Tweet This

Svelvik Museum


Svelvik museum er et sjarmerende bymuseum, beliggende sentralt ved kirken i Svelvik med adresse Kirkegaten 4.

Den autentiske Forsberg-butikken
I museet er deler av den gamle Forsberg-butikken utstilt. Butikken ble drevet fra 1882 til 1957. Siden 1957 har butikken vært låst og urørt med varer i hyllene, og butikken framtrer som et tidstypisk butikkmiljø fra 50-tallet. Her har vi også utstilt en samling gjenstander fra gamle Svelvik Apotek.

Brannhistorie
Museet har to gamle brannvogner fra 1837, og Svelviks gamle brannbil, en Opel Blitz fra 1941.

Svelviks sjøfartshistorie
I sjøfartsavdelingen kan du oppleve seilskutetida i form av gjenstander fra skipperlugar, losflagg, skutemodeller, navigasjonsutstyr, skipskister og verktøy. Det er også innredet en skipperstue med en rekke skutebilder.

Elias Kræmmers værelse
I Elias Kræmmers værelse finnes skrivebord, skriveredskaper og bøker etter forretningsmannen og forfatteren Anton B. Nilsen (1855-1936), alias Elias Kræmmer.

Husflid fra flere tidsepoker
I museets husflidsrom er det samlet vevstol, rokker, mangletre, strykejern, linhekler og diverse håndarbeid. Museet stiller også ut husgeråd og kjøkkenutstyr fra mange tidsepoker. Det gamle blåmalte kjøkkenet vekker nok mange minner hos mange.

Eksterne utstillinger
Svelvik Museum har også eksterne utstillinger. Museets samling fra den gamle kirken er utstilt i et lite “museumskapell” i Svelvik kirke. Museet eier også Svelvik Sparebanks første bankhvelv, som nå står utstilt ved inngangen til kommunestyresalen.

Vestfoldarkivet


Arkiver dokumenterer beslutninger, handlinger og minner. Arkivene bidrar til både individets og fellesskapets hukommelse. Åpen tilgang til arkiver beriker kunnskapen om samfunnet, fremmer demokrati og beskytter innbyggernes rettigheter.

I Vestfold blir arkivene etter fylkeskommunen og private bedrifter og organisasjoner bevart hos Vestfoldarkivet. Gjennom et systematisk arbeid med innsamling ordning og tilgjengeliggjøring sørger Vestfoldarkivet for at både grupper, forskere og enkeltpersoner har tilgang til arkiver og at Vestfold har en relevant og helhetlig samling med private og fylkeskommunale arkiver.

Vestfoldarkivet er depot for Vestfold fylkeskommune og oppbevarer fylkeskommunens eldre og avslutta arkiv. Vestfoldarkivet har i tillegg en stor samling privatarkiver. Dette er arkiver etter bedrifter, organisasjoner og privatpersoner, og inkluderer en omfattende samling arkiver etter hvalfangsten. Hvalfangstarkivene er del av Norges dokumentarv. Vestfoldarkivet har også ansvar for arkiv fra arbeiderbevegelsen i Vestfold.

Vestfoldarkivets oppgaver

Innsamling av arkiver

En av våre oppgaver er å sørge for planmessig innsamling av arkiv, med utgangspunkt i Vestfoldarkivets egen bevaringsplan. Innsamlingen foregår både ved at vi aktivt kontakter bedrifter og organisasjoner på bevaringsplanen, men også ved at organisasjoner og privatpersoner tar kontakt med ønske om å avlevere.

Vestfoldarkivets bevaringsplan for privatarkiver.

Offentlige arkiver er regulert av Arkivloven med forskrifter. Avlevering av de fylkeskommunale arkivene gjøres i tett samarbeid mellom Vestfold fylkeskommune og Vestfoldarkivet.

Ordning og tilgjengeliggjøring

Når vi mottar et arkiv registrerer vi sentrale opplysninger og plasserer materialet i magasin. Arkivene blir så ordnet og registrert. Da går vi igjennom hele arkivet og sorterer i logiske serier og beskriver innholdet. Arkivene blir registrert i arkivsystemet Asta og publisert til Arkivportalen.no. Alt dette er et ledd i arbeidet for å gjøre arkivene tilgjengelige for samfunnet.

