Tweet This

ÅSGÅRDSTRAND

Åsgårdstrand er et idyllisk lite kystsamfunn. Bare det å spasere rundt i denne lille byen og se alle de velstelte hagene gir en deilig stemning i kroppen. Vakker og hvitmalt ligger tettbebyggelsen i Åsgårdstrand, med en befolkning på rundt 3000 fastboende.

 

Overnatting på bryggekanten i Åsgårdstrand -->

 

 

Munchs ferieparadis

Spesielt om sommeren har denne byen mye å tilby. Åsgårdstrand er en herlig blanding av båter, gallerier, syklende og badende. Man kan bade så og si langs hele strandlinjen i sentrum av byen, og i strandsonen er det godt om plass. Åsgårdstrand er meget populær blandt sommergjester med båt og hytte i området. Havnen er forøvrig ikke så stor, og det kan være fornuftig å ta inn seilene før man går inn i havnen. Havnen er utvidet med to nye bassenger, og det er dermed blitt bedre plass til gjestende båter. Brostein gir kaiområdet et spesielt preg. I 2007 ble Åsgårdstrand klassifisert som turistby fordi antallet tilreisende og besøkende er så høyt i forhold til fastboende. Sommergjester er i stor grad med på å prege atmosfæren i byen.

Den Hvite By ved Oslofjorden - Åsgårdstrand

 

Åsgårdstrand er Horten kommunes minste og eldste by, og ble grunnlagt for ca. 450 år siden på grunnlag av trelast og skipsbygging. Men først på midten av 1800-tallet begynte passasjerbåtene mellom Kristiania og Vestfoldbyene å besøke Åsgårdstrand, noe som gjorde byen til en populær bade- og ferieby. Åsgårdstrand ble etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her.

Sykle på kyststien fra Horten til Åsgårdstrand? Les mer -->


Det er ingen tvil om at Edward Munch likte seg godt i Åsgårdstrand, og ble inspirert som kunstner. I 1889 tilbrakte han sin første av mange somre i Åsgårdstrand, og kjøpte noen år senere et enkelt fiskerhus fra 1700-tallet. I dette huset innredet han stuen til å fungere som soverom, arbeidsrom og spiserom. I dag eies huset av Horten kommune, og det fungerer som et museum der alt er beholdt slik det var da Edward Munch bodde der. Museet holder åpent hver dag i sommermånedene juni, juli og august, bortsett fra mandager.

Lyset over Oslofjorden og strendene i Åsgårdstrand fascinerer like mye i dag som på Edvard Munchs tid.

Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand, der i blant ”Pikene på broen” i 1902. Det har vært mange kjente kunstnere i Åsgårdstrand, og i første rekke malere. Stedet ble etterhvert kjent som sentrum for kunstnere og siden 1880-årene har en rekke kunstnere malt i Åsgårdstrand, blant dem verdensnavn som Christian Krohg og Hans Heyerdahl, i tillegg til Edvard Munch som allerede nevnt. I sentrum finner vi flere gallerier, og mange kunstnere har sommeratelierene sine her. Stedet er kjent for sitt særegne lys som kan minne litt om det unike lyset på Skagen. Kunstnere dro enten til Skagen eller Åsgårdstrand for å kunne male dette spesielle lyset.

 

Sjarmerende kafeliv i Åsgårdstrands gater

I Åsgårdstrand finner vi en rekke innbydende restauranter og kafeer. Hvis du går opp den bratte bakken fra havnen ved siden av hotellet, og tar til venstre på toppen, beveger du deg inn i et typisk Åsgårdstrand-strøk med stakittgjerder og hvitmalte hus. Her ligger Frantzens Konditori med bakgårdskafe vegg i vegg med koselige Munchs Café. Her kan du prøve den lokale og tradisjonelle favoritten krabbelurer. En krabbelure er en rundt smultbakst, som minner om smultring. Kafeen er en krysning mellom konditori og restaurant. Fiskesuppen her kan anbefales på det varmeste. Og i Åsgårdstrands eneste pub Naustet har det vært liv i mange år. Kom innom og kjenn på den lokale atmosfæren.

info + Munch

Kun 1 drøy time fra Oslo Sentrum

Sjekk ledig hotellrom

GUIDE ÅSGÅRDSTRAND

VESTFOLDS
RIVIERA

Munchs ferieparadis og strandperler på en snor

Herlige Åsgårdstrand er akkurat det du forbinder med skandinavisk sommer på sitt beste; ferie- og badeby med nydelige sandstrender, koselige og smale gater med hvite trehus med frodige hager omringet av stakittgjerder, og det fineste lyset som har bergtatt så mange kunstnerer oppgjennom tidene, blant annet Edvard Munch som både ferierte, bodde, og arbeidet her i mange år - ja, faktisk så er flere av hans mest kjente malerier ble malt her under lindetrærne ved Oslofjordens bredd.

