Tweet This

Friluftshuset på Sørenga

Lei kajakk hele året!

Ta din padleåre fatt - lei kajakk på Sørenga

Scroll ned

Padleopplevelser i hovedstaden

Få et helt nytt syn på Tigerstaden. Ytterst på Sørenga inviteres du til lett tilgjengelig friluftsliv. Lei en kajakk og trill den rett ut i vannet. Enklere blir det ikke å se storbyen fra en helt ny vinkel.

Tekst: Randi Nørstebø / Visit Oslofjorden

Friluftshuset er Den Norske Turistforenings (DNT) gavepakke til alle i Oslo som er glad i friluftsliv - eller de som ikke visste at de var det. Alle er velkomne, både fastboende og besøkende.

Padlere i retning Hovedøya. Fotograf: Torsdagspadling for DNT Ung. Foto: Svein Sætre

Oda Lassen-Urdahl forteller at det er (nesten) alltid en ledig kajakk på Friluftshuset. Foto: Randi Nørstebø

Åpent hver dag

– Og her er vi alltid klare for kaffe og turprat, smiler Oda Lassen-Urdahl og skjenker i en kopp.

View fullsize

Harald og Oda gir deg de beste turtipsene sine på Friluftshuset på Sørenga. Foto: Randi Nørstebø

– Du trenger ikke være medlem av DNT for å leie kajakker på spissen av Sørenga. Men prisene er enda hyggeligere for medlemmer våre, forteller hun. Flere titalls tusen passerer Sørenga hver eneste dag, og Lassen-Urdahl gleder seg over å kunne tilby friluftsliv til dem.

Padling har blitt superpopulært. Noen tar en kajakktur etter jobb, andre padler seg avgårde på turer over flere dager. Og med DNTs stabler av kajakker trenger du ikke være redd det skal bli tomt.

View fullsize

Morgenpadling på Sørenga. Foto: Marius Dalseg Sætre

– Vi har mer enn 70 kajakker og har vel gått tom bare et par sommerdager. Ellers går det fint. Folk leier ofte kajakkene for tre timer om gangen og da blir det rullering gjennom hele dagen. 

Husk våtkort

Alt du trenger er et våttkort. Og det får du enten hos DNT på Sørenga eller hos andre som tilbyr kajakkurs. Har du tilsvarende kurs fra utlandet, går det også fint, lover Oda. Det viktige er at du har en sertifisering som bekrefter at du kan det som trengs for at turen skal være trygg. 

– Ellers er padling for absolutt alle, mener Oda Lassen-Urdahl. Både barn, ungdom og seniorer har egne tilbud her. Men du må være frisk nok til å kunne komme deg opp i og ut av kajakken selv.

Kurs

Padle deg en bytur

Oda Lassen-Urdahl styrer utleie og informasjon fra Friluftshuset. Egentlig var hun ingen padlefreak selv, men nå ser hun bare muligheter:  

– Du ser byen fra en helt ny måte. Mange padler rundt operaen eller ut til øyene, men du kan faktisk padle inn i byen også. Det er veldig kult, lover Oda.

Hvor?

– Du tar på deg hodelykt og padler i tunneller under Vaterland, videre opp til Grønland og ender oppe på Vulkan, frister hun. 

Tips til turer får du helt gratis.

 – De fleste som kommer hit har ikke mulighet til å oppbevare en kajakk hjemme. Mange kommer ned etter jobb, eller tar en tur i helgene.

Bildet fra Akerselva fotografert av Eirik Dahl / Visit Oslofjorden





Kurs og arrangerte turer

Friluftshuset arrangerer kurs og turer hele året. Og på de guidede turene kan alle være med. Også de som i utgangspunktet ikke vet opp og ned på en kajakk.

Men for på leie kajakk selv, må du være minst 16 år og ha våttkort. Dette er en sertifisering fra Norges Padleforbund. Ja, og så  medlemskap i DNT dersom du vil ha padlemoroa litt billigere.

Mange blir bitt av basillen og velger å ta flere kurs. Da kan du gå hele stigen og ta ulike teknikk- og ferdighetskurs helt til du ender opp som kajakkinstruktør selv. 

– I starten handler det om redning og ulike padleteknikker på kursene. Og vil du rulle? Ja, da kan du også lære det. Men det viktigste er at du kommer deg opp i kajakken. Hver uke har vi mange turer du kan være med på med ulike nivåer. Det er bare å slenge seg med, mener Oda Lassen-Urdahl.

Vinterpadling er helt spesielt

Sommermånedene er det fullt trøkk på Sørenga, selvfølgelig. Og introkursene er en flott inngang. Men Friluftshuset ønsker alle velkommen hele året og Oda Lassen-Urdahl holder en knapp på padleturer når nettene er lange:

– Om sommeren er det varmt og fint, selvfølgelig. Men tidlig på våren og sent på høsten er det skikkelig fint å padle fra her i sentrum. Du kan ha indre Oslofjord nesten for deg selv. Og det er veldig stilig og fint på fjorden, drømmer Oda.

Friluftshuset har alt

Mange av de som leier kajakk bor i Oslo og har ikke mulighet til å ha kajakk selv. Men alt annet du trenger kan du også finne på Friluftshuset. Du låner tørrdrakt eller våtdrakt etter temperatur. Og er det noe mer du trenger, kan du også finne i butikken på Sørenga.

– Det er stor etterspørsel. Og kursene er stort sett fulle selv om vi har introkurs stort sett hver dag og grunnkurs nesten hver helg, forteller Oda Lassen-Urdahl.

View fullsize

Oda og de andre ansatte gir deg sine beste turtips. Foto: Randi Nørstebø

Spesielt til ungdommen

Friluftshuset er DNT Ungs samlingssted. Ungdommene har sine egne arrangementer, så det er ingen grunn til å la være å bruke Sørenga fordi du er redd det bare er godt voksne der. 

Det er åpent for alle. De lager mat og buldrer. Det er rett og slett for å få ungdommen ut, la folk bli kjent med hverandre og få et samlingspunkt. Alt som skjer for ungdommene her er drevet av frivillige, forteller Oda. – Og helt gratis!

View fullsize

Oda og de andre på Friluftshuset ønsker deg velkommen - året rundt. Foto: Randi Nørstebø

 

Fleksibelt tilbud

– Padling fra Friluftshuset er veldig fleksibelt. Du har mulighet til å leie kajakk i åpningstiden, men du kan godt levere båten tilbake etter stengetid. Det er også skap, garderobe og dusj for deg på Friluftshuset.  

Vinterpadling er herlig. Det er den optimale kombinasjonen av absolutt fred og absolutt lykke. Fred, fordi du er helt alene på havet. Lykke, fordi det knapt finnes bedre måter å nyte naturen på.

Du kan ta en kort tur, og vi har også noen ivrige som padler i dagevis. For eksempel i kombo med hengekøye er det helt topp. Alt er mulig. Det kommer an på hvor mye tid du har.

Padling er for ALLE, sier Oda Lassen-Urdahl.

– Så enkelt er det!

Kuriosa

Friluftshuset

Eier: DNT Oslo og Omegn

Adresse: Sørengakaia 124, 0194 Oslo

Tilbyr padlekurs og utleie av kajakk

Eget buldrerom og møterom

Egne ungdomsarrangementer

Les mer om tilbudet på:

Friluftshuset

Kajakkpadling i Oslo og Oslofjorden

Artikler, turbeskrivelser, turkart……

Padleopplevelser