Forespørsler og saksbehandling

En av våre viktigste oppgaver er å behandle forespørsler om innsyn. Vestfoldarkivet får både spørsmål om partsinnsyn etter forvaltningsloven for fylkeskommunalt materiale og spørsmål av lokalhistorisk karakter som kan gjelde både privat og fylkeskommunalt materiale.

Formidling

En annen av våre oppgaver er å gjøre samfunnet rundt oss oppmerksom på den verdien arkivene representerer. Vestfoldarkivets formidling retter seg mot skolen gjennom Den kulturelle skolesekken. I tillegg formidler vi til et allment publikum gjennom gratis foredrag, kurs og arrangementer. Vesfoldarkivets ansatte skriver også artikler med vårt materiale som utgangspunkt. Dette blir gjort tilgjengelig her på nettsiden, men vi bruker også Wikipedia, sosiale medier og media - i tillegg til vårt eget lokalhistoriske magasin ARKIVERT.

Vestfoldarkivets tilbyr også veiledning

Gjennom rollen som koordinerende institusjon for privatarkivarbeid i Vestfold og Buskerud, tilbyr vi også råd og veiledning til alle institusjoner som jobber med privatarkiver i regionen. I den forbindelse arrangerer vi nettverksmøter og kurs.

Vi veileder også om ordning og registrering av arkiv til fylkeskommunen og private aktører som skal avlevere arkivene sine.

I tillegg tilbyr vi veiledning til brukere av materialet - både på lesesalen, her på nettsiden (Bruk arkivene) og gjennom tjenesten Spør en arkviar.

Våre arkiver

Vestfoldarkivet er depot for Vestfold fylkeskommune og oppbevarer eldre og avslutta fylkeskommunale arkiv, og har også en stor samling privatarkiver. Dette er arkiver etter bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Samlingen inkluderer en omfattende samling arkiver etter hvalfangsten – som for øvrig er del av Norges dokumentarv. Vestfoldarkivet har også ansvar for arkiv fra arbeiderbevegelsen i Vestfold. 

Hvordan finne frem

Vær oppmerksom på at det dessverre ikke er skiltet til Vestfoldarkivet eller Vestfoldmuseene fra Ringveien. Men du vil se et skilt for industriområde merket Hinderveien. Følg denne veien helt til enden.

Parkering

Det er gode og gratis parkeringsmuligheter utenfor lokalet.

Reise kollektivt?

Kommer du med tog til Sandefjord, kan du enten ta bena fatt og gå igjennom vakre Bugårdsparken. Denne spaserturen tar 35–40 minutter.

Du kan også ta buss videre opp til Pindsle. Rutebilstasjonen i Sandefjord ligger rett nedenfor jernbanestasjonen. Du kan ta:

Buss 03
Kjører Tangen–Nevlunghavn. via Sandefjord og Larvik.
Denne bussen kan du også ta om du kommer fra Larvik.
Går hver halvtime.
Holdeplass: Krokemoa skole.

Buss 135
Kjører Skolmerød–Bugården.
Går noen ganger i løpet av dagen.
Holdeplass: Krokemoa skole, eventuelt Ringveien/Hinderveien.

Buss 161 
Mot Lasken.

Nærmere informasjon om rutetider finner du på www.vkt.no eller ved å ringe 177.

Besøksadresse 
Hinderveien 10 
3223 Sandefjord 

Telefon og epost
 
Tlf: + 47 970 67 296
vestfoldarkivet@vestfoldmuseene.no

Telefontid 
mandag – fredag kl. 9 – 15 

Åpningstid lesesalen 
Onsdager kl. 9 – 15  

https://vestfoldmuseene.no/vestfoldarkivet/

SAMLINGSFORVALTNINGEN

Besøk Samlingsforvaltningen

Vi får ofte besøk av kolleger fra andre museer. I tillegg er det åpne omvisninger for publikum et par ganger i året.

Besøk til oss må alltid avtales på forhånd, og foregår som oftest etter følgende mal (som kan tilpasses de besøkendes behov):

  • Velkommen 
    Kort introduksjon om Samlingsforvaltningens historikk og oppgaver

  • Gjenstandens vei gjennom systemet 
    Vi følger en tenkt gjenstands vei gjennom «samlebåndsløypa» fra mottak, via identifisering, (evt) frysing, rengjøring, fotodokumentasjon, tilstandsbedømming, og til slutt dokumentert magasinplass. Les mer om hvordan vi jobber.

