Tweet This

Åsgårdstrand - den hvite by ved Oslofjorden

Sommer 2019

info + Munch

Kun 1 drøy time fra Oslo Sentrum

Sjekk ledig hotellrom

GUIDE ÅSGÅRDSTRAND

VESTFOLDS
RIVIERA

Munchs ferieparadis og strandperler på en snor

Herlige Åsgårdstrand er akkurat det du forbinder med skandinavisk sommer på sitt beste; ferie- og badeby med nydelige sandstrender, koselige og smale gater med hvite trehus med frodige hager omringet av stakittgjerder, og det fineste lyset som har bergtatt så mange kunstnerer oppgjennom tidene, blant annet Edvard Munch som både ferierte, bodde, og arbeidet her i mange år - ja, faktisk så er flere av hans mest kjente malerier ble malt her under lindetrærne ved Oslofjordens bredd.

Åsgårdstrand er et idyllisk lite kystsamfunn på Oslofjordens vestside. Slike kystsamfunn som Åsgårdstrand oppsto fordi seilskipsfarten hadde behov for lett tilgjengelige havner utenfor byenes trangere farvann. Åsgårdstrand var fra begynnelsen på 1800-tallet en viktig utskipshavn av trelast. Spesielt nederlendere dominerte seilskuteskipene. Handelen stagnerte med seilskutetidas slutt, men en ny æra preget av kunstnere og badegjester tok over på slutten av 1800-tallet.


Åsgårdstrand har lange tradisjoner som et populært ferie- og badested. Badebåter fra hovedstaden begynte med rutebåter som fraktet badehungrige til Vestfoldbyene og slik oppdaget mange Åsgårdstrands sandstrender. Siden 1920-årene har sommergjester vært med på å prege byen. Både dronning Juliana av Nederland, den italienske tenoren Formici, samt prominente gjester fra hovedstaden og andre velbemidlede valfartet til et av de fire hotellene i den idylliske sommerbyen hver sommer.

Bare det å spasere rundt i denne lille byen og se alle de velstelte hagene gir en deilig stemning i kroppen. Vakker og hvitmalt ligger tettbebyggelsen i Åsgårdstrand, med en befolkning på rundt 3000 fastboende. I 2010 ble Åsgårdstrand offisielt en by.


Spesielt om sommeren har denne byen mye å tilby. Åsgårdstrand er en herlig blanding av båter, gallerier, syklende og badende. Man kan bade så og si langs hele strandlinjen i sentrum av byen, og i strandsonen er det godt om plass. Åsgårdstrand er meget populær blandt sommergjester med båt og hytte i området. Brostein gir kaiområdet et spesielt preg. I 2007 ble Åsgårdstrand klassifisert som turistby fordi antallet tilreisende og besøkende er så høyt i forhold til fastboende. Sommergjester er i stor grad med på å prege atmosfæren i byen.

Kunstnerbyen

Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand, der i blant ”Pikene på broen” i 1902. Det har vært mange kjente kunstnere i Åsgårdstrand, og i første rekke malere. Stedet ble etterhvert kjent som sentrum for kunstnere og siden 1880-årene har en rekke kunstnere malt i Åsgårdstrand, blant dem verdensnavn som Christian Krohg og Hans Heyerdahl, i tillegg til Edvard Munch som allerede nevnt.

I sentrum finner vi flere gallerier, og mange kunstnere har sommeratelierene sine her. Stedet er kjent for sitt særegne lys som kan minne litt om det unike lyset på Skagen. Kunstnere dro enten til Skagen eller Åsgårdstrand for å kunne male dette spesielle lyset.

Åsgårdstrand ble på slutten av 1800-tallet etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her. I dag er Åsgårdstrand fortsatt attraktivt som sted for både inspirasjon og arbeidssted for alle kunstnere som har bosatt seg i byen.

De 3 bildene ovenfor viser kunstner Nina Hovde og galleriet hennes som ligger omtrent midt mellom torvet og Munchs Café.

De to bildene ovenfor: Keramiker Anne Kristine Mjelva driver «Galleri Smalgangen». Hun kjøpte sin første dreieskive i 1982, og har siden drivet med keramikk. I første etasje i «Galleri Smalgangen» er det kunst- og håndverkutsalg, med produkter som Mjelva og hennes datter Ingrid K. Lund har laget. Galleri Smalgangen er lokalisert på andre siden av gaten for nevnte Nina Hovde.

Siste halvdel av 1880-årene ble Åsgårdstrand beskrevet som Norges svar på Skagen. På 1880-og 90-tallet finner vi navn som: Hans Heyerdahl, Karl Uchermann, Oda Krogh, Christian Krogh, Fritz Thaulow, Edvard Diriks, Kitty Kielland, Jan Ekenæs, og Even Ulving. Maleriet ovenfor er “Utsikt fra Åsgårdstrand”, av Hans Heyerdahl.

La oss fortelle litt om

Edvard Munch

Tiden hans i Åsgårdstrand

Det lar seg ikke gjøre å fortelle om Edvard Munch uten å komme inn på hans tid i Åsgårdstrand. På samme måte kan man ikke omtale Åsgårdstrand uten å vie vår store kunstner Munch oppmerksomhet. Edward Munch malte mange av de mest berømte maleriene sine i Åsgårdstrand med motiv fra Åsgårdstrand.


Som pioner innen moderne europeisk billedkunst er Munch globalt betraktet som en av verdens viktigste billedkunstnere. Åsgårdstrand og traktene rundt var familiens feriested, og fra midten av 1880-årene av tilbrakte Munch flere somre her i den lille fiskerbyen. Et kjærlighetsforhold til en tre år eldre gift kvinne fra Åsgårdstrand resulterte i flere malerier med kjærlighetsmotiver i begynnelsen av 1890-tallet.

Edvard Munch: «Sommer i hagen», («Linde-frisen») 1904. Den dag i dag er det fortsatt lindetrær som dominerer Munch-parken.

I 1898 kjøpte noen år senere et enkelt fiskerhus fra 1700-tallet. I dette huset innredet han stuen til å fungere som soverom, arbeidsrom og spiserom. På denne tiden i Åsgårdstrand besto dette området av fattige familier. Mannen i huset var gjerne fisker og husene små med trang plass til alle familiemedlemmene. Edvard Munch var helt bevisst ved å velge å bosette deg i dette miljøet. Han følte han kunne løre mer av livet samt skildre mer realisme i sine malerier ved å bo i dette miljøet.


I dag eies huset av Horten kommune, og det fungerer som et museum der alt er beholdt slik det var da Edward Munch bodde der. Museet holder åpent hver dag i sommermånedene juni, juli og august, bortsett fra mandager.

Det er derfor ikke tilfeldig at Åsgårdstrand danner bakgrunn i mange av disse maleriene, som To mennesker, Melankoli, Stemmen, Løsrivelse, Stjernenatt og Sjalusi. Disse maleriene hører til Munchs berømte billedserie Livsfrisen, som handler om kjærlighet, angst, sykdom og død. Som barn mistet Edvard både sin mor og storesøster i sykdom. Selv var Edvard ofte syk i barneårene. Han led av kronisk astmatisk bronkitt og hadde alvorlige anfall av giktfeber og revmatisk feber. Dette gikk ut over skolegangen, for spesielt om vinteren måtte han i lange perioder holde seg innendørs.

Munch-inspirasjoner

De 4 bildene samlet: Stjernehimmel av Munch (venstre). Kiøsterudgården (nest til venstre). Åsgårdstrand i 1922 med Kiøsterudgården til venstre i bildet og Grand Hotel til høyre i bildet, akkurat der hvor dagens hotell ligger (nest til høyre). Åsgårdstrand i 2017 (høyre).


I det gamle Grand Hotel var Munch på dans med Milly Thaulow. Varme av dansen trekker de inn i et siderom, åpner vinduet - og tar inn stjernehimmelen og sommernatten sammen.


Det knytter seg ingen spesiell historie til eiendommen Kiøsterudgården. Men Edvard Munchs mange versjoner av "Pikene på bryggen" og "Damene på bryggen" har gjort hovedhuset til et av Norges mest kjente. Man mener at eiendommen ble bebygget i 1780-årene


Spisesteder

I Åsgårdstrand finner vi en rekke innbydende restauranter og kafeer. Åsgårdstrand Kafé er lokalisert i det røde og karakteristiske huset midt på det sentrale torvet i byen.

Kaféen som blir drevet av Lisbet Tollefsrud, har en fantastisk beliggenhet der den ligger midt i hjertet av byen med flott utsikt over Oslofjorden samt at de fleste veier ut herfra leder enten bort til Munchs hus, kyststien, stranden, hotellet, Munchs Café, og ellers alle andre attraksjoner i Åsgårdstrand. Åsgårdstrand Kafé byr på enkel servering av mat samt deilige kaker og godt drikke.

Hvis du går opp den bratte bakken fra havnen ved siden av hotellet, og tar til venstre på toppen, beveger du deg inn i et typisk Åsgårdstrand-strøk med stakittgjerder og hvitmalte hus. Her ligger Frantzens Konditori med bakgårdskafe vegg i vegg med koselige Munchs Café. Her kan du prøve den lokale og tradisjonelle favoritten krabbelurer. En krabbelure er en rundt smultbakst, som minner om smultring.


Kafeen er en krysning mellom konditori og restaurant. Fiskesuppen her kan anbefales på det varmeste. Og i Åsgårdstrands eneste pub Naustet har det vært liv i mange år. Kom innom og kjenn på den lokale atmosfæren.


Grand Restaurant har et godt kjøkken, et rikholdig utvalg av viner og har alle skjenkerettigheter. Restauranten ligger i tilknytning til hotellets bar, og har panoramautsikt over Oslofjorden. Det er et stort dansegulv og egen scene for orkester. I sommermånedene åpnes terrassen, hvor de har uteservering. For noen dager siden åpnet Grand Brygge som er hotellets restaurant og uteservering på ytterste brygge i Åsgårdstrands gjestehavn. Se bilder av Grand Restaurant her ->



Trattoria Mediterranea Da Gigi

Italiensk


Facebook

Trattoria Mediterranea Da Gigi Rådhuset er det nyeste innslaget på restauranthimmelen i Åsgårdstrand. Dette er en herlig italiensk restaurant som også har diverse innslag fra Hellas, Baskerland, og diverse steder i Middelhavet. God mat, nydelig italiensk is og et flott sommerkonsertprogram gjorde at Da Gigi ble en suksess sommer 2017. Vi ser fram til italiens sommer i i Åsgårdstrand også i år.


Kyststien i Østfold

Kyststien i Østfold - full av historie, kulturminner, og praktfull natur

KYSTSTIEN

Se også:

KYSTLEDEN KYSTMUSEET

KYSTSTIEN I ØSTFOLD

Fra foss til fjord og fra fjord til hav

Den fantastiske kyststien i Østfold tar deg med på en vandring langs kysten - full av historie, kulturminner og praktfull natur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Østfoldkysten (se kart over alle kyststien i Østfold nederst på denne side) har attraktive friluftsområder av nasjonal betydning. Mellom 250 og 300 områder er sikret som friområder for all fremtid. Her kan du kose deg og slappe av på blankskurte svaberg, på badestrender og i den rike skjærgården på din vandring langs kyststien.

Østfold har mange verdifulle kulturminner fra ulike tidsperioder, ikke minst helleristninger som forteller om menneskets tidligste historie. I umiddelbar nærhet til Kyststien ligger flere vakre og kjente herregårder. Gjennom dette rike og varierte landskapet kan du vandre langs Kyststien gjennom Østfold, fra riksgrensen (mot Sverige) i Enningdalen i sør til Moss i nord.

 

 

 Kyststien i Østfold er i hovedsak etablert som en sammenhengende vandringsrute på etablerte stier og mindre veier. Den er forsøkt lagt der du møter vakker kystnatur og interessante kulturminner, og du kan vandre gjennom byene Halden, Fredrikstad og Moss. Ved de naturlige innfallsportene og store parkeringsplassene er det satt opp informasjonstavler med kart som forteller deg om vandringsruten og de attraksjoner som møter deg i dette nærmiljøet. 

 

Mange steder slynger stien seg helt ut på strandkanten og over svabergene som preger landskapet. Andre steder kommer du opp på høye, skogkledde åser der du kan stoppe opp og skue ut over havet. Kyststien er hele tiden merket med den lyse blåfargen. I skogen omkring kan du fritt ferdes dersom du ønsker noen avstikkere ut fra Kyststien. Her gjelder den norske allemannsretten. Regler er slått opp på info-tavlene langs stien.

“«Kystien» er en merket gangsti som er tilgjengelig for alle. Hensikten er å sikre ferdselsrett i kystsonen og på den måten å åpne mulighet for at folk flest skal få adgang til vandring i den vakre strandsonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“”Den fantastiske kyststien i Østfold tar deg med på en vandring langs kysten - full av historie, kulturminner og praktfull natur”.

 

I Østfold kan vi dele kyststien i 7 strekningsområder:

1. Holtet – Halden by

Kyststien går gjennom det praktfulle landskapet i Enningdalen.

La oss starte den fantastiske vandringen på kyststien ved Norges sydøstligste område og ved Østfolds høyeste fossefall. Ikke mye som minner om kyst og skjærgårdsnatur her inne i Haldens villmark. Likevel er det her, ved den kraftig buldrende Elgåfossen, kyststien i Østfold starter. Vil du fortsette sammenhengende fra kyststien ”Bohusleden” i Sverige, så kommer du inn til Norge ved det lille tjernet Svenstjernet som riksgrensen går tvers igjennom. Fra Svenstjernet til Elgåfossen er det omtrent knappe 7 kilometer i et fantastisk skogslandskap og store deler av strekningen går du langs med den idylliske Søndre Hogsjøen. Fra Elgåfossen strekker kyststien seg gjennom Enningdalen ned mot Berby og møter Iddefjorden i et fantastisk og usedvanlig fjord- og elvelandskap. Enningdalselva er ei meget god lakseelv som administreres av Arbeiderens Jeger og Fiskeforening. Kyststien i Halden faller tidvis sammen med Pilgrimsleden, Olavsleden og Kongeveien. Like før du ankommer Halden sentrum, så slynger kyststien via Fredriksten festning og ned til havna i Halden.

 

2. Halden by – Gamlebyen i Fredrikstad

Halden  by med alle sine vakre bygninger. Flere av de fine bygningene er i empirestil, og kalles ofte empirebyen.

Videre fortsetter kyststien over til Gamle Svinesundbrua der historisk landskap møter Ytre Oslofjord med utsikt over Hvalerøyene. Stien går via Sponvika før den endrer ruteretning nordover. Innerst i Røsneskilen møter kyststien Sarpsborgs grense. Kyststien i Sarpsborg går i et spennende landskap og den største delen av stien her er på begge sider av Skjebergkilen. Kyststien i Sarpsborg kan karakteriseres som en løype med mange flotte utsiktspunkter og at den er kontrastfull i høydeforskjeller og i natur. Stien fortsetter inn i Fredrikstad og ender opp på fergeleiet i Gamlebyen.

 

3. Kråkerøy rundt + en sløyfe på Kjøkøy

Kyststien på Kråkerøy går praktisk talt rundt hele øya. Her passerer man frodige naturreservater og enestående våtmarksområder med rikt fugleliv, til Lunderamsa fornminne over til øya Kjøkøy. Øya Kjøkøy er siste øy som tilhører Fredrikstad kommune før Puttesundbroen fører deg over til Hvalerøyene.

 

4. Hvalerøyene

Langero på Papper. Tar du innlosjering på den nye kystledhytta, Rekefabrikken, så får du denne vakre og rustikke utsikten.

På Hvaler er det nå kyststier på fem av øyene; Vesterøy, Spjærøy, Asmaløy, Kirkøy, og Søndre Sandøy. For tiden utvides kyststien på Hvaler med nye strekninger på Spjærøy og Vesterøy. På Vesterøy går kyststien i et ganske røft område med åpent landskap med mye svaberg.

Kyststien på Spjærøy strekker seg gjennom et mer frodig område enn kyststiens område på Vesterøy. På Asmaløy går kyststien ved idylliske Asmalsundet og ut til området syd for Brattestø, området som er så kjent for sitt stor mangfold av sommerfugler, insekter og artsrik flora.

Vardefjell

Kyststien på Kirkøy er lokalisert på øyas sydøstligste hjørne og med her med høydepunkter som; strendene Ørekroken og Storesand, skulpturparken, og utsikten over Homlungen fyr og den ytre Hvaleskjærgården. På den bilfrie øya Søndre Sandøy starter kyststien ved fergeanløpet på Nedgården og fortsetter her i en sløyfe på omtrent 4 kilometer. Flere av kyststistrekningene på Hvaler passerer forbi viktige fornminner og steder med gammel og nyere kystkultur. De siste årene har disse stedene med stor kulturverdi blitt rustet kraftig opp, blant annet med informasjonstavler.

 

5. Fredrikstad sentrum – Moss by

I Fredrikstad går kyststien tvers igjennom Gamlebyen og fortsetter ned til byfergenes brygge ved Glomma.

Turen på Kyststien fra Fredrikstad til Moss er naturligvis innom mange fine attraksjoner og severdigheter. Vi kan jo nevne noen; Onsøykysten med sitt flott skjærgårdslandskap, sjøbumiljøet på Saltholmen i Råde, det rike fuglelivet og naturreservatene i Kråkstadfjorden og Kurefjorden, Larkollens idylliske badeperler, Blomsterveien i Rygge, og det frodige landskapet og eikealléene i Dilling.

 

6. Jeløy

Kyststien fortsetter fra moss by over kanalbroen og ut til øya Jeløy. Øya Jeløy regnes som Oslofjordens perle og blant Norges mest frodige områder. Her veksler naturen med herlig herregårdslandskap med eikealléer og gamle steingjerder til badestrender og fuktig løvskog. Deler av kystlinjen på Jeløy kan du se spor av over 500 millioner år gammelt vulkanlandskap.

 

På Jeløy i Moss slynger kysstien seg vekselsvis ned til langs vannkanten og i frodig og fuktig bøkeskog.Fortsetter du kyststien i hele sin lengde, så opplever du mange forskjellige naturtyper - alt fra herregårdslandskap med bølgende jorder til vulkanlandskap som er over 500 millioner år.

7. Moss by – Kulpe ved fylkesgrensen til Akershus

I Moss by passerer kyststien forbiMoss By- og Industrimuseum og det sjarmerende miljøet i Møllebyen. Videre går stien forbi historiske Konventionsgården og ut til kysten. En del av strekningen ved vannkanten går kyststien på den gamle jernbanetraseen. Det er flere fine fiskeplasser her. Fra Røysåsen er det flott panoramautsikt over Moss, Jeløy og Oslofjorden. Ved stiens ende, ligger den populære sandstranden Kulpe badeplass.

Les om de ulike kyststistrekningene nedenfor

 

 

 

Har du knapt med tid og rekker knapt en tur på kyststien i Østfold - reis til Guttormsvauen på Vesterøy, Hvaler. Ingen reiser hjem uberørt fra dette svabergparadiset i rosa og oransje!

KYSTSTIEN

Alle kystiene i Østfold

Det er også dynamiske kart inkludert for hver enkelt kyststistrekning

KYSTSTIEN I MOSS

KYSTSTIEN I RYGGE

KYSTSTIEN I RÅDE

KYSTSTIEN I FREDRIKSTAD

KYSTSTIENE PÅ HVALER

KYSTSTIEN I SARPSBORG

KYSTSTIEN I HALDEN

 Les den flotte boken (nedenfor) "Kyststien - Bohuslän -Østfold - Akershus", så får du ytterligere kunnskap om hele strekningen Bohuslän - Oslo:

Kilde: Oslofjordens Friluftsråd, Hvaler Kulturvernforening, INTERREG SVERIGE - NORGE, boken "Kyststien - Bohuslän -Østfold - Akershus" av Ingrid Karlsson, Olle Persson, Pål Erik Jensen, Axel Pettersen, og Sven Andersson.

 

 

GOD TUR!

 

 

ØSTFOLD FERIE- OG HYTTE MAGASIN - VISIT HVALER(+47) 67 41 11 30POST@VISITHVALER.NO

Powered by Visit Hvaler <> All Content © Visit Hvaler

 visithvaler.no   østfoldguiden.no    fredrikstadturistguide.no     visithvaler.com  hvaskjerifredrikstad.no 

Hvitsten


HVITSTEN

59°36′0″N 10°39′0″E

For et vakkert og unikt sted!

Ferieparadiset Hvitsten ligger ved Oslofjorden i Vestby kommune i Akershus fylke, omtrent midt mellom Drøbak og Son. Hvitsten er «Norges svar» på Positano i Italia hvor murhusene nærmest står stablet oppå hverandre på dalsiden som stuper ned i havet. I Hvitsten stuper også den bratte dalsiden ned i havet, men her er det hvite trehus som er «stablet oppå hverandre»

Lyst på guidet tur?

Lang historie

Hvitsten er et hyggelig kyststed med en liten kirke, sjøboder fra 1700-tallet, koselig gatemiljø og småhusbebyggelse, men visste du at Hvitsten har en mangfoldig historie fra istiden til i dag? Fra de første menneskene kom til Hvitsten i steinalderen, har fjorden og naturlandskapet dannet grunnlag for livsførsel og næring. Etter at istiden var over i Oslofjordregionen, vet vi at det kom fangstmenn og jegere padlende i enkle farkoster opp Oslofjorden da dette var en av de første områdene i Skandinavia hvor isen forsvant først. Funn av fornminner og bosetninger langs hele fjorden vitner om en interessant tidspoke, men som vi har lite kunnskap om.