Åsgårdstrand er et idyllisk lite kystsamfunn på Oslofjordens vestside. Slike kystsamfunn som Åsgårdstrand oppsto fordi seilskipsfarten hadde behov for lett tilgjengelige havner utenfor byenes trangere farvann. Åsgårdstrand var fra begynnelsen på 1800-tallet en viktig utskipshavn av trelast. Spesielt nederlendere dominerte seilskuteskipene. Handelen stagnerte med seilskutetidas slutt, men en ny æra preget av kunstnere og badegjester tok over på slutten av 1800-tallet.


Åsgårdstrand har lange tradisjoner som et populært ferie- og badested. Badebåter fra hovedstaden begynte med rutebåter som fraktet badehungrige til Vestfoldbyene og slik oppdaget mange Åsgårdstrands sandstrender. Siden 1920-årene har sommergjester vært med på å prege byen. Både dronning Juliana av Nederland, den italienske tenoren Formici, samt prominente gjester fra hovedstaden og andre velbemidlede valfartet til et av de fire hotellene i den idylliske sommerbyen hver sommer.

Bare det å spasere rundt i denne lille byen og se alle de velstelte hagene gir en deilig stemning i kroppen. Vakker og hvitmalt ligger tettbebyggelsen i Åsgårdstrand, med en befolkning på rundt 3000 fastboende. I 2010 ble Åsgårdstrand offisielt en by.


Spesielt om sommeren har denne byen mye å tilby. Åsgårdstrand er en herlig blanding av båter, gallerier, syklende og badende. Man kan bade så og si langs hele strandlinjen i sentrum av byen, og i strandsonen er det godt om plass. Åsgårdstrand er meget populær blandt sommergjester med båt og hytte i området. Brostein gir kaiområdet et spesielt preg. I 2007 ble Åsgårdstrand klassifisert som turistby fordi antallet tilreisende og besøkende er så høyt i forhold til fastboende. Sommergjester er i stor grad med på å prege atmosfæren i byen.

Kunstnerbyen

Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand, der i blant ”Pikene på broen” i 1902. Det har vært mange kjente kunstnere i Åsgårdstrand, og i første rekke malere. Stedet ble etterhvert kjent som sentrum for kunstnere og siden 1880-årene har en rekke kunstnere malt i Åsgårdstrand, blant dem verdensnavn som Christian Krohg og Hans Heyerdahl, i tillegg til Edvard Munch som allerede nevnt.

I sentrum finner vi flere gallerier, og mange kunstnere har sommeratelierene sine her. Stedet er kjent for sitt særegne lys som kan minne litt om det unike lyset på Skagen. Kunstnere dro enten til Skagen eller Åsgårdstrand for å kunne male dette spesielle lyset.

Åsgårdstrand ble på slutten av 1800-tallet etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her. I dag er Åsgårdstrand fortsatt attraktivt som sted for både inspirasjon og arbeidssted for alle kunstnere som har bosatt seg i byen.

De 3 bildene ovenfor viser kunstner Nina Hovde og galleriet hennes som ligger omtrent midt mellom torvet og Munchs Café.

De to bildene ovenfor: Keramiker Anne Kristine Mjelva driver «Galleri Smalgangen». Hun kjøpte sin første dreieskive i 1982, og har siden drivet med keramikk. I første etasje i «Galleri Smalgangen» er det kunst- og håndverkutsalg, med produkter som Mjelva og hennes datter Ingrid K. Lund har laget. Galleri Smalgangen er lokalisert på andre siden av gaten for nevnte Nina Hovde.

Siste halvdel av 1880-årene ble Åsgårdstrand beskrevet som Norges svar på Skagen. På 1880-og 90-tallet finner vi navn som: Hans Heyerdahl, Karl Uchermann, Oda Krogh, Christian Krogh, Fritz Thaulow, Edvard Diriks, Kitty Kielland, Jan Ekenæs, og Even Ulving. Maleriet ovenfor er “Utsikt fra Åsgårdstrand”, av Hans Heyerdahl.

La oss fortelle litt om

Edvard Munch

Tiden hans i Åsgårdstrand

Det lar seg ikke gjøre å fortelle om Edvard Munch uten å komme inn på hans tid i Åsgårdstrand. På samme måte kan man ikke omtale Åsgårdstrand uten å vie vår store kunstner Munch oppmerksomhet. Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand med motiv fra Åsgårdstrand.


Som pioner innen moderne europeisk billedkunst er Munch globalt betraktet som en av verdens viktigste billedkunstnere. Åsgårdstrand og traktene rundt var familiens feriested, og fra midten av 1880-årene av tilbrakte Munch flere somre her i den lille fiskerbyen. Et kjærlighetsforhold til en tre år eldre gift kvinne fra Åsgårdstrand resulterte i flere malerier med kjærlighetsmotiver i begynnelsen av 1890-tallet.

Edvard Munch: «Sommer i hagen», («Linde-frisen») 1904. Den dag i dag er det fortsatt lindetrær som dominerer Munch-parken.

I 1898 kjøpte noen år senere et enkelt fiskerhus fra 1700-tallet. I dette huset innredet han stuen til å fungere som soverom, arbeidsrom og spiserom. På denne tiden i Åsgårdstrand besto dette området av fattige familier. Mannen i huset var gjerne fisker og husene små med trang plass til alle familiemedlemmene. Edvard Munch var helt bevisst ved å velge å bosette deg i dette miljøet. Han følte han kunne løre mer av livet samt skildre mer realisme i sine malerier ved å bo i dette miljøet.


I dag eies huset av Horten kommune, og det fungerer som et museum der alt er beholdt slik det var da Edward Munch bodde der. Museet holder åpent hver dag i sommermånedene juni, juli og august, bortsett fra mandager.

Det er derfor ikke tilfeldig at Åsgårdstrand danner bakgrunn i mange av disse maleriene, som To mennesker, Melankoli, Stemmen, Løsrivelse, Stjernenatt og Sjalusi. Disse maleriene hører til Munchs berømte billedserie Livsfrisen, som handler om kjærlighet, angst, sykdom og død. Som barn mistet Edvard både sin mor og storesøster i sykdom. Selv var Edvard ofte syk i barneårene. Han led av kronisk astmatisk bronkitt og hadde alvorlige anfall av giktfeber og revmatisk feber. Dette gikk ut over skolegangen, for spesielt om vinteren måtte han i lange perioder holde seg innendørs.

Munch-inspirasjoner

De 4 bildene samlet: Stjernehimmel av Munch (venstre). Kiøsterudgården (nest til venstre). Åsgårdstrand i 1922 med Kiøsterudgården til venstre i bildet og Grand Hotel til høyre i bildet, akkurat der hvor dagens hotell ligger (nest til høyre). Åsgårdstrand i 2017 (høyre).


I det gamle Grand Hotel var Munch på dans med Milly Thaulow. Varme av dansen trekker de inn i et siderom, åpner vinduet - og tar inn stjernehimmelen og sommernatten sammen.


Det knytter seg ingen spesiell historie til eiendommen Kiøsterudgården. Men Edvard Munchs mange versjoner av "Pikene på bryggen" og "Damene på bryggen" har gjort hovedhuset til et av Norges mest kjente. Man mener at eiendommen ble bebygget i 1780-årene


Spisesteder

I Åsgårdstrand finner vi en rekke innbydende restauranter og kafeer. Åsgårdstrand Kafé er lokalisert i det røde og karakteristiske huset midt på det sentrale torvet i byen.

Kaféen som blir drevet av Lisbet Tollefsrud, har en fantastisk beliggenhet der den ligger midt i hjertet av byen med flott utsikt over Oslofjorden samt at de fleste veier ut herfra leder enten bort til Munchs hus, kyststien, stranden, hotellet, Munchs Café, og ellers alle andre attraksjoner i Åsgårdstrand. Åsgårdstrand Kafé byr på enkel servering av mat samt deilige kaker og godt drikke.

Hvis du går opp den bratte bakken fra havnen ved siden av hotellet, og tar til venstre på toppen, beveger du deg inn i et typisk Åsgårdstrand-strøk med stakittgjerder og hvitmalte hus. Her ligger Frantzens Konditori med bakgårdskafe vegg i vegg med koselige Munchs Café. Her kan du prøve den lokale og tradisjonelle favoritten krabbelurer. En krabbelure er en rundt smultbakst, som minner om smultring.