  • Omvisning i utvalgte magasiner

  • Omvisning i konserverings- og digitaliseringslokaler

Ønsker du og ditt museum å komme på besøk, ta kontakt med avdelingsdirektør Karianne Schmidt Vindenes. Omvisninger for publikum blir annonsert i lokalmedia og på Vestfoldmuseenes Facebook-side.

Samlingsforvaltning

Samlingsforvaltning innebærer å ta best mulig vare på museenes samlinger.

Ganske ofte må museumsgjenstander flyttes på, for eksempel når vi får gaver til samlingene, eller når en utstilling skal tas ned og gjenstandene skal tilbake til magasin. Da vi overførte gjenstander fra museenes gamle magasiner til Samlingsforvaltningens nye klimastyrte magasiner, gikk alle gjenstander – med noen svært få unntak – gjennom alle trinnene beskrevet nedenfor.

Vi forvalter og bevarer museenes samlinger

https://vestfoldmuseene.no/samlingsforvaltningen/

Munchs Hus

Om Munchs hus

Munchs hus er et strandhus i Åsgårdstrand i Horten kommune. Munchs hus er kjent som kunstnerhjemmet til maleren Edvard Munch som bodde her i lange perioder. Edvard Munchs ateliér var i et separat hus som han lot oppføre på tomten. Det ble siden revet, men er gjenoppført slik det var.

Etter Edvard Munchs død i 1944 kjøpte kommunen boligen av hans søster Inger, som hadde arvet det og huset ble åpnet som museum i 1947. Eiendommen ble fredet av Riksantikvaren i 2013.

Mai og september: Lørdag og søndag kl. 11–16. 
Juni, juli og august: Tirsdag–søndag kl. 11–17. 
Muligheter for gruppeomvisninger og vandringer utenom åpningstider.

BILLETTER

Voksne: kr. 70,- 
Honnør/Student: kr. 30,- 
Barn (7–17 år): kr. 30,- 
Gruppepris (minimum 10 pers.): kr. 40,- pr. person. 
Prisen inkluderer inngang og omvisning i museet.

Privat omvisning 
(etter avtale)

I museets ordinære åpningstider 
Entrébillett pr. pers.: kr. 40,- + 1.000,- pr. gruppe

Utenom museets ordinære åpningstider 
Entrébillett pr. pers.: kr. 40,- + 1.500,- pr. gruppe (Maks 22 personer pr. gruppe)

Midtåsen

Privat omvisning m/guide

Vi åpner dørene til Anders Jahres prakteiendom og viser dere rundt. Bevertning etter avtale. Varighet ca 1 time.

Pris for hele gruppen: kr 2.500,-

Ring Morten Christensen på mobil +47 917 28 243 for avtale.

Annenhver søndag i sommersesongen er det omvisning på Midtåsen

I 2019 har vi omvisning på søndagene 19. mai, 2. juni, 16. juni, 30. juni, 14. juli, 28. juli, 11. august og 18. august.
Tidspunkt for alle omvisninger er kl 13:00
Pris per omvisning er kr 200,-
Her blir det mulighet til å kjøpe kake og kaffe for kr 100,-

Påmelding og info, kontakt oss på post@midtaasen.no

Hedrum Historielag

FORMÅL

Hedrum historielags formål er å ta vare på og øke interessen for bygdas historie. For å nå det målet, har vi en rekke tiltak og aktiviteter i gang:

HEDRUM HISTORIELAG...

Eier og driver Hedrum bygdetun i Kvelde.
Bygdetunet er åpent søndager fra 19. juni til 4. september, med utstillinger, kulturinnslag og servering. Gratis inngang og parkering!
Arrangerer historiske turer til forskjellige steder i bygda hver onsdag om sommeren.
Medlemsgrupper arbeider med og arrangerer opplæring i veving, slektsgransking, treskjæring, kniv/slire, kurv/flisefat.
Arrangerer møter på bygdetunet og ellers, med emner fra bygda og lokalhistorien.
Arrangerer søndagskaffe på bygdetunet en søndag hver måned i vinterhalvåret.
Utgir det lokalhistoriske heftet "Heidarheim" hvert annet år.
Samarbeider med Lono Film og Video om å lage og utgi filmer med lokalhistorisk innhold.
Intervjuer eldre mennesker og gjør lydopptak.
Har ansvaret for skjøtsel av 10 kulturminner rundt om i kommunen.
Registrerer kulturminner.
Det legges ned ca 4 årsverk i dugnad hvert år. På dugnadslista for sommeren 2009 på bygdetunet sto over 250 navn.

