Tweet This

Preus museum

Preus museum er det nasjonale fotomuseet i Norge. Museet ble opprettet i 1995, da Staten kjøpte samlingene til det private Preus Fotomuseum. Den norske stat er eier av museet. Preus museum flyttet i mai 2001 inn i Magasin A på Karljohansvern i Horten, en times kjøring fra Oslo.

Museets innredning er tegnet av arkitekt Sverre Fehn. Samlingene består av fotografier, andre former for bilder, kameraer og annet teknisk utstyr som belyser fotografiets utvikling. Billedsamlingen har bred representasjon av den internasjonale fotohistorien. Preus museum har et fagbibliotek av internasjonal standard.

Har du spørsmål? Ønsker du å komme på besøk med grupper eller på egenhånd? Kontakt post@preusmuseum.no, så svarer vi deg så fort som mulig!

Hver lørdag og søndag tilbyr vi enkle omvisninger i utstillingene våre kl 13. Bestilling er ikke nødvendig.

Aluminiummuseet

Aluminiummuseet holder for tiden stengt grunnet stort ombyggingsarbeid.

Vi holder deg orientert om hva som skjer underveis på Aluminiummuseets Facebook sider
Vi ser frem til å invitere til ny og spennende utstilling i 2019!

Om Aluminiummuseet

Aluminiummuseet formidler utviklingen og produkthistorien til Aluminium i Holmestrand, men også hvor viktig arbeideren er i denne sammenheng. Kampen for bedre arbeidsbetingelser og miljø, for ikke å glemme helsevern og det sosiale, er viktige aspekter og har sin naturlige plass i utstillingene.

Aluminiummuseet holder til i et av Hydros fabrikklokaler midt i Holmestrand sentrum. Fortsatt er det spor etter industrivirksomhet i tak og vegger.

Aluminiummuseets historie

Videreforedeling av aluminium har en lang historie i Holmestrand. Helt siden produksjonen til A/S Nordisk Aluminiumindustri tok til i 1919 har det vært stor aktivitet i fabrikklokalene. Bedriften ble etablert som datterselskap av A/S Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company i Høyanger for å videreforedle råmetall fra moderbedriften. I Holmestrand går videreforedlingsbedriften fortsatt under navnet ”Nordisk” på folkemunne selv om bedriften fra 1967 vare en del av Årdal og Sunndal verk, for siden å bli kjøpt av Hydro i 1986.

Nordisk var den første bedriften her i landet som videreforedlet råaluminium til både halvfabrikata og ferdigvarer, og har introdusert aluminium på de fleste felt i det norske samfunnet. Produktspekteret har endret seg etter som behovene og markedet har skiftet. Aluminiumbedriften I Holmestrand har tilpasset seg endringene, men også vært med på å styre markedet. På flere områder har man gjort et pionerarbeid innen teknologi og produktutvikling.

Nå er det er en stund siden skip med råmetall fra Høyanger la til kai i Holmestrand. I dag er det resirkulert aluminium som utgjør det meste av råmaterialet som videreforedles. Men det er ikke bare råvaretilgangen som har gjennomgått store forandringer. Utviklingen har gått fra å være håndverkbasert og mekanisert til å bli mer og mer automatisert og datastyrt.

I dag er det først og fremst halvfabrikata som sendes ut av bedriften. Tidligere ble det produsert flere ferdigvarer. Mest kjente er produktene merket HØYANG som henspeiler på råvareprodusenten i Høyanger. Det folk flest forbinder med HØYANG er nok kjøkkentøyproduksjonen. Kokekar i alle størrelser, ”kaffelars”, trillingkarene, saftkokeren og trykkokeren, for å nevne noe som forenklet husmorens hverdag.

Fra fabrikken i Holmestrand rullet store tanker til bryggerier, meierier, bensinselskap m.m. ut av byen på lasteplan og tog. Det ble levert til fly- og bilindustrien, lakkerte bånd til hermetikkindustrien og ”slugs” til tubeindustrien. Bedriften hadde også en egen byggvareavdeling som leverte veggbekledninger og A-tak.

Berger museum

ÅPNINGSTIDER

16. juni –19. august 
Tirsdag til søndag kl. 12–17

Fra 19. august 
Lørdag og søndag kl. 12–16 i tillegg til program/arrangementer.

Café Jebsen 
Besøk Café Jebsens hjemmesider for å se åpningstider.

BILLETTER

Inngang 
kr. 70,- (utstillinger og Berger museum) 
kr. 50,- i perioder der kun Berger museum er åpen. 
Honnør/student/gruppe: kr. 30,-

Naboskapskort 
Kr. 200,- Gir gratis adgang for innehaver til alle utstillinger og Berger museum gjennom hele året, samt rabatt på alle enkeltarrangementer (konserter, foredrag, forestillinger m.m.).

Vennekort 
Kr. 400,- Gir tilsvarende adgang for innehaver og en venn.