Kafeen er en krysning mellom konditori og restaurant. Fiskesuppen her kan anbefales på det varmeste. Og i Åsgårdstrands eneste pub Naustet har det vært liv i mange år. Kom innom og kjenn på den lokale atmosfæren.


Grand Restaurant har et godt kjøkken, et rikholdig utvalg av viner og har alle skjenkerettigheter. Restauranten ligger i tilknytning til hotellets bar, og har panoramautsikt over Oslofjorden. Det er et stort dansegulv og egen scene for orkester. I sommermånedene åpnes terrassen, hvor de har uteservering. For noen dager siden åpnet Grand Brygge som er hotellets restaurant og uteservering på ytterste brygge i Åsgårdstrands gjestehavn. Se bilder av Grand Restaurant her ->Trattoria Mediterranea Da Gigi

Italiensk


Facebook

Trattoria Mediterranea Da Gigi Rådhuset er det nyeste innslaget på restauranthimmelen i Åsgårdstrand. Dette er en herlig italiensk restaurant som også har diverse innslag fra Hellas, Baskerland, og diverse steder i Middelhavet. God mat, nydelig italiensk is og et flott sommerkonsertprogram gjorde at Da Gigi ble en suksess sommer 2017. Vi ser fram til italiens sommer i i Åsgårdstrand også i år.


På neste side kan du lese om Norges mest populære kyststistrekning - >

Vi så lyset i Åsgårdstrand

"Lyset i Åsgårdstrand" trekkes stadig frem som en av hovedattraksjonene når Åsgårdstrand blir omtalt som fristende besøksdestinasjon eller som forklaring på hvorfor store kunstnere har utøvd store deler av sitt virke i "den hvite by ved Oslofjorden".

Vi har ofte tenkt på dette magiske lyset når vi selv har besøkt Åsgårdstrand med jevne mellomrom de siste årene og fundert om det er den østvendte beliggenheten og landskapet omkring som er med på å skape dette flotte lyset, eller om det bare faktisk er en myte eller klisjé som har levd i beste velgående i over 100 år?

Klassisk motiv fra Åsgårdstrand

Bli bedre kjent med Åsgårdstrand

For å bli bedre kjent med Åsgårdstrand bestemte vi oss for å tilbringe 48 sammenhengende sommertimer med bare å nyte det byen og naturen kunne by på. Vi innrømmer at vi festet ingen lit til at et så spesielt vakkert lys var forbeholdt kun Åsgårdstrand, og at dette lyset ikke fantes andre steder langs Oslofjorden.

Hvitt i oransje glød

Den siste kvelden i Åsgårdstrand bredte det seg et utrolig flott lys på fjordhimmelen og som farget den hvite byen i en oransje glød. Tilfeldig eller ei, vi så et fantastisk kveldslys den 12. juli 2017. Dette flotte lyset kunne vi sikkert finne andre steder langs Oslofjorden på samme tidspunkt, men la nå det være

Ett er i hvert fall sikkert; Åsgårdstrand er et usedvanlig vakkert sted hvor ullike lysstemninger kan betraktes fra tid til annen. Det kan for eksempel være morgenlyset over fjorden, solgangsbrisen på ettermiddagen som farger Oslofjorden i lyssterkt sølv, lyse sommerkvelder, blåe skumringstimer vinterstid, eller måneskinnsnatt over kyststien.

Du vil ikke tro det før du har sett det selv.

Åsgårdstrand har lange tradisjoner som et populært ferie- og badested. Siden 1920-årene har sommergjester vært med på å prege byen. Både dronning Juliana av Nederland, den italienske tenoren Formici, samt prominente gjester fra hovedstaden og andre velbemidlede valfartet til hotellet i den idylliske sommerbyen hver sommer. Høsten 2017 overtok Unike Hoteller hotellet som inntil da eksisterte som ett av hotellene i hotellkjeden Thon Hotels.

Store deler av hotellet har blitt fornyet med spennende interiør, design, møbler og kule kunstverk preger veggene. Navnet er nå Grand Hotel, som også var det opprinnelige navnet på hotellet. Denne fornyelsen sammen med kvalitet på service overfor gjestene er med på å ta tilbake den ærverdige hotellfølelsen som regjerte i Åsgårdstrand i gamle dager.