Laget har nå 650 medlemmer.

HEDRUM BYGDETUN
ligger på gården Vestbymoen 
i Kvelde sentrum. 
Gården ble kjøpt av Hedrum Historielag i 1984, og gjennom en enorm dugnads-innsats fra 
mange medlemmer har 
dagens bygdetun blitt til

Tollerodden

Tolderoddens beboer- og bygnings-historie

Tolleroddens historie er knyttet til tollvesen, skipsfart og handel. Fra 1686 til 1789 var bygningen byens tollbod og bolig for tolleren, med en enestående kontinuitet i eierrekke og funksjon. Deretter eiede de handlende og sjøfarende Tollerodden. Den berømte båtbyggeren Colin Archer ble født i huset i 1832.

Holmestrand Museum

Om

Holmestrand Museum er et sjarmerende bymuseum i Holst-gården fra 1756. Museet ble opprettet i 1937 og eies og drives av Holmestrand Museumsforening.

«Bloggen er mye mer enn et utstillingsvindu, den er et sted å møte og interagere med museet.» – Kulturnett Vestfold

Følg med på hva som skjuler seg i et spennende lokalmuseum under «Siste nytt»

Åpningstider og kontaktinformasjon

Sommeråpent 2018

Onsdager fra kl 10.00 til kl 14.00

Søndager fra kl 12.00 til kl 15.00

 

Frem til 1. oktober.

Velkommen!

Kontaktinformasjon:

Telefon: 33 05 39 22 (telefonsvarer)
epostadresse: holmestrand.museum@gmail.com
Besøksadresse:
Nils Kjærs gate 4, 3080 Holmestrand.

Postadresse:
Holmestrand Museumsforening
Postboks 154
3081 Holmestrand

https://holmestrandmuseum.wordpress.com/

KNM «Narvik»

Museumsskipet KNM Narvik er åpent for publikum søndager i april og oktober, lørdager og søndager mai-juni og august-september. Skoleferien fra 21. juni til 20. august åpent fredager, lørdager og søndager mellom kl. 12-16.

Det kan bestilles selskaper og arrangementer med lunch eller middag og omvisning i tiden april til ut november, og vi har alle rettigheter om bord med eget fregattøl. Skipet er stengt fra desember til ut mars måned. For bestillinger og forespørsel om priser send epost til post@knmnarvik.no.

Olav og Emma Duuns hus

Olav og Emma Duuns hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hopp til navigeringHopp til søk

Koordinater59°30′14,555″N 10°17′44,182″Ø (kart)Olav og Emma Duuns hus «Fjellvang» er et museum og en villa i Holmestrand. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Olav Duun (1876–1939) bodde her i årene 19141939.

Duuns hadde flyttet til Holmestrand i 1908 da Duun ble ansatt som lærer ved Ramberg skole. De bodde forskjellige steder de første årene, inntil de kjøpte Fjellvang i 1914. Olav Duun bodde i huset resten av livet, og enken Emma Duun bodde her til sin død i 1970. Ekteparet hadde en datter, som var barnløs.

Huset ligger dramatisk til, oppe på fjellet, med bratte berg nære ved, og med god utsikt over fjorden. Husets første etasje er bevart slik ekteparet Duun hadde det, og inneholder et bibliotek med boksamling, manuskript og brev. Husets andre etasje er innredet for stipendiater. I hagen finnes en minnepark.

Duuns forfatterskap er nesten i sin helhet lagt til Namdalskysten, og det er lite i bøkene hans som kan tyde på noen direkte impulser fra huset eller miljøet rundt ham.

Huset ble ved Emma Duuns død overdratt til Olav og Emma Duuns Stiftelse, etablert i 1973 for å bevare huset som et minne over forfatteren. Stiftelsens styre har representanter fra kommunen, forfatterforeningen, Duun-familien og Duun-venneforeninger. Parken ble åpnet i 1976 til forfatterens 100-årsminne. Huset inngår i museumsenheten er tilgjengelig for publikum etter avtale, og på søndager i juni-august.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur og andre kilder[rediger | rediger kilde]

Kategorier

Navigasjonsmeny

Søk

Prosjekt

Wikipedia

Verktøy

Skriv ut / eksporter

Språk

Legg til lenke

GALLERI VERFTSPORTEN

På vakre Karljohansvern ligger Galleri Verftsporten. Til daglig er det 8 utøvere som har sitt virke i sine verksteder på huset. De arbeider med mange ulike kunst/brukskunst områder. Derfor er galleriet alltid fylt med et spennende og variert innhold.

