Tweet This

03 Filipstad

Filipstad_(29._april_2018).jpg

Velkommen til Filipstad. Filipstad ble utviklet som havn på slutten av 1800-tallet, og er sentral i Oslos havnehistorie.

Filipstad fikk trolig navnet sitt etter apotekeren Philip Moth, som hadde urtehage her på 1600-tallet. På 1800-tallet var området preget av friluftsbåter, klubbhus og båtforeninger, og på 1930-tallet lå det et svømmestadion med vannpolobane her. Tidlig på 1900-tallet begynte arbeidet med å opparbeide kaia til industrihavn med havnekraner, lastebrygger og skur.

KAFFEBRENNING

Kjenner du lukten av nybrent kaffe? Johan Johannson, bondesønnen fra Askim, startet i 1866 import av blant annet kaffe, og flyttet virksomheten til Filipstad i 1958. Her bygget han et 40 meter høyt og helautomatisk kaffebrenneri. I dag brennes 25 prosent av Norges kaffe her, men i fremtiden skal kaffeproduksjonen flyttes fra Filipstad.




BANAN-MATTHIESSEN

Det var hit den aller første bananbåten la til kai en septemberdag i 1905. Bananbåten var lastet med hele 3 000 kg bananer! Den nytenkende mannen som startet importen av bananer til Norge var trelasthandler Christian Matthiessen, som raskt fikk kallenavnet Banan-Matthiessen. Han grunnla det som i dag heter Bama, som lenge hadde fruktlageret og bananmodneriet sitt på Filipstadkaia.




FILIPSTADBANANEN

Kanskje enda mer kjent enn Banan-Matthiessen selv, er den seks meter høye bananskulpturen som sto på taket av bananmodneriet hans i 40 år. Filipstadbananen ble laget på bestilling av kunstner Trygve Fredriksen, og ble ett av Oslos mest kjente landemerker. Det vakte derfor stor oppsikt da bananen ble fjernet i 1994. Lurer du på hvor den ble av? I dag står den på Henie-Onstad Kunstsenter i Bærum.

Utdrag fra sangen «Day-O (Bananer i lange baner)»
Day-o, daaaay-o
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Day, is the day, is the day, is the day, is the day, is the daaay-oooo
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Laster bananer hele natta lang
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Lastegjengen har sin egen sang
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Står nedi lasta og vasser i bananer
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Bananer bananer bananer i lange baner
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Tett og svett og bananer i fleng
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Om en stund, stuper jeg i seng
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Day, is the daaay-ooo
Dagen gryr og jeg lengter hjem
Day, is the day, is the day, is the day
Dagen gryr og jeg lengter hjem
—-
Daaaay-o, daaaaaay-o
Dagen gryr og jeg lennngter hjeeeeem
— Tekst: Erik Tøraasen Fra albumet: «Blomster og bananer».



POPKUNST OG AMERIKABÅT

Filipstadbananen er muligens ikke et kunstverk i seg selv, men bananen har inspirert en av verdens mest kjente pop-kunstnere, Claes Oldenburg. Historien forteller at Oldenburg tok Amerikabåten fra Utstikker I som liten gutt, og at den store gule bananen på Filipstadkaia fanget interessen hans. I voksen alder har Oldenburg blitt kjent for sine enorme versjoner av hverdagsgjenstander som hamburgere og pølse i brød. Han mener selv at alt sammen startet med Filipstadbananen.

Filipstad i 1970. Fotograf: Widerøes Flyveselskap. Kilde: Oslo byarkiv / oslobilder.no

Filipstad i 1970. Fotograf: Widerøes Flyveselskap. Kilde: Oslo byarkiv / oslobilder.no


FREMTIDEN

Fremover vil det skje store endringer på Filipstad. Du står nå midt i den fremtidige Framnesallmenningen. Her skal Havnepromenaden og fjordtrikken gå, og det skal skapes nye store og små byrom. Filipstad skal bli en utvidelse av sentrum med mange boliger og arbeidsplasser. Her kommer det også skole, og motorveien planlegges lagt i tunnel. Ytterst mot fjorden kommer en ny stor offentlig park med bademuligheter. Samtidig skal fergeterminalen moderniseres og få en ny pir for cruiseskip. Filipstad skal gjennomgå den samme transformasjonen som Tjuvholmen og Sørenga. Det er bare å glede seg.

God tur videre!

Tekst: Bymiljøetaten - Oslo kommune