Se bilder fra hotellet, og les mer om Åsgårdstrand på de neste sidene ->

VESTFOLDGUIDE

Gjenskaper stilen

Ærverdighet

Se bilder nedenfor

BLA NEDOVER

HOTELLRENESSANSE VED OSLOFJORDEN

GRAND HOTEL

ÅSGÅRDSTRAND

Hotellstilen fra svunne tider tatt frem igjen

Grand Hotel ligger idyllisk til ved småbåthavnen i Åsgårdstrand, og har panoramautsikt over Oslofjorden. Åsgårdstrand er betegnet som kunstnerbyen og en "Sørlandsperle på Østlandet". Edvard Munchs "Pikene på broen" ble malt rett nedenfor hotellet.

Grand Hotel har vært gjennom en kraftig fornyelse de siste 10 måneder fra da hotellet skiftet eier.

Det første som ble gjort var å ta tilbake det gamle navnet; Grand Hotel. Senere er møbler, interiør, og kunstverk hentet frem for å designe hotellet til å bli det ærverdige hotellet man har savnet i Åsgårdstrand og ved Oslofjorden.

Grand Brygge Bar og Restaurant er det nyeste tilskuddet i hotellets bidrag til å forsterke Åsgårdstrands posisjon som bade- og turistby. Under Åsgårdstranddagene som ble arrangert for noen dager siden var det offisiell åpning av restauranten som ligger ytterst mot fjorden i byens gjestehavn.

Innringet område viser Grand Brygge og iskiosken.

Hotellet ønsker at bryggerestauranten skal være et hyggelig møtested for kommunens beboere, tilreisende turister, badegjester,

båtgjester og hotellets gjester. Konseptet vil være en sommerrestaurant og cafè med lette retter som tapas, fiskesuppe, skalldyr, pastaretter,

Italiensk Pizza, fish and chips samt kake og kaffe m.m

Beliggenheten er helt unik med gode solforhold hele dagen så vi ønsker flest mulig sitteplasser ute på en platting bak vindskjermer og under parasoller.

Foreløpig åpningstid: Helger fra Mai/Juni + under Åsgårdstrandsdagene og hver dag fra 23 juni til 19 august

Nedenfor kan du se noen bilder fra hotellet og den nye restauranten med egen iskiosk.

GRAND BRYGGE - NY RESTAURANT

VESTFOLDS

BESTE

BELIGGENHET?

SOMMERHOTELLET

KLASSISK

SKANDINAVISK

SKJÆRGÅRD

Her kan måltidet nytes med panoramautsikt over Oslofjorden, akkompagnert av blafrende seil og lyden fra motorbåter.

Tips sykkeltur

En sykkeltur som passer alle: Horten -Åsgårdstrand

Vikinghistorie, Munch, og natur

Pakk piknikbagen og ta med familien på en barnevennlig tur fra Horten til Åsgårdstrand. Glem alt om ambisiøse fartsturer med stoppeklokke. Ta ikke med deg konkurranseinstinket på denne turen. ta med deg lav puls og bare nyt naturen og alle attraksjoner underveis. Man trenger ikke være sykkelentusiast for å sykle denne strekningen. Det holder å kunne sykle. Man kan trygt ta med barna. Det beste av alt med denne sykkelturen er at den byr på så mange opplevelser og attraksjoner underveis. Flotte badestrender, fantastisk natur med unik skjærgård og flotte skogspartier, Borreparken, vikinghistorie, museum, nydelig trehusarkitektur, og ikke minst Edvard Munch, pluss mye mer.

Hvorfor må alt være så ambisiøst? Vi vil hevde sykkelturen fra Horten til Åsgårdstrand egner seg best til rekreasjon og bare glede av å rulle avgårde i et fantastisk kystlandskap. La alt alvor fare, nyt naturen og alle attraksjoner underveis.

Og så starter turen...

Det passer fint å startet turen i Horten


Fergetrafikken mellom Moss og Horten er Norges mest traffikerte fergestrekningen i Norge. Slår du en radius på 7 mil ut fra fergestrekningens linje i Oslofjorden, så når du ut til 2 millioner mennesker på Østlandet. Horten er derfor et fint sted for å starte en sykkeltur til Åsgårdstrand. Om du ikke tar bil eller ferge til Horten, så vil vi anbefale å ta toget til Skoppum, derfra skiltet rute til Borre middelalderkirke, og nedenfor den vakre kirken ser du kyststien.


