Tweet This

Blaafarveværket


En time fra Oslo ligger Det kongelige Modumske Blaafarveværk, et åtte kilometer langt museum med en blanding av kunst, kultur og natur.

Blaafarveværket ble opprettet i 1773 for å utvinne kobolt fra gruvene på Modum. Kobolten skulle brukes til fremstilling av koboltblå farge til verdens porselens- og glassindustri.

Billetter og åpningstider
Hele anlegget er åpent i sommersesongen. Koboltgruvene er åpne noen ekstra dager i oktober, og i adventstiden er det julemarked.
Se alle åpningstidene på blaa.no.
Det er fri entré på området, men det selges billetter til de ulike utstillingene og aktivitetene.
Se alle prisene på blaa.no.

Attraksjoner og aktiviteter
- Tre nye kunstutstillinger hvert år
- Kittelsen-museet på Koboltgruvene
- Haugfossen, med fallhøyde på 39 meter
- Guidede gruveturer i gruvemiljø fra 1800-tallet
Barnas gruvetur, en spennende tur for hele familien
- Gruvemuseer som viser teknologiutviklingen i gruvedriften
- Barnas bondegård
- Tre spisesteder med hjemmelaget mat
- Seks spennende museumsbutikker
- Tilrettelagte kulturstier i flotte kulturlandskap

blaa.no

Forsvarets Flysamling

Den største flysamlingen i Sør-Norge, med 40 fly og helikoptre som viser norsk militær flyhistorie fra 1912 frem til vår tid.

Flere av flyene i utstillingen er unike både i norsk og internasjonal sammenheng. Blant annet kan du se Norges første fly, klenodier fra annen verdenskrig og alle Luftforsvarets jetjagere fra den kalde krigen. Museet viser også uniformer, modeller, motorer, fotomontasjer og film som utfyller bildet av norsk militær flyhistorie.

Grupper kan tas imot utenom de ordinære åpningstidene – kontakt booking@flysamlingen.no for avtale.
Aktiviteter for barn.

Museumsbutikk med bøker, blader, modellbyggesett og suvenirer.
Kafé med varm og kald drikke, vafler, pølser og annet godt.

Adkomst
Ta buss eller tog til Oslo Lufthavn på Gardermoen, deretter shuttlebuss S33 fra plattform 39. I tillegg går det rutebusser tre ganger i timen til Lilleplassen 200 meter nord for museet.
Hvis du kommer med bil er det gratis parkering rett utenfor museet.

flysam.no

Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk byr på kunst- og håndverkopplevelser i bøtter og spann. Og det er slett ikke bare glass det er snakk om.

Hadeland Glassverk har to flotte gallerier og vi arrangerer hele tiden nye og spennende utstillinger og brukskunstmesser! I tillegg har vi et av Nordens største glassmuseer der du kan ta en unik vandring gjennom Hadeland Glassverks historie og designepoker. Utstillingen viser et tverrsnitt av det våre glassblåsere og designere har skapt gjennom glassverkets lange historie. I Glassmuseet setter vi også jevnlig opp spennende temautstillinger, hvor vi viser gjenstander fra glassverkets rikholdige samling av glass på over 30 000 gjenstander.

I naturskjønne omgivelser én times kjøring fra Oslo ligger Hadeland Glassverk, en helårsåpen turistattraksjon og handelsdestinasjon tuftet på historie, kunst, kultur og gamle håndverkstradisjoner.

Glassverket ble grunnlagt i 1762 og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift.
Glassmuseet er det største i Norden, og viser et tverrsnitt av det Hadelands glassblåsere og designere har skapt de siste 250 årene.

Glasshytta kan både barn og voksne få blåse sin egen honningkrukke eller drikkeglass til å ta med hjem. Du kan selv få dekorere glasset ditt med sandblåsmaskin, og om sommeren kan honningkrukken fylles med lynghonning fra biene i Honninghuset. I Lysstøperiet kan barna farge sine egne lys.

Hadeland har ni butikker med alt til det dekkede bord; glass, porselen, tekstiler, bestikk, dekorartikler og gaveartikler. I Fabrikkutsalget kan du handle glass og porselen til fabrikkpriser.

Barna kan boltre seg på to utendørs lekeanlegg, i sommerferien er det Barnas bondegård med dyr og ridning.
I Randsfjorden like ved Glassverket er det sandstrand, gressvoller og langgrunnt badevann.

Anlegget har tre serveringssteder: KokkestuaBakeriet og Vaffelhuset.
Sitteplasser ute når været tillater det. 

hadeland-glassverk.no

The Salmon – Vitensenter

The Salmon er et kunnskapssenter og spisested med fokus på norsk oppdrettslaks. Meny bestående av laks i ulike variasjoner fra moderne til klassiske retter.

Hvorfor et senter?