I tillegg presenteres en invitert kunstner i galleriet hver måned. Dette skaper en pulserende og inspirerende miljø for husets utøvere og for de besøkende. Det er alltid noe nytt å se i galleriet.

Velkommen til Galleri Verftsporten! Du finner oss i Nedrevei 14 på Karljohansvern.

VI holder til i Nedrevei 14 på Karljohansvern. Galleriet sprer seg over tre etasjer og er alltid velfylt med kunstprodukter laget av de åtte faste aktørene på huset. Her finner du mer info om de faste: TRYKK HER.
Her vil du finne glasskunst, smykker, tekstil kunst, skinn- og lær varer og veggene er fylt med både foto-og billedkunst.

Hver måned er det en invitert kunstner som får presentere sin kunst på hovedveggene i hovedgalleriet i 2. etasje.

Gildehallen

Gildehallen

Bli med inn i en av vikingenes flotte festsaler!

Hva er Gildehallen?

I sagaene leser vi om mektige høvdinger og konger som hadde egne gildehaller. Aller mest kjent er kanskje Valhall, salen der falne vikingkrigere ble ønsket velkommen etter en verdig død i kamp. Hallene var ikke boliger, men festsaler for eliten der politiske og religiøse seremonier fant sted. Når arkeologer oppdager spor av slike hallbygninger, regnes det som tegn på et viktig maktsenter.

Gildehallen på Borre

På Borre har det blitt funnet spor av minst tre store bygninger som er tolket som haller! Disse stammer sannsynligvis fra merovingertiden, perioden rett før vikingtiden. At det har vært haller her på Borre også under vikingtiden er sannsynlig basert på at gravfeltet ble aktivt brukt under denne perioden.

En rekonstruert gildehall

Ingen haller har overlevd frem til vår tid, men ved hjelp av arkeologiske funn, skriftlige kilder og ikonografi er det mulig å tenke seg hvordan slike bygninger så ut. Vår egen Gildehall ble bygget i 2013, og er et aktivt prosjekt for å gjenskape vikingtiden slik at besøkende kan føle at de har reist tilbake i tid. Utseende både utvendig og innvendig er designet basert på ulike faglige vurderinger og teorier. Her kan du, blant annet, se fire takbærende stolper, utskåret og malt med inspirasjon fra Oseberg og sagaene.

Når du besøker Gildehallen, vil du alltid bli møtt av en viking som kan fortelle deg om hvordan livet ville vært i en av disse imponerende hallene.

Lær mer om Gildehallen

Har du lyst til å lære mer om gildehallen, kan du fordype deg i artiklene på våre sider om «Vikingtid i Vestfold».

Vikingfest i Gildehallen?

Lyst til å oppleve vikingfest i Gildehallen? Vi tilbyr fester som passer til mange forskjellige anledninger, inkludert: bursdager, jubileer, firmafester og bryllup.

Stokke Bygdetun

Museumslåven ble bygget på stedet i 1992 etter modell av en 1920-talls låve.
Den inneholder møtesal, kjøkken, toalettanlegg og klimastyrt magasin i første etasje. Magasinet inneholder om lag 300 bilder av Stokkekunstneren Hans Gerhard Sørensen. Møtesalen og kjøkkenet leies ut til selskaper for opptil 60 personer. Se egen side.
I andre etasje, med inngang fra låvebrua, er vår landbruks- og vintersportsutstilling. Andre etasje rommer også kontor og fagbibliotek.

Tønsberg Sjøfartshistoriske Senter

Tidligere Tønsberg Sjømannsmuseum hadde sine første lokaler i sjømannskolen på Haugar i Tønsberg, nå Haugar Vestfold Kulturmuseum. Men sjømannsskolen trengte etter hvert lokalene selv og hele samlingen ble derfor overlatt til Vestfold Fylkesmuseum. Riktignok hadde sjømannsforeningen et billedgalleri i Hotell Maritim, men først ved kjøpet av Tollboden, kunne drømmen om å ha et eget Tønsberg Sjøfarthistorisk Senter (TSS) med eget museum realiseres.