Det er funnet en bronsedolk i en stor gravrøys nær sjøen på Ramme gård i Hvitsen. Ca. 3200 år gammel, ca. 35 cm lang. Et av kommunens fineste arkeologiske funn. Det er laget 12 nummererte kopier av den, hvor en finnes i en glassmonter i Kommunehuset. Hvitstens beliggenhet med sin havn, omgivelser og naturressurser har gitt dette lille tettstedet en betydelig plass i norgeshistorien. Det finnes tollprotokoller helt tilbake fra 1604.

Sommerparadiset til Christianiabohemen

Aller mest er nok Hvitsten kjent som en av Oslofjordens første sommerferieparadis på slutten av 1800-tallet. Med dampmaskinen ble Vestby og Hvitsten tilgjengelig med tog og passasjerbåt. Hvitsten ble et rekreasjonssted for besøkende fra Kristiania (Oslo). Det idylliske stedet hadde en sterk tiltrekningskraft på datidens kunstnere og kultuelite samt de velbemidlede fra hovedstaden. I dag regner vi med at det er ca. 600 sommerhus i Hvitsten, i tillegg til ca 350 fastboende.

Edvard Munch

I rekken av store navn med tilknytning til Hvitsten kommer vi selvsagt ikke utenom Edvard Munch. Han kjøpte eiendommen Ramme i 1910. Munch levde et mer tilbaketrukket liv i denne perioden, og lot seg inspirere av landskapet. Han bodde på Nedre Ramme gård til sin død i 1944.

Hans tid på stedet er lite kjent innen norsk kunsthistorie, til tross for at han malte flere av sine storslåtte verk her. Arkeologiske utgravninger på Ramme i 2012-13 har avdekket ny kunnskap om denne perioden i hans liv og virke. Dette vil hentes frem og formidles gjennom Ramme Gårds kulturtilbud og utstillinger.

Høysommer II (1915) - Edvard Munch. Wikiart.

Badende mann (1918) - Edvard Munch. Wikiart.

Havlystparken på Ramme Gård er et sted som skaper fortryllelse og glede. Nede ved sjøen kan du oppleve Edvard Munchs hjem og eiendom og vandre i hans landskap på gårdens nye kultursti. Sjekk ut nyhetsbrev fra Ramme Gård her ->

Fred. Olsen og Ramme Gård

Hvitsten er også kjent for familien Olsen, skipsrederfamilien, som har bodd på stedet gjennom generasjoner. I dag er det Fred. Olsen som bor på familiestedet Nedre Lysedahl. Fred. Olsen har en yngre bror, Petter Olsen, og han driver Ramme Gaard (også i Hvitsten) hvor det er drevet økologisk landbruk siden 1986. I dag er Ramme Gaard en kulturdestinasjon beliggende ca. 40 minutter med bil sydover fra Oslo. Ramme gård vil forsyne deg med ferske matvarer, gårdsmiljø og hagedager. Du vil kunne tilbringe natten i unike rom på Ramme fjordhotell. I tillegg vil du kunne benytte deg av gårdens kulturtilbud som omvisninger, utstillinger, konserter og teater. Ramme Gaard er også en besøksgård hvor man blant annet kan hise på flere av dyrene her. I 2019 gjenåpner portene for publikum.

Hvitsten har en langgrunn, steinete sandstrand som er fint egnet for barnefamilier. Gressområder ovenfor stranden, og lenger inn er det flere flotte skupturer. Et par kilometer syd for Hvitsten ligger det populære badeområdet Emmerstadbukta, her er det store gressletter og fin sandstrand. I dag er det en blanding av fastboende og fritidsboliger på stedet. I dag regner vi med at det er ca. 600 sommerhus i Hvitsten, i tillegg til ca 350 fastboende.

Rundt begynnelsen av 1900-tallet var Hvitsten og Emmerstad populært blant Christianiabohemen (datidens «sosietet/fiff» i hovedstaden Oslo). Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Hvitsten, Vestby, Akershus. Dato og fotograf: Ukjent.

Map data ©2019 Google

Terms of Use

Report a map error

1 km 

TRANSPORT

Hvordan reise til Hvitsten?

Fyll inn hvordan du ønsker å reise til Hvitsten:

GOD TUR!

Kilde og referanser:

Wikipedia, Ramme Gaard, Vestby kommune

Fyrene i Oslofjorden

 

 

 

OSLOFJORDENS VEIVISERE

 

 

Fyrene i Oslofjorden

I ytre Oslofjordbassenget finner vi mye av den norske fyrhistorien. Vi finner også eksempler på de forskjellige type fyrene, fra kystfyrene Færder, Torbjørnskjær og Svenner til innseilingsfyr som Struten, Strømtangen, Homlungen og Fulehuk. Og ikke minst det helt spesielle fyret Hollenderbåen som står midt i fjorden på Hollenderbåene.

Overnatting i havgapet med måkeskrik og bølgesus? Lær mer 

Til sammen har det vært 212 fyr langs norskekysten. I dag er det 107 igjen, og 15 av de ligger i Oslofjorden (basert på at vi regner Larvikkysten som en del av Oslofjorden). De står som solide vitnesbyrd om en tid da nesten all transport gikk sjøveien. Fyrene har naturligvis beholdt sin sentrale funksjon som lysende veiledere i farvann det er farlig å ferdes i, særlig i mørket.

V

Bli bedre kjent med fyrstasjonene

På de neste sidene vil vi ta deg med til alle fyrene i Oslofjorden og gjøre deg kjent med fyrenes historie, beliggenhet og hvordan du tar deg ut til fyret.

Fyrene i Oslofjorden

BASTØY FYR

DRØBAK HAVNEFYR

FULEHUK FYR

FYLLINGFYRET

FYRSTEILENE

FÆRDER FYR

GULDHOLMEN FYR

HEGGHOLMEN FYR

HOLLENDERBÅEN

HOMLUNGEN FYR

KAVRINGEN FYR

PIKESTEN FYRLYKT

STAVERNSODDEN FYR

STRUTEN FYR

STRØMTANGEN FYR

SVENNER FYR

SØNDRE LANGÅRA TÅKEKLOKKE

TORBJØRNSKJÆR FYR

DYNA FYR

FILTVET FYR

TVISTEIN FYR

NYTTIGE LENKER:

 

NORSKE ORGANISASJONER

INTERNETTADRESSER

www.fyr.no

www.stavernsodden.info

http://www.kystlagetfredriksvern.no/

Den norske turistforeninghttp://www.turistforeningen.no

Forbundet Kystenhttp://www.kysten.no

Forbundet Kystens landsstevnehttp://www.kyststevne.no

Fortidsminneforeningen www.fortidsminneforeningen.no

Norsk kulturminnefondwww.kulturminnefondet.no

Norges kulturvernforbundwww.kulturvern.no

Norsk kulturarvwww.kulturarv.no

Oslofjordens Friluftsrådhttp://www.oslofjorden.org/portal/page/portal/of

Kystled samarbeidethttp://www.kystled.no

  

NORDISKE ORGANISASJONER

 

Bovbjerg fyrhttp://bovbjergfyr.dk/

Íslenska vitafélagiđhttp://vitafelagid.com/

Finlands Fyrsällskaphttp://www.majakkaseura.fi/

Svenska Fyrsällskapethttp://www.fyr.org/

 

ANDRE NETTSTED

 

Danske fyrtårnehttp://www.fyr.org/

Fyr på Sardiniahttp://www.farisardegna.it

Leuchtturme.nethttp://www.leuchttuerme.net/

Leuchtturmforum.dehttp://www.leuchtturmforum.de/

Lighthouse Depothttp://www.lighthousedepot.com/

Lighthouse Stamp Societyhttp://www.lighthousestampsociety.org/

World Lighthouse on the air

http://www.wlota.com/laf.ht

OFFENTLIGE MYNDIGHETER OG INSTANSER

 

Direktoratet for naturforvaltninghttp://www.dirnat.no

Fiskeri- og kystdepartementethttp://www.regjeringen.no/nb/dep/fkd

Kystverketwww.kystverket.no

Kystverkmuseahttp://www.kystverkmusea.no

Miljøverndepartementetwww.miljo.no

Riksantikvarenwww.riksantikvaren.no

 

IKKE-NORDISKE ORGANISASJONER OG INSTANSER

 

World Lighthouse Societywww.worldlighthouses.org

American Lighthouse Foundationhttp://www.lighthousefoundation.org

Trinity Househttp://www.trinityhouse.co.uk/

Lighthouses of Australia Inc.http://www.lighthouse.net.au/lights/index.asp

Northern Lighthouse Boardhttp://www.nlb.org.uk/

Lighthouses of Greecehttp://www.faroi.com/

The Commissioners of Irish Lightshttp://www.cil.ie/

Vuurtorens in Nederlandhttp://www.vuurtorens.net/


Slik fisker du sjøørret i Oslofjorden

FISKE ETTER SJØØRRET I OSLOFJORDEN

LAST NED BROSJYREN

ALT OM FISKE AV SJØØRRET PÅ HVALER

TIPS / FISKEPLASSENE / REGLER / KART / BIOLOGI OG SJØØRRETENS LIVSSYKLUS

Sjøørretfiske er aldri kjedelig. Det finnes alltid en metode som fungerer og det finnes alltid fisk. Blant Fredrikstads og Hvalers tusentalls øyer, holmer og skjær finner du alltid en plass for deg selv, og stangfiske i skjærgården er helt fritt og gratis.

JAKTEN PÅ HAVETS DRONNING

Tidligere var det mange som fisket etter sjøørret kun i mai/juni, men nå er det blitt vanlig å starte sesongen i påsken, men selv om vi for tiden skriver mars og vi har hatt en snørik vinter av det normale viset, så er det ikke noe i veien for å fiske etter sjøørret nå på slutten av vinteren, og april måned er faktisk regnet som den beste måneden for å fiske etter sjøørret.

edited.jpg

Det er virkelig gøy når sjøørreten hugger til på kroken og den spennende kampen begynner med å få den på land. Mange er av den oppfatning at å fiske sjøørret er forbeholdt eksperter og sportsfiskere, det er misforstått! Du trenger nemlig ikke å være ekspert for å få havets dronning på kroken, men det finnes en del tips og råd som kan være fint å ha med på turen, og de tipsene er det et par eksperter som skal vise oss lenger ned på siden. Skitt fiske!

Sjoorret-11.jpg

Våren er den store høytiden for kystfiskeren som er på jakt etter sjøørreten. Havets dronning kalles sjøørreten, og den er mer eksotisk og vanskelig å få til å bite enn makrell og sei. For sjøørreten er sky fisk, som kun lar deg få noen sjanser før den stikker av. Fisk mellom holmer og skjær, gjerne på strømfylte steder.

De beste mulighetene har du hvis du benytter timene i grålysningen eller når skumringen siger på. For på denne tiden av døgnet trekker sjøørretene inn på grunna for å beite på de byttedyrene som lever her. Mageprøver viser at den store sjøørreten helst beiter på sild og brisling. Sluker som ligner disse bør være førstevalget, og sluken bør gå fort og rykkvis

sjoorret-hytte-022.jpg

Ovenfor i kartet har vi samlet en oversikt over fine fiskeplasser vi har hatt godt hell med av fiske av sjøørret. Vi vet at det er mange andre steder på Hvaler som egner seg vel så godt som steder for fiske av sjøørret, men de har ikke vi noen erfaring med, derfor gir vi her bare tips om fiskeplasser vi har god erfaring med. Skitt fiske!

Lenger ned på siden kan du lese om 63 gode steder for fiske etter sjøørret.

Sjoorret-Hvaler-0-(1).jpg

Husk at det finnes en generell fredningssone på 100 meter fra bekker som har sjøørret. På disse stedene kan man ofte få tynn og utgytt fisk. Trekk vekk og finn heller viker og grunner med maks to-tre meters dyp om du er på jakt etter sjøørreten. Holmene ved Puttesundbroen og holmene ved badestranden Djupeklo samt områdene utenfor innløpet til Skjebergkilen er fine fiskeplasser om det er sjøørreten du er på jakt etter.

Fiske-632---Copy.jpg

63 gode steder for fiske av sjøørret i Østfold

For noen år tilbake lagde Norges Jeger- og Fiskerforbund avd. Østfold en nyttig oversikt og brosjyre for 63 steder for sjøørret i Østfold (se kart lenger ned på siden). Vi har fått lov å til å presentere oversikten i sin helhet her på nettsiden. Du kan også laste brosjyren ned her:

Fiskesteder-i-Ostfold-Sekstitre-steder-for-sjøørret-i-Østfold-2006-15.jpg

Fiskesteder-i-Ostfold-Sekstitre-steder-for-sjøørret-i-Østfold-2006-13.jpg

Fiskesteder-i-Ostfold-Sekstitre-steder-for-sjøørret-i-Østfold-2006-1.jpg

Norges Jeger- og Fiskerforbund avd. Østfold

Sjøørret - kystens gjeveste sportsfisk

Østfoldkysten har fine muligheter for sjøørretfiske. Denne kartboka viser vei til en rekke gode fiskeplasser, men skal også gi informasjon som kanskje gjør oss til mer opplyste og ansvarlige sportsfiskere. Det er gjort et utvalg av plasser, og det er ikke sikkert at merket står akkurat der det beste fisket alltid vil være. Se an terrenget, gjør deg kjent og prøv å finne ut hvor fisken beiter. Du finner sikkert fram .

V

Fredrikstadkysten-web-denne.jpg

Bildet ovenfor: Nydelig aprilkveld ved Djupeklo badestrand på Onsøykysten.Legg merke til alle som stangfisker etter sjøørret fra oddene. Foto: Eirik Dahl/Visit Hvaler

Betaling for dette får fiskeren tifold tilbake ved å se bekken igjen vekkes til liv med yngel og gyteferdig ørret.

— Norges Jeger- og Fiskerforbund

Tweet This

Kartet er utarbeidet av NJFF Østfold med støtte fra Fylkesmannen. NJFF hadde 2006 som sjøørretens år, og har med flere tiltak, som fiskekonkurranser, temadager og fagseminarer fokusert på den. Flere av våre 32 lokalforeninger i fylket driver aktivt og målrettet arbeid for å forbedre gyte- og oppvekstvilkårene for sjøørret, et arbeid som drives med stor iver blant våre medlemmer. Det ryddes gytebekker, tilføres grus og stein, “pusses på” kantvegetasjon, lages fine lommer og strømninger.Bekker som ligger i rør, går gjennom kulverter eller mottar uønsket utslipp trenger også vår hjelp. Grunneiere, kommuner og Veivesen er blitt mer positive til å legge til rette.

Det er ofte ikke store bekken som skal til, før livet kan starte for tusener av nye yngel. Betaling for dette får fiskeren tifold tilbake ved å se bekken igjen vekkes til liv med yngel og gyteferdig ørret. Ørret i sjøen gir naturligvis også mye glede for innsatsen. Østfold har 45 registrerte sjøørretbekker. I ca.10 av dem er sjøørreten borte eller har dårlig status på bestandene. Mange bekker har imidlertid et stort potensiale,og tre av de har etter habitatforbedring hatt gode resultater; Hjelmungbekken i Halden, Dybedalsbekken på Hvaler og

Guslundbekken i Skjeberg.

Fluefisker-2735---Copy.jpg

Ofte er det kun noen timer dugnad og opprydning som skal til for en god bedring. Lokallagene tar gjerne imot deg som er interessert i slikt arbeid, som skjer i samarbeid med Fylkesmann, grunneier og kommune. Sjøørreten trenger all hjelp den kan få!

Fiskeplasser-oslofjorden-sjoorret-63758.jpg

Fiskeregler

Fiske etter sjøørret er tillatt hele året. Det er ingen krav om fisketrygd

eller andre fiskekort. Noen begrensninger gjelder naturligvis:

Ved utløp i sjøen: Ved utløp av bekker med sjøørret er det generell fredningssone

på 100 m ut i sjøen regnet fra grensen mellom bekk og sjø.

Noen steder kan sonen være større. Ved plassene Årefjorden/Gunnars

bybekken i Moss samt i Grimsøykilen i Halden gjelder således 100

meters sone.

Fredningstider: På stedene Røssneskilen, Kjeøya, Isebakke og Refne er

sesongen begrenset til fom 10. mai tom 15. aug

Fra land og fra båt: Fiske med stang eller håndsnøre er tillatt hele året,

men ikke nærmere enn 100 m fra utløp av sjøørretbekker. Ved fiske fra

land er det tillatt å benytte en stang eller ett håndsnøre pr. person, som

agn er det bare tillatt å bruke sluk, spinner, wobbler, flue, mark og annet

naturlig agn. Det er tillatt med inntil to agn pr. stang elle håndsnøre.

Ved fiske fra båt er det tillatt med to redskaper (stang eller håndsnøre) pr.

båt, og tillatt med et agn pr. stang eller håndsnøre.

Minstemål: Sjøørret 35 cm eller større kan beholdes, målt fra snutespiss

til halefinnens ytterste spiss når fisken ligger naturlig utstrakt.

Utkasting: Sjøørret fanget på ulovlig redskap, utenom lovlig fisketid, eller

under minstemål, skal straks kastes ut igjen.

fiskeplasser-regler-oslofjorden-hvaler-5577.jpg

Garn:

Garnfiske og fiske med “oter” etter sjøørret er forbudt. Garn med maskevidde over 32 mm som brukes til fangst av saltvannsfisk skal i perioden f.o.m. 1. mars - t.o.m. 30. sept. senkes slik at hele fangstdelen alltid står minst 3 m under overflaten. Sjøørret fanget på ulovlig redskap, utenom lovlig fisketid, eller under minstemål, skal straks settes ut igjen. I de fleste bekker er sjøørret fredet hele året!

-og med litt innsats fra alle

Følg med: Ødelagte gytebekker, ulovlig garnfiske og forurensning har redusert bestandene av sjøørret langs kysten. Den er særlig sårbar for naturinngrep siden den trenger rene kystbekker å gyte i, og varierte områder ute i sjøen. Den lever i områder med mye fritidsfiske og aktivitet.

Dette krever at man er ”på tå hev” for å bevare og utvikle det som finnes. For sjøørreten er det derfor viktig med så mange våkne øyne som mulig, slik at inngrep kan forhindres og mulige tiltak iverksettes.

Ansvarlig fiske: Det er pr i dag ingen begrensninger i antall fisk du kan beholde ved sjøørretfiske i sjøen. Allikevel vil vi ut fra et vernehensyn oppfordre deg til å sette ut igjen fisk som er i gytedrakt (brun fisk) og utgytt mager fisk. En kjønnsmoden ørret vil sikre rekruttering av nye fisk. Dersom du ønsker å spare fiskens liv kan du bare fotografere den og evt. veie den før du lar den svømme.

KART:

Kartet viser også plasser der personer med bevegelseshemming fisker, samt noen steder hvor det er mulig å legge ut båt.

På de anviste plassene er det også gode muligheter for å få annen fisk. Vi håper kartet vil bidra til større utbytte av fisketuren,

med flere fine dager i Østfolds vakre skjærgård.

Kysten av Sarpsborg og Halden

Kysten av Sarpsborg og Halden

Kysten Hvaler / Fredrikstad

Kysten Hvaler / Fredrikstad

Kysten Råde, Rygge, og Moss

Kysten Råde, Rygge, og Moss

Takk til alle ørretfiskere som har bidratt med sine tips. Takk også til Fylkesmannen i Østfold ved Fiskeforvalter, som har støttet

utarbeidelsen. Mye av stoffet er hentet fra NJFFs hefte om sjøørret, som også kan lastes ned fra internett på www.njff.no.

Med ønske om mange fine fisketurer i skjærgården og skitt fiske !

Espen Carlsen

Fylkessekretær NJFF Østfold

sjoorret-933.jpg

Kuriosa sjøøret

Sjøørretens livsløp

Når sjøørreten skal gyte om høsten (som regel når løvet faller fra trærne) søker den til rennende vann. I motsetning til laksen utnytter den små bekker og strømsvake partier i elva. I større elver begynner sjøørret å vandre tidlig på sommeren. I små vassdrag kommer sjøørreten opp rett før

den skal gyte. På slike lokaliteter vandrer den raskt tilbake til sjøen når gytetiden er over. I større vassdrag kan ørreten komme opp måneder forut for gytingen, og det er registrert oppgang av moden sjøørret fra tidlig om våren til gytetid i litt større vassdrag.

Det er forskjeller i gytetid i de ulike vassdragene. Den viktigste faktoren som styrer dette er klimatiske forhold (temperatur). Hannene kommer generelt opp i god tid før hunnene og finner fram til gode gyteplasser, helst med grov grus (diameter 1-5 cm) iblandet større steiner. Litt sand kan det være på gyteplassen, men blir det for mye vil ikke rogna overleve.

Hunnene kommer opp til gyteplassene litt senere, og legger rogna i grusen mens hannene slipper ut en sky av melke. Hunnene forlater normalt gyteplassen raskt etter gyting, mens hannen gjerne oppholder seg der gjennom hele gyteperioden - som kan strekke seg fra en uke til to måneder.

Biologi og livssyklus

Sjøørret og innlandsørret er en og samme art. Sjøvandrende (anadrom) ørret og stasjonær ørret kan derfor være avkom av

samme gytepar. Selv om yngelen ser lik ut vil noen forbli i elva livet ut mens andre vil vandre mot sjøen og bli sjøørret. Hvor høy andel av bestanden som blir stasjonære

og hvor stor andel som blir sjøørret varierer fra vassdrag til vassdrag.

I små bekker finner en ofte at nærmere 50 % av hannene som fødes blir i bekken livet ut, mens bare svært få hunner gjør det - kanskje bare 3-4 %. Årsakene kan være mange, men at hunnene i større grad velger å bli anadrome skyldes nok at de har mer å vinne på å bli store, all den tid antall rogn er svært avhengig av størrelsen.

En hunn gyter 1200-2000 egg pr kilo kroppsvekt. Store hunner har større egg enn de mindre, som kan gi bedre overlevelse pr. rognkorn.