Husk å få med dere Karljohansvern
Vi vil på det varmeste anbefale at før dere sykler avgårde på kyststien, så få med dere Hortens største attraksjoner. Besøk Lystlunden og Marinemuseet på Karljohansvern i Horten, dessuten Preus Fotomuseum, Lokalhistorisk senter, og Horten Bilmuseum. Den offisielle kyststien går også gjennom den gamle marinebasen Karljohansvern, så start gjerne turen her i et fantastisk miljø med unik arkitektur og blomstrende kulturliv med gallerier, kaféer, museer, utendørsmarked og butikker.


"Sykkelturen fra Horten til Åsgårdstrand passer for alle generasjoner. Kyststistrekningen fra Horten til Åsgårdstrand slynger seg langs kysten for det meste i flate partier. Strekningen er en av de mest populære kyststistrekningene i landet. Vi anbefaler at når du starter i Horten at strekningen starter fra Marinemuseet og Karljohansvern. Da får du med deg et herlig miljø og kan sykle langs kanalen som er omgitt av enorme løvtrær."


Så mye å se underveis

Åsgårdstrand ligger bare knappe milen syd for Horten sentrum. Veien er tydelig merket og går stort sett gjennom skog og hei. Det er ikke langt. Oppoverbakkene glimrer med sitt fravær, og det er mye å se på underveis.

Turperle

Også for over 100 år siden

Maler Hans Heyerdahl malte kyststien i Åsgårdstrand så fint i 1890. Landeveien er navnet på maleriet.

"Vel fremme i Åsgårdstrand kan familien oppleve inntrykk som selveste Munch i sin tid fikk oppleve, og som i stor grad inspirerte hans kunst."

Etter et par kilometer pã sykkelsetet langs Oslofjorden kommer vi til Borrehaugene, Nordens største samling av gravhauger fra vikingtiden. De ni storhaugene troner fortsatt majestetisk i landskapet. Man kan ha piknik under et eiketre, eller ta en kopp kaffe og se utstillingen på Midgard historisk senter.


Midgard Vikingsenter i Borre har som hovedmål å skape og formidle kunnskap om vikingtid i Vestfold. På senteret kan du oppleve vikingtiden. Bare et par hundre meter bortenfor Midgard historisk senter kan du oppleve den fantastiske festsalen; Gildehallen.

  Den siste delen av kyststien går gjennom Fjugstad naturreservat, med Skandinavias største askeskog.

Vel fremme i Åsgårdstrand kan familien oppleve inntrykk som selveste Munch i sin tid fikk oppleve, og som i stor grad inspirerte hans kunst. I Åsgårdstrand ser du raskt at det er de hvitmalte hus som dominerer, ofte omkranset av hvite havegjerder. Bygningene klynger seg sørlandstett til hverandre. Åsgårdstrand er Horten kommunes minste og eldste by, og ble grunnlagt for ca. 450 år siden på grunnlag av trelast og skipsbygging. Men først på midten av 1800-tallet begynte passasjerbåtene mellom Kristiania og Vestfoldbyene å besøke Åsgårdstrand, noe som gjorde byen til en populær bade- og ferieby. Åsgårdstrand ble etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her.

Som pioner innen moderne europeisk billedkunst er Munch globalt betraktet som en av verdens viktigste billedkunstnere.

Åsgårdstrand og traktene rundt var familiens feriested, og fra midten av 1880-årene av tilbrakte Munch flere somre her i den lille fiskerbyen. Et kjærlighetsforhold til en tre år eldre gift kvinne fra Åsgårdstrand resulterte i flere malerier med kjærlighetsmotiver i begynnelsen av 1890-tallet. Det er derfor ikke tilfeldig at Åsgårdstrand danner bakgrunn i mange av disse maleriene, som To mennesker, Melankoli, Stemmen, Løsrivelse, Stjernenatt og Sjalusi. Disse maleriene hører til Munchs berømte billedserie Livsfrisen, som handler om kjærlighet, angst, sykdom og død. Som barn mistet Edvard både sin mor og storesøster i sykdom. Selv var Edvard ofte syk i barneårene. Han led av kronisk astmatisk bronkitt og hadde alvorlige anfall av giktfeber og revmatisk feber. Dette gikk ut over skolegangen, for spesielt om vinteren måtte han i lange perioder holde seg innendørs.