Om Berger museum

Berger museum er en del av Vestfoldmuseene IKS og ligger på grensen mellom Sande og Svelvik kommune. Berger museum formidler tekstilindustrihistorien på Berger gjennom sine faste utstillinger og med utgangspunkt i Berger og Fossekleven fabrikker.

Berger er et av landets best bevarte industrisamfunn og i samdrift med Fossekleiva kultursenter tilbyr Berger museum fascinerende kunst- og kulturopplevelser.

På Berger museum finner du en unik samling av mønstertegninger og historien om Bergerpleddet sin suksess.

Berger museums historie

Berger er et av Norges best bevarte industrisamfunn. Både Berger og Fossekleven fabrikker ligger ved vassdraget. Berger gård drives videre. Arbeiderboligene i øvre og nedre gate, i Fossekleiva og Torbjørnshaugen ligger der de alltid har ligget.

Funksjonærboligene er på plass, bortsett fra en som måtte vike for den nye hovedveien. Kirken fra 1895, gamlehjemmet, sykestua osv. ligger vakkert i terrenget. Brygga skal bygges opp igjen, slik som den gamle skolen har kommet opp selv om den benyttes som bolig i dag.

Berger museum og Fossekleiva kultursenter holder i dag til i felles lokaler og har et nært samarbeid. Sammen er de en felles visningsarena og møteplass for innbyggere i Vestfold og spesielt i Sande og Svelvik kommune.

https://vestfoldmuseene.no/berger-museum/

Larvik Museum

Om Larvik Museum

Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Vi har fokus på byhistorie, grevskaps- og herregårdshistorie og maritim historie.

Larvik Museum holder til i Verksgården på Langestrand, bydelen som historisk sett forbindes med Fritzøe jernverk og sagbruk. Her finner du våre kontorer, våre faste og midlertidige utstillinger, våre arrangementer, foredrag og familieaktiviteter. Vi har også visningssted og utstillinger i Herregården og Sjøfartsmuseet.

Besøk Larvik Museum

Larvik Museum holder til i Verksgården på Langestrand, bydelen som historisk sett forbindes med Fritzøe jernverk og sagbruk. Her finner du våre kontorer, våre faste og midlertidige utstillinger, våre arrangementer, foredrag og familieaktiviteter. Vi har også visningssted og utstillinger i Herregården og Sjøfartsmuseet. Herregården og Sjøfartsmuseet holder åpent i sommersesongen og etter avtale.

Larvik Museum arbeider med byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og fram til vår egen tid. Vi har fokus på byhistorie, grevskaps- og herregårdshistorie og maritim historie.

Midgard vikingsenter

ÅPNINGSTIDER

HØYSESONG (1. mai–31. august)
Midgardsenteret, kafeen, Gildehallen og Vikinglekeplassen.
Åpent hver dag kl. 11–16.

LAVSESONG (1. september–30. april)
Midgardsenteret, kafeen og Gildehallen.
Åpent onsdag, lørdag og søndag kl. 11–16.

(Vikinglekeplassen er stengt i lavsesong. Onsdager er det ubemannet kafé.)

SPESIELLE DAGER

17. mai – stengt

Vinterferie (18.2–22.2)
Åpent hver dag kl. 11–16. 
(Vikinglekeplassen stengt)

Påskeferie (15.4–19.4) 
Åpent hver dag kl. 11–16. 
(Vikinglekeplassen stengt)

Høstferie (30.9–4.10) 
Åpent hver dag kl. 11–16.
(vikinglekeplassen stengt)

BILLETTER

Voksne: kr. 90,- 
Honnør/student/militær: kr. 70,- 
Barn (7–17 år): kr. 70,- 
Barn (0–6 år): Gratis
Familiebillett: (2 voksne og 2 barn opptil 17 år): kr. 270,- 
Grupper: (10 + personer): kr. 70,- pr. pers.

  • Billett til Midgardsenteret gjelder også for Gildehallen, omvisning og Vikinglekeplassen.

  • Vi aksepterer ledsagerbevis.

  • Egne priser ved spesielle arrangementer.

Man trenger ingen billett for å besøke kaféen eller Borrehaugene.

OMVISNING

FASTE OMVISNINGER 
Midgard vikingsenter arrangerer faste omvisninger, hver dag det er åpent:.

  • Kl. 13: Omvisning i utstillingen Hauger, haller, hav.

  • Kl. 14: Omvisning i Borreparken og tur vikingskipet.

Omvisningene er inkludert i billettprisen.

Midgard vikingsenter tilbyr omvisninger for store og små grupper hele året, og vi skreddersyr din vikingopplevelse. Bestill en omvisning til den tiden som passer best!

Vi tilbyr omvisning i:

  • Utstillingene på Midgardsenteret.

  • Borreparken, med Nordens største samling av storhauger fra yngre jernalder i vakre omgivelser og to vikingskipgrav.