Senteret ble innviet i juni 2007.

Jernverket Eidsfoss

ÅPNINGSTIDER

Jernverket Eidsfoss har virksomhet på ulike steder på Eidsfoss. Ta kontakt med Jernverket Eidsfoss på mail: post@vestfoldmuseene.no. For omvisninger kan du også kontakte visiteidsfoss.no.

For besøk utenom våre tilbud, se åpningstider på Visiteidsfoss.no

Eidsfoss jernverksmuseum
Åpent hver helg f.o.m. lør. 18.mai t.o.m. søn. 1.sept. F.o.m. 5.6 t.o.m. 28.7 åpent ons, tor ,fre, lør, søn. Alle dager kl. 12–17.

Skolen på Hauane.
Følger åpningstidene til Eidsfoss jernverksmuseum. Her vises utstillingen «Rakel Seweriin. Fra Eidsfos stasjon til Kongens bord». Skolen har også et rekonstruert klasseværelse fra begynnelsen av 1900-tallet.

Bråtagata.
I arbeiderboligene i Bråtagata finner du utstillingen «Elise Kristensen. Formerenke på Eidsfos verk». Utstillingen er gratis, og holder åpent samtidig med Gamle Eidsfos Kro. Postkontormuseet litt lenger ned i Bråtagata har egne åpningstider, se visiteidsfoss.no for mer informasjon

Galleri Eidsfos Hovedgård.
Åpen pinsehelgen 8–10.juni med salgsutstilling; malerier av Roberto Pronzato og keramikk av Cecilie Morgenstierne. Alle dager kl. 12–17.
Sommerutstillingen; salg av kunst av Calina Pandele Yttredal og Hans Norman Dahl. Åpen hver helg f.o.m. 22. juni t.o.m. 11. august. Alle dager kl. 12–17.

BILLETTER

Eidsfoss jernverksmuseum
Voksne: kr. 50,-
Honnør: kr. 30,-
Barn (0-16) gratis. 
Ved særskilte aktiviteter kr. 50,- pr.pers.

Galleri Eidsfos Hovedgård.
Gratis adgang til Galleri Eidsfos Hovedgård. Omvisning i hovedhus og hage kr. 50,- pr.pers.

Fellesbillett Eidsfoss jernverksmuseum og Eidsfos Hovedgård, gyldig en dag i helgene: kr. 50,-

Om Jernverket Eidsfoss

Jernverket Eidsfoss er del av Nord-Jarlsbergmuseene, som er en egen avdeling av Vestfoldmuseene IKS. Jernverket Eidsfoss er et samarbeid mellom Vestfoldmuseene, stiftelsene Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger, Eidsfos Hovedgård,  Stiftelsen til aktiv bevaring av kulturminner og miljø på Eidsfoss, og Holmestrand kommune.

Jernverket Eidsfoss’ virksomhet omfatter blant annet publikumstilbud, utstillinger og å utvikle ny kunnskap om Eidsfoss’ historie.
Eidsfoss jernverksmuseum har en interessant samling av støpejernsovner og andre produkter fra jernverkets tid. Du kan også besøke utstillingene «Til Elise. Formerenke på Eidsfos Verk», «Rakel Seweriin. Fra Eidsfos stasjon til Kongens bord, og «De tre Havefruer. Eidsfos Hovedgårds hage gjennom 300 år», som vises på rundt om på Eidsfoss.

I september hvert år tilbyr vi 8.klassetrinn i nye Holmestrand kommune et heldagsopplegg gjennom Den kulturelle skolesekken.

Jernverket Eidsfoss er representert i styremøtene til stiftelsene Eidsfos Hovedgård og Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger, som rådgiver innenfor stiftelsenes kulturhistoriske og museumsfaglige virksomheter, og har forvaltningsansvar for samlingen til Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger.

Jernverket Eidsfoss har sitt stedlige kontor i den gamle skolestua på Hauane. Hovedkontoret ligger i Langgaten 45 i Holmestrand.

Herregården i Larvik

Herregården

Herregården, eller Den Grevelige Residens, ble oppført av stattholder og greve Ulrik Frederik Gyldenløve mellom 1674 og 1677. I sin glanstid besto anlegget av dagens trebygning, den nye residensen som var bygd av stein og Norges første og største barokkhage med terrasser, prydparterrer, fonteneanlegg, frukthage, urtehage, lysthus, alleer og ballbane.