Sykkelturen fra Horten til Åsgårdstrand er en enkel løype som ikke byr på fysiske anstrengelser, og passer utemerket for alle aldersgrupper.

Åsgårdstrand er ikke bare kyst og hvitmalte trehus, men også et vakkert innlandslandskap.

Her kan du leie sykkel

Her finner du oversikt over hvor du kan leie sykkel i nærheten av Åsgårdstrand:

THON HOTEL HORTEN leier ut sykler til kr. 20 pr dag både sykler til barn og voksne.

Sjømilitære Samfunn leier ut sykler. Dette hotellet ligger ved inngangen til Karljohansvern.

Rørestrand Camping leier ut sykler.


Munchs Hus

I 1898 kjøpte Munch et lite hus i Åsgårdstrand. – Jeg sitter i det eneste hyggelige hus jeg har boet i – huset i Åsgårdstrand, skrev Edvard Munch til sin venn Sigurd Høst. Og følger man veien rett frem når man kommer inn til Åsgårdstrand, kommer man til Munchs hus. Det lille huset ble også hans eneste faste bosted frem til 1909. Huset ble kjøpt av Åsgårdstrand kommune i 1944 og er i dag et museum. Her er alt bevart som da maleren bodde der. Dressen hans henger på veggen, skjortesnippene ligger i skapet, blekkhuset og pennesplittene står på bordet. Munch kjøpte huset i 1897 for 900 kroner.


Den gangen var dette det fattige strøket i Åsgårdstrand. Her bodde fiskere i små hus med store familier. Men Munch likte seg her. Han søkte det ekte og opprinnelige. Munch kom hit som veldig ung, og var på jakt etter sitt uttrykk. Det ble i stor grad formet her i Åsgårdstrand. Pikene på broen hører utvilsomt til Munchs mest kjente motiver fra Åsgårdstrand, og mange vakre impresjonistiske landskap har sin opprinnelse her, malt i en elegant art- nouveau-inspirert stil som er typisk for Munch rundt 1900.

I atelieret som ligger ved siden av Munchs Hus kan du kjøpe billetter til omvisning i Munchs hus samt kunst.

Lindetrærne i den vakre Munch-parken var også et viktig element i en del av maleriene til Munch.

Munch i Åsgårstrand

Edvard Munch kom første gang til Åsgårdstrand sommeren 1885, da familien leide stedet Grønlien i Borre. I 1887 ferierte familien på Veierland, påfølgende sommer i Tønsberg, og sommeren 1889 leide de et sommerhus i Åsgårdstrand.

Kvinne ved sjøen i Åsgårdstrand. Edvard Munch

I årene etter reiste Munch på egenhånd hver sommer tilbake til feriestedet ved fjorden. Han bodde på hotellet eller leide rom forskjellige steder i byen, fram til han i august 1898 kjøpte den lille fiskerhytta for 900 kroner. I årene fram til 1906 oppholdt han seg i lengre perioder i huset, og etter denne tid, mer sporadisk. Den lille hvitmalte byen med den myke kystlinjen og de lyse sommernettene, var svært viktig for Munchs kunsteriske utvikling. Mange motiver i Livsfrisen, ble unnfanget og utviklet her. Mange bilder ble utvilsomt malt her. I huset og haven fant han ro til å arbeide, og han fant hvile i vanskelige perioder.


Åsgårdstrand bidro som sagt til å forme Edvard Munch som kunster. Men for all ettertid har han tilsvarende gjenskapt den hvitmalte byen ved fjorden, og gitt den en plass i kunsthistorien, og i et slags kollektivt minne om et sted man kanskje ikke har besøkt, men som likevel er kjent, og som har vekket følelser, og helt andre minner.


I august 1944 kjøpte Åsgårdstrand kommune huset av Edvard Munchs dødsbo og 1 juni 1947 ble det åpnet som museum; hvilket betyr at det lille museet har eksistert i snart 65 år.MUNCHS HUS

Edvard Munchsgate 25, 3155 Åsgårdstrand

I åpningstiden tlf. 33082131


Åpningstider:

Juni, juli og august: hver dag unntatt mandag kl. 11-18

Mai og september, lørdag og søndag kl. 11-18

God tur videre!

Dette motivet passerer du om du fortsettersydover til Tønsberg

Les mer her