Sjøørret-02.jpg

Sjøørret gjennom året

I februar-april vandrer den sjøørreten som

har stått i elvene ut i sjøen for å fete seg

opp. De neste månedene finner vi den derfor

i sjøen, men allerede i juni begynner

enkelte kjønnsmodne individer å trekke tilbake

til en del elver. Hovedtyngden begynner

imidlertid ikke å vandre tilbake før juliaugust.

Mars, april og mai er derfor de

månedene vi kan forvente å finne mest sjøørret

i sjøen. I denne perioden er de i tillegg

kun opptatt av èn ting - å spise seg

feitest mulig uten selv å bli spist…

De umodne individene som skal tilbake til

elva/bekken blir gjerne i sjøen en del lengre

før de vandrer tilbake. I tillegg viker tilsynelatende

jaktinstinktet betydelig ut over

høsten, noe som kan medføre få hugg til

tross for at det kanskje fortsatt er bra

med fisk i sjøen. Seint på høsten er det

kun to grupper fisk igjen i sjøen - store

modne fisker som ikke skal gyte denne

høsten (overspringere/hvilere) samt umoden

fisk (gjelfisk) som ikke har gått opp i

elver og bekker for å overvintre der.

Hvilerne er ofte et flott bytte for sjøørretfiskeren

- stor og velfødd. De små umodne

fiskene derimot er ofte ikke mer enn rundt

30 cm lange og således under minstemålet.

De har ofte fortsatt utpreget jaktinstinkt

og kan tidvis fanges i store

mengder. Det henstilles på det sterkeste å

bytte plass om en kommer over et slikt

”hull” med småfisk. De er til tider påfallende

huggvillige, men ved å forflytte seg

et stykke kommer en som regel over mer

attraktiv fisk. Disse unge umodne fiskene

er den fisken vi ønsker å fange etter at de

har fått en vekstsesong eller mer på

Hvor er sjøørreten?

Husk at størstedelen av sjøørretbestanden

ute i sjøen gjør bestemte vandringer innenfor

nærområdet, som styres av døgnets

tider, årstidene, luft- og vanntemperatur

samt søken etter føde. Dette er i hovedsak

korte forflytninger som det er viktig å

holde rede på når vi som sportsfiskere

jakter på sjøørreten i sjøen. I den kalde

årstiden (høst, vinter, tidlig vår) står fisken

nær land. De mest ideelle plassene langs

kysten i disse årstidene er dyp på 0,5-2

meter, og helst i nærheten av gytevassdrag.

Sandbunn og mykbunn med litt islett

av stein og tang er gode plasser. Her inne

i nærheten av land finner vi en blanding av

utvandrede vinterstøinger, umoden småfisk

og overspringere. Det er sparsomt

med mat inne på disse grunnene på denne

tiden, med en vanntemperatur fra ca 1- 4

oC. Åpner man magesekken på en sjøørret

fra denne årstiden er innholdet fraværende

eller svært magert - gjerne en liten fisk

eller en ubestemmelig børstemark.

I månedsskiftet mars/april har vanntemperaturen

normalt steget til om lag 5-6 oC

(avhengig av geografisk beliggenhet). Nå

begynner det å skje interessante ting!

Først og fremst er dette tiden for store

børstemarksverminger. Av de mest betydningsfulle

for sportsfiskeren er arter i slekten

Nereis - også kalt sjønymfer.

Børstemarksvermingene er vårens høydepunkt

for mange sjøørretfiskere. I denne

perioden kan en ofte finne et stort antall

fisk som fråtser i børstemark. Da gjelder

det å utnytte denne relativt korte perioden

så godt som mulig.

Dødeligheten i sjøen er høy- kanskje dør så

mye som halvparten av sjøørretene en

"naturlig" død i løpet av det første året ute

i sjøen. Rovdyr, som, fisk, fugl og sel, er

nok den største dødelighetsfaktoren den

første tiden i sjøen. Etter hvert som den

vokser er den mindre utsatt for fiender

Sjoorret-web--faerder-nasjonalpark-342-(1)---Copy.jpg

Matvaner i sjøen

Sjøørretens matvaner varierer mye med

årstid, oppholdsplass og størrelse på fisken.

Ulike fiskearter er den vanligste føden,

men særlig om høsten spiser sjøørreten

mye insekter, for eksempel små mygg,

fluer, veps og bier. Hva sjøørreten spiser

om vinteren er imidlertid mer usikkert.

Typisk for sjøørreten er at den foretrekker

én type næringsdyr av gangen, som regel

det som finnes i størst mengde til enhver

tid. I løpet av den første sommeren ute i

sjøen øker den vekten til det tre-firedobbelte.

Truet miljø

Sjøørretens gyte- og oppvekstvilkår i kystvassdragene

og i de små bekkene har i

mange vassdrag stadig blitt forverret.

Dette skyldes først og fremst forsuring,

landbruksforurensing og inngrep som

stenger eller endrer vannløpet.

I halvparten av sjøørretvassdragene er

bestanden regnet som truet eller sårbar.

Økt press på arealene til landbruks- og

utbyggingsformål har ført til at mange av

regionens sjøørretvassdrag er lagt i rør

eller rettet ut (kanalisert). Bekkelukking,

kanalisering og fjerning av kantvegetasjon

gjør at gyte- og oppvekstområder, kulper

og skjulesteder forsvinner. Rør og kulverter

hindrer fisken i å nå ovenforliggende gyteområder,

og endringer i vannføring kan gi

tilslamming og nedsatt vannkvalitet.

Det praktiske fisket

Det er får skrevne regler, men utallige

meninger om hvordan sjøørreten bør fiskes

i sjøen. I korte trekk er fisket slik det er

blitt praktisert så langt nokså sesongpreget.

Den store mengden fiskere prøver lykken

i mars-mai og i noen grad utover høsten

i september-oktober. Om sommeren

og vinteren er det tradisjonelt få sjøørretfiskere

å se. Årsaken til fokuseringen på

våren og i noen grad høsten er at fisken

ofte trekker noe nærmere land i disse periodene

slik at den lett nås med alminnelig

sportsfiskeutstyr. Om sommeren trekker

den ofte mer ut i åpent vann, og vårens

beste plasser er kanskje kjemisk fri for sjøørret

i disse periodene. Det er fortsatt

muligheter for gode sjøørretfiske om sommeren,

en må kanskje bare endre sitt fiske

noe mht. hvor en fisker og i noen grad når

på døgnet en fisker. Det er mange som

fortsatt opplever godt fiske på ”vårplassene”

sommerstid, om de våger seg ut i

døgnets mørkeste/kjøligste tider. Da trekker

gjerne fisken inn på grunnene igjen på

jakt etter mat. På dagtid kan det lønne seg

å søke etter fisken lenger ut (fra båt), og

på holmer og skjær lengst ut. Det er heller

ingen grunn til ikke å prøve lykken vinterstid

dersom temperatur og isforhold tilsier

det. Mang en sjøørret er fanget i desember/

januar. Fisken tar seg da turer inn på

grunt vann og er tilgjengelig fra land

Sjoorret-Sea-trout-78099.jpg

Noen tips

- Ikke bruk så mye energi på flo og fjære. Noen steder er best på fløende sjø, men ikke alle. Bli kjent med dine fiskeplasser og

finn ut hva som gjelder.

- Har du lite tid tilgjengelig kan det være fornuftig å satse på tiden rundt soloppgang eller solnedgang.

- Vær ikke redd for å fiske i stummende mørke. Fisken har mye bedre nattesyn enn oss. Dessuten har den sidelinjeorgan og luktesans (ved bruk av organisk agn) som hjelper den til å oppfatte agnet vårt. Ofte opplever en at torsken biter heftig idet det

mørkner, men etter en stund vil dette normalt dabbe av, og da kan mulighetene for sjøørret øke betraktelig.

- Vær ikke redd for å fiske fiskeimitasjoner hurtig. Uansett hvor raskt du greier å ta inn flua, garanterer vi at sjøørreten er raskere…

Fluefisker-200---Copy.jpg

Spinnfiskeren har sjelden problemer med å ta inn sluken fort nok, men også de kan til tider tjene på å holde relativt

høyt tempo på innsveiving.

- Varier måten du tar inn agnet på. Noen ganger skal det små forandringer til før fisken begynner å fatte reell interesse for

flua/sluken

- Fisk bevegelig. En fisker som beveger seg og leter etter fisken får i de aller fleste tilfeller mer fisk enn en som ”gror fast” på èn plass.

- Fisker du med line med synkegrad, sluk og lignende - bruk ”tellemetoden”! Tell (1001, 1002, 1003…..osv) fra agnet tar

vannet til du begynner inntrekkingen og husk hvor lenge du lot den synke. Da kan det være lettere å finne ”dypet” der fisken

tar, og bedre vite hvor lenge du kan la den synke før du får problemer med bunnapp under inntaking av agnet.

Skikk og bruk

Når vi til tider blir så mange fiskere langs kysten kan det tidvis bli litt trangt og lite hyggelig på fiskeplassen om noen ikke følger

normal skikk og bruk. Er det ”køfiske” som det ofte er på de mest populære stedene, så bør man ikke kapre den beste fiskeplassen, men fiske seg ferdig og slippe til andre, for enten å ta en pause, flytte seg videre, eller vente på tur igjen.

En god kopp kaffe mens en ser på at andre prøver lykken er også en trivelig del av fisketuren. Noen bosetter seg på godplassen,

og kaprer en hel odde, selv om de spiser og stanga ligger på bakken. Det er i alle fall rett og rimelig å spørre om en kan

får væte snøret når en ser slikt...

Fiskeregler-83177.jpg

Veilede..

Ser man noen avlive fisk som åpenbart er undermåls skal man ikke skjelle dem ut, men heller forklare vedkommende på en

grei måte om at det finnes et minstemål, og viktigheten av at det overholdes. Vi har alle vært nybegynnere, og da er det gjevt å

ha med de første sjøørretene hjem, så litt ydmykhet er bra noen ganger!

Enkelte plasser og til visse tider kan man også oppleve et fantastisk sjøørretfiske, hvor man på en dag kan få flere titalls fisk.

Treffer man riktig kan det bite på hvert kast gang på gang. Ved et slik bett er det ingen dum ide å gå over til fang-og-slipp

fiske, og sette tilbake mye av den fisken du får, eller avslutte fisket om du ikke liker å bedrive fang-og-slipp. Å ta med fisk hjem

til middag er ok, men å fiske for å fylle fryseren med sjøørret er svært ofte dårlig ressursforvaltning. Dette er de fleste er

enige i, men det finnes unntak her også!

Manges erfaring når det gjelder sjøørret er at den har en lei tendens til å bli liggende lenge i fryseren når den først har kommet dit. Siden sjøørret har dårlig fryseholdbarhet er dette nok en gang ofte svært dårlig ivaretakelse av ressurser.

Fiske-på-Hvaler - Copy.jpg

Forsøpling

Her er det mange som bør gå i seg selv. Det syndes stort blant sjøørretfiskere og sportsfiskere generelt. Alt fra engangsgriller

til knekte stenger etterlates på fiskeplasser rundt om. Husk at mange av de gode sjøørretplassene også er oppvekststeder

for dyr og fugl. Sener og annet som kastes i naturen skader ofte fugl og annet vilt med døden til følge. Plast, glass

og metall forsvinner ikke med det første, og det gir en demper på opplevelsen å vase i søppel fra andre. Noe av dette søppelet

kan ende i skogbranner og det som verre er! Så ta med dere søpla hjem folkens!

sjoorret-36907.jpg

Les også generelt om fiske i Østfold innenlands og på kysten:

Nyttige kontakter:

Norges Jeger og fiskerforbund:

tel 66 792200, www.njff.no

NJFF Østfold 69 222006,

ostfold@njff.org hjemmeside:

www.njff.no/ostfold.html

Fylkesmannens Miljøvernavdeling

(i enkelte fylker er forvaltningen lagt til

andre avdelinger). www.fylkesmann.no

Nyttige nettsider om fiske:

rosareke.no

fiskersiden.no

fiskeavisen.no

http://www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad

njff.no/fylkeslag/ostfold/lokallag/hvaler/Sider/HVORDAN-FISKE-SJOORRET.aspx

Norges Jeger- og Fiskerforbund:

www.njff.no

Om NJFF's aktiviteter, samt en del faginformasjon

om fisk og fiske.

Direktoratet for naturforvaltning:

www.dirnat.no

Her kan du finne mye nyttig om fiskeforvaltning

generelt samt fine en del nyttig

kunnskap om sjøørretforvaltning

Fagrådet for laks og sjøørret i

Skagerrak/Oslofjord:

www.fagrad.com

Meget informativ side om sjøørret og sjøørretfiske

i denne regionen!

Norske lakseelver.

www.lakseelver.no

Primært laks, men en organisasjon som

organiserer rettighetshavere i elvene.

Vikingene i Oslofjorden


Preget av

havet i

1200 år

Sjø- og vikinghistorier

Havet har alltid preget Vestfold opp gjennom historien, noe historiebøkene og sjøfartsattraksjonene samt kystkulturen i Oslofjorden forteller og viser oss.

Museene i Vestfold viser også via sine museumsavdelinger som blant annet tar for seg vikingtiden, perioden med hvalfangst på verdens hav, båtbyggeren Colin Archer fra Larvik, som sto bak de legendariske skutene med hans navn, seilskutenes glanstid, sjøfolk og hverdagsliv langs kysten, og selvfølgelig Thor Heyerdahls eventyrlige reiser på verdens hav.

Langs Vestfoldkysten har mennesker alltid vært avhenging av havet og havets ressurser. Hav og sjø var og er en viktig næringskilde, men også avgjørende for transport og frakt, og i dag for utvinning av nye energikilder. Mange vil vel tenke på Norge som en landbruksnasjon, men for de aller fleste nordmenn som har levd før oss var båten og noten like viktig som hesten og ljåen.

Skipsfart og fiske utgjorde grunnstammen i den norske økonomien. Samtidig var havet og fjordene den kommunikasjonsåren folk brukte. Kysten, havet og livet på det har derfor vært helt avgjørende i utformingen av vår felles historie og identitet.

På en måte ble sirkelen sluttet tidligere i høst da kopien "Saga Farmann" av Klåstadskipet ble sjøsatt. Det ferdige resultatet av 4 års byggevirksomhet er både et symbol og en hyllest til vikingenes byggeskikk av skip, og det dyktige sjømannskap som de utførte på flere av verdens hav.

START LESING

SENSASJONELL

NYHET

Arkeologer har funnet nytt

vikingskip i Østfold

Den store nyheten verden rundt

den15. oktober 2018 var at arkeologer

har oppdaget et nytt vikingskip. Ikke rå rart

at det blir oppmerksomhet - det over 100 år

siden sist vi gravde fram et vikingskip.

SCROLL NED

LES MAGASIN

Vikingskipsfunn i Østfold

Pressemelding fra NIKU og Østfold fylkeskommune

En georadar har avdekket spor av et vikingskip og en rekke gravhauger og hus fra jernalder ved Jellhaugen i Halden kommune.

Oppsiktsvekkende funn

– Oppdagelsene kan trolig måle seg med funn som Oseberg og Tune, sier fylkeskonservator i Østfold fylkeskommune, Morten Hanisch.

På Viksletta, rett ved den monumentale Jellhaugen i Østfold, har arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) på oppdrag fra Østfold fylkeskommune påvist flere hus og gravminner – noen av dem svært store – ved hjelp av georadar.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende funnet er imidlertid sporene etter et skip som en gang har vært lagt i en haug på åkeren.

– Vi er sikre på at det er et skip som ligger der, men hvor mye som er bevart, er vanskelig å si før funnet er undersøkt nærmere sier fylkeskonservator i Østfold, Morten Hanisch.

– Funnet ser utrolig spennende ut, vi har bare tre velbevarte vikingskipsgravfunn her til lands, så dette funnet vil helt sikkert bli av stor historisk betydning, sier Dr. Knut Paasche som er avdelingsleder i NIKU og ekspert på skip fra denne perioden.

Funnet ble gjort etter at Halden kommune, i tråd med avtale, meldte fra om søknad om drenering av jordet på Viksletta. Det har lenge vært kjent at det har vært gravminner på jordet, både gjennom eldre skriftlige og muntlige kilder, innleverte metallsøkerfunn samt en mindre registrering gjennomført av Østfold fylkeskommune i 2017. Sporene som nå er kommet fram ved bruk av georadar er likevel oppsiktsvekkende.

Bildet av skipsgrav: Slik fremstår skipsgraven i georadardataene. Foto: NIKU

– Her har forvaltningen fungert svært godt. Siden vi allerede visste at dette området er rikt på kulturminner, ønsket vi nå å unngå registreringsmetoder som kunne være skadelige for kulturminnene. Dette var en god anledning til å ta i bruk metoder som er skånsomme mot både kulturminnene og matjorden, og som kan gi et helhetlig bilde av jordet. Vi bestemte oss derfor for å samarbeide med NIKU, som er eksperter på bruk av georadar. Det er vi glade for i dag, sier Hanisch.

Østfold fylkeskommune trekker også frem at samarbeidet med grunneier Olav Jellestad har fungert godt. Grunneieren har vært fleksibel og tålmodig slik at arkeologene har kunnet få gjennomføre georadarundersøkelsene på en god måte.

Vikingskipet funnet ved hjelp av georadar

Arkeologene har benyttet en motorisert georadar ved Jellhaugen. Teknologien er utviklet av NIKU i samarbeid med flere internasjonale partnere som er organisert i the Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology (LBI ArchPro).

Vikingskipsfunnet ligger i dag rett under matjorden på ca. en halv meters dyp og tegner seg i datamaterialet som en stor, klar skipsformet struktur innenfor en større sirkel. Det er sannsynligvis bare sporene etter den sentrale delen av skipet som nå er synlig ved hjelp av georadar, mens for- og akterstevn ser ut til å være borte.

Kan være et av de største skipene som er funnet

Avtrykket av skipet på Viksletta er i seg selv hele 20 meter langt. Til sammenligning er Osebergskipet 21 meter langt, Gokstadskipet 23 meter, og Tuneskipet 19 meter langt.

Arkeologene har ennå ingen sikker datering på funnet, men skip som en del av gravfunnene er vanlig i hele yngre jernalder fra ca. 500-1030. Alle de andre større skipsfunnene fra Oslofjordområdet er datert til vikingtid (800-1030).

– Da vi her bare ser den underste delen av skipet betyr dette at vi i beste fall kan ende opp med et skip minst på størrelse med andre norske vikingskipsfunnene. Dette er trolig et av de større skipsfunnene fra denne perioden, sier Hanisch.

Funnet rester av minst åtte gravhauger og fem langhus

I tillegg til spektakulære vikingskipsfunnet har georadaren så langt lokalisert minst åtte ukjente gravhauger som varierer i størrelse, utforming og innhold. Det er blant annet funnet en omtrent 35 meter lang langhaug, samt restene etter to andre monumentale gravhauger som også har målt nærmere 30 m i diameter.

Gravhaugene er i dag fjernet fra overflaten, men ved hjelp av georadar kan levningene etter disse en gang så markante anleggene kartlegges.

I tillegg har georadaren avdekket fem hus på området.

– Gravhaugene på åkeren ved Jellhaugen ble pløyd vekk på slutten av 1800-tallet, da jordbruket ble mekanisert. Det som er igjen, og som vi fanger i våre georadardata, er fotgrøften som har ligget rundt gravhaugen. I enkelte tilfeller ser vi også selve graven, hvis denne er gravd ned i undergrunnen, sier Paasche.

NIKU og Østfold fylkeskommune anbefaler å benytte flere geofysiske metoder som kan gi mer kunnskap om skipet uten at det er nødvendig å grave det opp.

Normale bevaringsforhold tilsier at det sannsynligvis har trengt luft ned i lagene, noe som kan ha ført til at treverk og annet organisk materiale har råtnet bort.

Fagfolkene har likevel noen spennende indikasjoner på at det kan være bevart treverk i graven selv om de ikke kan si med sikkerhet hva disse strukturene representerer.

Foto: GeoradarEn av NIKUs georadarmaskiner i arbeid på Jellestad. Foto: Erich Nau

Hva skjer videre?

I samråd med Riksantikvaren har Østfold fylkeskommune avklart at det er behov for å gjøre videre forundersøkelser på stedet for å få bedre kunnskap om funnene.

De ulempene dette medfører for grunneier, vil staten dekke i form av økonomisk erstatning for tapt avling i ett år.

Når forundersøkelsene er ferdigstilt, vil Riksantikvaren ta stilling til hva som skal skje videre.

NIKU og Østfold fylkeskommune ønsker å forske videre på funnene, og kartlegge skipet og resten av kulturminnene på stedet ved bruk av ulike metoder. – Vi ønsker et godt samarbeid med grunneier, Riksantikvaren og Kulturhistorisk museum, sier Paasche og Hanisch.

PressekontakterNIKU: Thomas Wrigglesworth, 95877882 eller ansvarlig arkeolog Knut Paasche 995 11 510Østfold fylkeskommune: Fredrik Norland, 97762005 eller fylkeskonservator Morten Hanisch, 911 64 643

VESTFOLD

Vikingtidens

Mekka

Flest

spektakulære vikingfunn og gravfelt

Historien om vikingene fascinerer både store og små. De var eventyrere, sjøfolk, kunstnere, håndverkere, handelsmenn, politikere – og krigere. Ingen andre steder er minnene fra vikingtiden så mange og rike som her i Vestfold. Sporene etter våre forfedre finnes mange steder i hele Vestfold og er en vei til både spennende opplevelser og kunnskap. Lenger ned på denne side kan du lese om vikingfylket Vestfold, litt historie, og om funn som er gjort, men først en generell introduksjon om de norske vikingene:

Hvem var vikingene?

Vikinger var mennesker fra området som i dag kalles Skandinavia. Selve navnet viking ble brukt på nordiske handelsmenn eller sjøkrigere som deltok i handelsferder eller plyndringstokter til en rekke land i Vest- og Øst-Europa.

