vestfold, prøv Horten! Byen har et koselig handelssentrum med gågater, torg og et stort utvalg av et svært variert utvalg av butikker. De tre kjøpesentrene på rekke og rad langs Hortens nye flotte gågate byr på tilsammen 70-80 butikker. Du vil finne alt du trenger – og du vil finne at Horten har et veldig dynamisk og spennende handelssentrum å by på! Det nyeste kjøpesenteret, Vektergården, byr på byens «beste» parkeringstilbud i P-hus. Lett adkomst – store plasser – og gunstige priser! Gratis etter kl 16.00 – og direkte adkomst inn i Spar supermarked - betyr enkel og behagelig handel av dagligvarer.

Røverhulen

Dersom du er flink til å klatre kan du lete etter huler på nordsiden av øya, i Veggfjell ved Jesusbukta. Det knytter seg mange sagn og historier til Røverhulen. Et sagn forteller om røvere som bortførte en tjenestejente i nabolaget til denne hulen. En dag da hun ble sendt ut for å kjøpe mat ble hun truet på livet dersom hun skulle finne på å røpe dem. Jenta torde ikke avsløre røverene, men var lur nok til å skjære et hull i en pose gryn som hun bar med seg tilbake, slik at hun ble funnet. Røverstien går 200 meter bortover i den loddrette fjellveggen. Det finnes også en annen hule som bærer røvernavnet. Denne hulen er vanskeligere å komme til, men er til gjengjeld en lang mystisk grotte.