Tweet This

11 Sukkerbiten

havnepreomenaden-1O2A7704.jpg

Velkommen til Sukkerbiten. Visste du at rett under føttene dine ligger Operatunnelen, hvor det kjører ca. 100 000 biler i døgnet? Eller at du kan padle herfra og opp til Grønland under sporområdet til Oslo S?


Hva er Sukkerbiten?

Hva er denne sukkerbiten så mange snakker om? Er det en bygning som den firkantede klossen på toppen abv operataket? Er det isfjellet i vannet utenfor operaen? Er det en øy? Er det den trehytta som lå utenfor Barcode før?

Bygningen (hvit) sees helt nede til høyre i bildet, etter at Operaen i Oslo ble bygget. Fotografert i desember 2007. Fotograf: Wilhelm Joys Andersen

Bygningen (hvit) sees helt nede til høyre i bildet, etter at Operaen i Oslo ble bygget. Fotografert i desember 2007. Fotograf: Wilhelm Joys Andersen

«Sukkerbiten» var en bygning på utsiden av Operaen i Oslo på øya som heter Snelda, og etter at bygningen ble revet og øya brukes til arrangementer, brukes navnet om øya.

Øya som har overtatt navnet «Sukkerbiten», sett fra Operataket i 2014, etter at bygget var revet. Foto: Helge Høifødt

Øya som har overtatt navnet «Sukkerbiten», sett fra Operataket i 2014, etter at bygget var revet. Foto: Helge Høifødt

Snelda ble blant annet benyttet av Politiets beredskapstropp som øvelseslokaler. Før dette og senketunnelarbeidet med Operatunnelen gjorde tuppen av Bjørvikautstikkeren til en øy, ble bygningen brukt av Oslo laste- og lossekontor.

Slik blir det planlagte rekreasjonsområdet på Bjørvikautstikkeren, med den 100 meter lange stranden. På Sukkerbiten (ytterst til høyre) er det tegnet inn et volum tilsvarende et bygg på 3.700 kvadratmeter. Foreløpig er hva som endelig skal skje av u…

Slik blir det planlagte rekreasjonsområdet på Bjørvikautstikkeren, med den 100 meter lange stranden. På Sukkerbiten (ytterst til høyre) er det tegnet inn et volum tilsvarende et bygg på 3.700 kvadratmeter. Foreløpig er hva som endelig skal skje av utbygging på Sukkerbiten uklart. Det så en stund ut til at forslaget om Fotografihuset skulle vinne frem, men disse planene er foreløpig lagt på is av bystyret. Stranden du ser nærmest operabygget i illustrasjonen, ligger i det området som heter Operastranden og planen er at sandstranden skal kunne tas i bruk fra 2021. Illustrasjon: Bjørvika Utvikling

Operastranden åpner juli 2021. Innerst mot Operaen skal det være en barnestrand hvor det skal bygges en molo for hindre at sanden vaskes vekk. Lenger ut mot voksenstranda blir det stein både over vann og et stykke lenger ut. Illustrasjon laget av RIFT

Det er finnes jo noen hovedstader i verden i dag som har store og florre bystrender, men det spørs om det er så mange som har en så vakker sandstrand midt i byen og som er bare er 200 meter fra byens hovedgate.

Det er finnes jo noen hovedstader i verden i dag som har store og florre bystrender, men det spørs om det er så mange som har en så vakker sandstrand midt i byen og som er bare er 200 meter fra byens hovedgate.

ANNO 2022. Og slik ser Operastranden ut i 2022.

I perioden før dette igjen ble bygget benyttet av Oslo Havn KFs tekniske avdeling. Opprinnelig var bygget en del av Nyland Mekaniske Verksted og ble brukt av administrasjonen. Det er fortsatt Oslo Havn KF som eier området og råder over bygget, og Sukkerbiten ble revet i mai 2010, i forbindelse med Bjørvikautbyggingene.

Strid om utviklingsplaner for den lille øya “Sukkerbiten”. Sukkerbiten her innringet.

