Tweet This

HVITSTEN

Hvitsten.jpg

For et vakkert og unikt sted!

Ferieparadiset Hvitsten ligger ved Oslofjorden i Vestby kommune i Akershus fylke, omtrent midt mellom Drøbak og Son. Hvitsten er «Norges svar» på Positano i Italia hvor murhusene nærmest står stablet oppå hverandre på dalsiden som stuper ned i havet. I Hvitsten stuper også den bratte dalsiden ned i havet, men her er det hvite trehus som er «stablet oppå hverandre».

Hvitsten download (3).jpg

Hvitsten er et hyggelig kyststed med en liten kirke, sjøboder fra 1700-tallet, koselig gatemiljø og småhusbebyggelse. Aller mest er nok Hvitsten kjent for familien Olsen, skipsrederfamilien, som har bodd på stedet gjennom generasjoner. I dag er det Fred. Olsen som bor på familiestedet Nedre Lysedahl. Petter Olsen har meldt flytting til Vestby og driver Ramme Gaard hvor det er drevet økologisk landbruk siden 1986.

Hvitsten har en langgrunn, steinete sandstrand som er fint egnet for barnefamilier. Gressområder ovenfor stranden, og lenger inn er det flere flotte skupturer. Et par kilometer syd for Hvitsten ligger det populære badeområdet Emmerstadbukta, her er det store gressletter og fin sandstrand.

Rundt begynnelsen av 1900-tallet var Hvitsten og Emmerstad populært blant Christianiabohemen (datidens «sosietet/fiff» i hovedstaden Oslo). I dag er det en blanding av fastboende og fritidsboliger på stedet. I dag regner vi med at det er ca. 600 sommerhus i Hvitsten, i tillegg til ca 350 fastboende.