Norge er den største produsenten av atlantisk laks i verden. Vi ønsker at folk skal få lære mer om lakseoppdrett. Det er fint mulig å besøke oppdrettsanlegg langt kysten vår, men det er ikke alltid like praktisk å komme dit. Vi har derfor flyttet opplevelsen til Oslo slik at både turister, skoleklasser og alle andre skal få lære om laks og oppdrett.

Hvem står bak?
Det er Nova Sea godt hjulpet av Alex Sushi gründer Petter Sandberg som står bak senteret. Vi har oppdrettsanlegg langs hele Helgelandskysten – omgitt av kaldt, friskt vann og vill og vakker natur. Her prøver vi å gi deg en smakebit (ja, du får også smake) av Helgeland, midt i Oslo.

tjuvholmen.no

Historisk museum

En historisk vandring gjennom verden!

Hva har fortidens mennesker tenkt, trodd og visst? Hvordan organiserte de livene sine, tingene sine og kunnskapen sin?

På Historisk museum kan du reise tilbake til fortiden i Norges største samling av gjenstander fra forhistorisk tid og middelalder. Se vår rike samling av stavkirkeportaler, besøk de egyptiske mumiene og opplev verdens kulturelle mangfold i våre etnografiske utstillinger.

Vi renoverer!

Vår vakre museumsbygning er pakket inn i stilaser fordi vi renoverer tak, fasade og vinduer. På innsiden er alt som vanlig, og museet holder åpent i hele perioden!

khm.uio.no

Oslo Reptilpark

En liten dyrepark midt i Oslo med over 100 dyr, deriblant kvelerslanger, snoker, gekkoer, øgler, pilgiftfrosk, vakre tarantelle, en dvergkrokodille, aper, skilpadder og fisk – og en sort enke, verdens giftigste edderkopp.

Fôring av slanger, silkeaper, krokodillen og flere andre dyr hver tirsdag kl. 17.00. 
Når fôringen er slutt kan dere få hilse på en krypende, kravlende pytonslange!

Oslo Reptilpark ligger i 1. etasje og underetasjen i St. Olavs gate 2. Gå gjennom portrommet og inn i bakgården, så finner du inngangen til venstre.

TIL 

KROKODILLE MED EGET BASSENG

Oslo Reptilpark åpnet for første gang dørene i Storgata i Oslo i 2002 med daglig leder som eneste ansatt. Det var en årelang guttedrøm som endelig så dagens lys etter om lag 4 år med søknader og papirarbeid. I mange år var daglig leder eneste ansatte med en stor gjeng frivillige som gjorde en uvurderlig jobb med dyr og besøkende. 

 

Siden da har det skjedd mye. 

I september 2007, etter en turbulent tid med tap av leiekontrakt og vanskeligheter med å finne nye passende lokaler, flyttet om lag 80 dyr inn i nye, større og flottere lokaler i St. Olavsgate 2 nederst på St. Hanshaugen.

 

En stor arbeidsgjeng bestående av venner, familie, frivillige og entusiaster sto på dag og natt for å få terrarier og interiør opp å gå for igjen å kunne slippe publikum inn til magiske opplevelser.

En stor takk til alle dem som ga av tid og krefter!

 

Vi tenker fortsatt på små og store nye prosjekter for å gi publikum enda mer spennende visuelle opplevelser. 

Vi har hodene fulle av idéer og ser forbedringspotensiale i hvert terrarie.

 

I 2011 er vi 3 fulltidsansatte og 5 faste frivillige og parken ser bedre ut enn noengang. Med over 50 forskjellige arter er vi sikre på å gi publikum en spennende opplevelse og på å se enda flere utfordre seg selv med en av våre slanger, eller i spesielle tilfeller en øgle eller tarantell!

I 2016 er vi 10 ansatte og vi møter fortsatt bøtter og spann med entusiastiske, nysgjerrige og noen ganger litt nervøse voksne og barn. Vi har en kjempetakknemlig jobb, hvor vi får dele det vi synes er aller mest spennende med så mange mennesker hver dag!

 

10 januar 2017 feirer vi at Oslo har hatt egen Reptilpark i 15 år!

Vi planlegger en rekke spennende happenings det kommende året

og håper du blir med på turen!

reptilpark.no

Botanisk hage

Botanisk hage ble opprettet i 1814 og omkranser ærverdige Tøyen hovedgård i Oslo.

Samlingene i Botanisk hage omfatter over 5 500 plantearter fra ulike deler av verden, og brukes i undervisning, formidling og forskning. Plantene dyrkes i veksthus og i ulike avdelinger på friland.
Botanisk hage formidler kunnskap om mangfoldet i planteriket og betydningen av at dette mangfoldet bevares. Planter som er truet eller sårbare i norsk natur tas vare på i hagen.
Som en grønn lunge i storbyen er Botanisk hage også et viktig rekreasjonsområde for Oslos befolkning.

nhm.uio.no

Kon-Tiki Museum

Besøk Kon-Tiki Museet og opplev de unike fartøyene Thor Heyerdahl seilte på sine verdenskjente ekspedisjoner. Hovedutstillingene er spesielt tilrettelagt også for barna.

Om museet

Etter den verdensberømte og sensasjonelle Kon-Tiki ekspedisjonen i 1947, åpnet Kon-Tiki museet i Oslo. Alle ville se den primitive Kon-Tiki flåten bygget etter forhistoriske kunnskaper, og siden 1950 har nærmere 20 millioner mennesker besøkt museet. Kom til oss å ta del i Thor Heyerdahls berømte livsverk som preges av forskertrang, opponering mot de etablerte sannheter, miljøvern, arbeid for en fredeligere og mer bærekraftig verden, og en dyp respekt for urbefolkninger. Thor Heyerdahl var den standhaftige og fascinerende mannen som levde ut sine drømmer gjennom å utforske verden og leve vitenskapen.

Utstillingene i museet følges av gode tekster på mange språk og viser Thor Heyerdahls virke fra hans første reise til Fatu Hiva, til seilasene med Kon-Tiki, Ra, Ra II og Tigris, samt ekspedisjonene til Galàpagos, Påskeøya (Rapa Nui) og Tùcume i Peru.

Besøkende kan i tillegg se modeller av haier og fisk i en undervannsutstilling under Kon-Tiki flåten, vandre i en 30 meter lang replika av en hule fra Påskeøya, se bøkene i Heyerdahls personlige bibliotek og en utstilling om personen Thor Heyerdahl.

Kon-Tiki og Ra-utstillingene er spesielt tilrettelagt for barn, som kan følge historiene om krabben Johannes og apen Safi. For Tiki-interesserte finnes en mindre utstilling om Tiki pop-kultur, så vel som Tiki-relaterte varer i museumsbutikkens øvrige sortiment. Daglig kl. 12.00 vises den Oscar-belønnede dokumentarfilmen «Kon-Tiki» fra 1950 i museets kinosal.

Besøk

Kon-Tiki Museet ligger på Bygdøy i Oslo, og kan nås med buss 30 hele året, samt ferge til Bygdøynes i sommerhalvåret.

kon-tiki.no

Kunstnernes hus

Kunstnernes Hus er ett av Norges viktigste visningssteder og formidlere av samtidskunst. Vi skal være en bevisst samfunnsaktør med ansvar for å verne om kunstnerisk ytringsfrihet og kunstens plass i offentligheten. Med utstillinger, film, samtaler, konserter, foredrag og seminarer er vi en myldrende storstue for kunst og kultur.

Kunstnernes Hus har presentert store internasjonale utstillinger og norske satsninger siden det åpnet i 1930. Bygget er et arkitektonisk signalbygg tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas, og er et av de fremste eksemplene på møtepunktet mellom nyklassisisme og funksjonalisme i Norge. Kunstnernes Hus er eid av Stiftelsen Kunstnernes Hus, en uavhengig kunstnerstyrt stiftelse opprettet av norske kunstnere i 1930.

Kunstnernes Hus Kino ble opprettet i 2016. Rommet er tegnet av AtelierOslo arkitekter. I kinoen vises et bredt spekter av kunstfilm i vid forstand: nyere spillefilmer, sjangerutfordrende dokumentarer og filmer laget av både norske og internasjonale billedkunstnere. Salen er en betydelig del av Kunstnernes Hus' satsning på å skape en levende arena for kunstnerisk tverrfaglig aktivitet, samtaler og debatt. 

Kunstnernes Hus voktes av to løver utført av Ørnulf Bast i 1931, som symboliserer frihet og kreativitet.

kunstnerneshus.no

Oslofjordmuseet

På Oslofjordmuseet kan du oppleve utstillinger og aktiviteter knyttet til fritidsbruken av Oslofjorden. 

  • Se et utvalg Oslofjordens fritidsbåter gjennom tidene. 

  • Følg badelivets historie.

  • Lær om marin forsøpling og vannrensing.  

  • Ta en rotur i simulatoren vår, bygg strikkbåter og test dem i vårt innedørs basseng - eller i fjorden rett utenfor. 

Følg med i kalenderen på nettsidene våre og vår Facebook-side for informasjon om skiftende utstillinger, arrangementer og foredrag. 

Besøk oss i hyggelige Vollen

Oslofjordmuseet ligger rett ved fjorden i handelstedet Vollen, Asker. 

I helgene holder Maud Café åpen. På hverdagene kan museet tilby kaffe og kakao og et sted å sitte ned med utsikt over Maudbukta. 

Kyststien går rett forbi museet og det er badestrender like ved. 

Museet har egen museumshavn med flytende båtsutstilling, besøkshavn for våre gjester samt faste båtplasser for vår nabo Sjøskolen. Kom gjerne sjøveien med egen båt!

Vollen har en lang og rik båtbyggertradisjon. Anker & Jensens verft holdt til her fra 1905-1939, og bygde en rekke regattabåter samt Roald Amundsens polarskute ”Maud” - som ble bygget rett ved her Oslofjordmuseet ligger i dag. 

Villa Stenersen

Villa Stenersen

Villa Stenersen ble tegnet av arkitekt Arne Korsmo (1900–1968) på oppdrag fra kunstsamleren og finansmannen Rolf E. Stenersen (1899–1978) i 1937–1939.

Huset regnes som en av de mest sentrale bygningene innen norsk funksjonalisme, og er et av Korsmos mest kjente arbeider. 

Villa Stenersen er fredet av Riksantikvaren, og det pågår en gradvis restaurering av huset tilbake til opprinnelige farger og materialer. Rolf Stenersen donerte villaen til staten i 1974 som statsministerbolig, men den har bare vært bebodd av én statsminister, Oddvar Norli. Våren 2014 overtok Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design administrasjonen av Villa Stenersen. Museet har det faglige ansvaret for formidlingen av husets arkitektur og design.

Arkitekten Arne Korsmo

Funksjonalismen var allerede godt etablert da Arne Korsmo begynte arbeidet med Villa Stenersen, men arkitektens interesse for det nye og uprøvde gjorde at hans villaer representerte noe nytt. Stenersen-villaen betegnes som et hovedverk, både i Korsmos produksjon og innen norsk funksjonalisme, og karakteriseres som et svært internasjonalt preget hus.

Familiebolig

Korsmos oppdrag fra Rolf Stenersen gikk ut på å tegne en familiebolig for familien Stenersen. Men minst like viktig var det at villaen skulle tilpasses Rolf Stenersens kunstsamling. Bortsett fra dette, stilte byggherren få eller ingen krav til husets utseende og utforming. At Korsmo har hatt så frie tøyler i utformingen, kan man også se tydelig på huset og dets utforming. ”Når forståelse for funksjon, materiale og form blir et levende skjønnhetsideal hos de byggende mennesker, vil dette vise seg som et skjerpet krav til arkitektens kvalifikasjoner, og arkitekturen vil på nytt bli det levende og kunstnerisk sterke uttrykk for frodig livsglede og menneskelig tillit. Når man derfor står overfor en byggherre som yder en stor tillit, har han retten til å få det beste resultat.” (Arne Korsmo i ”Vi selv og våre hjem” 2/1940)

Et glasshus på Vinderen

Med et slikt utgangspunkt er det ikke overraskende at Korsmo vendte seg til sine internasjonale forbilder og benyttet virkemidler han ellers ikke hadde hatt mulighet til å bruke. Likhetstrekkene med flere av samtidens mest sentrale bygninger er tydelige. Husets flate tak, den hvitpussede betongfasaden, fremhevingen av bærekonstruksjonen og dens søyler og den frie fasaden i glass og stål er typiske funksjonalistiske særtrekk. Korsmos utenlandske inspirasjonskilder var bl.a. villaer som Le Corbusiers Villa Savoye (1925) utenfor Paris og Mies van der Rohes Villa Tugendhat (1929) i Brno. Villa Stenersen er det eneste norske husmuseum som er med i det internasjonale nettverket Iconic Houses. Organisasjonen samler moderne hjem som er åpne for publikum og tegnet av betydningsfulle arkitekter.

Et hus for kunsten

Korsmos bruk av funksjonalistiske virkemidler dreier seg likevel ikke bare om stil. I Villa Stenersen er åpne glassfasader og de mulighetene den frie romplanen gir, brukt for å tilrettelegge huset for kunst. Dette er spesielt tydelig i gallerisalen i husets andre etasje: Fasaden er av glass, hovedsakelig glassbyggestein, som gir et filtrert lys inn i rommet. Dermed utsettes ikke kunsten for direkte belysning. I denne etasjen er ytterveggen trukket ut, og bæresøylene og -bjelkene vi ser i fasadens første og andre etasje er synlige inne i rommet. De funksjonalistiske prinsippene gjorde det mulig å beholde hele rommet åpent, en mulighet Korsmo benyttet seg av for å gi kunsten best mulige forhold. Foruten gallerisalen er det særlig trapperommet som er utformet for kunsten. Korsmo ønsket en naturlig overlyseffekt, noe han oppnådde ved å perforere taket med 625 sirkulære glassylindere i tre ulike blåtoner. Veggene i trapperommet er brede og høye og utgjør et galleri der kunsten følger trappen opp gjennom alle etasjene. Korsmo selv omtalte trapperommet som et hovedverk i Villa Stenersens interiør og overlysløsningen som «et overlys som teknisk og estetisk er et av de vakreste resultater jeg har sett».

Skreddersøm

Garasjen er et av de mer særpregede elementene ved bygningen. Arne Korsmo ønsket å myke opp bygningens sterke kubiske uttrykk og brukte sirkulære former som et virkemiddel for å oppnå dette. Vi ser dette først i den halvsirkelformede gjennomkjøringsgarasjen, som var spesialtegnet for byggherren. Garasjen fyller to funksjoner; den løser opp bygningens arkitektoniske uttrykk, samtidig som den møter byggherrens behov; funksjon og form i samspill. Bilens rolle som symbol på industriens suksess var viktig på 1920- og 30-tallet og å gi den en egen rolle i bygningen faller godt inn i samtidens ånd.

Funksjonalismen var ikke hvit

Det er også verdt å ta en titt på Korsmos fargebruk i Villa Stenersen. Andre etasje ble restaurert i 2003 og har nå sine opprinnelige farger. Korsmo la stor vekt på farger og fargeprogrammer i sine hus. I Stenersen-villaen ser vi særlig to fargetemaer: Gult og grønt i samspill og innslaget av blått i fasade, bibliotek og tak i trapperommet. Så godt som ingen av interiørene har noen gang vært hvite. I gallerisalen er hovedtonen sandstensfarget. Ved å male veggfeltet bakenfor i turkis, fremhever Korsmo, i god funksjonalistisk ånd, søylene som bærer huset. At man i senere tid har ansett funksjonalismen som «hvit» er en misforståelse som antas å ha bakgrunn i de ofte hvitpussede eksteriørene, kombinert med at de fleste interiørfotografier fra funksjonalistiske villaer er i svart-hvitt og at nyansene dermed ikke blir synlige nok. Protestene huset ble møtt med fra forferdede naboer i 1938 har stilnet. Likevel er Villa Stenersen også i dag en sterk kontrast til trehusene på Vinderen.

nasjonalmuseet.no

Nordisk Bibelmuseum

Museets innhold

  • Nordisk Bibelmuseum ligger sentralt i Oslo i Nedre Slottsgate 4c.

  • Faktabasert informasjonsformidling.

  • Hoveddelen av museets utstilling er gründer Rune Arnhoffs samling av over 3000 bibler. Samlingen inneholder et variert utvalg av norske, nordiske og utenlandske bibler.

  • Samlingen inneholder kulturhistoriske skatter. Noen av de mest sjeldne er en utgave av Gustav Vasas bibel fra 1541, en originalside fra en Gutenbergbibel, en latinsk bibel fra 1487 og håndskrevne sider fra rundt 1250. Museet vil også vise fram historisk materiale fra andre samlinger.

nobimu.no

Brannmuseet

Besøk Brannmuseet

Velkommen til Brannmuseet

Brannmuseet i Oslo har som formål å samle og ta vare på Oslos rike brannhistorie.

Museet holder til i lokalene til den gamle Grønland brannstasjon, og drives med frivillig innsats fra pensjonerte brannfolk og andre ildsjeler. I museet kan du se gamle brannbiler og utstyr fra Oslos over 150 år lange brannhistorie.

Det er åpent for alle interesserte i åpningstiden. Større grupper som ønsker å besøke oss, kan ta kontakt på forhånd, så lager vi et eget opplegg for dere.

Besøk Barnas brannstasjon

Barnas brannstasjon er et tilbud til førskolebarn i Oslo, der barna kan lære om brannsikkerhet gjennom lek og moro. Hvert besøk tar omtrent én time, og inkluderer omvisning på Brannmuseet. Alle barnehager må reservere tid på forhånd.


Åpningstider

  • Hver onsdag fra klokken 11.00 til 14.00.

  • Vi har stengt når det er skoleferie.

  • Eget opplegg for barnehager, se informasjon om Barnas brannstasjon.

brannmuseet.no

​Engineerium


​Engineerium er et interaktivt opplevelsessenter på Fornebu. Her kan du utforske naturfaglige fenomener, lære om ulike energikilder og historien til Aker-selskapene og olje- og gasseventyret i Norge.

Vi har 8 møterom som leies ut, og tilbyr ulike aktiviteter for bedrifter, skoler og private grupper. Privatpersoner er velkomne til å besøke utstillingen på egenhånd. På søndager har vi guide i utstillingen, og ulike aktiviteter for barnefamilier.

La elevene dine få være ingeniører for en dag i vårt interaktive læringsspill Engineering Challenge.
Vårt læringsspill om olje og gass, teknologi og innovasjon tilbys for elever på 8. - 13. trinn. Innholdet i spillet er forankret i læreplanverket innenfor både realfag og samfunnsfag, samt utdanningsvalg på ungdomsskolen. Alle skolebesøk på Engineerium er gratis. 

Slik foregår spillet
Elevene introduseres til et nyoppdaget oljefelt i Barentshavet og tildeles ingeniørroller med ulike ansvarsområder. Underveis i spillet blir elevene guidet av en virtuell prosjektleder. De henter inn viktig informasjon om teknologi, olje og gass, og i team utfordres de til å finne innovative løsninger for oljefeltet. Avslutningsvis presenterer gruppen sine planer for utbyggingen som vurderes av den potensielle kunden.

Praktisk informasjon
Engineering Challenge varer i 2,5 timer og tilbys både på norsk og engelsk. Klassen veiledes av en formidler, men vi ber læreren om å være med klassen under hele besøket. Finner du ingen tider som passer, kan du ta kontakt med oss på post@engineerium.no for å tilpasse tidspunkt

Åpningstider:
Mandag - fredag: 08:00 - 17:00
Søndag: 11:00 - 16:00
Lørdag: stengt

engineerium.no

Norsk Tollmuseum

Tollmuseets gjenstandssamling består blant annet av tollskilt, uniformer, medaljer og faner, arbeidsutstyr som vekter og måleinstrumenter, stempler og plomberingstenger, statskasser, sverd og skipskanoner. Det finnes også en rekke beslag av alt fra rusmidler til truede dyrearter. I tillegg omfattes noe eldre inventar samt malerier. Samlingene inneholder også en rikholdig foto- og dokumentsamling, samt bibliotek. Totalt er samlingene på rundt 3500 gjenstander.

Om Norsk Tollmuseum

Engasjerte tolltjenestemenn startet arbeidet med å skaffe gjenstander og etablerte tollmuseet allerede i 1915. Norsk Tollmuseum åpnet deretter for publikum i 1933, og er i dag et av de eldste etatsmuseene i Norge. Tollmuseets samlinger viser allmenheten den rikholdige historien i ett av verdens eldste yrker gjennom gjenstander, bilder og skriftlige kilder.

Norsk Tollmuseums samlinger omfatter om lag 3 500 gjenstander som gjenspeiler etatens 400-årige historie i Norge. Norsk Tollmuseum holdt inntil sommeren 2017 til i Tollbugata 1A i Oslo. Museet er stengt og samlingene er flyttet ut. Gjenstandene blir nå katalogisert, konservert og fotografert i et prosjekt som skal vare ut 2018. Både gjenstander og historiske fotografier blir samtidig digitalisert og gjort offentlig tilgjengelig i Digitalt Museum. Vi setter pris på innspill dersom du har opplysninger om gjenstandene eller korreksjoner til registreringene.

digitaltmuseum.no

Oscarshall

Lystslottet Oscarshall ligger ned mot Frognerkilen på Bygdøy i Oslo. Det ble bygget på oppdrag av Kong Oscar I og Dronning Joséphine, og sto ferdig i 1852. I dag disponeres slottet av Hans Majestet Kongen, men tilhører den norske stat.

En rekke norske samtidskunstnere fikk oppdrag under oppføringen av Oscarshall, og i dag framstår lystslottet som et monument over norsk kunst og kunstindustri fra midten av 1800-tallet. Anlegget - med hovedbygning, øvrige bygninger og parken omkring - regnes som nygotikkens hovedverk i Norge og er et av landets viktigste nasjonalromantiske minnesmerker. I 1881 åpnet Kong Oscar II slottet som museum for publikum.

Lystslottet er åpent for publikum om sommeren. Da kan man komme på omvisning der - eller besøke Kafé Dronning Joséphine og parken omkring. Billetter til omvisninger kjøpes på stedet. Det arrangeres også forestillinger på Oscarshall - både musikk, dans og teater. 

Omvisninger på Oscarshall

Lystslottet Oscarshall er åpent for publikum i sommersesongen, og billetter kjøpes på stedet. Sesongen 2018 ble avsluttet 9. september. Vi ønsker velkommen sommeren 2019.

Oscarshall ligger på Bygdøy utenfor sentrum av Oslo, omkranset av en romantisk park. 

Park og kafé

Parken og gallerikaféen Dronning Joséphine er tilgjengelig for alle i Oscarshalls åpningstid. Det er ikke nødvendig med billett for å hygge seg i parken eller besøke kaféen.

I annen etasje finner vi Kongens leilighet og i tredje, Dronningens. Dronningens leilighet har fått ny innredning - tilbakeført slik den kan ha sett ut da Dronning Joséphine selv var på besøk.

Vi oppfordrer publikum til å ta en tur i parken etter omvisningen. Les gjerne mer om de enkelte rommene via pekerne i lenkelisten.

Innhold

Omvisningene gir en guidet tur inne i lystslottets alle tre etasjer. I første etasje finner vi Vestibylen med sitt nesten sakrale preg, Salongen med utskårne figurer inspirert av norsk middelalder, og Spisesalen der samtidens største norske malere utsmykket veggene. 

kongehuset.no/

22. juli-senteret

Velkommen til 22. juli-senteret!

22. juli-senteret er et læringssenter som formidler minne og kunnskap om terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Historien fortelles på stedet der angrepet startet, i Høyblokka i Regjeringskvartalet. Senterets undervisningsopplegg inviterer skoleelever og lærere inn i ordskiftet om 22. juli, og oppfordrer til aktiv deltakelse i forhandlingen om terrorangrepenes betydning nå og i fremtiden. Våre nettsider er utviklet med spesiell vekt på digitale læringsressurser, som et tilbud for å styrke formidlingen om 22. juli og tilgrenset tematikk i skolen.

Nytt fra 22. juli-senteret

22. juli-senteret flytter til midlertidige lokaler høsten 2019

Snart starter anleggsarbeidet i regjeringskvartalet for fullt, og 22. juli-senteret må flytte til midlertidige lokaler. Siste mulighet for å besøke senteret i Høyblokka for denne gang, blir til sommeren. Til høsten åpner vi dørene i nye lokaler i Teatergata 10.

22. juli sett fra barns perspektiv

22. juli preget hele Norge. Alle generasjoner deltok i minnemarkeringene, og barna var ikke et unntak. Gjennom brev og tegninger på spontane minnesteder rundt om i landet fremmet barn budskap om håp og trøst, uttrykte sorg og følelse av uvirkelighet.

For våre yngste besøkende er behovet for å uttrykke seg fortsatt viktig. Senterets «barnehjørne» får stadig nye tegninger, og budskapet et det samme: Vi bryr oss om hverandre.

I 22. juli-senterets paviljong kan du se disse, og mange andre barnetegninger, til inspirasjon og ettertanke. Kom gjerne innom og ta en titt – kanskje vil du legge igjen et bidrag selv?

22julisenteret.no

Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger. Her vises ulike utstillinger av kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger.

Den gamle stallbygningen er i seg selv verdt et besøk. Da KunstStallen skulle etableres, ble den store salen der hestene sto restaurert og pusset opp, og framstår i dag slik den gjorde i sine glansdager, da Kong Haakon og Dronning Maud hadde sine hester her. 

Det settes skiftende utstillinger i KunstStallen, og arrangeres tidvis spesielle eventer som spesialomvisninger, foredrag, konserter og liknende. 

Ny blomstringstid

Bruken av dette lokalet var en gave til Hennes Majestet fra Hans Majestet Kongen. Den gamle stallen hadde fungert som lager siden 2. verdenskrig. Nå skulle den omdannes til en arena for kunst og kultur. 

KunstStallen hadde offisiell åpning på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og tok i mot sine første besøkende dagen etter. Denne delen av Slottet har ikke vært åpen for publikum tidligere. 

Med åpningen av Dronning Sonja KunstStall startet en ny blomstringstid for den gamle stallen. Der hestene en gang sto i sine spiltau, kan publikum nå glede seg over kunst, håndverk og historie.

Utstillingen viser verk fra ca. 1970 til i dag og inkluderer 61 verk av 13 kunstnere:

  • Aage Gaup

  • Marja Helander

  • Rose-Marie Huuva

  • Iver Jåks

  • Arnold Johansen

  • Aslaug M. Juliussen

  • Inger Blix Kvammen

  • Britta Marakatt-Labba

  • Joar Nango

  • Synnøve Persen

  • Outi Pieski, Alf Salo

  • Máret Ánne Sara (fra mai)

Åpningstider 2019

  • 8. februar - medio juni: 
    Åpent torsdag - søndag 11.00 til 17.00

  • Medio juni - ultimo august:
    Åpent hver dag 11.00 til 17.00


Det kan bli stengt enkelte dager og tider på grunn av lukkede arrangementer. KunstStallen holder også stengt i perioden fra en utstilling tas ned og fram til en ny åpner. Endringer i åpningstidene bekjentgjøres på Facebook og her på Kongehuset.no

Billetter til Dronning Sonja KunstStall

Billetter kjøpes på stedet.
Prisene er som følger:

  • Voksen: 100,-

  • Barn under 12 år har gratis adgang

  • I sommersesongen er det mulig å kjøpe en kombinasjonsbillett som omfatter både omvisning på Det kongelige slott og besøk i KunstStallen. Kombinasjonsbilletten er bare tilgjengelig i publikumssesongen på Slottet, og bare ved forhåndskjøp av billetter gjennom Ticketmaster.

    En kombinasjonsbillett koster 200,-

kongehuset.no

Norsk Tryllemuseum

Norsk Tryllemuseum er et av Norges minste og morsomste museer!