  • Gildehallen, en unik og storslått rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler.

  • Vikinglekeplassen, der du kan prøve deg på ulike vikingaktiviteter.

https://vestfoldmuseene.no/midgard-vikingsenter/

Hvalfangstmuseet

Hvalfangstmuseet

2. januar–30. april
Hverdager kl. 11.00–15.00
Lørdager kl. 11.00–15.00
Søndager kl. 12.00–16.00

1.–31. mai
Alle dager: kl. 11.00–16.00 

1. juni–22.juni
Alle dager: kl. 11.00–17.00

23. juni–31. august
Alle dager: kl. 10.00–17.00

1.–30. september
Alle dager: kl. 11.00–16.00

1. oktober–30. desember 
Hverdager: kl. 11–15 
Lørdager: kl. 11–15 
Søndager: kl. 12–16 
(NB! Inngangen er flyttet til nordenden, dvs. den gamle inngangen)

Hvalbåten Southern Actor 
Hvalbåten «Southern Actor» er åpen 1.–22. juni fra kl. 11.00–16.00 og 23.juni–31.august fra kl.11.00–17.00.
I sesongen ligger «Southern Actor» på utstikker 2 i havna i Sandefjord.

BILLETTER

Voksne: kr. 25,- 
Barn (0-6 år): Gratis 
Barn (7-17 år): kr. 10,-
Honnør/student: kr. 10,-
Familiebillett (2 voksne med barn): kr. 60,- 
(Prisene gjelder kun i ombyggingsperioden)

Hvalbåten «Southern Actor» 
Voksne: kr. 20,-
Barn (0-6 år): Gratis 
Barn (7-17 år): kr. 10,-
Honnør/student: kr. 10,-  
Familiebillett (2 voksne med barn): kr. 60,-

Om Hvalfangstmuseet

Kommandør Chr. Christensens Hvalfangstmuseum ble grunnlagt i 1917 av hvalfangstreder Lars Christensen. Han oppkalte museet etter sin far og overrakte det med utstillinger og samlinger som en gave til Sandefjord Kommune.

Hvalfangstmuseet – slik det omtales til daglig – består i dag av selve museumsbygningen med utstillinger, museumsbåten Southern Actor, og samlingene som er oppbevart i fellesmagasiner og bibliotek. Hvalfangstmuseet er en avdeling av Vestfoldmuseene IKS.

Museumsbygningen

Hvalfangstmuseet ble etablert direkte i et nybygg tegnet av Nils Winge Grimnæs. Gjennom den arkitektoniske utformingen, fremhever bygningen museets mest ikoniske gjenstand - en blåhvalmodell i full størrelse - som kan betraktes fra et vandregalleri båret av tolv søyler. I 1981 ble museet bygget ut og fikk plass til en egen kulturhistorisk avdeling. Denne fløyen ble i 2018 utvidet ytterligere og gir rom til nye kulturhistoriske utstillinger og publikumsfasiliteter. Den eldste bygningen rommer den naturhistoriske utstillingen. Utstillingssalen har i seg selv en museumshistorisk verdi, samtidig som fremstillingen av dyrelivet i Arktis og Antarktis også fungerer som en introduksjon til fangsthistorien.

Museumsbåten Southern Actor

«Southern Actor» er en klassisk dampdrevet hvalbåt som representerer den siste tiden av storhvalfangsten etter krigen. Den deltok i Sydhavsfangsten fram til 1962. Båten ble bygget i Middlesbrough i England for rederiet Sevilla Whaling Co. Ltd. i 1950.

Båten ligger til kai og er åpen for publikum i sommersesongen, og ellers etter avtale med omviser.

Samlingene

Hvalfangstmuseets hovedfokus er 1900-tallets storhvalfangst i Antarktis. Samlingene er hovedsaklig av natur- og kulturhistorisk karakter og omfatter Hvalfangstsamlingen, Sandefjord Bymuseum, Sandefjord Sjøfartsmuseum og Sandar Bygdesamling. Hvalfangstmuseet har en omfattende foto- og filmsamling i magasin. En stor boksamling med litteratur om hval, hvalfangst og polare strøk er tilgjengelig gjennom Sandefjord Folkebibliotek. Dertil kommer flere hundre hyllemeter med historiske arkiver oppbevart i Vestfoldarkivet. Disse står i dag på listen over «Norges dokumentarv» som sorterer under UNESCOs liste over Verdens dokumentarv.

Slottsfjellsmuseet

ÅPNINGSTIDER 
Kl. 11–16.

Sommersesong (mai–september) 
Slottsfjellsmuseet: Åpent hver dag.
Slottsfjelltårnet: Åpent i helgene i mai. Åpent hver dag juni, juli, august.