"Gaia" i seilas utenfor Veierland. Skipet er en replika av Gokstadskipet.

Vikingangrep på Europas kystområder

Vikingtiden strekker seg fra ca.790 - 1100 e.kr., og det første kjente vikingangrepet var mot klosteret Lindisfarne i år 793 i England. I de neste to århundrene er det beretninger fra alle Europas kyster om vikingangrep. Større og mindre flåter gjorde strandhogg, plyndret og stakk til sjøs før det var mulig å samle tropper til motangrep.

Helt frem til Østerled

Vikingene seilte langt oppover elvene i Tyskland og Frankrike, og de erobret store deler av Irland og England.Det er også beretninger om angrep på byer i Spania og Italia, og nordiske nybyggere etablerte seg langs de store russiske elvene. Så langt øst som det kaspiske hav rodde vikinger på tokt. Troen på egen fremgang var så stor at vikinger med base i Kiev forsøkte seg på Konstantinopel, hovedstaden i det Østromerske riket.

De fleste av beretningene om vikingenes framferd handler om plyndringstokter, men vikingene var mer enn som så. Mange av dem var handelsmenn, mens andre dro ut for å slå seg ned som bønder eller håndverkere. På øyene nord for Skottland, på Island og Grønland var det vikingbygder, mens Dublin (Irland) og York (England) var viktige handelsbyer.

Allikevel er det de tradisjonelle og blodige vikingtoktene de fleste nordmenn og folk utenlands assosierer med vikinger.

Unik byggekunst og dyktig sjømannskap

De skremmende historiene om barbariske villmenn fra nord som erobret nye områder med å slakte ned den motstand de møtte og stjal med seg verdifulle gjenstander fra sjokkerte samfunn over hele Europa og inn til den vestlige delen av Asia. Ofte foregikk erobringene etappevis, slik at vikingene slo seg ned på et sted, ble der noen år eller en generasjon før de fortsatte å erobre videre.

At så mange i dag rundt om på vår klode vet noe om hvilke grufulle angrep vikingene sto for i årene 790 – 1100 har jo å gjøre med det uslettelige inntrykket man sitter igjen med etter å ha blitt fortalt om vikingenes herjinger.

Mye av historien om vikingenes krigstokter har blitt en myte og klisjé med både rette og urette. Det er jo fakta at vikingene både angrep og plyndret over hele Europa, men ofte glemmer man vikingenes dyktige sjømannskap, byggekunst, håndverkstradisjoner og at de ikke bare var krigere, men også dyktige handelsmenn.

Et maleri viser de kristne prestene som forkynner til nordiske bosettere. Av Tom Lovell. Tom Lovell (1909 - 1997) var en amerikansk illustratør og maler. Han produserte illustrasjoner for National Geographic magazine og mange andre, og malt mange historiske begivenheter verden rundt. The image may not be downloaded or otherwise copied or used. Vestfoldguide has purchased a license for this image file.

Ut for å kristne verden

At vikinger på slutten av sin periode skulle ut i verden for å kristne fremmede kulturer, er for mange en helt ukjent del av vikinghistorien.

Det norske korstog var et korstog som varte fra 1107 til 1111, i kjølvannet av det Første korstog, ledet av den norske kong Sigurd I Jorsalfare.

Sigurd var den første europeiske kongen som dro på korstog til Det hellige land. Ikke ett eneste slag ble tapt på korstoget. Det norske korstog minnet mye om tidligere vikingtokt, men målet, sett med kristne øyne, var langt edlere denne gang

Sigurd Jorsalfare og hans menn reiste ut på sin berømte vikingferd i 1108 (de lærde strides, mange mener 1107 var året Sigurd Jorsalfare seilte ut fra Norge).

Flåten som seilte ut 1108, skal ifølge sagaene ha bestått av 60 skip. Tallet bekreftes av en samtidig fransk forfatter, Fulcher av Chartres. Den samlede mannskapsstyrken kan ha vært på ca. 5000 mann.

Vikingskipene

alle vil se

Kulturskattene

Se to sider fram

Mye av historien om vikingenes barbariske krigstokter har blitt en myte og klisjé, med både rette og urette.

Sigurd var den første europeiske kongen som dro på korstog til Det hellige land. Ikke ett eneste slag ble tapt på korstoget.

VESTFOLDGUIDE

Selv i dag eksisterer omdømmet av vikingene som barbariske voldsmenn som den sterkeste assosiasjonen mennesker verden over har om vikingene. Økt kunnskap og forståelse har gitt oss innblikk i at vikingenes liv ikke bare var så ensporet. Vikingene var dyktige handelsmenn, håndverkere, og den byggekunst de viste med skipene, og godt sjømannskap er vel det vi beundrer de mest for nå.

Hornede hjelmer

Bortsett fra to-tre tilfeller av rituelle hjelmer som hadde utstående horn, eller slanger, har ingen illustrasjoner eller utgravinger av vikinghjelmer antydet at de hadde horn. I virkeligheten ville slike hjelmer ha ført til at deres kampmetode, som var nærkamp, hadde blitt mer problematisk å gjennomføre.

Den generelle misoppfatningen om at vikinger hadde hornete hjelmer stammer antageligvis fra det gøtiske forbundet i Sverige, som ble grunnlagt i 1811 i den hensikt å promotere norrøn mytologi som en religion av høy kunstnerisk anseelse.

Myten har trolig blitt forsterket gjennom nasjonalismen, og gjennom at vikingtiden har blitt blandet sammen med den nordiske bronsealderen, som var 2000 år tidligere. Fra bronsealderen har det blitt funnet hornete hjelmer, både gjennom arkeologiske funn og helleristninger, hjelmer som antageligvis har blitt brukt i seremonier

VIKINGTIDEN

Vikingtiden i Norden er en betegnelse på tidsrommet fra 800 år etter kristus til cirka 1050 år etter kristus.

I denne perioden var vikinger fra Norge, Danmark og Sverige på en rekke plyndrings- og handelsferder i store deler av Europa.

Nettopp nordboenes skipsbyggingskunst var hele forutsetningen for at vikingene ble suksessfylte både som handelsmenn og som plyndrere.

Et særtrekk ved vikingskipene var at kjølen stakk svært grunt, slik at skipene ikke var avhengig av havner men kunne bli trukket opp på strendene.

En rekke vikinger slo seg også ned og etablerte mindre samfunn dit de reiste, som for eksempel på Orkøyene, Shetland, Hebridene, Man, Færøyene og Island.

I år 840 grunnla også vikinger Dublin, som ble hovedsete i et vikingrike som hadde sin glanstid fra 920-970 år etter kristus.

Slutten av vikingtiden karakteriseres ved innføringen av kristendommen, opprettelsen av byer og den første nasjonale mynt.

KAMP!

Krigslist på slagmarken

Vikingene gikk ikke av veien for å benytte seg av krigslist. Ofte delte de hæren i to før et møte. Den ene delen skjulte seg, mens den andre fremstod som en svekket motstander. Når kampen var i gang, angrep den skjulte delen motstanderen i flankene eller i ryggen.

BERSERKENE

Berserkene omtales som fryktelige fiender å møte. Det ble sagt at de ofte var så beruset av krigslyst at de bet i skjoldene sine, angrep steinblokker og trær, og til og med drepte hverandre, mens de ventet på at kampene skulle begynne.

VIKINGER I VESTFOLD

Kulturarven bringes videre. Lydhør forsamling av moderne vikinger ved Gokstadhaugen ved Sandefjord.

Vestfold var et sentralt område i vikingtiden. Her har dronninger, høvdinger og store handelsmenn bygget storgårder og etablert handelsplasser. Blant de mest kjente funnene fra vikingtiden er Osebergskipet fra Tønsberg, Gokstadskipet fra Sandefjord og Borrehaugene utenfor Horten.

Ingen andre steder ligger de fysiske minnene fra vikingtiden tettere enn i Vestfold. Det gjelder spesielt på strekningen fra Mølen i sør til Borre i nord. Over en avstand på rundt seks mil finner man store og imponer-ende gravhauger, minnene om Norges første by og stedene hvor våre aller viktigste funn fra vikingtiden ble gjort. Vestfold har til og med sine vikingskip, både i kopi og original.

Felles for alle disse vikingtidsminnene er at vi finner dem langs Vestfold-raet, den store endemorenen som ble liggende igjen langs kysten etter at isen trakk seg tilbake fra landet vårt for 10 000 år siden. Etter hvert som isen forsvant og landet steg bosatte menneskene seg nettopp på raet. Her var det god, selvdrenerende jord og følgelig lett å dyrke. Vestfold var også den gang et godt sted å bo. Langs raet ble det ferdsel. På ryggen av den forholdsvis flate morenen var det lett å ta seg fram.

Et fantastisk frodig landskap i nærhet til fjorden gjorde nok valget av Borre som hovedsete for vikingene til et naturlig og strategisk valg av boplass.

I Midgards rike

Borrehaugene - Borreparken - Midgard Vikingsenter - Gildehallen

Omtrent midt mellom Horten og Åsgårdstrand ligger Borre, vikingenes favorittområde. Ser man på de naturskjønne omgivelsene som bølger seg ned til Oslofjorden og det frodige jordsmonnet over alt en snur seg, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor vikingene valgte området som boplass og samfunn. Sommeren 2013 åpnet Gildehallen som nå har blitt en av Vestfolds største attraksjoner.

Midgard Vikingsenter og Borreparken

På Borre i Horten kommune ligger Midgard Vikingsenter, som kan tilby opplevelser og aktiviteter for både små og store. Inne på senteret kan man besøke utstillinger med originalgjenstander fra vikingtidens Vestfold, samt se aktuelle, internasjonale utstillinger. Senteret har kafé med panoramautsikt over Borrehaugene. I kafeen eller på terrassen utenfor kan du nyte nystekte vafler, og andre fristelser.

Midgard Vikingsenter.På Midgard vektlegger de en kombinasjon av opplevelse og solid forskning for å formidle kunnskap om vikingtiden. Man lærer bedre dersom man ikke bare kan lese, men også prøve ut det man lærer om. De søker derfor å bringe vikingtiden til live for besøkende.

Utstillingene i museet

Midgard Vikingsenter har som formål å skape og formidle kunnskap om vikingtiden. Her vil du oppleve en blanding av god kunnskap basert på forskning, blandet med opplevelser. Her kan man føle at man går tilbake i tid, ikke bare lese teori om vikingene. Her får man se og oppleve litt av tiden vikingene levde i, hvordan sverdene så ut, hvilke mat de spiste og hva de hadde på seg.

På Midgard får du oppleve ulike utstillinger med spennende temaer til ettertanke. Hvordan var det å leve for 1000 år siden? Hvordan påvirker vår eldre historie det nåværende norske samfunnet? Hvor mye har mennesket og samfunnet egentlig forandret seg gjennom århundrene?

28. april 2018 åpnet Midgard vikingsenters nye utstilling Hauger, haller, hav. Dette er Midgards største utstillingssatsning siden senteret åpent i 2000, og her kan du oppleve Vestfold og Borres vikinghistorie, og lære om menneskene som levde her gjennom en rekke multimediafilmer og animasjoner. I utstillingen presenteres også en rekke av de flotteste gjenstandsfunnene gjort på Borre, samt andre funn fra Vestfold.

Bare én av storhaugene på Borrefeltet er fullstendig utgravd, det skjedde i 1852, og det er fra denne haugen praktfunnene fra Borre kommer fra. En rekke av disse gjenstandene er utstilt på Midgard og kan ses i utstillingen ”Borre i viken, Borre i verden”. Midgard viser også praktfunn fra jernalderen i ustillingen ”Hauglagt - vikingenes gravskikk på Gulli” og ”There are no borders from space”.

Utstillingslokalet på Midgard Vikingsenter

Fordyp deg i vikinghistorien. Midgard Vikingsenter formidler historien og kulturen til vikingene.

Utenfor på gressletten leder en rekke med trekskulpturer deg fram til Midgards vikinglekeplass. Lek var viktig også i vikingtiden, og fungerte som en måte å trene opp viktige ferdigheter man trengte som voksen. Man måtte lære å beherske ulike våpen, ha god kondisjon, presisjon og balanse.

På vikinglekeplassen kan du prøve dine ferdigheter som viking gjennom ulike aktiviteter: Bueskyting, øksekasting, kubb, balanseduell, m.m.Moro og lærerikt for både barn og voksne! Beregn god tid når du skal besøke Borre – her er det mye å oppleve!

Adgang

Lekeplassen er åpen i helgene i skolens sommerferie, f.o.m. 20. juni t.o.m. 16. august.I kombinasjon med Borreparkens majestetiske gravhauger og sandstranda rett nedenfor, ligger alt til rette for mange gode opplevelser.

Høstferiemoro på Midgard Vikingsenter

Det er endelig høstferie – bli med på en av våre mest populære aktivitetsdager i og utenfor Gildehallen. Høstferiemoro er morsomt både for barn og voksne, hvor alle kan kose seg med aktiviteter og opplevelser i flotte, historiske omgivelser.

Dagen har fokus på lek, moro og idrett, og du finner alltid en kombinasjon av gamle favoritter som bueskyting, øksekasting og historiske leker, sammen med nye og spennende aktiviteter som varierer fra år til år.

Lær deg teknikken på å skyte med pil og bue fra vikingtiden. Foto: Erik Winther

Borre - parken og haugene

For en fantastisk natur og beliggenhet!

Omtrent midt mellom Horten og Åsgårdstrand ligger Borre, vikingenes favorittområde. Ser man på de naturskjønne omgivelsene som bølger seg ned til Oslofjorden og det frodige jordsmonnet over alt en snur seg, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor vikingene valgte området som boplass og samfunn.

Midgard ligger i tilknytning til Borreparken som har Nord-Europa største samling av storhauger fra yngre jernalder (vikingtid).

Parken inneholder syv storhauger, ca. 40 mindre hauger, tre steinrøyser og to stjerneformede hauger (treodder). Tidligere trodde man at det var en ætt, Ynglingaætten, som lå begravd i haugene, men nyere forskning, basert på DNA-analyser, viser at slike store gravfelt vanligvis inneholder folk fra ulike slekter. Det er uansett ingen tvil om at det er vikingtidens ypperste elite som er hauglagt på Borre.

Bare én av storhaugene på Borrefeltet er fullstendig utgravd, det skjedde i 1852, og det er fra denne haugen praktfunnene fra Borre kommer fra. En rekke av disse gjenstandene er utstilt på Midgard og kan ses i utstillingen ”Borre i viken, Borre i verden”. Midgard viser også praktfunn fra jernalderen i ustillingen ”Hauglagt - vikingenes gravskikk på Gulli” og ”There are no borders from space”.

Borreparken er et yndet turområde for lokalbefolkningen og egner seg ypperlig til pikniker og utflukter sommerstid. Kanskje frister det med en dukkert hvis det er varmt i været? Fra Midgard er det bare en kort tur gjennom parken som står mellom deg og den vakre Borrestranda med utsikt over Oslofjordens utløp!

Måneskinnsnatt

Velkommen

tilbake

På de to neste sidene kan du lese

om Gildehallen og vikingskipene

Bla videre

Kilder og referanser

Kilde: Wikipedia, Midgard Vikingsenter, og Vestfold Fylkeskommune

Referanser:

Historiens folk og riker. Oslo: Gyldendal. 1989. ISBN 8257407224.

Steinsland, Gro (1945-) (1994).

Menneske og makter i vikingenes verden. [Oslo]: Universitetsforlaget/Bokklubben kunnskap og kultur. ISBN 8252525350.

Bjorvand, Harald (2000). Våre arveord: etymologisk ordbok. Oslo: Instituttet for sammenlignende kulturforskning. s. 1051. ISBN 8270993190.

Gunnes, Erik (1976). Rikssamling og kristning 800-1177. Oslo: Cappelen. ISBN 8202034515.

Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder fra vikingtid til reformasjonstid. Oslo: Gyldendal. 1976. s. 23.

Hødnebø, Finn (1987). Who were the first vikings? (Proceedings of the Tenth Viking Congress, Larkollen, Norway 1985). Oslo: Universitetets oldsaksamling, UiO. s. 43ff. ISBN 8271810626.

Heide, E. (2005). Víking-'rower shifting'? Arkiv för nordisk filologi, 120, 41-54.

Heide, E. (2008). Viking, week, and Widsith. A reply to Harald Bjorvand. Arkiv för nordisk filologi, 123, 23-28.

Heide, E. (2006). Rus' eastern Viking'and the víking'rower shifting'etymology. Arkiv för nordisk filologi, 121, 75-77.

F.eks Snorre: Harald Hårfagres saga, kap. 36, 42; Olav Tryggvasons saga, kap 40, 52; Olav den helliges saga, kap. 64.

Shetelig, Haakon (1933). Vikingeminner i Vest-Europa. Oslo: Aschehoug.

Paasche, Fredrik (1938). Landet med de mørke skibene. Oslo: Aschehoug.

Sturluson, Snorre (1981). Snorres Kongesagaer. Den norske Bokklubben. s. 570. ISBN 82-525-0641-0.

Lind, John H. (2017): Populismens triumf - Vikingerne en nationalromantisk fiktion. Arkæologisk forum, nr 36

Yngvar Ustvedt «Verre enn sitt rykte - vikingene slik ofrene så dem» Omtale i Aftenposten 13.09.2004

«Jørgen Haavardsholm - disputas: Vikingtiden som 1800-tallskonstruksjon». www.hf.uio.no (norsk). 5. januar 2006. Besøkt 24. september 2017.

Orning, Hans Jacob: En vestlandskonge? Klassekampen, 18. februar 2013.

Jón Viðar Sigurðsson, Det norrøne samfunnet. Pax forlag, Oslo 2008, s. 13. ISBN 978-82-530-3147-7

Ottars verden. Tromsø Tromsø museum. 1995.

https://www.ssb.no/navn oppslag 20. januar 2018

Schjærven, Lars (1982). Evangerboka: gards- og ættesoge. Bind 1. [Voss]: Voss bygdeboknemnd. ISBN 8271010875.

Schjærven, Lars (1984). Evangerboka: gards- og ættesoge. Bind 2. [Voss]: Voss bygdeboknemnd. ISBN 8299122104.

D'Haenens, A. 1967 Les Invasions Normandes en Belgique au IX Siecle. Louvain.

Historikeren P.A. Munch, sitert etter: Yngvar Ustvedt "Verre enn sitt rykte – vikingene slik ofrene så dem" s. 265

Cappelens Norgeshistorie bd.15, oversiktskapittel

P. H. Sawyer Medieval Scandinavia

Nrk.no Jernalderhistorie eller nasjonalsymbol? Arkivert 25. februar 2005 hos Wayback Machine.

Sverre Bagge Mennesket i middelalderens Norge: tanker, tro og holdninger 1000-1300 1.utg 1998, 2 utg 2005 ISBN 82-03-23282-5

Sverre Bagge Society and politics in Snorri Sturluson's Heimskringla 1991 ISBN 0-520-06887-4

Vennskap viktigere enn slektskap i norrøn tid Arkivert 8. juni 2013 hos Wayback Machine.

http://www.straightdope.com/mailbag/mhornedhelmet.htmlVikingenes

festsal

Gildehallen

Et steinkast fra Midgard kulturhistoriske senter ligger den storslåtte Gildehallen som er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Gildehallen ble åpnet for publikum 6. juli 2013.

Gildehallen er utformet slik man forestiller seg at den så ut, siden noen slik hall aldri er funnet. Men det er nylig funnet avtrykk av slike haller på Borre, og det blir mer og mer tydelig at Borre var et maktsentrum allerede fra før vikingtiden. Gildehaller er omtalt både i islandske og engelske sagaer.

Vikingslag på åpningsdagen av Gildehallen.

Avtrykk etter store hallbygninger

Midgard historisk senter (fra 2018 med navnet Midgard Vikingsenter) ble åpnet 27. mai 2000 av dronning Sonja. Senteret ligger i tilknytning til Borrehaugene i Horten kommune med Nord-Europas største samling av monumentale gravhauger fra merovinger- og vikingtid, og er en del av Vestfoldmuseene. Det har som oppgave å skape og formidle kunnskap om Vestfolds vikingtid. I 2007 ble det funnet avtrykk etter store hallbygninger i området, og i 2013 åpnet Gildehallen, en storslått rekonstruksjon av en vikingtids høvdinghall.

Gildehallen er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Det ble i 2007 funnet avtrykk av slike haller på Borre, og det blir mer og mer tydelig at Borre var et maktsentrum allerede fra før vikingtiden.

Når man skulle rekonstruere en slik hall, er det første problemet at man rett og slett ikke vet hvordan de så ut.

Hallen er derfor rekonstruert utfra arkeologiske teorier, og man har tatt mytiske kilder som f.eks. sagnet om Beowulf på alvor når man skulle bestemme hallens utforming.

Resultatet er et bygg som er helt unikt i verden – i tillegg til å være en fryd både for øyet og for historisk interesserte.

Utvendig er takspon møysommelig lagt, og taket prydes av en flott mønekam. Lyra er utstyrt med vakre treskjæringer, og hovedinngangen fått en nydelig utskåret portal.

Innvending er hallen utstyrt med ildsted, benker og bord med håndskårne bordstøtter, og Odins ravner Hugin og Munin har funnet seg godt til rette blant bjelkene.

Rett ved det monumentale gravfeltet på Borre har arkeologene funnet rester av høvdinghaller.

KULTURARV VESTFOLD

Et bygg å være stolt av

De utsøkte treskjæringene på de midtre bærestolpene, stavene, i hallen forteller hver sin historie, som til sammen danner bakgrunn for hallen. Historiene som fortelles var myter allerede i vikingtid, og det kan tenkes at de også da prydet slike haller. Treskjæringene er gjort for hånd (maskin er brukt for å frese ned dybden), og er formet utfra den såkalte Vestfoldstilen, hovedsakelig basert på funn fra Oseberg.