Strid om utviklingsplaner for den lille øya “Sukkerbiten”. Sukkerbiten her innringet.

De siste årene har det vært en svært omdiskutert sak om hva som skal besluttes av endelige utbyggingsplaner på denne attraktive øya. Det har spesielt vært to interessegrupper med sine ideer som har skapt debatt om hva som skal bli endelig resultat av utbygging på Sukkerbiten.

Skal det bygges kulturbygg som skal huse Fotografihuset, eller skal hele øya “Sukkerbiten” bli et rekreasjonsområde med gressplener, park, og strender, og dermed bli en grønn lunge som en kontrast til all betong og glass på bygninger og konstruksjoner som det indre havnebassenget er omgitt av i dag?

Slik kan Sukkerbiten komme til å se ut som et friareal. Illustrasjon: Link Arkitektur

Hav Eiendom (eies av Oslo Havn KF) inviterte til en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse for det planlagte Fotografihuset på Sukkerbiten i Bjørvika. Kulturbygget som skulle bygges mellom Operaen og det nye Munchmuseet, skulle etter planen stå ferdig i 2023.

Sukkerbiten er som nevnt tomten som ligger utenfor Operaen og Bjørvikautstikkeren. Her hadde områdeutvikler Hav Eiendom inngått en intensjonsavtale med Fotografihuset om å bygge et kulturbygg som hadde som intensjon ål bli en verdensarea for fotografi når det skulle stå ferdig i 2023.

Parallelt med utviklingsplanene til Hav Eiendom har motparten (Foreningen Sukkerbitens Venner, MDG og SV) arbeidet for at Sukkerbiten skal bli friareal og en bygningsfri øy.

Utsikt fra bygningsfri øy til Sørengas bryggepromenade med restauranter og boliger. Illustrasjon: Link Arkitektur

Utsikt fra bygningsfri øy til Sørengas bryggepromenade med restauranter og boliger. Illustrasjon: Link Arkitektur

Foreningen Sukkerbitens venner ønsker seg et område uten bygninger her, og sommeren 2019 la de frem sitt forslag. Forslaget er utformet av landskapsarkitekter hos LINK Arkitektur. Forslaget omfatter ingen bygninger, men heller grøntområder med lekeplasser, en torgplass og en konsertscene.

Illustrasjon: Link Arkitektur

Videre ønsker Sukkerbitens venner, i samarbeid med marinbiologer og havforskere, å rekonstruere et fjærelandskap på Sukkerbiten. De foreslår også en liten flåte av flytende badstuer, et flytende oppvarmet helårsbasseng og en flytende badeøy der man også̊ kan leie robåter.

Dette bidraget vant arkitektkonkurransen om fotografihus på Sukkerbiten. Atelier Oslo stakk av med seieren i den internasjonale arkitektkonkurransen om utformingen av Fotografihuset på Sukkerbiten. Vinnerprosjektet «Trelett» er tegnet av Atelier Oslo i samarbeid med Lund Hagem Arkitekter, Bollinger Grohmann Ingeniører og ATSITE landskapsarkitekter.Foto: Atelier Oslo

I september 2019 ble det klart at Atelier Oslo vant den åpne arkitektkonkurransen om utforming av Fotografihuset med forslaget «Trelett». Hele 98 bidrag var sendt inn til den internasjonale konkurransen, som ble gjennomført av NALs konkurranseavdeling på vegne av Fotografihuset og HAV Eiendom.

Under en måned etter at vinner i arkitektkonkurransen var kåret offentliggjorde byrådet i Oslo sin erklæring for neste periode, der byrådspartiene Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet de Grønne la frem sin felles politiske plattform. Blant punktene var en endring av planene for tomten Sukkerbiten i Bjørvika.

Byrådet ønsker å omregulere Sukkerbiten til rent friområde og skal utrede mulighetene for dette i tiden fremover. Dermed kan det være at Fotografihuset må finne seg en annen tomt.