Vintersesong (september–mai) 
Slottsfjellsmuseet: Åpent tirsdag–søndag 
Slottsfjelltårnet: Stengt i vinterhalvåret 

Slottsfjellhulene og noen av bygningene på Vestfoldtunet vil være åpne på nærmere gitte tidspunkt i skolens sommerferie. 
Slottsfjelltårnet, Slottsfjellhulene og Vestfoldtunet kan, med forbehold, inngå i bestilte omvisninger utenom sesong.

Avdelingen for gamle aviser er åpen i museets åpningstid.

Voksne: kr. 90,- 
Barn (0 – 6 år): Gratis 
Barn (7 – 17 år): kr. 70,- 
Honnør/student: kr. 70,- 
Gruppe (over 10 pers.): kr. 70,- pr. pers. 
Familiebillett (2 barn og 2 voksne): kr. 270,-

Fri entré hver tirsdag.

Vi aksepterer ledsagerbevis.

Midt i Tønsberg, i vakre omgivelser ved foten av Slottsfjellet, ligger Slottsfjellsmuseet. Museet og området rundt er et sammenhengende kulturminne, som representerer byens lange historie, med bl.a. byløkker, markering av teglovn fra middelalder og museets bygdeavdeling. Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets og Nordens største middelalderborger.

Vikinghallen

I museets Vikinghall presenteres Norges fjerde vikingskip, handelsskipet fra Klåstad, det eneste bevarte vikingskip som er plassert utenfor Oslo. I tillegg finnes historien om Osebergfunnet, gravskipet med Europas største vikingfunn, funnet ca. tre km nord for sentrum av Tønsberg.

Svend Foyn og Tønsberg

Historien om hvalfangstpioneren Svend Foyn og hans rolle i byen og samfunnet for øvrig, blir presentert i en utstilling i tilknytning til Hvalhallen. Både sel- og hvalfangst ble viktige næringsveier i 1800-tallets Norge og Svend Foyn var en ivrig pådriver og utvikler av tekniske forbedringer. Han etterlater seg mange spor i Tønsberg. En rekke bygninger og steder forteller fremdeles historien om et religiøst liv, en arbeidsgiver som sørget for sine arbeidere, om barndomshjem og om hans mange bidrag til fellesskapet.

Hvalhallen

Utstillingen «Hvalhall» viser hvalskjelett fra de vanligste hvalsorter det ble drevet fangst på.  Blåhvalen, verdens største dyr, var ca 27 meter lang og kan ha veid opp mot 150 tonn. Spekket til blåhvalen kunne gi opptil 100 fat olje. Blåhvalskjelettet er det største bevarte skjelettet vi kjenner.

Vestfold-gården

På Tallak, platået mellom selve Slottsfjellet og hovedmuseet ved Farmannsveien, ligger museets friluftsavdeling.

Vestfold-tunet ble anlagt på 1940-50-tallet som en typisk Vestfold-gård, og inneholder flere tilflyttede hus fra ulike deler av fylket. Her finnes våningshus fra 1700-tallet, laftet tømmerbygning med svalgang fra 1600-tallet, sjømannens bolig, låve, smie, seteranlegg og Vestfolds eldste profane bygning, et middelalderloft, datert 1407.

De fleste av bygningene er åpne for publikum ved omvisning.

Seterkaféen og Kastellkaféen

I tilknytning til Vestfold-tunet er Seterkafeen åpen for bevertning. I lyse, moderne lokaler ønsker Slottsfjellsmuseet velkommen til Kastellkafeen!

Velkommen til Slottsfjellsmuseet!

https://vestfoldmuseene.no/slottsfjellsmuseet/

Haugar Vestfold Kunstmuseum

September –mai
Tirsdag–fredag kl. 11–16 
Lørdag–søndag kl. 12–17

Juni–august
Mandag–fredag kl. 11–17
Lørdag–søndag kl. 12–17

Helligdager 
kl. 12–17
Mandager som er helligdag i forbindelse med pinse har åpningstid som helligdag.

Museet holder lukket på følgende dager: 
1.-26.april, 1. mai, 17. mai, 9. -27. september, julaften, 1. og 2. juledag, nyttårsaften og 1. nyttårsdag

Privat omvisning
Vi tilbyr også private omvisninger, i og utenfor museets ordinære åpningstider. 

Inngang 
Voksne kr. 100,- 
Honnør/student kr. 70,- 
Gruppe (over 10 pers.) kr. 70,- 
Familiedager: aktivitetsbillett per barn kr. 35,-

Fri entré

  • Venneforeningen (fri inngang er inkludert i medlemskapet – ledsager 50 % rabatt, mot gyldig medlemsbevis).

  • Hver tirsdag for alle besøkende fra 1. september til 30. april

  • Barn (under 18 år).

  • Alle utstillingsåpninger har fri inngang for alle.

  • Billedkunstnere og kunsthåndverkere/medlemmer av NBK/NK eller tilsvarende utenlandske (mot gyldig medlemsbevis).

  • Kunstnerorganisasjoner.