I 2015 startet arbeidet med å male portalen og søylene. Det mange ikke vet, er at vikingene var svært glad i sterke og livlige farger. Spesielt farger som rødt og blått som var prangende og kunne være vanskelige og dyre å fremstille var ettertraktet, og eliten kunne bruke slike farger for å markere sin status.

Fargeleggingen av søylene og portalen i Gildehallen er nøye planlagt utfra arkeologiske kilder. Les mer om maleprosjektet og vikingenes fargedilla på Kulturarvs hjemmesider.

Mange av bygningsdelene er bearbeidet for hånd med økser og høvler (skjøver, eller pjål). Det har vært omtrent 2800 m2 som har få en tilnærmet tidsriktig overflate, og vi applauderer ferdighetene og sjelen som er lagt ned i arbeidet av håndverkere over lang tid, sommer som vinter. Dette er et bygg å være stolt av.

Keramikk og vakre vikingglass til servering har kommet på plass, og skinnfeller fra spelsau til å sitte på. Vi ønsker imidlertid ikke å stoppe her, og håper å se veggene prydet med billedvever, et høysete må hallen ha, og andre ting vi kan finne på.

Arkitektur

Bygget er signert Lund & Slaatto Arkitekter AS i Oslo, i samarbeid med arkitekt Halgeir Kårstein MNAL. Lund & Slaatto er tidligere kjent for bygg som St. Hallvard kirke, Norges Bank i Oslo, kulturhuset Sølvberget i Stavanger og vernebygget over Hamar domkirkeruin. Arkitekturen har vunnet mye positiv oppmerksomhet, blant annet i tidsskriftet Byggekunst.

Midgardbygget består av flere sammensatte elementer. De runde formene symboliserer haugene og kulesteinene i fjæra. Det lange taket bærer skipets preg, og kaféens buede glassfasade mot parken fører tankene til bølgeslaget i fjæra.

Betongen har den røde rombeporfyren, hentet fra Skåne pukkverk ved Nykirke, som innslagsmateriale. Rombeporfyren er forøvrig valgt som Midgards signalstein.I forbindelse med tusenårsskiftet ble sentret sammen med Borreparken valgt til Vestfolds tusenårssted.

VIKINGSKIPENE

Norges mest ikoniske kulturarv

Skipet var det mest potente symbolet på makt og det viktigste transportmiddelet i vikingtiden. Skipet var også en av de sentrale forutsetningene for politisk makt og prestisje, som i mange tilfeller var basert på kontrollen over hav og sjøleder.

Vikingskipene alle vil se

Tekst: Maria Metaxenioy/Vestfoldguide | 10 minutters lesing

Vikingskipene er Norges kjæreste nasjonalskatter og sterkeste kulturminne. Ofte er det slik at de utenlandske turistene som besøker Norge er mer bevisst dette enn oss selv. Hvorfor det er slik er uvisst.

Filmen ovenfor (om du leser via desktop): YouTube-film av sjøsettingen av Saga Farmann. Fotograf: Marius Sagen

Saga Farmann - replika av Klåstadskipet. Fotograf for bildet ovenfor: Sissel Ausberg

Skynd deg i så fall med å se de vakre skipene på nært hold. Skipene er ikke bare vakre, de vitner også om vikingenes dyktige byggekunst og den imponerende kunnskapen med å skape skip som maktet å manøvrere vær og vind på alle verdens hav.

Det har tatt fire år å bygge en kopi av Klåstadskipet, som omtales som Norges fjerde vikingskip. På åpningsdagen av Tønsberg Vikingfestival i forrige uke ble skipet endelig sjøsatt. Stor festivitas på Tønsberg brygge gjorde dette til en minnerik kveld for de fremmøtte, og direktesendt tv-sending på NRK i beste sendetid.

Vikingskipene er vel kanskje Norges vikigste kulturskatt og nasjonalikon

Vi lar oss fascinere av vikingtidens skip. Vår store beundring skyldes en stolthet over hva våre forfedre maktet å få til av skipsbyggekunst, men også at skipene i tillegg til å være pene og dekorative, så var de bygget på en måte som gjorde de rustet til å manøvrere på en sjødyktig måte i røft hav, ja, på de grandiose og til tider frådende verdenshavene! Imponerende blir det også når man tenker over at dette var i en tid hvor geografikunnskapen om jordkloden ikke var så utstrakt som i vår tid. Er jordkloden flat, hva møter oss neste gang vi ankommer ukjent territorium og land?

Vikingskipfunnene i Vestfold

Å finne vikingskip er en sjeldenhet. At det er funnet fire vikingskip i Vestfold er virkelig stort og setter Norge på verdenskartet. Det at skipene ble funnet et stykke inne på land skyldes at landet i disse områdene har steget ca. 2 meter siden vikingtiden. Det er 168 år siden det første vikingskipfunnet i verden ble gjort på Gokstad i Sandefjord.

Vi skal ta for oss historien rundt funnene av disse skipene, nemlig Osebergskipet, Gokstadskipet, skipet i Skipshaugen på Borre og Klåstadskipet. De verdensberømte skipene fra Oseberghaugen og Gokstadhaugen ble gitt som gravgaver på 800- og 900-tallet. Selv om skipet fra Borre er mindre kjent har det ikke stått tilbake for de andre i sin prakt. De tre skipene forteller oss om kunst, håndverk, dødekult og politiske maktdemonstrasjoner på denne tiden.

Bildet ovenfor: Leiv Eirikson oppdager Amerika. Malt av Christian Krogh. Uten et godt og sjødyktig skip samt imponerende nautisk forståelse, ville en slik ferd over Atlanterhavet blitt vanskelig å gjennomføre. Leiv Eiriksson (ca. 975–ca. 1020), sønn av Eirik Raude. Ifølge tradisjonen er Leiv Eiriksson Nord-Amerikas oppdager. Han seilte ut fra Grønland en sommerdag litt etter år 1000 og fant fram til kysten av Amerika, som han kalte Vinland.

Vi har de siste 10 årene fulgt arbeidet med byggingene av Saga Oseberg (replika av Osebergskipet, og Saga Farmann (replika av Klåstadskipet). I denne forbindelse har lagde vi to artikler om de mest kjente vikingskipene, og om byggingen av Saga Oseberg, og Saga Farmann. Artiklene har tidligere vært publisert, men i begrenset omfang og utgivelsesområde.

Nå kan du lese litt om vikingskipenes historie, og om det enestående arbeidet bak byggingene av replikaene Saga Oseberg, og Saga Farmann.

Vær så god, ha en riktig god lesestund:

La oss fortelle deg om

Vikingskipene

Norges fremste kulturarv

Nedenfor ser du skipene som er funnet

Artikkel om Saga Oseberg

Tekst: Maria Metaxenioy

Se for deg å stå om bord i et skip som er over 1200 år gammelt. Et skip laget for hånd, med enkle redskaper som øks og håndbor. I Tønsberg er dette faktisk mulig. Saga Oseberg er ikke mer enn fire år gammelt, men det er en eksakt kopi av det over 1000 år gamle Osebergskipet, som er funnet i Vestfold. Et ekte vikingskip, så spesielt at det får publisitet fra kjente tv-produksjoner verden over.

Det unike seilet som blir omtalt som «Verdens vakreste råseil». Fremgangsmåten for å lage seilet er en prosess i seg selv. Ullen til garnet blir laget fra spælsau – også kjent som viking-sau. Disse går fritt på enkelte av øyene i skjærgården, blant annet Færder. Foto: Ole Harald Flåthen

Et skip blir til

Det er surt og litt kaldt ute. Det er januar med duskregn, ikke akkurat det ideelle været for seiling. Når det ikke er sesong står Saga Oseberg på brygga utenfor kulturhuset i Tønsberg. Her foregår rekonstruksjonen av vikingskipene året rundt. Hittil har det blitt laget tre eksakte kopier av vikingskip funnet i Vestfold. Alt for hånd, slik de gjorde det for flere 1000 år siden.

– Vi ønsker ikke bare å lage en kopi av skipene slik andre gjør. Vi gjør det på eksakt samme måte som vikingene gjorde. Ingen modernisering eller forbedring. Dette er viktig, for å forstå historien bedre, for å vite hvordan skipene faktisk fungerte, og selvsagt fordi det er veldig interessant, forteller Ole Harald Flåten.

Ole Harald Flåten er hoved høvedsmann – ansvarlig skipper på båtlaget. Han var med på byggingen av Saga Oseberg, og er nå med på byggingen av Klåstadskipet. Det er kun tre skip i verden som er bygget slik at det er mulig å forske på, forteller han. Disse er Roar Ege i Roskilde, en båt fra 600-tallet som ligger i Sverige og Saga Oseberg i Tønsberg.

Saga Oseberg i Vestfoldskjærgården. Foto: Ole Harald Flåthen

Ole Harald Flåthen. Foto: Erik Winther

Grundige undersøkelser

Starten på vikingeventyret

På 80-tallet ble det for første gang laget en kopi av Osebergskipet som nå står på Bygdøy. Det ble sagt at dette var et vikingskip som ikke fungerte til havs, og ryktet kom av en feil som ble laget i front under kopieringen. Dermed tok skipet inn vann når det ble testet til havs, noe som førte til at det sank på 30 sekunder. Skipet fikk derfor rykte for å være et praktskip, ikke et skip som var blitt brukt til havs under vikingtiden. Dette ryktet mente Osebergskipets venner var feil, og slik startet ønske om å bygge et virkelig vikingskip. Da det ble snakk om flytting av Osebergskipet, ble det foretatt en 3d-scanning som viste tydelig hvor feilen var blitt gjort.

– Det hadde jo ligget under jorda i 1100 år, og da man skulle sette skipet sammen ble det forståelig gjort noen feil.Dermed ble to nye modeller laget og testet ut i tank i Trondheim.

Skipene ble testet med fart opp i 18 knop, og resultatene kunne ikke vært bedre. Den første kopien (lik den på Bygdøy) sank i tanken, mens den eksakte kopien av original-skipet beveget seg fint i vannet. Dette ble starten på vikingeventyret om Saga Oseberg.

Etter mye planlegging og forskning ned til hver minste detalj, startet arbeidet i 2010. Hver centimeter av skipet skulle være eksakt likt originalen. Over 100 frivillige og utallige økseslag senere, ble vikingskipet sjøsatt for første gang i 2012. To år, tolv millioner kroner og flere dugnader skulle til for å få klargjort Saga Oseberg.

– Eik og furu er hovedmaterialet. Det er hentet fra Danmark. Knær og spant er funnet i Norge, og kjølen kommer fra Tønsberg, forteller Flåten.

Osebergskipet veier hele 8.5 tonn, er 21 meter langt og fem meter bredt. Et enormt skip å håndtere, men det seiler helt fantastisk, forteller høvedsmann Flåten. Selv har han vært med på flere utflukter, og lengre turer hvor de har seilet til Oslo. Han sier det er like moro hver gang de er ute med Saga Oseberg.

– Når vi seiler på lange turer er det perfektet antallet 15-20 mann. Da beveger skipet seg fantastisk på vannet, og vi har god plass når vi sover om bord. Det er en flott opplevelse å være med på slike seilaser. Uansett hvor vi er, møter vi på andre båter som stopper opp, vinker til oss og ønsker å ta bilde. Det er stas, forteller Flåten.

Før et vikingskip skal bygges kreves det grundig planlegging. Osebergskipets venner har et tett samarbeid med vikingskipsmuseet i Roskilde og Oslo. Av disse har Osebergskipets venner fått tilgang til all data og tegninger av original-skipene. Ut i fra denne informasjonen lages pappmodeller, og slik er starten på et utrolig omfattende og flott prosjekt. Så særegent og unikt er disse rekonstruksjonene, at det har kommet folk fra både Australia og Amerika for å delta på byggeprosessen. Til og med store film og tv-produksjoner som Travel Chanel (vil bli vist på tv mars i år) kinesisk, japansk, fransk, og engelsk tv har vært i Tønsberg for å filme prosjektene.

Sterke Tønsbergsymboler, Slottsfjellstårnet, og Saga Oseberg seilende inn fra søndre led. Fotograf bildet ovenfor: Ole Harald Flåthen

Kvinneskipet

Utskjæringene som finnes på Saga Oseberg er ledet av Jay Haavik. Han er en norsk-amerikaner som er spesialist på treskjæring. Ingen andre vikingskip er funnet med like mange utskjæringer og flotte detaljer som Osebergskipet. Er det en feil i utskjæringene på originalen blir dette også kopiert. Et veldig unikt og forseggjort arbeid, hvor ingenting blir endret på.

Utskjæringene på skipet er mange. Fremst i båten er det utskjæringer av flere mennesker, og nederst viser et bilde av noe som kan tyde på å være eieren. Osebergskipet er kjent som et grav-skip, da det ble funnet to kvinner begravd sammen med skipet. Etter tester tatt av skjelettet til kvinnene, ble det funnet ut at det ene skjelettet stammet fra en 82 år gammel kvinne. Teorien bak funnene er at skipet ble brukt av Frøya-volven, for blot (offerhandlinger) og grøde (fruktbarhet).

– Dette er jo veldig spesielt å finne skjellett fra en 82 år gammel kvinne, da levealderen på denne tiden var 29-32 år. Vi tror den eldste kvinnen var sjefen for skipet. Hun var 150 centimeter høy, og en krokrygget dame på grunn av brudd i ryggen. I tillegg hadde hun mannlige trekk, som dyp stemme og skjeggvekst, på grunn av en sykdom.

Slottsfjellsmuseet i Tønsberg

Midt i Tønsberg, i vakre omgivelser ved foten av Slottsfjellet, ligger Slottsfjellsmuseet.

Vikingtradisjoner

Den nederste utskjæringen på Saga Oseberg viser tydelige bryster og en trekant mellom bena, noe som tyder på et bilde av en kvinne. I tillegg har kvinnen et langt skjegg som hun holder i handa. Dette bygger opp under teorien om at utskjæringen er av denne gamle kvinnen, som ble funnet død og begravet med skipet, og at det var hun som var sjefen om bord.

– Ut i fra historie og funn tror man at skipet er blitt brukt som et privat skip, en slags limousin som hun dro rundt med og samlet kollekter, forteller Høvedsmannen.

Det er fascinerende at det i dag fortsatt bygges virkelige vikingskip, enda mer måten det gjøres på. Verktøyene blir laget av profesjonelle smeder, som lager rekonstruksjoner fra vikingtiden. Økser, skraper, mønstermeisel, hakker og bor, alt blir laget for hånd. Til og med det unike seilet som blir omtalt som ”Verdens vakreste råseil”. Fremgangsmåten for å lage seilet er en prosess i seg selv. Ullen til garnet blir laget fra spælsau – også kjent som viking-sau. Disse går fritt i skjærgården og opp til Slottsfjellet. Sauen feller hår som setter seg igjen på kratt, som senere blir plukket. Deretter starter prosessen med å spinne til garn og sy om til seil.

Utenfor kulturhuset i Tønsberg foregikk rekonstruksjonen av vikingskipene året rundt i perioden 2010 - 2012. Hittil har det blitt laget to eksakte kopier av vikingskip funnet i Vestfold. Alt for hånd, slik de gjorde det for flere 1000 år siden. Gregorius Grim Knockelkatt og Ole Magnus Svanevik var med på å bygge en tro kopi av Osebergskipet, her fra desember 2010.

Levende vikingskipsverft i Tønsberg. Arbeidet med bygging av vikingskipene skjer midt i Tønsberg sentrum gjør at stedet Lindahlplan utenfor Oseberg kulturhus har blitt en attraksjon i seg selv, og veldig inkluderende ved at publikum kan følge byggingen dag for dag. Neste prosjekt er bygging av den nye kopien av Gokstadskipet, det største vikingskipet funnet i Norge.

– I vikingtiden var faktisk seilet det mest dyrbare på skipet, og i gulatingsloven står det skrevet: ”når seilet ikke brukes, bæres det inn i kirken for å bevares”. Derfor bevarer vi seilet i toppen av domkirken når det ikke er i bruk, vi kan jo ikke bryte loven, sier Høvedsmannen.

Nå som Saga Oseberg og Saga Farmann er ferdig bygd, har de moderne vikingene tatt fatt på planene med bygging av Gokstadskipet, som skal bli den tredje rekonstruksjonen av vikingskip laget i Vestfold. Under disse prosjektene er det hele tiden to til tre faste ansatte som jobber daglig, og bidrar med den faglige kompetansen underveis. I tillegg møtes det frivillige to kvelder i uken for å arbeide på skipet. Det første øksehogget til Klåstadskipet ble tatt av arkeologen Arne Emil Christensen, som selv var med på utgravningen av dette vikingskipet.

Utenfor Osberg kulturhus ligger Saga Osberg når hun ikke er ute i skjærgården, eller på på undervisningsseilas eller seilas til festivaler

Når de ikke bygger båt er det mye annet spennende som skjer for Osebergskipets venner. Båtlaget blir booket til flere arrangementer, og roturene er populære både blant konferansegrupper og skoleklasser. En tur på rundt to timer blir en blanding av roing og historieformidling, og selvsagt er alle på båtlaget kledd som ekte vikinger.

Høsten er årets store høydepunkt, da arrangeres det vikingfestival i Tønsberg by, og alle oppfordres til å bidra med litt vikinginspirasjon. Og under årets vikingfestival ble Saga Farmann sjøsatt. Det ble som vanlig også holdt faglige konferanser, markeder, vikingleker, besøk av vikingskip fra flere land, og andre aktiviteter rundt om i byen.

Ønsker

flere

frivillige

Utenfor Risør. Foto: Ole Harald Flåthen

Meld din interesse

Opplevelser for livet

Med det nye prosjekt Klåstadskipet på gang er det et stort ønske om flere medlemmer. Ole Harald Flåten forteller at alle som ønsker å ta i et tak ønskes hjertelig velkommen. Uansett om interessen er byggingen, tekstiler eller et ønske om å være med på roturer, så vil alle bidrag settes stor pris på. Selv samles de frivillige hver tirsdag og lørdagskveld.

– Som medlem hos Osebergskipets venner eller båtlaget vil du få opplevelser for livet. Du vil bli del av et felleskap, oppleve mange utrolige utflukter og være med på diverse arrangementer. I tillegg får du seilopplæring og annet moro, oppmuntrer Høvedsmann Flåten. Rekonstruksjonen av skipene bidrar til en stolthet og tilknytning blant folk i Vestfold. Om man er medlem, har vært med på byggingen eller rett og slett bare har gått forbi for å se på. Derfor er det også trygt å la skipene med alt av materiale være ute, året rundt.

Ønsker å bygge alle skipene fra Vestfold

Drømmeprosjekt

– Målet til båtlaget er å få bygget alle skipene som kommer fra Vestfold, og med tømmer datert fra fylket. Et drømmeprosjekt er et langskip som ligger i Roskilde. Dette er et helt annet skip enn de vikingskipene vi har laget til nå, et krigsskip på 36 meter. Det hadde vært utrolig gøy å få jobbe med et slikt skip, men for å få til disse prosjektene trenger vi altså flere frivillige, avslutter vikingen, hoved høvedsmann, Ole Harald Flåten.

Mer om skipene

nedenfor

Funnet i Sandefjord, Vestfold

Gokstadskipet

Norges lengste vikingskip

Lær mer

Funnet i Tønsberg, Vestfold

Osebergskipet

Det mest detaljrike og dekorative skipet

Finn ut mer

Klåstadskipet skiller seg fra de andre skipene ved at det er

sunket ned og gjenfunnet på tidligere havbunn, mens de tre

andre skipene fra Oseberg, Gokstad og Skipshaugen er gravgods.

Klåstadskipet

"Nye" Klåstadskipet sjøsatt sept 2018

Les vår artikkel

Gjemte skatter i Borre

Skipshaugen

og

Borrehaugene

Vikingskip oppsmuldret av dårlig jord

Klikk meg

La oss vise deg replikaene

De nye

skipene

Gaia, Saga Farmann, Saga Oseberg

Klikk meg

Bli med på tidenes eventyrseilas

Til Miklagard og Europa rundt

Det nylig sjøsatte vikingskipet Saga Farmann, skal i 2020 seile i våre forfedres seilruter på tokt i Europa. Vil du være med på eventyret?

Oseberg Vikingarv har bygget ferdig det 60 fot lange Klåstadskipet i Tønsberg. Fartøyet som er fra omkring år 995, er kanskje det mest representative av alle skip for norsk vikingtid. Klåstadskipet er et handelsskip og det er første gang man bygger kopi av dette fartøyet. Skipet ble offisielt sjøsatt den 6. september 2018. Klåstadskipet er på manges lepper, for skipet skal ut ut på tokt, sies det. På langtur! I 2020 drar hun mot Finnmark, mot Hvitesjøen, til Onega, forbi Novgorod, Kazan, Volgorad, Rosov-on-Don til Svartehavet. Til det sagnomsuste Miklagard (Istanbul).

Reisen blir ikke et krigstokt men mer en pilegrimsreise, verdens lengste pilegrimsreise! Dette blir en reise i historie og kultur hvor møte med mennesker og attraksjoner i de ulike havnene kommer til å gi den reisende kunnskap og forståelse for stedets egenart. Hver dag skal det seiles én etappe. Vi vil tro at inntrykkene fra seilaset på elver, fjorder, hav, og kystlinjer, vil komme til å gi deg uforglemmelige naturopplevelser. Å reise sammen med andre byr også sikkert på brorskap og samhold.

Havnene

Kartet nedenfor er foreløpig en skisse og viser bare et utvalg av flere havner som er sannsynlig at blir besøkt. Fullstendig reiseplan og etapper vil bli lansert på et senere tidspunkt.

