Tweet This

Nationaltheatret

Nationaltheatret er Norges største og ledende teater, og tilbyr det ypperste av moderne scenekunst til et størst mulig publikum. Vi er en døråpner for internasjonale impulser, samtidig som vi tar vare på og utvikler den norske kulturarven og arrangerer verdens største Ibsenfestival.

Nationaltheatret holder til i Oslo sentrum i et praktbygg fra 1899 med tre faste scener og en bakscene. I tillegg har vi Torshovteatret i kulturslottet Soria Moria på Torshov.

Som heleid statlig aksjeselskap har vi et årlig publikumsbesøk på 224.000 besøkende og omsetter for over 262 millioner kroner. Teatrets ensemble og personale er på 251 årsverk.

I 120 år har landets hovedscene vært arena for norske scenekunstnere, klassiske og nyskapende teateroppsetninger, storslåtte markeringer og bitre stridigheter.

Da Nationaltheatret åpnet 1. september 1899, overtok det rollen som Norges nasjonale teater etter Christiania Teater. Christiania Teater ble revet samme år og ga plass til Norges Bank.

Det var sterke krefter som ønsket at det nye teatret skulle få plass i Studenterlunden. Universitetet protesterte, de syntes ikke det passet seg at et teater skulle ligge mellom slott, universitet og storting. Først i 1888, da Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson hadde nådd stor internasjonal annerkjennelse, kom tillatelsen til å legge det nye Nationaltheatret i Studenterlunden – på den betingelse at taket ikke ble høyere enn universitetets og at inngangen ikke skulle peke mot dem.

nationaltheatret.no