  • Medlemmer i Norsk Museumsforbund, ICOM, kunstkritikerlaget og presse (mot gyldig medlemsbevis).

  • Ledsagerbevis aksepteres.

  • Lærere som ønsker å forberede seg før de skal ha med seg klasser hit (dette må da avklares med museet på forhånd).

Om Haugar Vestfold Kunstmuseum

Haugar Vestfold Kunstmuseum beskrives som et av landets beste kunstmuseer og ligger midt i Tønsberg sentrum. Vakkert og historisk plassert mellom det gamle tingstedet "Haugating" og et par enda eldre gravhauger.

Kunstmuseet tilbyr til enhver tid kunst av høy kunstnerisk kvalitet, i sine faste og midlertidige utstillinger. Haugar Vestfold Kunstmuseums egen samling er og en kunstpause verdt. Blant annet er "Andy Warhol - After Munch" en viktig del av kunstmuseets faste utstilling.

Velkommen til kunstopplevelser i et historisk bygg!

Haugar Vestfold Kunstmuseums historie

Haugar Vestfold Kunstmuseum er lokalisert til den tidligere Sjømannskolen midt i Tønsberg sentrum. Den imponerende murbygningen er tegnet av arkitektene Bjercke og Eliassen og ble oppført 1918-21. Fire år senere fikk den A. C. Houens pris for god arkitektur.

I utformingen av fasaden samarbeidet arkitektene med billedhuggeren Wilhelm Rasmussen (1879-1965), som lot utsmykke den med 12 karyatider i Larvikitt fra Brøttsøbruddet på Tjøme, forestillende noen av de eksotiske folkeslag som sjøfarerne ville møte ute i verden.

Beliggenhet

Beliggenheten er både vakker og historisk der museet troner i parkmessige omgivelser mellom det gamle tingstedet Haugating og et par enda eldre gravhauger.

I disse mener man med støtte i Snorre at Harald Hårfagres to sønner Olaf og Sigrød er hauglagt etter at de ble drept av den tredje bror Eirik Blodøks på Haugar våren 934. Selve stedsnavnet Haugar skriver seg trolig helt tilbake til jernalderen.

Etablering og drift

Museet ble etablert som en stiftelse opprettet av Vestfold fylkeskommune og vertskommunen Tønsberg 1. januar 1993. Utgangspunktet var fylkesplanens målsetting om å utvikle Vestfold som kulturfylke, og at befolkningen også i denne regionen skulle få anledning til å oppleve billedkunst og kunsthåndverk på et høyt kvalitativt nivå.

Fra museet åpnet i september 1995 og frem til 1. januar 1998 ble museet drevet av stiftelsens styre. Deretter overtok Vestfold fylkeskommune driftsansvaret, mens stiftelsen fortsatt står som eier av samlingen.

I år 2006 kom museet på statsbudsjettet. I 2019 yter Vestfold fylkeskommune et bidrag til museet på 7,1 millioner, staten bidrar med 3,8 millioner og Tønsberg kommune bidrar med 2,1 millioner. Museets egeninntekter var i 2018 på 13 % av det totale driftsbudsjett. Fra om med 1. juli 2009 ble museet en avdeling i Vestfoldmuseene IKS.

https://vestfoldmuseene.no/haugar-vestfold-kunstmuseum/

Fredriksten Museum Halden

Opplev festningen som har betydd så mye for Norges frihet ved å besøke museene, eller ta en guidet tur.

Fredriksten er en hedersfestning, og er et av Norges viktigste steder. Her har de mest dramatiske og blodigste hendelsene skjedd i landets krigshistorie.

“ti vi heller landet brente, enn det kom til fall; husker bare hva som hendte, ned på Fredrikshald!” (Norges nasjonalsang, 4 vers)

Se www.facebook.com/fredrikstenshistorier/ for mer historier og bilder av festningen i Halden.

Fredriksten Festning er på 600 mål, har 20 000 km2 festningsmurer og har over 40 bygninger! I tillegg har festningen en profesjonell golfbane, camping, hotell, privatskole, naturstier, guidet turer, og har 5 restauranter!

Festningen forvaltes av Forsvarsbygg. www.forsvarsbygg.no

Verket 20 - Moss by- og industrimuseum

Moss by og industrimuseums lokaler i Fossen 21/23 er dessverre stengt for besøkende i perioden 15. februar 2019 - 3. januar 2020. Tiden bruker vi på å ordne egne samlinger, lage nye utstillinger og forberede oss på markeringen av Moss 300 år. Velkommen tilbake i 2020!Østfoldmuseene - Moss by- og industrimuseum, Moss

Mens vi har stengt

Moss by og industrimuseums lokaler i Fossen er dessverre stengt for besøkende i perioden 15. februar 2019 - 3. januar 2020. 
Tiden bruker vi på å ordne egne samlinger, lage nye utstillinger og forberede oss på markeringen av Moss 300 år.