Den lille firkantede øya ved utløpet av Akerselva var et hett tema i valgkampen. Og splittet det rødgrønne byrådet i to. SV og MDG sa nei til fotografihus og støttet lokalkravet om badeplass og grøntområde. Men Ap sa nei og sto steilt på at Sukkerbiten skulle utbygges med fotografihuset i tråd med HAV Eiendoms planer. Til slutt har det endt med et kompromiss mellom byrådspartiene.

Vi skriver nå vinter 2020 og det er ennå usikkert hva som skjer. Alle partene i saken om Sukkerbitens utvikling venter på at kommunen skal avklare om halvøyen skal bli friområde, eller om gjeldende reguleringsplan med et kulturbygg skal beholdes. Samtidig er det full fart i utviklingen av strandområdet og parken innenfor Sukkerbiten.

Uferdig. De fleste går over øya Sukkerbiten når man skal gå bort til gangbroen over til Sørenga.Sukkerbiten består i dag bare av anleggsbrakker, anleggsutstyr, bysykkelstativ, båtutleie, og kaiplasser. Christian Radich har ligget til kai her ofte de…

Uferdig. De fleste går over øya Sukkerbiten når man skal gå bort til gangbroen over til Sørenga.Sukkerbiten består i dag bare av anleggsbrakker, anleggsutstyr, bysykkelstativ, båtutleie, og kaiplasser. Christian Radich har ligget til kai her ofte de siste årene. Uansett hvilken beslutning om hva Sukkerbiten skal bestå av, så vil denne lille øya bli en av de mest attraktive stedene ved fjorden å besøke når øya er ferdigutviklet.

I påvente av utredningen skriver Hav Eiendom på sine nettsider at de har valgt å stille det videre arbeidet med Fotografihuset på Sukkerbiten i bero.

For at kommunens utredning omkring Sukkerbiten ikke skal forsinke opparbeidelsen av den over 100 meter lange stranden og friområdet mellom Sukkerbiten og operabygget, konsentrerer Hav Eiendom nå kreftene om å detaljere dette området.

Operastranden. Dette området fra Sukkerbiten og inn til operaen skal bli en flott badestrand som skal stå ferdig 2021.

Operastranden. Dette området fra Sukkerbiten og inn til operaen skal bli en flott badestrand som skal stå ferdig 2021.

Målsettingen er å ferdigstille stranden og deler av parken allerede til sommersesongen 2021. I tillegg til strand og grøntområde, vil kommunen få etablert et servicebygg med toaletter ved friområdet. Videre etableres et mindre kulturbygg med servering.

Bygningene vil trolig stå ferdig til sesongen 2022. Bygningene tegnes av arkitektfirmaet Atelier Oslo, som i samarbeid med Lund Hagem Arkitekter og Bollinger Grohmann Ingeniører vant arkitektkonkurransen Hav Eiendom gjennomførte våren 2019.

Illustrasjon: Link Arkitektur

Illustrasjon: Link Arkitektur

Foreningen Sukkerbitens Venner skriver på sine Facebook-sider at de er så glade for at byrådet ønsker Sukkerbiten som friområde. Nå jobber de med å kartlegge hvordan dette skal skje. De skriver også at det bør være en inkluderende prosess, hvor bydelens meninger veier tungt, samt at det er også viktig at det blir god aktivitet på Sukkerbiten i perioden før det kommer på plass en permanent løsning.



AKERSELVAS MUNNING

Ikke langt herfra på “Sukkerbiten” ligger Akerselvas munning. Akerselva starter ved Maridalsvannet og er 8,2 km lang. Den tidligere industrielva, som av New York Times har blitt kåret til en av de 12 viktigste «gatene» i Europa, byr på kulturelle attraksjoner, badeplasser, grøntområder og historiske bygninger.