Reiserutens første seilingsdistanse går langs hele norskekysten. Etter at Finnmark er passert fortsetter seilasen gjennom Russland og Ukrania, og fortsetter over Svartehavet til Istanbul. Fra Istanbul går ferden mellom greske og tyrkiske øyer og kursen rettes så til det østligste av Middelhavet med eksotiske anløpshavner i Libanon og Israel. Så skal det seiles vestover og i Egypt venter den store kulturhstoriske byen Alexandria. Og etter at Saga Farmann har reist ut av Egypts farvann, så er det mange historiske havner i Vest Europa som står for tur før vikingskipet Saga Farmann vender hjem til Tønsberg og Norge. Nederst kan du se bilder fra flere av havnene som planlegges å å besøkes.

Unik seilingsrute Europa rundt

Ingen norske vikingskip har seilt nettopp denne distansen - det skyldes at moderne kanal- og slusebygging har muliggjort den lange forbindelsen mellom Kvitesjøen og Svartehavet. Etter Miklagard legges toktet videre mot Østre Middelhavet, mot Alxandria, Venezia, Spania, Irland, Island, Grønland (det er ikke endelig bestemt om siste del av turen går direkte fra Skottland og hjem til Norge, eller om seilasen vil etter besøk i Skottkland gå til Grønland og Island og før hjemreise til Norge til vil være Island og før) og hjem.

«Kong Sigurd Jorsalfare og mennene hans rir inn i Miklagard»

Tegning av Gerhard Munthe til Heimskringla.

En reise i tid og rom

Mange er interessert i å bli med en etappe, en ukes tid eller så. Toktet vil gå over tre til fem måneder, tilsammen fem sommersesonger. Det blir et tokt på høyde med Sigurd Jorsalfar, men ikke noe krigerferd, snarere "et folk til folk prosjekt", en reise i fortid og nåtid. En reise i tid og rom. Skipet er døpt Saga Farmann etter Bjørn Farmann som var småkonge i Tønsberg. I sagaen om Harald Hårfagre forteller Snorre Sturlason at Bjørn hadde kjøpskip i fart til andre land. Bjørn skal ha vært både en klok og godt likt mann.

Fakta / Påmeldingsinfo / Kontaktopplysninger

Det seiles etappevis - fire, fem somre. 3-5 måneder hvert år. Først nordover til Finnmark, deretter inn Kvitsjøen, ned Volga til Svartehavet, Middelhavet og hjemover.

Antatt avreise: År 2020.

Det er mulig å være med noen dager, 1 uke, kanskje noe mer.

Det seiles om dagen, men finner gjerne en havn om kvelden.

Det blir overnatting på hoteller, pensjonater, etc. Overnatting er inkludert i prisen man har betalt for å være med.

Det er et fast mannskap ombord på Saga Farmann. Du er med som medseiler. Seilerfaring er ikke påkrevd.

Registreringsavgift: Kr. 500 / 1000. Alle som betaler registreringsavgift blir invitert med på turen.

Du må selv dekke kostnadene til reise fra hjem til og fra Saga Farmann.

Hva det vil koste å seile med Saga Farmann i 1 uke er foreløpig ikke fastsatt.

Kontaktopplysninger for informasjon eller påmelding: Om du er i Tønsberg kan du henvende deg i vikingkiosken på Lindahlplan, eller kontakte Eivind Luthen på 478 39 182 - e-post: pilegrim@pilegrim.no, eller Knut Børge Knutsen på 922 99 700, og e-post er kbk@seeu.no Se også www.facebook.com/sagafarmann

Et sterkt bevis på

vikingenes nærvær i

Miklagard kan leses i en

runeinnskrift risset inn på

balustraden nær dronningens

galleri i Hagia Sofia

Veit du ein ven

som vel du trur,

og du hjå han fagnad vil få:

gjev han heile din hug

og gåva ei spar,

far og finn han ofte.

HÅVAMÅL

HAGIA SOFIA

Kirke, moské, og museum.

Hagia Sofia (gresk: Ἅγια Σοφία, «Hellige Visdom»; tyrkisk: Ayasofya) er et museum i Istanbul, Tyrkia.

Det ble bygget som kirke i årene 532–537 av Justinianus I og anses for å være det største og mest imponerende bysantinske monumentet i Istanbul. Av bysanterne selv ble den betegnet som acheiropoiet (gresk: «ikke av menneskehånd»). Byggverket er imidlertid ikke typisk for bysantinsk arkitektur fordi dimensjonene er ubysantinske og vestlige. Det ble et eksperiment aldri siden gjentatt i bysantinsk arkitektur.

Morgenstemning. Hver morgen strømmer mennesker ned til fergekaiene i Istanbul for å komme seg på jobb, enten det er på europeisk eller asiatisk side av Bosporus-stredet.

Kirken fikk likevel stor innflytelse, både arkitektonisk og liturgisk, på senere ortodokse og romersk-katolske kirker, men særlig på muslimske moskeer. Flere av de største osmanske moskeene i Istanbul er bygget med Hagia Sofia som forbilde, blant dem Şehzade-moskeen, Süleymaniye-moskeen og Rüstem Pasha-moskeen.

Kirken ble tegnet av arkitektene Anthemios av Tralles og Isidor av Milet, og arbeidet begynte i 532 i kjølvannet av Nikaopprøret. Kirken gjør et mektig inntrykk, og den store kuppelen ser ut til å sveve på grunn av vindusbåndet som omkranser hele kuppelen.

Mariamosaikken i apsiden skal være en av de første som ble laget etter ikonoklasmen, og vi kan ennå se de svake konturene etter korset som var i apsiden under ikonoklasmen. To av mosaikkene har temaer som blir gjentatt senere, det store Deesis bildet fra andre halvdel av det 13. århundre og mosaikken over døren med giverportrettet av Leo VI fra sent i det 9. århundre.

Det er også runer i Hagia Sofia, spor etter vikinger (væringer) som besøkte denne helligdommen i Miklagard, kanskje mens de gjorde tjeneste i keiserens garde.

Da tyrkerne okkuperte Konstantinopel i 1453, ble mosaikkene i Hagia Sofia tildekket og Hagia Sofia ble ominnredet til moské. Men tyrkerne utførte også betydelige reparasjoner på Hagia Sofia, som på denne tiden trengte store reparasjoner, blant annet planlagt av arkitekt Mimar Sinan. Monumentet ble i 1934 sekularisert og gjort om til museum.

Historien forteller at den bysantinske keiseren Justinian mistet en bit hellig brød under en messe. En bie plukket opp biten og fløy avgårde. Justinian sendte bud til alle landets birøktere om at de måtte lete i kubene etter brødbiten. Etter noen dager dukket en birøkter opp med en merkelig kube. Justinian bestemte at en praktkirke skulle bygges med denne kubens form som grunnplan.

Kirken ble bygget av keiser Justinian tidlig i det sjette århundret. Designet av Anthemius av Tralles og Isodore av Milet. Kirken har en fantastisk arkitektur.

Hagia Sophia reiste seg etter hvert i all sin prakt, og dekker i dag 7.750 kvadratmeter. Domen er 55,6 meter høy, 32 meter i diameter og holdes oppe av 107 søyler. Kirken er også kjent for sine mosaikkarbeider, inkludert fantastiske portretter av keisere og keiserinner og et gripende bilde av "Madonna med barnet".

Hagia Sophia ble brukt av de kristne i mer enn 900 år, men etter tyrkernes erobring i 1453 ble kirken gjort om til moskè. I årene etter erobringen ble så de fire minaretene reist. I 1934 ble Hagia Sophia gjort om til museum.

Åpningstider Hagia Sophia:

Hver dag fra kkl. 09:00 - 17:00.

Museet holder stengt mandager.

Første dagen i religiøse hellidager, stenger museumet kl. 13:00.

MIKLAGARD

Miklagarðr (norsk: Miklagard; islandsk: Mikligarður; tysk: Michelgart) var det norrøne navnet på byen Bysants, senere Konstantinopel (dagens Istanbul i Tyrkia). Andre navn på byen er Kostantiniyye og Stambul.

«Mikla» er en bøyingsform av det norrøne mikill, som betyr «stor». Miklagard betyr altså «den store byen».

Mange menn fra Norden gikk i tjeneste hos den bysantiske keiseren i Miklagard, blant andre den senere norske kongen Harald Hardråde. Disse ble kalt væringer og utgjorde en garde av elitesoldater.

Det finnes flere spor etter væringer i dagens Istanbul, blant annet runer i Hagia Sofia.

Kong Sigurd Jorsalfare var også i Miklagard under sin pilegrimsferd og korstog til Jerusalem 1108-1111

ISTANBUL

Istanbul (tyrkisk: İstanbul, tidligere Konstantinopel, tyrkisk: Konstantinyé) er med sine ca. 15 millioner innbyggere (medregnet forstedene) den største byen i Tyrkia. Byen ble grunnlagt av keiser Konstantin som Roma Nova (Nye Roma) 25 km fra der den gamle greske handelskolonien Byzantion( Bysants) hadde ligget, og den ble hovedstad i Imperium Romana i 330, etter delingen av Romerriket ble den hovedstad i Det østromerske riket.

Etter Konstantins død kom navnet Konstantinopel i bruk, men byens offisielle navn forble Roma Nova, og som sideform til 1930. Den ble hovedstad i Det osmanske riket etter erobringen av byen i 1453. I 1923 ble Ankara gjort til hovedstad i den nye tyrkiske republikken, og i 1930 fikk Istanbul sitt nåværende navn. Byen går fortsatt under navnet Konstantinopel i Hellas og i land som er medlemmer av den østlige ortodokse kirke.

Kilde: Wikipedia

«Den, der én gang har drukket

af Bosporus, vil altid tørste

efter mere.

Istanbuls fascination slipper ikke sit tag i den rejsende».

H.C. ANDERSEN

BORG I

LOFOTEN

IONA

Iona er en liten øy på Skottlands vestkyst

01

Iona-klosteret er et av de eldste og viktigste religiøse senter i vestlige Europa.

02

Mange tidlige skotske konger og høvdinger, foruten også konger fra Irland, Norge ogFrankrikeer gravlagt i klosterets kirkegård.

ALEXANDRIA I EGYPT

Bibliotek og

verdenshistorie

BARCELONA

Gaudis

Park Güell

BARCELONA

ISTANBUL

Mont-Saint-Michel

Fascinerende

tidevannsøy

01

Den italienske arkitektenGuglielmo da Volpianobygde kirken på toppen tidlig på 1000-tallet. Den ble anlagt på toppen av klippen, og flere grotter inne i fjellet er forsterket for å støtte byggverket.

02

Øya er avbildet på Bayeux-teppet, som skildrer normannernes erobring av England i 1066: en scene på teppet viser at Harald Godwinson redder to riddere fra kvikksanden under en trefning.

PALERMO

01

Palermo den 5. største byen i Italia etter Roma, Milano, Napoli og Torino.

02

Sigurd Jorsalfare besøkte kong Roger her på forsommeren i 1110

BYBLOS I LIBANON

En av verdens

eldste byer

01

Den er en av de byer som anser seg verdens eldste kontinuerlig befolkede by, og allerede på fønikernes tid ble den ansett som urgammel. Forskere mener at stedet hadde bosetning allerede 8000 år f.Kr

02

Byblos er kjent for sine fiskerestauranter og utendørskafeer samt eksklusiv turisme. Marlon Brando og Frank Sinatra ferierte her flere ganger.

AKKO I ISRAEL

Jorsalfarer har

heltestatus i

denne byen

01

Gamlebyen i Akko har blitt utnevnt av UNESCO som en verdens kulturarv og inneholder blant andre spesielle turistplasser en tunnel som leder til 1300-tallets tempelfort. Akko er også et sentrum for bahai-religionen.

02

En gate i gamlebyen er oppkalt etter kong Sigurd Jorsalfar til minne om kong Sigurds innsats for å redde byen fra Egyptisk invasjon i 1110.

TRABZON PROVINSEN

Historiske

kulturskatter

LES OM SUMELA KLOSTERET

01

Landsbyen Uzungöl ligger ved innsjøen med samme navn, og er en av Trabzon-provinsens mest populære turistattraksjoner.

02

Fra havnen i Trabzon tar det bare halvannen time med bil til pittoreske Uzungöl.

Nizjnij Novgorod

Elveknutepunktet

i Russland

01

I sovjettiden ble byen brukt til militær forskning og utvikling og var av den grunn forbudt område for utlendinger. Fredsprisvinner Andrej Sakharov ble forvist til eksil der fordi myndighetene ønsket å begrense hans kontakt med omverdenen.

02

Selv om byen ligger på elvebredden, er klimaet typisk innlandsklima, med lange, kalde og snørike vintre, og stabilt, varmt sommervær. Mange stiftet nok et kjennskap til byen under Fotball-VM i 2018 ble det vist mange kamper fra den flotte stadionen som ligger elvelangs her.

Kilder og referanser

Wikipedia, Stiftelsen Nytt Osebergskip, Pilegrimskontoret, Facebook.com/sagafarmann, Eivind Luthen, pilegrim.no, Den Tyrkiske Ambassaden i Oslo

Følg med på fremdriften til Saga Farmanns store pilegrimsseilas:

SAGA FARMANN

PILEGRIMSKONTORET

STIFTELSEN NYTT OSEBERGSKIP

Full oversikt overnattingsfyr og kystledhytter

Kystleden

Drømmen om hytteferie i Østfold kan gå i oppfyllelse med bruk av Kystleden, som strekker seg praktisk talt langs nesten hele kysten med hytter og fyr som er åpne for overnatting for alle.

Kystled Oslofjorden

- med båt fra hytte til hytte

Kystledhyttene danner et nettverk av overnattingssteder langs kysten. Størrelsen på hyttene varierer fra to sengeplasser til kapasitet for en hel skoleklasse. Bygningene har hatt ulike typer bruk, som tidligere fyrstasjoner, militærhus, båthus, strandsitterhus og eldre feriehus. Mange av hyttene i Kystleden kan bare nås med båt, men noen er også tilgjengelig for syklister eller fotturister. Ofte følger en robåt med leien. Nå kan du leie disse bygningene for en rimelig penge. Standarden på hyttene er enkel og du må selv vaske etter deg.

Kystleden-11.jpg

- MED BÅT FRA HYTTE TIL HYTTE

Kystleden ønsker å inspirere til friluftsferdsel langs kysten på kyststier og med roing, padling og seiling. Slik legger kystleden til rette for et aktivt og miljøvennlig friluftsliv langs kysten og bidrar til bevaring av tradisjoner og kulturminner.

Ideen er hentet fra den tiden da ingen reiste kun for fornøyelsens skyld. De hadde et ærend å utføre, og i gjestgiveriene langs kysten kunne de reisende hvile eller vente på bedre vær.

Homlungen fyr

Homlungen fyr

Det er opprettet kystleder fra Oslofjorden til Troms. I Østfold finner du kystledhyttene ved Brekke sluser i Halden, på Strømtangen fyr utenfor Fredrikstad er det 3 kystledhytter (Bøyennaustet, Fyrvokterleiligheten, og fyrbua), Rekefabrikken på Papper, på Akerøya, Homlungen fyr, Klyven, Steinhoggerhytta, og Lauer. I tillegg har Kystleden et samarbeid med stiftelsene som drifter Gullholmen fyr uten for Moss og Struten fyr utenfor Fredrikstad.

Oslofjorden Friluftsråd jobber med å åpne enda flere kystledhytter langs kysten av Østfold i nærmeste fremtid. Den første kystledhytta i Østfold ble offisielt åpnet den 15. september 2008. Ikke bare har dette blitt den første kystledhytta i Østfold, men det har også blitt den første kystledhytta i Oslofjorden som kan være åpen gjennom hele året.

Strømtangen

Strømtangen

Hytta ligger på Nordre Lauer i Hvaler kommune, vegg i vegg med arbeidsbua til Skjærgårdstjenesten. Skjærgårdstjenesten har bistått med oppussing, istandsetting og klargjøring.

Kilde: Oslofjordens Friluftsråd ->

Fyrbua-web-mot-syd.jpg

FYRBUA PÅ STRØMTANGEN

Fyrbua kan leies inntil 7 sammenhengende døgn.

Fyrbua ligger idyllisk til helt nede på brygga i Strømsund. Bua har en robust standard hvor du virkelig kan oppleve å ligge i en ekte sjøbu. På Strømtangen er det tre bygninger som kan leies ut; Fyrbua, Bøyenaustet og Fyrvokterleiligheten.

Alle foto om Strømtangen - Oslofjordens Friluftsråd ->

Fyrbua sett mot nord

Fyrbua sett mot nord

Hems

Kjøkkenkrok med utsikt

Køyer.jpg

Sittegruppe.jpg

Fyrbua sett mot nordHemsKjøkkenkrok med utsiktKøyer.jpgSittegruppe.jpg

Transport

Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt Onsøy-beviset på tlf: 91 89 87 04 eller 90 92 83 27.

Strømtangen-Ut-av-vindu.jpg

Strømtangen fyr

FYRVOKTERBOLIGEN

Strømtangen fyr - fyrvokterboligen

Ved den vestre innseiling til Fredrikstad ligger øya Strømtangen med fyret som bærer samme navn.Ildsjelene i den svært så idealistiske kystkulturforeningen "Onsøy-beviset" rustet for noen år siden opp alle bygningene på øya.

Alle foto om Strømtangen - Oslofjordens Friluftsråd ->

Strømtangen fyr

Foreningen har i alle år vært flinke med vedlikeholdet, et vedlikeholdsarbeide som krever sitt på et så saltsprøyt og værutsatt beliggenhet som her.Og for en fantastisk jobb det er gjort på Strømtangen - har kan du ha en sommerferie som opphøyer alt det beste ved den norske kystsommeren, eller hva med et bryllup, eller andre type selskaper?

Fyrstasjonen ligger vakkert til ytterst på Strømsholmen i vestre innløp til Fredrikstad med utsikt til Hvaler og ytre deler av Oslofjorden. Fyret ble tent første gang i 1859 og har vært bebodd frem til 1977.

Fyrvokterleiligheten har 10 sengeplasser og annekset har 6 sengeplasser som leies ut for overnatting under ett. I sundet nord/vest på holmen er det anlagt en stor brygge som er et populært utfartssted for båtfolk. Her ligger også Bøyenaustet som kan leies til ulike samlinger (ikke overnatting). Bøyenaustet og Fyrvokterleiligheten leies ut separat. Disse bygningene ligger ca 400 meter fra hverandre.

Fyret.JPG

Fyrmesterbolig-2.jpg

Fyrmesterbolig-4.jpg

IMG_3546.JPG

Kjøkken 2.jpg

Kjøkken 3.JPG

Mat i Fyret.jpg

strandnellik.jpg

Strømtangen-fly-1.jpg

strømtangen-Uthus-2.jpg

Kaffepause 2.JPG

Transport

Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt oss på tlf: 91 89 87 04.

Bøyenaustet - ikke overnatting, men fin til store samlinger

Bøyenaustet ligger idyllisk til ved Strømsundet, sundet som skiller Strømtangen og Torautøyene. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Bøyenaustet ligger idyllisk til ved Strømsundet, sundet som skiller Strømtangen og Torautøyene. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Bøyenaustet ligger i Strømsund på nordsiden av holmen som huser fyrstasjonen. Fyrvokterleiligheten ligger på sørsiden. Mellom disse er det ca 400 meter i luftlinje. NB: Bøyenaustet er ikke bergnet for overnatting. Ønskes overnatting, må det skje i Fyrvokterleiligheten. Den må evt. bookes separat.

Bøyenaustet er ikke tilgjengelig i perioden 19. juni - 6. august.

Transport

Fyret ligger på en holme og båt må derfor benyttes. Kommer man med egen båt er det reservert båtplass for leietakere på brygga. Trenger man båtskyss kan vi være behjelpelig med dette. Nærmeste båthavn er Øyenkilen. Der er det mulighet for parkering og det er bussforbindelser til og fra Fredrikstad. For nærmere informasjon kontakt oss på tlf: 91 89 87 04.

Struten-fyr-DSC_1469.jpg

Her har du øy, strand, og fyrstasjon for deg selv - langt ut til havs

STRUTEN FYR

Vil du være neste vokter av vulkanøya?

BOOKING

Struten fyrstasjon utgjør nordgrensen i Ytre Hvaler nasjonalpark, ca 6 km nordvest for Vesterøy på Hvaler.

Alle foto fra Struten - Oslofjordens Friluftsråd->

Øya Struten er en meget spennende og spesiell øy. Foruten den sommerfølelsen som slår direkte i mot deg i form av vakker badestrand og havblikk, så byr øya på usedvanlig og spektakulær landskap og natur. I sterk kontrast til de slipte og glatte svabergene langs Hvaler- og Fredrikstadkysten, så er det en totalt annen berggrunn som dominerer på Struten - her er det et røft og kvast landskap som viser seg i form av sedimentære bergarter, et konglomerat av et forvitret materiale fra lavabergarten rombeporfyr - et steinlandskap som forteller om den vulkanske aktivitet som har vært her i Oslofjordens første år.

Historie

Struten fyr ble bygget i 1907, ligger nordvest for øya Nordre Søster. Fyret var bemannet helt fram til 1985. Struten fyr drives nå av Stiftelsen Gamle Struten og leies ut til allmennheten. Her er det flotte forhold for bading og dykking. Det første initiativet for å få et fyr på Struten ble tatt i 1886 av Fredrikstad og Sarpsborg sjømannsforeninger. Fyrdirektøren var enig i at Struten var et hensiktsmessig sted for et fyr, men mente at

en realisering lå langt fram i tid.

Et mektig syn møter deg på Struten uansett himmelretning du vender deg mot.

Et mektig syn møter deg på Struten uansett himmelretning du vender deg mot.

Høsten 1904 gikk barken Sir John Lawrence ned ved Struten, og hele mannskapet på 13 omkom.

