Tweet This

STJERNEHIMMEL UTEN LYSFORURENSNING

GOD GAMMELDAGS HYTTELUKSUS


Det finnes en laftet tømmerhytte på en berghylle høyt hevet over Bøensfjorden i Marker, langt inne i Østfolds skoger, fantastisk utsikt og et turterreng som tilfredsstiller det mest bortskjemte friluftshjerte.

Flagghytta-fra-siden-ferdig1O2A7454.jpg




Flagghytta er av den hyttekategorien som frembringer barndomsminner på hva det koselige hyttelivet er. Her, langt inne i Østfolds villmark er det deg, hytta og naturen. Det er en bemerkelsesverdig ro og stillhet her.

Når skumringen kommer og fyrstikkene tennes og deler glød med stearinlysene, oppleves det som en deilig terapi for en urban og urolig sjel fra byen. 

En slags balkong er fin til for å bare glane ut i naturen og utover den flotte innsjøen, eller kombinere denne kveldsstunden på balkongen med en god og fortrolig samtale med en god venn. 

Flagghytta-innsjøen-web-siste-Untitled_Panorama1.jpg


Senere utspiller det seg en magisk stjernehimmel med melkeveien som en sølvfløyelslinje som buer seg midt i himmelriket. Flere mil til nærmeste tettsted og by med over 100 husstander gjør at all lysforurensning er borte, og man føler himmelen aldri har vært nærmere og antall stjerner aldri flere.

De fleste som i dag vokser opp i byer eller bynære strøk har aldri sett eller opplevd den magiske kraften av det vidunderlige  glitrende himmelhavet som har skapt undring til mennesker i alle tider.

Etter en slik opplevelse med stjernehimmelen er det kanskje unødvendig å nevne at Flagghytta er et slikt sted som sikrer god nattesøvn. Alt dette kan du få omtrent en halvannen times biltur fra Oslos sentrumsgater.

 

Det er en egen oppkjørsel til hytta fra veien. En bom i form av kjetting sikrer at uvedkommende kjøretøy kan kjøre inn oppkjørselen. Bakken opp er bratt

Vann må hentes, drikkevann hentes i Strømsfoss og kildevann kan medbringes fra en kilde som ligger omtrent 50 meter fra der du parkerer bilen. Det er skiltet inn til kilden.

Hytta inneholder fullt utstyrt kjøkken med spiseplass. Alt drives med propan. Det er ikke elektrisitet i hytta. Hytta har kombinert oppholdsrom og soverom. Det ligger et lite anneks ved siden av hytta hvor det også er sengeplasser.

«Flagghytta» i Marker ble bygget i 1931, av barnebarnet til kanalbyggeren Engebret Soot. I 2014 ble den overtatt av Haldenvassdragets Kanalselskap. I 2015 ble det innledet et samarbeid mellom kanalselskapet og Oslofjordens Friluftsråd, og nå er den tilgjengelig for alle som «kystledhytte» for kun kr. 792 døgnet, og denne sjenerøse prisen er den samme enten det er 1 person eller 7 som det er maks antall sengeplasser til.

Hytta har fått navn etter et flagg som ble malt på fjellet nedenfor en gang på 1800-tallet. Antagelig gjort i positiv nasjonalistisk ånd og som en provokasjon mot Sverige / Norge. Flagget er godt synlig fra langt hold den dag i dag.

Det verserer en historie lokalt om den gangen han gjorde dette. Noen barn hadde sett ham henge i fjellveggen og kom styrtende inn til sine foreldre en vakker søndags morgen og fortalte at de hadde sett en engel! Det var Gunerus Soot som kledd i en vid kjortel hang i en trapes og malte på fjellet!

Flagghytta befinner seg i et område som kan best beskrives som et Eldorado når det gjelder friluftsliv og rekreasjon.

Flagghytta passer perfekt til å ha som en base for noen herlige dager med friluftsliv, jakt eller fiske. Fra hytta er det kort vei til både flotte innsjøer for fiske, bading og kanoturer. Det er utallige turløyper i nærheten. Og det meste av Norges dyr- og skogsfugleliv finner du her inne i Østfolds villmark.

Bare 10 minutter unna ligger Strømsfoss med sitt idylliske Kanalbåtmiljø. Båtene som trafikkerer Haldenkanalen ligger fast til kai her utenom seilingssesongen. En tur til sjarmerende Strømsfoss er absolutt å anbefale også for å se Holth Landhandleri, Strømsfoss Sluser, Strømsfoss Mølle, og Strømsfoss Galleri.

Og er du på Flagghytta i sommersesongen, så må du selvfølgelig oppleve en tur med en av kanalbåtene på Haldenkanalen, det vil nok være et sterkt minne for livet.

Kuriosa

Byggherre

Bygget i 1931 av Gunnerius Soot, barnebarn av kanalbyggeren Engebret Soot.

 

Navnet

Fikk navnet sitt fordi Gunnerius malte et rent norsk flagg på fjellsiden mot kanalen på slutten av 1800-tallet, noe som ble sett på som en stor provokasjon i unionstiden.

 

Verdensutstillingen

Har en del effekter fra Verdensutstillingen i Oslo i 1914, blant annet et smijernsgjerde og et spir.

 

Tømmerhytte

Hytta er oppført i knubblaftet rundtømmer.