Tweet This

06. Tjøme - Veierland

Etter en natt på Lilleskagen er det på tide å komme seg videre sørover på kysten, men før den tid så må vi sykle nordover til Tenvik på øya Nøtterøy. For å gjøre turen turen litt annerledes enn dagen før, så sykler vi den østre veien på Tjøme.

Holmer og skjær fotogrfaert fra kyststien på Hvasser, like syd for Lilleskagen.

Holmer og skjær fotogrfaert fra kyststien på Hvasser, like syd for Lilleskagen.

Vi legger også inn et par “avstikkere”, så vi får sett mest mulig av denne flotte kystlinjen.

Når vi ankommer Vrengensundet og Vrengen bro er riktig nok eneste mulighet å sykle hovedveien på samme vei som dagen. Det går så bra og vi skal uansett ta av til Tenvik etter hvert.

Røssesundet sett fra Røssesundbroen.

Røssesundet sett fra Røssesundbroen.

Fra Lilleskagen sykler vi fra øya Hvasser og over til øya Brøtsø, så fra Brøtsø over Røssesund bro som tar oss til øya Tjøme. Etter bropasseringen sykler vi i ca. 500 meter før vi ved krysset på Ormelet tar av mot Engø og sykler Dalsveien. Dalsveien ender i et veikryss, her tar vi til høyre og sykler mot Engø og Medø. Etter hvert dukker veien inn til det sagnomsuste Engø Gård opp på venstre side.

Engø Gård

Engø Gård

Det er mange år siden vi var her sist. Tror det var i 2014. Som en kuriositet kan vi ta med at det var da Jonas Nåvik var kjøkkensjefen her, han må ha sluttet på Engø etter den tid, for i fjor så vi han på den internasjonale kokkescenen da han mottok Michelin-stjerne for restauranten Fagn.

Engø Gård

Engø Gård

Engø Gård

Engø Gård

Restauranten åpnet han i Trondheim 18 måneder før han mottok den gjeve prisen. Det hadde vært spennende å gjeste restauranten på Engø Gård, men vi har ikke tid, men du må gjerne sykle innom restauranten hvor du både kan spise og bo, og når du først er her, bør du i det minste sykle innom eiendommen til Engø Gård for å se dette fantastiske stedet med hager og små hus. Vi håper standard på mat og gjestfrihet er den samme som tidligere, da har du en opplevelse du lever lenge på.

Vi sykler videre ned til Medø. På Medø er du helt nede ved vannet og det er svært så idyllisk her. Stedet er dominert av alle hytter som ligger tett her. Havnen her består av brygger med båtplasser og Medø Marina. Det er ikke så mye mer enn det her, men allikevel verdt en liten tur ned hit bare for å se skjærgården når vi først er her på disse kanter.

Grimestad. Fotograf: June Målfrid Rønning Johansen

Grimestad. Fotograf: June Målfrid Rønning Johansen

Vi sykler tilbake til veikrysset Dalsveien/Hulebakkveien/Haugsveien. Fra veikrysset fortsetter vi på Haugsveien opp til Østveien. På Østveien sykler vi til vi ankommer Vrengensundet og Vrengen bro. Du kan velge om du vil sykle ned til Mågerø for en liten avstikker.

Tjøme. Fotograf: Mona Bruun

Tjøme. Fotograf: Mona Bruun

Det kan du gjøre ca. et par kilometer før Vrengen bro. Kongefamilien ved kronprinsparet har sitt sommersted her, og det er militærleir her, ellers ikke så mye annet på dette idylliske stedet enn at det er hytter og litt bebyggelse her. Vel over broen, så er vi på Nøtterøy og vi fortsetter mot Tønsberg til vi kommer til et kryss hvor det står skiltet til Tømmerholt. Vi tar av og sykler inn på Brattåsveien. Vi sykler Brattåsveien så lang den er og til slutt ender vi opp i Tenvikveien og her sykler vi ned til Tenvik brygge og tar fergen MF Jutøya (rutetider) ut til det bilfrie øya og sykkelparadiset Veierland.

I kartet har vi satt inn en “snarvei” gjennom skogen. Da når man ankommer Kjøpmannskjær, så sykler man inn på veien Torbjørnrædveien og sykler den i hele sin lengde hvor man til slutt ankommer Tenvikveien og sykler ned til Tenvik brygg for båttransport ut til Veierland.

Etappe 6 som er beskrevet ovenfor er mer som en transportetappe enn som en dagsturetappe, da vi har beregnet turen og etappen på Veierland for heldagsetappe med overnatting:


Booking.com