MOSS BY- OG INDUSTRIMUSEUM, MOSS FOSSEN 21/23 

Museet vil under stengingen ta imot skoler som har opplegg gjennom Den kulturelle skolesekken.

Vi vil også ha sommeråpent i Verket 20 fra 22.6 – 25.8 Dessuten vil vi by på en rekke arrangementer ute i byen. 

Den 3. januar 2020 åpner vi ny utstilling i Fossen. Dette blir starten på jubileumsåret 2020 i Moss. Følg med på våre Facebooksider Lab1 og nettsider om dette arbeidet.

Under stengningen vil vi bruke tid på å få orden i samlingene våre. MBI har rundt 7000 gjenstander, over 150 hyllemeter med arkiv og en stor mengde med fotografier, filmer og lydfestinger vi skal telle, ordne, registrere og systematisere. På sikt ønsker vi å gjøre masse av dette tilgjengelig digitalt, til glede for nytt og gammelt publikum.

Museet er åpen for henvendelser etter avtale. 

Elingaard herregård

Elingaard Herregård

Da adelskapet ble avskaffet i 1821 fantes rundt 30 herregårder i Norge, hvorav 14 i Smålenene - eller Østfold som det heter i dag. Av disse 14 var Elingaard og Tomb de eldste i egenskap av adelsgårder.

Elingaard Herregård er en av landets mest helstøpte anlegg fra renessansen – en adelig setegård med røtter tilbake til middelalderen. Omkranset av bastioner og vollgraver ligger hovedbygningen fra 1749 – gjenreist på kjellerne fra 1600-tallet, og har i dag rom fra ulike epoker. Samme adelsfamilie residerte her fra 1400-tallet og fram til slutten av 1700-tallet. Gjennom giftermål endret familienavn seg, men slektskapsbåndet holdt gjennom Haftoreslekten, Gyllenhorn, Brockenhuus, og Bjelke fram til Huitfeldtfamilien, som gikk konkurs i 1778. Deretter har Elingaard ofte skiftet eiere før det ble museum i 1975.

I kulturlandskapet rundt gården kan en oppleve gravhauger, steinringer, husmannsplasser og mølledam, alt med tilrettelagte stier og rasteplasser. I haven finner du hasselganger, parterrer, lindelysthus, karpedam og en aktivitetshage i pil. Sommerstid kan du la barna huske i huskeparken, nyte en kaffekopp i vår herregårdskafe, handle i vår museumsbutikk og se sommerutstillingen.​

Planlegg ditt besøk

Elingaard Herregård er en av landets mest helstøpte anlegg fra renessansen – en adelig setegård med røtter tilbake til middelalderen. Omkranset av bastioner og vollgraver ligger hovedbygningen fra 1749 – gjenreist på kjellerne fra 1600-tallet, og har i dag rom fra ulike epoker.

https://ostfoldmuseene.no/elingaard

Bar1567 - Fredrikstad museum Gamle Fredrikstad

Velkommen til Bar 1567!

Hvem har levd, elsket, slåss, drømt, grått, fusket og sladret i Fredrikstad gjennom 450 år? Hvilke drømmer ble knust, og hvilke ble oppfylt? De har danset, slentret, marsjert og løpt gjennom gatene i denne byen, mens et uendelig antall historier har blitt formet.

Bar 1567 handler om de positive og kreative krefter og ideer som driver et samfunn framover. Det handler om noe universelt i tid og rom.

Vi ser på hva som ledet opp til de store hendelsene, og hvordan folk etter en krig, en brann eller en krise har reist seg og bygget opp igjen. Enkeltmenneskers drømmer, overlevelsesvilje og muligheter til å gjennomføre kan gi historien retning.

I utstillingen møter du kvinner og menn fra høyt og lavt i samfunnet som har satt sine fotavtrykk i byen.

La «bartenderen» i Bar 1567 i museets første etasje servere deg historie på en helt ny og innovativ måte. Dette er – så vidt vi vet – verdens første og eneste historiebar! Ved bruk av teknologi og nye fortellingsgrep blir du sugd inn i historien på en måte du aldri har opplevd tidligere.

Tidslinjen i andre etasje kommer du tettere på gjenstandene og kan fordype deg i historien og menneskene.

FREDRIKSTAD MUSEUM, TØIHUSET I GAMLEBYEN   18. – 22. april 2019 12.00 – 16.00 Alle dager /27. april – 23. juni 2019 12.00 – 16.00 Lørdager og søndager /24. juni – 18. august 2019 12.00 – 16.00 Åpent alle dager /24. august – 29. september 2019 12.00 – 16.00 Lørdager og søndager

INSPIRIA science center

Ordinære åpningstider

Mandag - fredag  11.00 - 15.00*Lørdag 11.00 - 16.00Søndag 
11.00 
- 16.00 

*I ferier har vitensenteret utvidede åpningstider frakl.11.00 til 16.00

Se også åpningstider for vår turistinformasjon.

Dager INSPIRIA har lukket

  • 1. januar

  • 1. mai

  • 17. mai

  • 30. mai

  • 26.-27. august

  • 23. desember (kun butikk som er åpen)

  • 24.-28. desember

  • 31. desember (Logia science butikk er åpen for fyrverkerisalg mm fra kl. 11-14)

INSPIRIA science center er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter i Sarpsborg innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre.

 I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre.

Som ett av ti regionale vitensentre, mottar INSPIRIA statlig tilskudd til driften gjennom egen post i statsbudsjettet. Kunnskapsdepartementet sier i omtalen av denne posten at målet med tilskuddet er å utvikle regionale vitensenter som et tilbud til skoleverket (elever, studenter, lærere, foreldre) og allmenheten på deres område. Vitensentrene har som målsetting å motivere flere barn og unge til å velge realfag, men har også en viktig samfunnsoppgave - å belyse viktigheten av innsikt og kunnskap om naturvitenskap og teknologi. De regionale vitensentrene i Norge arbeider for å posisjonere seg som en naturlig del av utdanningskjeden, og der aktuelle forskningsresultater viser at besøk på vitensentrene representer en viktig motivasjon ved senere studie- og yrkesvalg.

INSPIRIA science center leverer i dag skoleprogrammer til elever og lærere ved grunntrinn og videregående skole i Østfold. I august 2011 åpnet vi et nytt spektakulært vitensenter i eget nybygg på 6400 m2 ved E6 på Grålum i Sarpsborg. Med det nye senteret utvides dagens skoletilbud til et populærvitenskapelig opplevelsessenter for familie- og turistmarkedet, og en unik møte- og arrangementsarena. 

Vi er medlem av følgende nettverk og forbund:

INSPIRIA science center har valgt områdene energimiljø, verdensrommet og helse som sine hovedområder innenfor formidlingen av naturvitenskap og teknologi. Hovedområdene vil være gjennomgående i vitensenterets formidling til alle målgrupper, men er særlig viktig i forhold til gjennom kunnskap og innsikt å bevisstgjøre holdninger hos barn og unge.

Lurer du på hvor vi ligger? Se kart og veibeskrivelse til senteret. 

INSPIRIA science senter ble i 2015 en del av et stort Interreg-prosjekt; Scandinavian Science Cluster der vi sammen med INNOVATUM Science Center er prosjekteiere. Prosjektet skal over en tre års periode samle akademi, næringsliv, offentlig sektor og vitensentre. Gjennom å satse på hele utdanningskjeden, fra grunnskole til høyskole, skal flere ungdommer søke mot utdanning innen for realfag.

https://www.inspiria.no/

Kaaen Sag og Mølle

Kaaen Sag og Mølle, bevart og delvis restaurert industriminne ved elva Dørja, ett gammelt møllested.
Det siste anlegget ble bygd i 1850-60 med oppsag, kantsag og flishøvel for bl.a. skjæring av takspon, sammaltkvern, siktekvern og valsestol foruten en platetørke.
Fra først av drevet direkte av vasshjul, som så sent som i 1927 ble byttet ut med en fallturbin.

En underoffiser bygde mølla i 1865, men han gikk konkurs, og Edvard Sekkelsten kjøpte mølla. Sønnen Harald Sekkelsten overtok i 1922, og mølla var i familien Sekkelstens eie helt fram til 1967 da mølla ble solgt til Borgarsyssel museum.
Men i 1985 fikk Rakkestad historielag tinglyst skjøte på Kaaen og den fem mål store tomten.

Besøksadresse: Fra Rakkestad sentrum ca. 1 km nordøstover mot Lundskrysset, til venstre ved Lien, inn Kåenveien og ca. 3 km videre.
Kryssing av jernbanelinjen i undergang like før stedet. (se kartreferanse nederst på siden)

Hjemmefrontmuseet Rakkestad

ÅPNINGSTIDER

Museet er åpent hver søndag kl. 12.00 – 15.00 unntatt i desember,  januar og februar.

I juli er museet åpent hver dag kl. 12.00 – 15.00.
Etter avtale er museet åpent for foreninger, skoleklasser og grupper til andre tider hele året.

Det er erfarne guider til stede som kan fortelle historier bak de forskjellige gjenstandene i museet.

Priser

Voksne :                  Kr. 60,- pr. person

Grupper over 10: Kr. 50,- pr. person

Barn og ungdom under 16 år samt medlemmer har gratis adgang.

Vi har dessverre ikke betalingsterminal, men har Vipps

 

Museet har over hundre meter med glassmontere som inneholder rundt 4000 gjenstander fra 2. verdenskrig. Utstillingene er omfattende og berører okkupasjon, krigshandlinger, Milorg, agenter, Nasjonal Samling, den sivile siden, konsentrasjonsleirene og frigjøringen.