Illustrasjonen ovenfor viser hvordan man nå kan ferdes langs Akerselva og som start eller slutt på turen være ved fjorden. Denne nye forlengelsen av turen langs elven er nok et eksempel på at Oslo er en av få hovedsteder i verden med korte avstander…

Illustrasjonen ovenfor viser hvordan man nå kan ferdes langs Akerselva og som start eller slutt på turen være ved fjorden. Denne nye forlengelsen av turen langs elven er nok et eksempel på at Oslo er en av få hovedsteder i verden med korte avstander fra bysentrum og ut til natur i skog og fjord. Illustrasjon: Link Arkitektur

Området langs elva er en av Oslos fineste «grønne lunger» og knytter sammen parker og turstier i et sammenhengende nett fra Maridalen i nord til fjorden i sør. I det siste strekket fra Grønland renner elva i tunell og munner altså ut her i Bjørvika.

Pit-stop anbefales! Kaffe og vafler akkopagnert av fuglevitter og fossefall. Ved fossen på Sagene ligger Hønse-Lovisas hus. Huset ble bygget som sagmesterbolig på starten av 1800-tallet. Huset er i dag en del av Arbeidermuseet og caféen driftes av A…

Pit-stop anbefales! Kaffe og vafler akkopagnert av fuglevitter og fossefall. Ved fossen på Sagene ligger Hønse-Lovisas hus. Huset ble bygget som sagmesterbolig på starten av 1800-tallet. Huset er i dag en del av Arbeidermuseet og caféen driftes av Anne på landet. Det er uteservering på sommeren, på den lille plassen mellom huset og Vøyenfallene. Det holdes jevnlig kunstutstillinger og lignende i huset. Huset og området har en stolt historie og vertskapet er gjerne er med å formidle. Inne ved grua og svartovnen er det 20-30 sitteplasser og ute langs elva er det over 50. Navnet huset er kjent under stammer fra Oskar Braatens roman Ungen. Under filmatiseringa av romanen i 1974 ble dette huset brukt som bolig for figuren Hønse-Lovisa.

Elva var tidligere svært forurenset, men i dag kan du fiske både laks og sjøørret. Ved Nedre Foss på Vulkan er det anlagt ei fisketrapp for å hjelpe fisken oppover i elva, og her er det ikke tillatt å fiske siden dette er et viktig gyte- og oppvekstområde for laks og sjøørret.

Da man gikk Akerelva før utbyggingen av Bjørvika ble man møtt av tung og stygg trafikkmaskin. I dag kan du spasere elvelangs på flotte promenader helt ut til fjorden.

Da man gikk Akerelva før utbyggingen av Bjørvika ble man møtt av tung og stygg trafikkmaskin. I dag kan du spasere elvelangs på flotte promenader helt ut til fjorden.




NYLANDS MEKANISKE VERKSTED

Nylands mekaniske verksted ble grunnlagt i 1854 i Grønlandsleiret og startet sin virksomhet med å bygge dampskip og damplokomotiv. I 1857 flyttet det hit til utløpet av Akerselva, hvor det ble oppført en stor fabrikkbygning på vestre elvebredd.

Rundt år 1900 var dette landets største verft, med over 1000 ansatte. I 1956 ble Nylands mekaniske verksted overtatt av Akergruppen og senere slått sammen med Akers mekaniske verksted. Verkstedet drev sin hovedvirksomhet på denne tomten helt til nedleggelsen i 1971. Havnevesenet brukte så området til terminal- og omlastningsvirksomhet frem til begynnelsen av 2000-tallet, da byutviklingen i Bjørvika startet med den nye Operaen i 2008.




FREMTIDEN

I fremtiden vil det bli mer kulturliv på disse gamle verkstedsområdene. På Paulsenkaia, utstikkeren øst for Akerselva, kommer det nye Munch-museet, også kalt «Lambda». Byggingen startet i 2015, og museet skal stå ferdig i 2020. I mellomtiden er det opprettet et midlertidig byrom med uteservering, hvor du kan finne deg et bord og se ut over sjøen en sommerdag.

God tur videre!

 



Kilder: Wikipedia, Lokalhistoriewiki, Link Arkitektur, Hav Eiendom, Oslo Kommune ved Bymiljøetaten, Bjørvika Utvikling, Atelier Oslo, Oslo Havn, Aftenposten.