Tweet This

02. Holmestrand - Horten

Holmestrand

Holmestrand

18 km. Tid: ca. 1 time uten stopp

Om du ikke kjører egen bil kan du ankomme Holmestrand med både buss og tog. Tar du toget går du av på Norges kuleste og mest moderne togstasjon. Har du noeng gang stått på en perrong hvor et tog passerer i over 200 km i timen et par meter i fra deg? Da har du nok følt det kraftige lufttrykket rett etter passering. I Holmestrand har et stykke dyktig ingeniørarbeid sørget for at når tog passerer perrongen i stor hastighet, så utløses aldri det kraftige lufttrykket som ville nok føltes ganske ubehagelig her inne på togstasjonen langt inne i fjellet.

Fantastisk utsikt fra byen “2. etasje”.Fjellveggen bak bysentrum gir Holmestrand en karakteristisk profil og skaper kontraster mellom kyst og innland. Holmestrand som kommune er jo mye mer enn den 11 km smale kyststripen ved Holmestrandfjorden. Fra …

Fantastisk utsikt fra byen “2. etasje”.Fjellveggen bak bysentrum gir Holmestrand en karakteristisk profil og skaper kontraster mellom kyst og innland. Holmestrand som kommune er jo mye mer enn den 11 km smale kyststripen ved Holmestrandfjorden. Fra fjorden kryper Holmestrand opp på fjellet og strekker seg innover i landet. Her oppå «fjellet» finnes handelssentra, store boarealer og jordbruksområder.

Det er også en 70- meters fjellheis som kan frakte opptil 60 persoiner asganmgen opp til byens fjellplatå og “øverste etasje”. Holmestrand er jo en by i 2 etasjer med bysentrum nede ved fjorden, og boliger på toppen av byens stupbratte fjellskrent. Tar du turen opp til byens fjelltopp får du fin utsikt over Oslofjorden. Ok, det var bare et par kuriositeter, vi må videre:

Holmestrand-2.jpg

Benytt gjerne anledningen før sykkelturen starte med å rusle i Holmestrands sjarmerende havn. Gamle skuter side om side med med moderne seilbåter og yachter i luksusklassen. Sykkelturen fra Holmestrand til Horten tar bare drøye timen, så det er ikke noe poeng å stresse avgårde før du setter deg på sykkelsetet.

Derfor bør et besøk på Aluminiumsmuseet være obligatorisk. Museet er det eneste som forteller om den rike norske tradisjonen for videreforedling av aluminium, og har siden den gang utviklet seg til en kulturell arena med en rekke publikumstilbud.

For å sykle til Horten fra Holmestrand, så sykler man den gamle veien til Horten. Det er bare å følge veien ut av Holmestrands sentrum. Etter noen minutter kommer man dit hvor bilveien kjører inn på E18, men der skal ikk vi sykle, vi holder til venstre å sykler på den landelige veien Helleandveien. Idyllisk med åkre og frodig kulturlandskap så langt øyet ser. I enden av veien møter vi på hovedveien ned til Horten, Riksveg 310, vi sykler den helt innt i Horten by og der følger vi enkel skilting til Karljohansvern.

Vel fremme i Horten sykler dere også på kyststien som går inn på Karljohansvern.

Kyststien i Horten

Kyststien i Horten

Marinemuseet på Karljohansvern.

Marinemuseet på Karljohansvern.

Marinemuseet-fdsfsgfyfh41.jpg
Marinemuseet-dsc9.jpg
marinemuseet-sdqwd31.jpg

Starter dere denne sykkelturen på en søndag, så start tidlig fra Holmestrand, så kan dere få med dere søndagsmarkedet her på den gamle marinebasen + 3 museer dere kan besøke (Lokalhistorisk, Preus Mueseum, Marinemuseet, eller flere kule butikker i interiør, design og klær. Koselig kafe i Nummer Ti, for å ikke glemme alle dyktige kunstnerne her som har gallerier åpent for besøk.

Også et par fine badeplasser her, så ta med badetøy. En flott tursti går rundt hele Karljohansvern og den er obligatorisk. Nyt den vakre militære arkitekturen her inne på den vakre og tidligere hovedmarinebasen for Norge.

Fregatten KNM Narvik som skimtes bakerst i bildet, inviterer til omvisning på skipet.

Fregatten KNM Narvik som skimtes bakerst i bildet, inviterer til omvisning på skipet.

Karljohansvern i Horten er en gammel marinebase som nå er et kulturverft fullt av liv med museer, kunstnere, designere, butikker, markeder, gallerier, publikumsgjester, og klynger av kunnskapsbedrifter innen teknologi.

Karljohansvern i Horten er en gammel marinebase som nå er et kulturverft fullt av liv med museer, kunstnere, designere, butikker, markeder, gallerier, publikumsgjester, og klynger av kunnskapsbedrifter innen teknologi.

Overnatting

Overnatt på Sjømilitære Samfunn. Topp klasse og bare gode anmeldelser med topp ranking på booking-sidene (ikke sponset, bare ærlig fryd).

Sjømilitøre samfunn

Sjømilitøre samfunn

I skrivende stund er det korona-tider, så hva som er åpent av hoteller når dette leses må sjekkes om det da fortsatt er strenge begrensninger i reiselivet på tidspunkt for sykkelturen.

Overnatting telt

Ønsker du heller å telte, vil vi anbefale at du finner en flott plass på Løvøya. Løvøya har flott natur og mye skog. Fint å telte og helt gratis. Det er også campingplass i nærheten du kan legge deg inn på om du ønsker det. Se Løvøya på kart her. Les også om Løvøya ->

Litt nord for bykjernen finner du et flott kystlandskap ved Løvøya og nordover til Holmestrand. På Løvøya er det noen hytter og en campingplass.

Et tredje overnattingsalternativ er AIRBNB. Se hva som finnes av hus og leiligheter på AIRBNB i Horten.

Les mer om Karljohansvern.

Slik reiser du til denne sykkelturen

Om du ikke velger å reise med egen bil, så finnes det flere gode transportmuligheter. Om du klikker på reiseplanleggeren, så fyller du inn her hvor du ønsker å reise i fra, så presenterer reiseplanleggeren alle reisealternativer for deg: