Tweet This

12 Sørenga

Sørenga fotografert fra Sukkerbiten.

Velkommen til Sørenga. Du står nå på Sørengautstikkeren i Bispevika, et område i rivende utvikling.


FRA KAI TIL BOLIGER

Opprinnelig var Sørenga en del av det gamle byområdet der Oslo lå fram til 1624. På 1700-tallet var dette beitemark, før det i nyere tid ble omgjort til kaiområde. Sørengkaia ble bygget i perioden 1906–16, mens Sørengautstikkeren, som var en forlengelse av denne, ble anlagt i perioden 1961–71.

Sorenga-sfgaer1O2A5150.jpg

Området var også sterkt preget av godstrafikk. I dag er det ikke mye igjen av containerhavna. Sørenga er blant de nyeste og mest attraktive områdene i Oslo. En ny bydel rett ved fjorden, med boliger, butikker, kafeer og restauranter. Nye Sørenga begynte for alvor å ta form da de første leilighetene ble ferdigstilt her i 2012. Hele utbyggingen, med i underkant av 1000 boliger, skal stå ferdig i 2019.



Badeplass-Oslo-sorenga-199.jpg

SØRENGA SJØBAD

Her ute finner du Oslos eneste sjøbad! Sørenga sjøbad er et offentlig parkog badeanlegg helt ytterst på utstikkeren mot Hovedøya. Badet er universelt tilrettelagt og har både stor badebrygge og barnevennlig sandstrand. Men kanskje det aller mest spesielle er det 50 meter lange friluftsbadet med åtte baner. Fra badeanlegget går Sentralparken som en grønn akse tvers gjennom boligområdet og binder Sørenga sammen med Middelalderparken.

Badeplass-Oslo-sorenga-00182.jpg

KUNSTEN Å BADE

Sørenga sjøbad viderefører den gamle tradisjonen med sjøbad, slik det var mange av langs Akershusstranda på 1800-tallet. Badene langs Akershusstranda var i begynnelsen kun for menn, og det fantes også spesielle bad for militære og for studenter. Kvinnene hadde egne bad på Tjuvholmen og på Revieret.

Badene lå bak høye gjerder, med skifterom og badekummer, for de som helst ville svømme i fred. Badedraktene skjulte det meste og var laget av ull. I en tid da mange hadde verken bad eller varmtvann hjemme, var sjøbadene ofte den eneste muligheten til å få en skikkelig kroppsvask.

Sømmelighet var en viktig dyd, men mot slutten av 1800-tallet begynte ting å endre seg. I 1890-årene kom den stripete trikotbadedrakten, og badenymfene ble nå så modige at de åpenlyst vandret til badehusene med håndkle og badedrakt under armen.

sorenga-1O2A5145.jpg

UTSIKT TIL OSLO

Fra Sørenga har du glimrende overblikk over flere av Oslos signalbygg, som Operaen, Havnelageret, Akershus festning og Barcode – i tillegg til de mange nybyggene som etter hvert skal reise seg.

God tur videre!