Vraket ble lokalisert i 1997 og regnes som et marinearkeologisk funn av stor verdi. Forliset førte til at kravet fra sjømannsforeningene ble fremmet på nytt. Struten fyr ble bygd i 1906-07. Det er flere kjente forlis i nærheten, ved Søsterøyene like ved struten, ligger Albatross, en tysk torpedobåt/minelegger som gikk ned i april 1940. Motorskipet Thor III ligger rett vest av Struten.

Holmen Struten er bygd opp av sedimentære bergarter, et konglemerat av et forvitret materiele fra lavbergarten rombeporfyr. Her er et rikt fugleliv, og den store fuglebestanden sørger for rikelig tilførsel av gjødsel og næringsstoffer. Derfor har det skrinne jordsmonnet fått et vekstgrunnlag for en variert flora. Strandbeltet og det nære sjøområdet er preget av en artsrikdom som er uvanlig på våre breddegrader.

Bad.JPG

DSC_1350.jpg

DSC_1476.jpg

DSC_1488.jpg

DSC_1489.jpg

Tårnet med sitteplass.JPG

Tårnet.JPG

bilde (1).jpg

Ønsker du å besøke Struten, så kan vi opplyse om at det er en brygge på nordsiden som kan brukes ved rolig sjø og sørlig vind. Kaia er sterkt utsatt for svell, og er ikke egnet for overnatting. Det er utlagt småbøye på nordsiden av Struten. Mindre båter kan ligge ved to brygger inne i bukta på sørsiden. Det er vanskelig å gå inn/ut av bukta ved stor sjø, men bra ved den innerste brygga selv i grov sjø.

Leie av fyret

Foreningen Gamle Struten Fyr samarbeider med Oslofjorden Friluftsråd og utleie bookes direkte med OF. Hele fyret leies ut under ett. Booker du selv på nettet kan du leie inntil 5 døgn. Ukesleie går fra mandag til søndag. Prisen for ukesleie er kr 8100. Dette inkluderer bruk av propan. Ønsker du ukesleie må du ta kontakt med Oslofjordens Friluftsråd per telefon eller e-post.

Transport

Den enkleste måten å komme seg til Struten på, er med egen båt, få noen kjente til å kjøre seg ut, eller dersom det ikke er mulig ta kontakt med Gamle Struten Fyr ved Skjalg Sørensen tlf 99710293 for avtale om formidling av transport. Transporten ligger gjerne i prisleiet 2500- 4500 avhengig av antall personer og type transport. Avtale om transport bør gjøres i god tid før utreise

Brukes det egen båt er det viktig at dere setter dere inn i de retningslinjene som ligger på OF og Strutens egne sider.

Akerøya-DSC9c91.jpg

Bo på gammelt gårdsbruk ved

AKERØYA FORT

BESTILL

Kystledhytta på Akerøya

Akerøya ligger i Ytre Hvaler nasjonalpark. Kystledhytta ligger på østsiden av Akerøya, en og en halv kilometer vest for Brattestø (Asmaløy) på Hvaler. Den 1700 måls stor øya er nydelig, med rikt plante- og dyreliv. Det er fine telteforhold på øya. Det beiter også sauer her, for å holde kulturlandskapet i hevd. Det er 10 sengeplasser fordelt på 3 soverom.

Vi gjør oppmerksom på, at med det rike fuglelivet og husdyrholdet på øya, vil gjestene kunne møte dyr nokså tett på hytta.

Foto: Oslofjordens friluftsrås

Foto: Oslofjordens friluftsrås

Om øya

Akerøya – for et sommerparadis! Etter at du har besøkt øya en solrik sommerdag forstår du hvorfor båt- og badegjester har satt sin elsk på denne øya, som ligger like vest for øyene Spjærøy og Asmaløy. Akerøya er også et yndet sted for fugleelskere og den beste kjente fuglelokaliteten i Ytre Hvaler nasjonalpark. Øya er en viktig rasteplass for trekkfugler. En egen orintologisk stasjon ligger på øya som må sies å være det beste stedet i Norge å tilegne seg kunnskap om alle fuglene som ankommer til Norge og bruker Akerøya som første stoppested før ferden går videre.

Det eldste sporet etter mennesker på Akerøya er en gravrøys, antakelig fra bronsealderen (ca. 1800-500 f. Kr.). Festningsholmen med Akerøy fort ligger rett øst for Akerøya. Fortet ble anlagt i perioden 1680-1750 som en ytre befestning for Fredriksten festning i Halden og Fredrikstad festningsverker.

Kystledhytta på Akerøya. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Kystledhytta på Akerøya. Foto: Oslofjordens Friluftsråd

Akerøy fort er et av de mest synlige og spektakulære kulturminnene i Ytre Hvaler nasjonalpark. Her kan både barn og voksne få en opplevelse av skjærgårdens historie, holmens flotte beliggenhet og stedets rike flora. Øya var bebodd i flere perioder; det har vært både småbruk og husmannsplass her. Akerøya er et av de mest benyttede friluftsområdene i Hvalerskjærgården. Den mest attraktive delen av øya er området rundt gårdsbruket midt på øya og strender og svaberg på nordøstsiden av øya. Her er det gode muligheter til å fortøye båten og gå i land for å gå en tur, bade eller telte.

Transport

Akerøya er nok også populær fordi det ikke er så langt å reise ut hit, enten man kommer fra Fredrikstad eller en av Hvalerøyene. Det er ingen fergetransport ut til Akerøya. Kommer du med egen båt finnes det en bøye merket med kystled som du kan benytte, det er ingen gjestehavn på øya. Tlf.nr til ulike taxibåter: 47 86 66 66 eller 91 37 98 77. Bestill i god tid i forveien.

HUSK! På Akerøya er du naturens gjest: Nasjonalparken tilbyr et mangfold av opplevelser. Flott og variert natur med rikt plante- og dyreliv, muligheter for friluftsliv, jakt og fiske og et mangfold av kulturminner. Nasjonalparken har egne vernebestemmelser.

Vær spesielt oppmerksom på:

All ferdsel skal skje varsomt og ta hensyn til vegetasjon, dyreliv og kulturminner

Ferdselsforbud i hekkeområdene for sjøfugl i tiden 15. april til 15. juli

Fartsbegrensning på sjøen i en sone nær Akerøya - maks 5 knop

Du kan tenne bål, men husk det generelle bålforbudet mellom 15. april og 15. september. Fyr aldri opp bål eller engangsgrill på svaberg

Homlungen august detaljer (69).jpg

HOMLUNGEN FYR

Homlungen - for sjelefred og inspirasjon

Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.

Alle foto: Oslofjordens Friluftsråd ->

Fyret og stedet er unikt med sin plassering nær Skjærhalden på Hvaler. Homlungen fyr ble første gang tent den 1. oktober 1867. I 1952 ble fyret avfolket og automatisert. Fyret ligger på holmen med navnet Homlungen som i sin tid var en husmannsplass under prestegården i Hvaler.

De fleste av gjestene ankommer Homlungen til fots fra Skjærhalden hvor man har hentet nøkkel til fyret, og til robåt som &nbsp;man frakter seg selv ut på noen få meter til fyrholmen. Turen fra Skjærhalden tar omtrent 15 minutter. Fotturen vandres i typisk Hvaler-natur med lave og krokete trær, og fra marken dufter det deilig lyng. Utsikten til Sverige, Skagerrak og Hvalers flotte skjærgård får man gratis med på hele fotturen.&nbsp;

De fleste av gjestene ankommer Homlungen til fots fra Skjærhalden hvor man har hentet nøkkel til fyret, og til robåt som man frakter seg selv ut på noen få meter til fyrholmen. Turen fra Skjærhalden tar omtrent 15 minutter. Fotturen vandres i typisk Hvaler-natur med lave og krokete trær, og fra marken dufter det deilig lyng. Utsikten til Sverige, Skagerrak og Hvalers flotte skjærgård får man gratis med på hele fotturen.

Homlungen fyr ble bygget for å lede skip som skulle inn i de indre farvann mot Singlefjorden og Halden. Homlungen er det fyret i landet som ligger nærmest svenskegrensen. Fyrstasjonen er i meget god stand takket være at foreningen Homlungens venner var veldig flinke til årlig å vedlikeholde fyrstasjonen. Fyret består av en fyrbygning i tre med et taktårn. I tillegg omfatter anlegget uthus, og do, naust og landing. Siden ombygningen i 1915 er utseendet på fyrstasjonen lite endret. Interiøret er også i store trekk bevart fra denne tiden. Fyret har en 4. orens linseapparat fra 1878 fra Frankrike og deler av det opphavelige snortrekket er fremdeles intakt. Lysets høyde er 13,5 meter over høyvann med en lysvidde på 12 nautiske mil.

Overnatting i fyrhuset

Oslofjorden Friluftsråd som har en sterk stilling i skjærgårdskommunen Hvaler, og har i mange år ønsket seg fyret. Under feiringen av Oslofjorden Friluftsråds 75-års jubileum i 2008, fikk friluftrådet ønsket oppfylt og mottok den storstilte gaven fra Kystverket. Oslofjorden Friluftsråd driver i dag Homlungen Fyrstasjon som kystledhytte. Så har du lyst til å overnatte på fyrstasjonen er det bare å ta kontakt med Oslofjorden friluftsråd (se kontaktinfo direkte her).

Fordi fyrene er livsviktige for folk på sjøen, er dørene inn til fyrlyktene stengt – rett og slett for å hindre at de blir ødelagt. Ved de fleste overnattingsfyrene er det fyrvokterboligen eller andre nærliggende bygninger man overnatter i – og ikke selve fyrhuset. Homlungen fyr på Hvaler er unntaket samt Haugjegla fyr på Smøla. Det er tross alt bare en kuriositet å ligge i fyrhuset i forhold til de andre fyrbygningene. Naturopplevelsene er uansett de samme.

Prisen på fyrleie varierer fra et par hundre kroner per person per natt til tusenvis av kroner for å leie hele fyret for én helg. Om man skal leie hele fyret, lønner det seg maturlig nok om flere deler på regningen. Fyrene har som regel mange senger. Homlungen fyr, som til sammen har 12 sengeplasser (8 i fyrvokterboligen og 4 i uthuset), leies ut for 2290 kroner per døgn. Man kan leie bare fyrhuset for 1890 kroner, eller bare det nyrestaurerte uthuset for 900 kroner per døgn. Det koster litt mindre om man er medlem av Oslofjorden Friluftsråd.

Kan sommeren bli så mye bedre enn dette?

Kan sommeren bli så mye bedre enn dette?

TRANSPORT

Fyret er ikke landfast, så må båt må benyttes. Kommer en til Hvaler med bil kan denne parkeres i Skjærhalden mot avgift. Det er også gode bussforbindelser til Skjærhalden, både fra Fredrikstad og Oslo. Fra Skjærhalden går det en blåmerket kyststi over svabergene, ca 15 minutters gange i kupert terreng, ut mot fyret. Stien er litt bratt og steinete noen steder, og kan være glatt i vått vær. To robåter merket med Kystleden ligger på landsiden, til transport over sundet. Det er båtplass til kystledbåtene ved fyret. Husk at båtene må tilbake til landsiden etter endt opphold, slik at neste gjest kommer seg ut til fyret!

Homlungen fyr

LAUER

Det er bare en håndfull fastboende igjen på øyene og ca. 35 hytter. De fleste av hyttene ligger på Nordre Lauer, det er også på Nordre Lauer fergeanløpet ligger.

På Nordre Lauer er det flotte hvitmalte sommerhus og små vakre hager hvor dagens klesvask får tørket seg i solvinden. På Søndre Lauer hvor de resterende sommerhusene ligger, er det flotte forhold for stangfiske. Tidligere var Lauer et viktig senter for det omfattende sildefisket som foregikk på Hvaler. På Nordre Lauer beveger du deg vekk fra hytteområdene om du går på stien ned i «Sauehølet», en dyp grop/kløft som er omkranset av tett medbusker og småtrær, som gir deg en anelse av frodig regnskog – artig at av alle steder på jord, så finner du dette eksotiske naturinnslaget på vegetasjonsfattige Lauer. Etter at du har kommet ut av kløften går du over en kolle og ut på en molo som fører deg ut til holmen Rødskjær. Her er det et fint friområde og flotte bademuligheter rett ut fra svabergene. Soltilbederne har behagelige skålgroper i svaberget her som gjør oppholdet til et herlig velbehag.

Det første bygget som møter deg i det du går av fergen på Nordre Lauer er den nye, koselige kystledhytta som man kan leie for en billig penge. Hytta har 4 sengeplasser og ligger faktisk langs strandkanten. Drikkevann må medbringes. Bestilling av hytta gjøres påwww.oslofjorden.org, eller du kan ringe Oslofjorden Friluftsråd og bestille på telefon 67 55 49 90. Lauer anbefales til deg som vil sovne til bølgeskvulp og våkne til glade måkeskrik, og til dem som liker å gå svabergtur og studere fine sommerhus.

Kystledhytta på Lauer

Kystledhytta på Lauer

Kystledhytta helt til høyre i bildet.

Kystledhytta helt til høyre i bildet.

Transport

Hytta ligger på nord spissen av øya Nordre Lauer, en drøy kilometer sør for Skjærhalden (Kirkeøy) på Hvaler.For å komme ut hit kan du ta ferge, men siden det ikke er faste avganger hit, må du varsle fergeselskapet i forveien. Fergeseskapet Hollungen AS har telefonnummer 908 57 121. Tlf.nr. til ulike taxibåter;90 11 60 33, 97 75 32 04, eller 47 86 66 66 Bestill i god tid i forveien.

Ferge Skjærhalden - Lauer (Hollungen) / tidtabell ->

Rekefabrikken - den nye hytta på Papper, Hvaler.

Rekefabrikken er idyllisk plassert sammen med andre maleriske sjøboder på Papper. Fantastiske solnedganger og utsikt til farleden for småbåttrafikken kan nytes fra egen brygge med gode bademuligheter. Papper grenser til Ytre Oslofjord Nasjonalpark i vest, og det flotte natur- og kulturlandskapet på øya innbyr til hyggelig fotturer på smale veier og umerkede stier. På svabergene mot vest og i Hvalsund fiskes det etter sjøørreten og kajakken benyttes flittig i området. Syd på øya er naturreservatet Stendalen hvor hovedtreslag er Svartor. Rekefabrikken er en sjøbod med leilighet. Leiligheten med 6 sengeplasser leies ut.

rekefabrikken DSC_3719.jpgrekefabrikken DSC_3729-2.jpgrekefabrikken DSC_3746.jpgrekefabrikken DSC_3780.jpgrekefarikken Soverom-tre-senger.jpg

Transport

Det er 100m å gå fra parkeringsplassen i Bukta (En plass er reservert kystleden).

Rekefabrikken er tilgjengelig fra 18. mars - 9. oktober 2016

Hyttene ved kulturmiljøet Brottet

Alt dette får du utenfor hyttedøren til kystledhyttene på Spjærøy: Kystmuseet Hvaler, Brottet amfi, historisk steinhoggermiljø, kystlekeplassen, og ikke minst; naturen og den idylliske skjærgården ved Skjelsbusundet.

Ny kystledhytte på Spjærøy

Bygging av den nye kystledhytta Mundastua.&nbsp; Foto: Hvaler Kulturvernforening

Bygging av den nye kystledhytta Mundastua. Foto: Hvaler Kulturvernforening

Stenhoggerhytta og Klyven på Spjærøy, ligger i et kulturhistorisk vakkert område hvor den gamle stenhoggervirksomheten har satt tydelige spor. Hyttene er helt identiske. Høsten 2015 og vinteren 2016 har Hvaler Kulturvernforening bygget en helt ny kystledhytte, med beliggenhet bare noen få meter fra de Stenhoggerhytta og Klyven. Våren 2016 åpnes den tredje kystledhytten her. Hytta har fått navnet «Mundastua», oppkalt etter «Munda» med døpenavn Amunda Bernhardine (Larsen), senere gift Johansen. I tillegg til å få en stor familie med fem barn og en rekke barnebarn, skulle Munda i en alder av 61 år starte en yrkeskarriere som fergekone, en betegnelse mange på Hvaler brukte på kvinner i denne funksjonen. Strekningen hun rodde, eller vrikket seg fram, sommer som vinter i hele 12 år, var fra Skjelsbu brygge til Nordgårdsbrygga ved Brottet. Det er m.a.o. en skikkelig sliter, ja en institusjon i kommunikasjonen mellom Vesterøy og Spjærøy, Hvaler kulturvernforening ønsker å hedre gjennom å kalle opp den nye hytta etter Munda.

Det forlatte stenbruddet "Brottet"( rundt 100 m unna) er bygd om til amfi med en rekke forestillinger i sommerhalvåret. De koselige røde stuene ga i sin tid stenhoggerne tak over hodet i dårlig vær. Kystmuseet Hvaler og gamle Spjærøy kirke ligger i nærheten. Det er anlagt en lekeplass (Kystlekeplassen) i havneområdet nedenfor kystledhyttene med en avdeling på kystmuseet like ved. Rett nedenfor hyttene er det en fint opparbeidet strand med ny badeplattform til disposisjon. Ved brygga ligger to restaurerte eker (robåt) som fritt kan benyttes. I det gamle stenhogst-felt i høydedraget rett sør for hyttene er det anlagt en bål-og grill-plass. Fra denne plassen er det flott utsikt over Skjelsbusundet, hovedleden mellom Fredrikstad og den vakre Hvaler-skjærgården

TRANSPORT

Det er enkel tilgang til hyttene både sjøveien og fra landsiden. Kystledhyttene har egen brygge. Bilvei går helt fram til hytta som har merket parkeringsplass til EN bil pr hytte. Øvrige biler må settes på parkeringsplassen ovenfor kystmuseet. Det er ikke mulig å plassere campingvogn ved hyttene.

Hytta ligger i kort avstand fra fylkesvei 108. Her er det gode bussforbindelser både til Fredrikstad og Oslo.

Kystledens hytter gir muligheter for tradisjonelt og enkelt friluftsliv langs kysten.

Stenhogger kystled bålplass.JPGStenhoggerhytta (6) copy.jpgStenhoggerhytta (9) copy.jpgStenhoggerhytta (14) copy.jpgStenhoggerhytta (25) copy.jpgStenhoggerhytta (44) copy.jpg

Gullholmen fyr

Endelig har Gullholmen fyr blitt en del av Kystleden. Det har vært både vedlikehold og utleie av fyret i mange år allerede, men nå blir altså den stolte veiviseren utenfor Jeløy en del av det offisielle nettverket av kystledhytter. Fra sommeren 2016 er det mulig å booke feriedager på fyret. Følg med på Oslofjordens Friluftsråd sine nettsider om dette.

Litt historie

Gullholmen fyr eller Guldholmen fyr ligger på den lille øya Gullholmen rett utenfor Jeløy i Oslofjorden i Moss kommune i Østfold. I dag består fyret av et 8 meter høyt glassfibertårn, foran den gamle fyrbygningen. Her på Østfolds vestligste punkt kan du tilbringe en dag, eller leie rom og bli over flere dager.

I 1891 ble det utarbeidet en oversikt over behovet for nye fyr og tåkesignaler i Oslofjorden. I forslaget inngikk et fyr med tåkesignal på Gullholmen vest for Jeløya i Moss. Nødvendige midler ble bevilget i budsjettet for 1893/94.

Gullhomen fyr sto ferdig og ble tent den 15. september 1894. Fyrstasjonen med tåkesignal her på Østfolds vestligste punkt, ble opprettet i 1894, og i 1930 ble det installert en nautofon. Gullholmen fyr ble automatisert og avfolket i 1984 og erstattet med en fyrlykt av plast sørvest for fyret. Gullholmen er et av de første fyrene Kystverket avhendet. Det gamle fyret ivaretas i dag av Stiftelsen Gamle Guldholmen fyr. Her kan du leie rom og tilbringe late dager med bading, fiske og turer på fjorden med båt.

Navnet til tross, finner vi på Gullholmen et annet og langt mindre verdifullt metall enn det edle og gule. Det er altså ikke funnet

gull på Gullholmen, men derimot oksidert kobber. Metallet finnes i kalsittårer i basalt. Oppe i berget på sørsiden er det en hule innunder en berghammer, som er stor nok til at to voksne kan stå inne i den samtidig.

Kilde: Wikipedia, Oslofjordens Friluftsråd, og Stiftelsen Gamle Guldholmen fyr.

Les mer om Gullholmen fyr på www.fyreneioslofjorden.no ->

haldenkanelen-web-DSC_0027.jpg

Kystledhyttene langs

HALDENKANALEN

BOOKING

Innlandsperlene - de koselige hyttene i Haldenvassdraget

OF har inngått et samarbeid med Haldenvassdragets Kanalselskap om booking av kystledhytter langs kanalen.

Alle foto: Oslofjordens Friluftsråd ->

Fløterhytta

Fløterhytta kan leies inntil 5 sammenhengende døgn, og har 4 sengeplasser samt springvann.

Fløterhytta ved Brekke sluser i Haldenvassdraget, en av Norges to kanaler. Det er et spektakulært skue å være tilstede under slusing. For å bli bedre kjent med kanalen som går fra Femsjøen til Ørje kan du gå inn på Kanalseskapets hjemmeside.

Hytta er utstyrt med strøm, to køyesenger (4 sengeplasser), kjøleskap, komfyr og alt nødvendig utstyr på kjøkkenet. Vann hentes i kran på Hovedhuset. Det er tilgang til dusj i sanitærbygget ved låven (parkeringen til sluseanlegget).

Når du leier hytta følger det med 2 kanoer som fritt kan benyttes. Årer finnes i hytta, og i alt 6 redningsvester i voksen størrelse. Barn må ha med egen vest (dette kan leies for en billig penge på alle brannstasjoner)

TRANSPORT

For å komme til Brekke sluser følger du vei 21 i ca 10 km fra Halden sentrum gjennom Tistedal og videre i retning Ørje. Ta til venstre mot Brekke sluser.