Gavene strømmet inn til museet, men en gave ble det satt ekstra stor pris på – og året var 1986. Da kunne nemlig museets formann Odd Østby og sekretær Tore Rønningen ta turen til Det kongelige slott i Oslo for å motta en personlig gave fra Kong Olav.

Kong Olav hadde gitt ordre til at et bilde av han selv som forsvarssjef under krigen, innrammet og med kronprinsens krone øverst på rammen, skulle gis til Hjemmefrontmuseet i Rakkestad som en personlig gave.

Dette var ytterligere et bevis på hvilken pris kongehuset satte på det man hadde fått til i Rakkestad

http://www.hjemmefrontmuseetrakkestad.no/

Galleri F15

ÅPNINGSTIDER

Tirsdag – søndag 11.00-17.00
Stengt mandag

 

Monteringsperioder

Mellom utstillingene holder galleriet stengt en periode for montering:
7. januar – 1. februar: montering av Charlotte Wankel og L’Esprit Nouveau.
23. mai – 7. juni: montering av MOMENTUM10 – The Emotional Exhibition
10. oktober – 18. oktober: montering av Don’t feed the monster!

 

Helligdager 2019

1. januar – 1. Nyttårsdag: Stengt
18. april – Skjærtorsdag: Åpent 11 – 17
19. april – Langfredag: Åpent 11 – 17
21. april – 1. Påskedag: Åpent 11 – 17
22. april – 2. Påskedag: Åpent 11 – 17
1. mai – Arbeidernes dag: Åpent 11 – 17
17. mai – Grunnlovsdagen: Stengt
30. mai – Kristi Himmelfartsdag: Stengt
9. juni – 1. Pinsedag: Åpent 11 – 17
10. juni – 2. Pinsedag: Åpent 11 – 17
25. desember – 1. Juledag: Stengt
26. desember – 2. Juledag: Stengt

 

Billetter

kr 50,- ordinær billett
kr 25,- student, honnør og militær
Gratis inngang for medlemmer av F 15s venner, Momentums venner og alle under 18 år
Medlemmer av NBK, NK og ICOM gratis inngang.
Søndag fri entré for alle.

Addresse: Albyalléen 60, Alby gård 1519 Moss Phone: +47 79 27 10 33

Hjertelig velkommen!

Trøgstad Bygdemuseum

Velkommen til gards!


Trøgstad Bygdemuseum er bemannet hver søndag fra klokken 12:00-16:00 frem til 5. august, ellers er du hjertelig velkommen til å nyte våre flotte omgivelser på egen hånd. Vi har også bålpanne til bruk nær Langsæterbygningen.

For guiding eller spørsmål, send mail til trogstadbygmuseum@gmail.com eller ring:
Leder Rune Strønes 90626487
Styremedlem Martin Riber 40460055

Trøgstad Bygdemuseum er et av de første bygdemuseer i landet. Museet ble innviet på Olsokdagen 29. juli 1928, Gjennom flere generasjoners utrettelig dugnadsinnsats omfatter det nå 14 bygninger fordelt på tre tun som representerer ulike tidsperioder: 

Raknerudbygningen, en stuebygning med svalgang fra 1777 og bryggerhus fra ca. 1820. Låve med treskegolv, lae og stall, samt stabbur fra 1700-tallet. Begge fra Skrattalsrud. Kjone (korntørke) og smie. I tillegg ligger en husmannsplass på området. I Langsæterbygningen, med interiør fra århundreskifte, finner en de faste utstillingene.

Trøgstad har vært en mangfoldig håndverksbygd noe samlingen gjenspeiler gjennom treskurd, høysetetavler og rosemalt inventar. Ved kirken, like ved, ligger fortsatt bygdas kornmagasin fra 1831. 

Museet fikk sommeren 2006 en meget betydelig vedlikeholdsmessig opprusting takket være raus bevilgning fra kommunen.

Kongsten Fort

Kongsten Fort i Fredrikstad

Som en levning fra fordums tid ligger stemningsfulle og unike Kongsten Fort på en liten høyde i gangavstand fra Gamlebyen. Galgeberget var høydens navn, da det var her byens rettersted lå, og byens lovløse måtte bøte med livet for bøddelens hånd.

Kongsten Fort er intakt med bygninger, kanoner, høye murer og underjordiske kasematter, og ble på folkemunne kalt «svenskeskremme» den tiden da hovedfokus var å unngå invasjon fra svenskene.

Fortet ble planlagt av general Jean Caspar Cicignon og sto ferdig til Christian 5. s besøk i Fredrikstad 1685. Fortet er forbundet med hovedfestningen via en dekket vei. Denne gangveien er intakt og vel verdt å bruke til besøk på fortet. Fortet var i kamp med svenskene i 1716 og 1814. Fortet er et meget godt eksempel på en bastionsfestning i italiensk stil.

https://ostfoldmuseene.no/kongsten