Gyldenløves sønn Ferdinand Anton Danneskjold Laurvig påbygget tømmerbygningen til den form den har i dag. Dette skjedde i anledning kong Christian 6 Norgesbesøk i 1733.

Til anlegget hørte også gartnermesterens bolig, staller og andre uthus. Den nye residensen ble revet omkring 1760 og hagen ble gradvis gjenoppbygd etter at kommunen kjøpte eiendommen i 1821. Greven sørget for å plassere sin residens like på utsiden av bygrensen, slik at han kunne benytte seg av retten til å bruke lokale bønder og håndverkere til byggingen av anlegget og vedlikeholdet av så vel hus og hage.

I dag ligger Herregården i byen med bydelen Torstrand videre mot øst. Fortsatt er noen rom bevarte fra den eldste fasen, mens de fleste rom i hovedbygningen har malte interiører fra 1730-årene. Målet er å kunne presentere bygningen slik den framstod på grevenes tid.

Fra grevelig residens til rådhus, skole og teater

Da grevskapet ble oppløst i 1821 ble Herregården Larvik kommunes eiendom. Bygningen tjente som byens rådhus. Byens middelskole holdt til i bygningen fra 1824, og ved århundreskiftet var skolen dominerende i bygningen. I tillegg ble det plass til leiligheter for skolens rektor og byens sogneprest. Den store salen i hovedbygningens andre etasje ble etter kommunens overtakelse bygd om til teatersal og var byens viktigste scene i 50 år.

Omkring 1900 var minnet om Herregården som grevenes residens nesten borte. Overraskelsen var derfor stor da undersøkelser viste at mye var bevart bak moderne tapeter og nedsenkede tak. Bygningen ble undersøkt og et omfattende restaureringsarbeid under faglig ledelse av Domenico Erdmann ble gjennomført i årene 1919–1929. Samtidig startet museumsdriften opp så smått.

I dag har Larvik Museum ansvar for drift og utvikling av Herregården som fredet kulturminne og museum. De siste ti årene har nye undersøkelser gitt ny kunnskap og et større restaureringsprosjekt er under planlegging.

Vil du lese mer om Herregården i Larvik?

Vi har samlet masse godt fordypningsstoff om Herregården og dens grever under «Grevskap og Herregårder».

Vil du besøke Herregården i Larvik?

I sommersesongen holder Herregården åpent daglig. På egen hånd kan man oppsøke skolestua og plakatutstillingen om 1700-tallet i østfløyens andre etasje. Hver dag kl. 12 er det aktiviteter for barna, og det gis omvisninger i hovedbygningen kl. 13, 14 og 15. I kafeen selges lapper, kaffe, te og saft, i tillegg til plakater, bøker og småsuvenirer.


Marine museet

Marinemuseet ligger i Horten, på Marinens gamle hovedbase Karljohansvern, som nå er erklært som et av Norges nasjonale festningsverk. Marinemuseet ble etablert i 1853 og siden 1864 har det holdt til i en av Marinens gamle magasinbygninger. Det er dermed et av de marinemuseer i verden som lengst har holdt sammenhengende åpent for publikum. 

Marinemuseet er et av syv museer som inngår i organisasjonen Forsvarets museer (FM) som igjen er en del av Forsvarets Fellestjenester (FFT). Marinemuseet har som sin hovedoppgave å bevare-, dokumentere og formidle Marinens materielle kulturarv og norsk marinehistorie. 

Marinemuseet ligger i flotte omgivelser på den gamle marinebasen på Karljohansvern i Horten kommune. Vi holder til i Magasin A i samme bygning som Preus museum (fotomuseet). Du finner resepsjonen i 1. etasje til venstre og hovedutstillingen i 2. etasje.

Åpningstider 

Mai - September: Alle dager kl 12-16
Oktober - April: Kun søndager kl 12-16
Helligdager stengt.

Fri entre

(NB! For bevegelseshemmede har vi heis, kontakt vaktsjef i resepsjonen)

Guide

Guidet omvisning, mot betaling, kan avtales uavhengig av åpningstider. (Normalt kr 1000,- per gruppe / cirka 25-30 personer per gruppe).
Skoler har egne avtaler (normalt gratis).

Museet er bemannet alle arbeidsdager hele året.