Fjøset - stemning fra en svunnen tid...

Fjøset kan leies inntil 5 sammenhengende døgn. Fjøset er åpent 18. mars – 31 okt. 2016. Det er springvann i bygget, seks sengeplasser.

Hytta var tidligere uthuset til slusemesterboligen ved Strømfoss sluser. Strømsfoss ligger på en øy midt i vassdraget, og er et høyst levende kulturminne.

Hytta inneholder fult utstyrt kjøkken, oppholdsrom med køyesenger og toalett.

TRANSPORT

Med bil tar det snaue halvannen time fra Oslo. Bilvei helt fram til hytta.

Flagghytta

LES EGEN ARTIKKEL OM FLAGGHYTTA HER

Flagghytta kan leies inntil 5 sammenhengende døgn. Flagghytta er åpen 18. mars – 31 okt. 2016. 7 sengeplasser.

Den lille laftede hytta ligger til på en høyde med flott utsikt over Bøensfjorden i Haldenvassdraget. Hytta har sovehems og et lite anneks rett ved hytta. Området hytta ligger i er bratt – barn må passes på.

TRANSPORT

Følg E-18 til Ørje. Kjør sørover på riksvei 843. Sving til høyre på riksvei 124 mot Rakkestad. Kjøretid fra Oslo er ca 1 time og 20 minutter

Smia - gjeddefiske og sus av tømmerfløting

Hytta "Smia" ligger riktignok i Akershus, men er en del av nettverket i Haldenkanalen, så vi tar den med :-) Smia er åpen 18. mars – 31 okt. 2016. 6 sengeplasser. Springvann i servicebygg kun 100 meter unna. Smia kan leies inntil 5 sammenhengende døgn.

Smia ligger idyllisk til i nordenden av Skulerudsjøen i Haldenkanalen. Hytta er smakfullt innredet, utstyrt med strøm, elektrisk oppvarming, komfyr, kjøleskap og fullt utstyrt kjøkken. Det er soveplass til 3 personer nede (familiekøye) samt 3 madrasser på hems. Vann hentes i servicebygg ca. 100 meter fra hytta, der er det også tilgang til WC og dusj.

Det er gode fiskemuligheter i Skulerudvann både fra land og med båt. Rett ved hytta er det utsettingsrampe som mot avgift kan benyttes for utsetting av egen båt fra henger. Smia var tidligere del av et endepunkt på Aurskog-Hølandsbanen, og det er mange spor etter tømmerfløting og passasjertrafikk.

TRANSPORT

For å komme seg til Skulerud er det best å benytte bil, kollektivtilbudet er svært begrenset. Dersom utgangspunktet er nord for Oslo er det raskest å kjøre til Bjørkelangen via Lillestrøm og Fetsund, deretter følge vei 115 / 125 til Skulerud.

Dersom utgangspunktet er sør for Oslo vil det lønne seg å kjøre E18 til Ørje, og derifra følge skilting mot Skulerud (vei 21 og 125).

Ved hovedveien (125) er det skiltet til Smia enten du ankommer nordfra eller sørfra. Hold til venstre forbi tømmerkrana ned til hytta. Det er lovlig å parkere rett utenfor hytta, dog ikke slik at veien blokkeres, eller på plassen mot vannet.

Kart over alle kystledhyttene i Østfold

Klikk på den enkelte hytte for å lære mer.KYSTLEDHYTTENE I INDRE OSLOFJORD

YTRE VASSHOLMEN

VESTLI

TIERN

SVARTÅSHYTTA

SØNDRE LANGÅRA TÅKEKLOKKE

RØDSTUA

RANVIKHOLMEN

OMMEN OG VESLESTUA

KJEHOLMEN

KIOSKEN

JACOBINEBUA

GAMLEGÅRDEN

FYRSTEILENE

FISKERHYTTA

BUTIKKEN

ELDHUSET

BESTEMORSTUA

BEFALSBOLIGEN BERGHOLMEN

BÅTHUSET

BADSTUA


 

 

ENKEL LUKSUS

 

 

 

Kystledehyttene i Vestfold

VEIERLAND SKOLE

TJØNNEBERGET

STARTBUA

SØNDRE TENVIK

SANDSLETTA

RØNNINGEN

RAKKE

ØDEGÅRDBUA SØR

ØDEGÅRDBUA NORD

LØVØYSUND

LANGGRUNN

KOMMANDANTBOLIGEN

JAKTHYTTA

ILDVERKET

HOVEDHYTTA GOKSTADHOLMEN

GREVLESTUA

FULEHUK

FÆRDER FYR SIGNALBOLIGEN

DRENGESTUA GOKSTADHOLMEN

BUERØYA

Den frie og enkle ferieformen er ofte den beste

Med store utvalget av AIRBNB-objekter langs kysten pluss det flotte arbeidet Oslofjordens friluftsråd har gjort med kystledhyttene fra indre fjord og til Færder fyr, er det ikke vanskelig å finne et ferieparadis som passer de fleste lommebøker.

Kystledhyttene danner et nettverk av overnattingssteder langs kysten. Størrelsen på hyttene varierer fra to sengeplasser til kapasitet for en hel skoleklasse. Bygningene har hatt ulike typer bruk, som tidligere fyrstasjoner, militærhus, båthus, strandsitterhus og eldre feriehus. Mange av hyttene i Kystleden kan bare nås med båt, men noen er også tilgjengelig for syklister eller fotturister. Ofte følger en robåt med leien. Nå kan du leie disse bygningene for en rimelig penge. 

Mystiske Mølen

Magiske

MØLEN

SCROLL NED

Vil du oppleve en av Norges mest historiske og fascinerende naturområder, så skal du reise til det mektige naturområdet Mølen, så langt syd du kan komme i Vestfold fylke.

Alle foto: © Eirik Dahl - Visit Scandinavia/Vestfoldguide

Mølen er en bit av en diger grusavsetning som går rundt hele Skandinavia. Den ble dannet i kanten av innlandsisen i perioden 12.650 til 12.350 år før nåtid. I Sørøst-Norge kalles avsetningen for "Raet".

En av attraksjonene på Mølen er det enestående gravfeltet. Alle røysene, små og store, ligger der hemmelighetsfulle og mystiske, fordi det gjenstår mange gåter å løse for at vi skal kunne se det fulle bildet av hvorfor de ble bygget og hva de inneholder.

Den største av gravrøysene på Mølen

Et av verdens største naturmonumenter

fra siste istid

Mølen er navnet på en del av den fantastiske kyststrekningen mellom Helgeroa og Nevlunghavn. Her finnes spektakulære gravrøyser, spennende svaberglandskap, landets største rullesteinstrand og et fantastisk turområde med blant annet kyststien som slynger seg gjennom hele området. Grusryggen som dekker yttersiden av Mølen, er en del av det mektige Vestfoldraet. Det store raet gjennom Vestfold, kommer over fjorden fra Østfold, tar land ved Horten, brøyter seg mektig mot sør, streker opp i landskapet den form isbreene en gang hadde, måker seg vei gjennom Brunlanes og dukker i hav ved Mølen for deretter først å dukke opp igjen på øya Jomfruland utenfor Kragerø.

Er det din oppfatning at fortiden virkelig eksisterer?

GEORGE ORWELL

Norges mest spektakulære gravfelt

Omkring 1500 år f.Kr. oppsto skikken med å gravlegge enkeltindivider i store gravrøyser. Røysene ble plassert på toppene i landskapet, nær himmelen og med utsikt over havet eller vannveiene.Rullesteinsraet på Mølen ved Nevlunghavn var det perfekte sted for våre forfedre å bygge gravminner: God utsikt for de døde og rikelig med byggematerialer.

Gravrøysene ligger på flatene av enkelte strandvoller som ble dannet i perioder med ekstrem pålandsvind under landhevingen etter siste istid. På grunn av landhevingen kan de lavestliggende gravrøysene ikke være eldre enn et par tusen år. Men de eldste lengst oppe kan like gjerne stamme fra bronsealderen, 1800-500 f.Kr. Man vet lite om røysene, det er imidlertid ikke vanskelig å forstå at man i hedensk tid plasserte gravene akkurat her – stedet der raet forsvinner ned i Skagerrak er på en måte et naturlig sted for den siste jordiske reisen.

"Tiden er oss"

AUGUSTIN (354 - 430)

Det enorme gravfeltet inneholder 230 menneskeskapte steinrøyser. Den største har en diameter på 35 meter. De minste er to til tre meter i diameter og ligger som perlerader langs kystlinjen. De fleste er runde, noen er rektangulære og én er skipsformet.

Bare én av gravminnene på Mølen er datert på grunnlag av gravinnholdet, nemlig en 20 meter lang båtformet steinlegging øst for den største av gravrøysene, i ettertid blitt kalt "Mølenskipet". Professor i nordisk arkeologi, Sverre Marstrander (Universitetet i Oslo) , fant på begynnelsen av 70-tallet rundt 70 skipsnagler og store mengder jernflis etter oppløste nagler i den ovale, skipsformede steinrøysen "Mølenskipet" . Her fant han også trekull, som han daterte ved hjelp av såkalte C14-prøver. På grunnlag av denne analysen konkluderte han med at røysen stammet fra eldre jernalder.

Denne dateringen ble umiddelbart imøtegått av arkeologen Trond Løken, som blant annet pekte på at skipsformen først og fremst kjennetegner yngre jernalder og at jernklinking av båter ikke ble vanlig før på 400-tallet etter Kristus.

Mølen - et hav av stein. Mølen, landtungen vest for Nevlunghavn er et imponerende sku der den ligger som et hundrevis av kvadratmeter stort steingulv. Isbreen fra siste istid skjøv kolossale mengder grus og stein foran seg og la det igjen som en morenerygg gjennom hele Vestfold.

"For historien og landskapet, eller rettere sagt landskapet og

historien, hører uløselig sammen"

ERLING JOHANSEN

Ynglingeætten sin familiegravplass?

Kanskje var Mølen gravplassen til en gren av den mektige Ynglingeætten?

"Langs Norskekysten fra Båhuslen til Bodø, på tanger og nes, koller og holmer, øyer og odder ligger sammenkastede, byggede, runde steinrøyser, ofte mange i flokk. De fortsetter innover langs innsjøer og vassdrag i Götaland og over til kystene og skjærgården i Finnland og Estland. De danner en kjede på tusener, vi vet ikke hvor mange tusen bare i det nuværende Norge."

Slik starter arkeologen A.W. Brøgger sin artikkel i heftet Mølen i Brunlanes, utgitt av Norsk arkeologisk selskap i 1938.

"Hvad er de?" spør han og konstaterer at det dreier seg om gravminner fra bronsealderfolket i Norge, Sverige, Finland og Estland.

"Mennesker som mener de kan forklare alt, setter ting inn i system de selv har konstruert, passende til deres behov for demping av livsangst, dødsangst og hungeren etter å være evig eksisterende."

PER HANSSON

Av alle de tusener gravminner i Norge er Mølens den mest bemerkelsesverdige, ifølge Brøgger, først og fremst på grunn av den enestående beliggenheten. Slik beskriver han stedet:

"Denne mektige istidsgrunn, fylt av uendelige masser av grov, rundslitt sten, danner en strand ut mot havet, og det ender i en tange, det er likesom et lite kontinent som slutter, - her slutter Vestfold. Bredt og mektig vokser det ut av knausene vest for Nevlunghavn til en mektig strand hvor åpne havet står på. Og høieste randen krones av de store gamle røiser som majestetisk og fast tegner sig i profil mot luften."

"Hver sinnsstemning, ja, hvert øyeblikk

er av uendelig verdi, for det rommer i seg en hel evighet."

JOHANN WOLFGANG VON GOETHE (1749 - 1832)

Arkeolog Trond Løken var også en av de første som presenterte hypotesen om Mølen som gravplass for en gren av den mektige Ynglingeætten.

Kvadet Ynglingatal fra ca. 900 av skalden Tjodolv fra Kvine regner opp slektsledd av konger fra ynglingeætten i Uppsala, én etterkommer som forlot Uppsala og seks slektsledd av småkonger i Norge som stammet fra ham. Det er i strofene om kong Øystein Halvdansson, Løken mener å gjenkjenne Mølen:

En Øysteinn

fyr ási fór

til Byleists

bródur meyar

Ok nú liggr

und lagar beinum

rekks lodudr

á radar broddi

pars élkadr

hjá jofur gauzkum

Vodlu straumr

at vági kømr."

Diktet kan oversettes slik: "Men Øystein kom, slått av seilbommen, til Byleists brordatter (dvs. Hel) og nå ligger, heltenes innbyder, under steinhaugen på raets spiss, hvor Vadlas regnkalde strøm kommer til sjøen i nærheten av den gautske fyrste."

I bronsealderen var det vanlig å begrave de døde i monumentale gravrøyser på høyder i landskapet. De døde skulle bli sett – derfor var utsikten over sjøen og ferdselsveiene det som bestemte hvor og hvordan gravhaugene skulle legges. Gravrøysene ble reist over graven til de mektigste personene i området. Selve gravkisten, bygget av steinheller, lå vanligvis direkte på fjell midt i røysa.

Forstått på denne måte er øyeblikket ikke egentlig tidens, men evighetens atom. Det er evighetens første refleks i tiden, dens første forsøk på liksom å stanse tiden.

SØREN KIERKEGAARD

I bronsealderen var det vanlig å begrave de døde i monumentale gravrøyser på høyder i landskapet. De døde skulle bli sett – derfor var utsikten over sjøen og ferdselsveiene det som bestemte hvor og hvordan gravhaugene skulle legges. Gravrøysene ble reist over graven til de mektigste personene i området. Selve gravkisten, bygget av steinheller, lå vanligvis direkte på fjell midt i røysa.

Mystisk gåte

Hva er det våre forfedre har symbolisert på Mølen, eller har prøvd å signalisere ut til omverdenen og kanskje til universets guder? på Mølen? Ekspertene er ikke helt sikre på hvilke tradisjoner som knytter seg til Mølen og det er fortsatt en gåte og et mysterium hva gravrøysene inneholder, men arkeologene og ekspertene er ikke i tvil om at dette er gravrøyser for en herskapsslekt. Gravene har en strategisk plassering med vidt utsyn over landskapet, og de største fungerer som sjø- og landemerker. Man får ikke slike monumentale graver uten basis i rikdom og makt. De mindre røysene er kanskje symboler for krigere som falt i sjøslag eller forliste sammen med sine høvdinger.

Nesten alle røysene har en eller flere fordypninger, som blant annet kan skrive seg fra tidligere tiders piratbetonte gravrøverier og plyndring eller såkalt haugbrot. Haugbrot innebærer at man utførte en rituell fjerning av den døde, usikkert av hvilken grunn. Det kan også være at røysene er bygget med fordypning med vilje, men er de det, så har ingen så langt en naturlig forklaring på det.

Trolig stammer de yngste røysene fra vikingtiden, men røysene som ligger høyere opp på stranden, kan være eldre. Kanskje har området vært brukt som gravsted i to tusen år.

Hvor mange ting har ikke fått sitt verd

fordi de skjer i rette øyeblikk!

WILLIAM SHAKESPEARE

Mølen er Nordens første Geopark

I juni 2008 åpnet Nordens første UNESCO Europeiske Geopark på Mølen. I tillegg er det viktig å opplyse om at Mølen er to ganger fredet – i 1939 for de spektakulære gravminnene og i 1970 på grunn av det rike fuglelivet på halvøya og sjøområdene omkring. Navnet Mølen, nevnt i sagaen år 1207, kommer av det norrøne mol, som betyr steinbanke eller steinvoll.

Sommerfuglene teller ikke måneder, men

øyeblikk - og allikevel har de tid nok.

UKJENT

Bergarter på Mølen

Mølen og Raet ellers inneholder bergarter av mange ulike geologiske alder og opphav som breen fraktet hit fra mange steder Sør-Norge. Blant rulle steinene på Mølen kan du finne minst 100 ulike bergartstyper. Mange av dem kjenner vi igjen, og da vet vi hvor breen plukket dem opp. Noen karakteristiske typer er:

Kvartsitter fra Telemark

Gneiser fra Kongsberg og Meheia

Kalkstein fra Grenland

Sandstein fra Ringerike

Granitt fra Drammen

Rombeporfyr fra Vestfold

Larvikitt

Ikke overraskende er larvikitt og ulike syenitter, som vi finner i fjella i området rett nord for Mølen, vanligst blandt rullesteinene. Den mest eksotiske bergarten er flint - den kom kanskje fra Danmark innfrosset i et isfjell.

HAVETS KRAFT

Lyder og synsinntrykk

du aldri glemmer

Mølen er et mektig sted i all slags vær og alle årstider, kanskje er det til og med mest imponerende å være her på en dag med skikkelig ruskevær. Storm, sol og regn om hverandre gir en fantastisk lyssetting. Himmelen er stor over mølen, og havet er uendelig. Det er aldri stille på Mølen. Med Skagerrak rett utenfor er det alltid vind i lufta, alltid bølger som slår mot land.

På en dag dønninger slår kraftig inn kan du høre kraftig undersjøisk rumling. Den fascinerende lyden du hører, er rullesteiner som ruller utover i dypet etter at bølgen og strømmene drar seg ut fra bredden igjen. Imponerende at så kraftig lyd som kommer fra under havoverflaten kan høres så godt fra rullesteinstranda. Lyden og synsinntrykket fra Mølen vil du aldri glemme.

Farlige grunnbrott

Like utenfor rullesteinstranden er det brådypt ned til 200 meter. Litt lenger ut ligger «Finnebåene», en undervannsfjellformasjon som strekker seg i ca. åtte hundre meters lengde. Ryggen har tre grunnbrott der den søndre og nordre er merket med jernstake. Mange skip har forlist her gjennom flere århundre. Selv ved pent vær kan man se grunnbråttene som går parallelt med Mølen bryte. På vestsiden stuper grunnen rett ned på Langesundsbuktens dype platå. Her faller det ytterligere av mot dyprennen ca. 4,5 nautiske mil lengre ut der dybden går helt ned til 400 meter.

Ved storm og uvær virker grunnen nærmest som en buffer for Mølen, der store havdønninger splittes med uforutsigbar strøm. Generelt på kysten er det en naturlig stigende havbunn inn mot fastlandet. Ved «Finnebåene» ut for Mølen er det ikke slik. Her reiser det seg en enorm undervannsvegg som stiger rett opp fra havdypet. Sammen med istidens utvaskelser og havdønningenes enorme krefter har disse topografiske og geologiske forhold over årtusener dannet naturfenomenet Mølen på Vestfoldkysten.

Ta en tur til Mølen og opplev sjøsprøyt og naturens krefter i vakkert spill. Den beste terapi på litt stressende og intense dager.

Turer og friluftsliv

Å vandre i urtidslandskapet på Mølen er en opplevelse man bør unne seg enten det er med familien eller dagens trimtur med hunden. Kyststien passerer rett ovenfor rullesteinstranden. I enden av rullesteinstrandens østside slynger kyststien seg inn i lavasteinområdet Saltstein.

Her finnes sjeldne spor etter den såkalte Brunlanesvulkanen. Det som gjør området så spesielt er at Saltstein består av en rekke odder og kvasse klipper med vulkansk opphav og som er fulle av dype teksturer som tar oss flere millioner år tilbake i tid.

Fascinerende er det at den fredede og tropeaktige sumpskogen, Sørskogen strekker seg inn på kyststien som for bare noen få skritt siden befant seg på et karrig lavafjell. I Sørskogen er det yrende fugleliv og frodige klaser av kaprifolium, som slynger seg oppetter stammene nesten som lianer!

FUGLENES HOVEDFLYPLASS

Første og siste

møte med Norge

Mølen er et av Norges viktigste fugletrekkslokaliteter vår og høst. Mølen Orintologiske Stasjon ble opprettet i 1976 av amatørorintologer i Vestfold for å overvåke fugletrekket på en av de mest interessante og trafikkerte trekklokalitetene langs norskekysten. Orintologer overvåker fugletrekket og registrerer og ringmerker fugl. Mølen kan med all rett kalles fuglenes hovedflyplass. Ingen annen norsk stasjon har registrert så mange forskjellige fuglearter.

Mølen fuglefredningsområdeMØLEN fuglefredningsområde ble opperettet av naturvernloven ved kgl.res av 2. oktober 1981. Formålet med fredningen er å verne om et rikt og interessant fugleliv og bevare et viktig trekk- og overvintringsområde for vannfugl, spesielt av hensyn til dykkende arter (dykkender, lommer, alkefugl m. fl.).

I området gjelder blant annet følgende bestemmelser:

1. Fuglelivet, herunder reir og egg, er fredet mot enhver form for skade, ødeleggelse og unødig forstyrrelse. Brettseiling, bølgesurfing, dragesurfing (kiting) og annen vannsport regnes som unødig forstyrrelse.

Båtrettigheter o. l. som var etablert på fredningstidspunktet, er tillatt videreført, dog slik at det tas hensyn til fuglelivet.

2. Jakt, fangst og bruk av skytevåpen er forbudt.

3. Hunder må ikke slippes ut i det fredede området.

MØLEN FUGLEFREDNINGSOMRÅDE

Slik reiser du til Mølen

Det er enkelt å finne fram til Mølen som ligger midt mellom Nevlunghavn og Helgeroa. Om du kommer reisende fra nord for Larvik, er det best å ta av fra E18 ved hovedavkjøringen til Larvik ved den nye motorveibroen. Og ankommer du noLangs hovedveien (Fv51) er det godt skiltet om hvor du skal ta av for å kjøre ned mot Mølen. Det er en stor parkeringsplass for besøkende til Mølen. Fra parkeringsplassen rusler du i 5 minutter før dette fantastiske landskapet åpner seg.

Kart som viser Mølens beliggenhet iVestfold fylke. Kilde: Statens kartverk.