Norsk  Tryllemuseum ble etablert i 1997 under navnet Norsk Trylle-Arkiv. Hensikten var å ta vare på de norske tryllekunstnernes historie ved å samle plakater, avisomtaler, programmer, reklamekort og fotografier. Da  vi på vårparten 2001 fikk våre egne lokaler i Munkedamsveien 65B begynte vi også å samle og registrere rekvisitter, kostymer og annet utstyr som har tilhørt norske tryllekunstnere. 9. desember 2001 åpnet vår første      permanente utstilling og vi endret samtidig navnet til Norsk Tryllemuseum.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til å besøke museet på en søndag, et museum som stadig er under utvikling og derfor har blitt et levende og et spennende museum.

TRYLLING

        Trylling er en av våre eldste former for underholdning.

        Trylling har fasinert oss i generasjon etter generasjon.

        Trylling er en spennende og fascinerende hobby for mange.

        Trylling som yrke er forbeholdt de få, kanskje de med et spesielt talent.

Barn i alle aldre har alltid har vært opptatt av trylling, mange har nok drømt om å bli en Arnardo eller en Davido. Norge har fostret mange magiske talenter.

På Norsk Tryllemuseum, som åpnet sine dører i 2001, fortelles det om de norske tryllekunstnere og deres spennende historie.

Velkommen til en fortryllende historie på Norsk Tryllemuseum!

Norsk Tryllemuseum har mottatt støtte fra Oslo kommune Kultur og idretsetaten.

tryllemuseet.no


Om HL-senteret

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord, og på minoriteters vilkår i moderne samfunn. 

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter med søkelys på Holocaust og andre folkemord, og på minoriteters vilkår i moderne samfunn.

HL-senteret rommer en permanent utstilling, mottar 8000 elever i året, underviser lærere, holder faglige seminarer, og arrangementer for allmennheten. Senteret yter kunnskapsservice overfor allmennheten og det offentlige.

Senteret ble opprettet av Stortinget i 2001, har fast samarbeidsavtale med Universitetet i Oslo, deltar i forskningsprosjekter og samarbeider med institusjoner i mange land. Senteret har ca. 30 årsverk.

Opprettet for å ivareta minoriteter

Det historiske og moralske oppgjøret med den økonomiske likvidasjonen av jøder i Norge i forbindelse med 2. verdenskrig resulterte i at et enstemmig Storting besluttet å returnere 450 millioner kroner til den jødiske minoriteten. Bakgrunnen var de funn som ble dokumentert og offentliggjort i mindretallets rapport i NOU 1997:22 om «Inndragning av jødisk eiendom i Norge under den 2. verdenskrig».

Beløpet skulle tilsvare det som sto på en separat konto kalt «Den jødiske fellesmasse» i Norges Bank 7. mai 1945, omregnet til dagens kroneverdi. Denne summen utgjorde en rest av det som var igjen etter likvidasjonen av jødiske eiendommer og verdier under krigen: 200 millioner kroner ble avsatt til en standardisert erkjentlighetssum på 200.000 kroner til hver person som hadde blitt utsatt for antijødiske tiltak.

250 millioner kroner ble avsatt til et kollektivt oppgjør knyttet til likvidasjonen av trossamfunnenes institusjoner og den økonomiske likvidasjon av de 230 familiene som ble totalt utslettet. Dette beløpet ble fordelt på tre områder: 150 millioner kroner ble avsatt til de mosaiske trossamfunn for å sikre jødisk kultur og fremtid i Norge, på initiativ fra de mosaiske trossamfunn gikk 60 millioner kroner til opprettelsen av et fond til støtte utenfor Norges grenser til å minnes og å utvikle den tradisjon og kultur som nazistene ønsket å utrydde, og 40 millioner kroner ble øremerket opprettelse og drift av et kompetansesenter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge, jfr. St. prp. nr. 82, 1997-98.

Stortinget ba Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om å opprette et politisk og ideologisk nøytralt kompetansesenter for de livssynsminoriteter som finnes i Norge i dag. Universitetet i Oslo fikk på denne bakgrunn i oppdrag å opprette Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Senteret ble opprettet i 2001 som en stiftelse med et eget styre og med full akademisk frihet. HL-senteret har i dag en samarbeidsavtale med Universitetet i Oslo.

Høye ambisjoner

Stortinget la ambisiøse mål til grunn for virksomheten. HL-senteret skulle være et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter som skulle bygge sin aktivitet på studier av Holocaust, andre folkemord, rasisme, antisemittisme og massive brudd på menneskerettighetene på den ene siden og religiøse minoriteters vilkår i moderne samfunn på den andre.

Innenfor det vide spekteret av Holocaust-sentre som finnes i verden, er HL-senteret ett av de som har fått det bredeste mandat: å utvikle og drive en stor permanent utstilling, å drive omfattende forskning, og å bygge opp dokumentasjons- og undervisningsavdelinger.

hlsenteret.no